Paskelbta
1 metai prieš-
Ankstyvas pavasaris ištraukė mus iš namų į šviežia žaluma apsipylusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš anksto apgalvoti ir marinatą, ir mėsos rūšį. Atėjus pavasariui prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kurie padės tiek nepatyrusiam, tiek jau daugiau patirties sukaupusiam grilintojui nedaryti dažniausiai pasitaikančių klaidų ir tobulėti.
Pasiruoškite tinkamą kepimo įrangą
Išsikepę kepsnių, kartais patingime išvalyti kepsninę ir grilio įrankius, atidėdami tai rytojui, o kartais ir visai pamiršdami. Mėsos technologas Vidas Nadzeika primena, kad kepsninė turėtų būti laikoma po stogu, antraip, prisirinkusią drėgmės, ją iškūrenti bus nelengva: „Jei atėjus grilinimo sezonui pirmą kartą užkursite kepsninę, iš grilio išpilkite visas senas anglis ir pelenų likučius, kruopščiai ją išvalykite ir apžiūrėkite, ar nėra įtrūkimų. Taip pat grilį reikėtų gerai prakūrenti bei išdeginti, o visa kepsninės įranga ir kepimo įrankiai turėtų būti sutvarkomi po kiekvieno kepimo.“
Naujokams ekspertas rekomenduoja mėsą pradėti ruošti ant paprasčiausio metalinio stačiakampio: „Taip ne tik galėsite lengviau reguliuoti temperatūrą ar pajusti gaminimo ypatybes, bet ir susipažinsite su pagrindiniais kepimo principais. Pažengusiems kepėjams ant grilio renkantis kepsnines, svarbiausia atsigręžti į savo poreikius: populiarieji keramikiniai griliai yra tik vienas iš daugybės galimų grilio variantų. Nereikėtų pamiršti, kad kartu yra ir metalinių bei dujinių kepsninių. Norintiems mėsoje dūmo aromato, derėtų rinktis tik anglimi kūrenamus grilius, o jo nenorintiems – dujinius.“
Marinuokite ir improvizuokite
Jei rinksitės kiaulieną, kepimui kepsninėje tinka daugybė jos dalių: sprandinė, šonkauliai, mentė, išpjova, šoninė. Jei norite liesesnės mėsos, rinkitės nugarinę, kumpį. Žinoma, svarbu mėsos neperkepti – pasak „Rimi“ mėsos technologo V. Nadzeikos, 1,5 cm storio kiaulienos nugarinės viena pusė turi kepti apie 4 min. (priklausomai nuo kaitros), o jei rinksitės storesnį gabalėlį, jis keps ilgiau.
„Pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl marinato pagrindo. Tai gali būti aliejus, majonezas, garstyčios, sultys, kefyras, įvairūs gazuoti gėrimai, kurie dar ir paminkština mėsą. Ją suminkština ir garstyčių milteliai, ir rūgštis, bet patarčiau naudoti citrinos sultis, o ne actą“, – siūlo ekspertas.
„Rimi“ atstovas kviečia mėsą marinuoti sandariai užsidarančiame plastikiniame, metaliniame ar stikliniame inde. „Prieš pradedant kepti mėsą, marinatą reikia nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, nes šlapia mėsa neapskrunda. Taip pat svarbu prisiminti, kad mėsos kepimo trukmė labai priklauso ir nuo temperatūros. Be to, mėsa bus daug sultingesnė, jei kepsite didelį jos gabalą, o ne daug mažų gabaliukų.“
Mėsos technologas pataria išbandyti vieną įdomesnių marinavimo būdų: su pipirais, druska, įvairiais prieskoniais ir kiviais. „Tik įsidėmėkite, kad naudojant kivius, mėsos negalima marinate laikyti ilgai, nes tuomet mėsos struktūra bus per minkšta. Jei trūksta laiko paruošti marinatui, tam puikiai tiks įvairūs prieskoniai ir jų mišiniai. Įtrinkite mėsą mėgstamų prieskonių, druskos ir juodųjų pipirų mišiniu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, palikite bent 30 min. ir tuomet kepkite“, – pataria V. Nadzeika.
Svarbi mėsos kokybė ir laikymo sąlygos
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad parduotuves pasiekia tik sertifikuota, griežtus kokybės standartus atitinkanti mėsa, tačiau ir pirkėjai visuomet gali įvertinti mėsos kokybę patys.
Tą padaryti nesunku, užtenka žinoti keltą pagrindinių taisyklių. „Mėsą paspaudus pirštu ant jos atsiradusi duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti. Mėsa negali turėti ir jokių pašalinių, nemalonių kvapų. Jeigu ji supakuota vakuume arba kitoje uždaroje pakuotėje – joje neturėtų būti pažeidimų. Parduotuvių vitrinose kiauliena ir kita šviežia mėsa laikoma specialiomis temperatūrinėmis sąlygomis, tad ir namuose ją būtina laikyti šaldytuve, o nesuvartojant iš karto – perkelti į šaldiklį. Tiesa, net ir šaldiklyje mėsa negali būti laikoma per ilgai. Geriausia ją suvartoti per dvylika mėnesių“, – atkreipia dėmesį O. Suchočeva ir priduria, kad grilinimo sezonui galite pasiruošti pigiau jau dabar: BBQ griliui ir jo aksesuarams iki balandžio 22 d. taikoma 30 proc. nuolaida
Ji taip pat primena, kad atėjus grilinimo sezonui, skubantys gali nusipirkti jau pamarinuotų įvairios mėsos kepsnių, kuriuos bus paprasta išsikepti, o norint apsipirkti pigiau, padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Atėjus pavasariui ir sugrįžus šiltoms dienoms kviečiame išsikepti kiaulienos nugarinės kepsnių, marinuotų su kiviais.
RECEPTAS
Kiaulienos nugarinės kepsniai
Kepsniams reikės:
720 g kiaulienos nugarinės be kaulo;
2 vnt. kivių;
0,25 vnt. citrinos;
1 v. š. skysto medaus;
1 a. š. raudonėlių;
1 a. š. grūdėtųjų garstyčių;
3 skiltelių česnako;
0,5 a. š. maltų pipirų;
druskos – pagal skonį.
Garnyrui reikės:
400 g smidrų;
2 vnt. raudonosios paprikos;
250 g vyšninių pomidorų;
1 v. š. aliejaus;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Nulupkite kivių žievelę ir susmulkinkite juos. Į dubenėlį dėkite kivius, nuluptas ir susmulkintas česnako skilteles, grūdėtąsias garstyčias, išspauskite citrinos sultis, įkrėskite medaus, suberkite raudonėlius ir pipirus. Viską sutrinkite. Kiaulienos nugarinės kepsnius įtrinkite pasiruoštu marinatu. Padėkite šaltai marinuotis ne ilgiau nei 2 val.
2. Kepsnius kepkite ant vidutinės grilio kaitros po 7–8 min. iš abiejų pusių. Iškeptus kepsnius pagardinkite druska.
3. Kepsnį patiekite su daržovėmis. Smidrus nuskuskite. Paprikas perpjaukite į 4 dalis, pašalinkite sėklytes. Smidrus, paprikas ir pomidorus apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grotelių. Smidrus ir pomidorus kepkite 2–3 min., paprikas – 5–7 min.
Skanaus!
Vaikai prašys dar vieno, o svečiai kausis dėl paskutinės porcijos: greita, pigu, gardu
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Vilniuje kylantis verslo centras „Hero“ siunčia aiškią žinutę rinkai – biurų administravimas gali būti modernus, skaidrus, patogus ir orientuotas į...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...