Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
Ar kada susimąstėte, kuo skiriasi ir kuo panašūs yra šniceliai, karbonadai bei muštiniai? Visų pirma, visiems šiems patiekalams dažniausiai pasirenkamos tos mėsos dalys, kurios yra be kaulo. Todėl jie dažnai kepami iš vištienos ar kalakutienos krūtinėlės, kiaulienos, veršienos bei jautienos išpjovos arba kumpio. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, mėsa pardavimų viršūnėse laikosi visais metų laikais, keičiasi tik jos vartojimo įpročiai.
Šaltuoju metų sezonu lietuviai paprastai mėgaujasi sotesniais mėsos patiekalais, sako G. Kitovė. Todėl dabar – puikus metas prisiminti gardžių kepsnių gaminimo paslaptis ir namuose išsikepti šnicelio, muštinio ar karbonado.
„Kiauliena yra daugelio mėgstamų patiekalų pagrindas, lengvai paruošiama ir pasižymi itin patraukli kaina – panašu, kad dėl šių priežasčių jos populiarumas dar ilgai neblės. Šviežia kiauliena perkama ištisus metus, tačiau sezoniškumas šviežios mėsos skyriuje taip pat šiek tiek jaučiasi – pavyzdžiui, žiemą nuperkama daugiau maltos mėsos, faršo. Natūralu, nes šaltuoju metų laiku žmonės linkę gamintis komfortiškesnius, sotesnius patiekalus. Visgi, tokios dalys kaip nugarinė, šoninė, nugarinė ar mentė yra paklausios nepriklausomai nuo to, kokie orai už lango“, – sako G. Kitovė.
Vienas patiekalas – skirtingi pavadinimai
Šnicelis, muštinis, karbonadas – sotūs ir daugelio pamėgti patiekalai. Esminis skirtumas tarp jų – pavadinimas. Šių patiekalų pavadinimai skiriasi ir skirtingose šalyse, todėl nenustebkite, jei užsienyje tą patį patiekalą ragausite jau kitu pavadinimu.
„Lietuvoje šnicelį įprasta ruošti iš kiaulienos, o Milane šį patiekalą gamina iš veršienos ir vadina jį Milano šniceliu arba pjausniu. Vienoje tas pats patiekalas vadinamas Vienos šniceliu ir kepamas lydytame svieste. Kaip ir Italijoje, Austrijoje šnicelis dažniausiai gaminamas iš veršienos. Karbonadas svetur dažniausiai vadinsis nugarinės kepsniu, o muštinis – sprandinės kepsniu“, – pasakoja „Iki“ šefai.
Kuo skiriasi šnicelis, karbonadas ir muštinis?
Šnicelis. Šnicelis dažnai išsiskiria traškia, auksine plutele, o dydis kartais pasitaiko ir didesnis už pačią lėkštę. Šniceliui pagaminti tinka veršienos, kiaulienos, avienos, vištienos ar kalakutienos dalys be kaulo. Prieš kepant, mėsa dažniausiai išmušama plaktuku, apvoliojama kiaušinių plakinyje, miltuose, džiūvėsėliuose, kepama aliejuje arba gruzdintuvėje, gali būti patiekiama su citrinos gabalėliu.
Karbonadas. Karbonadas – mėsos kepsnys, kuriam dažniausiai naudojama kiaulienos nugarinė. Karbonado kepsniui iškepti reikia, kad jos nugarinė būtų su kauliuku ir lašiniu, o prieš kepant jį svarbu apvolioti miltuose ar džiūvėsėliuose.
Muštinis. Muštiniai dažniausiai gaminami iš kiaulienos, kalakutienos, vištienos, jautienos, kartais ir ėrienos. Norint, kad muštiniai būtų sultingi, svarbiausia, jog mėsa turėtų nedidelį riebalų sluoksnį. Gaminant muštinius – jų miltuose ar džiūvėsėliuose apvolioti nereikia. Užtenka tik paprieskoniuoti.
„Iki“ šefai dalijasi ir dar trimis burnoje tirpstančiais kepsnių receptais, kuriuos lengvai ir greitai pasigaminsite namuose.
Tradicinis šnicelis
Reikės: 1 kg kiaulienos išpjovos, 1/3 puodelio miltų, 1 v. š česnakinės druskos, ½ v. š. paprikos prieskonių, ½ v. š maltų juodųjų pipirų, 3 kiaušinių, 2 puodelių džiūvėsėlių, alyvuogių aliejaus, citrinų skiltelės.
Gaminame:
Karbonadas su sūriu ir pievagrybiais
Reikės: 500 g kiaulienos nugarinės, 150 g tarkuoto sūrio, 100 g smulkintų pievagrybių, 1 v. š druskos, 1 v. š maltų pipirų, 40 g majonezo, augalinio aliejaus.
Gaminame:
Muštinis su svogūnais ir baravykais
Reikės: 800 g kiaulienos nugarinės, 2 svogūnų, 1 v. š. druskos, 1 v. š. maltų pipirų, 1 v. š. jautienos prieskonių, 50 g džiovintų baravykų, alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
Sezonas prasideda – duris vėl atvėrė „Iki“ autonominė parduotuvė prie Baltojo tilto, ji veiks ir per Velykas
Vilniaus šaltibarščių festivalis kviečia į rožines ėjimo varžybas: ar pavyks pasiekti naują rekordą?
Klaipėdoje vėl atidaryta atsinaujinusi viena didžiausių „Iki“ parduotuvių – štai kas pasikeitė
Meniu saulėtam savaitgaliui: lengvi ir taupūs šefų kokybės patiekalai
Nepraleiskite progos – šimtai pirkėjų jau bando patekti į antrąją „Iki“ klientų valdybą
Augalinė mityba vis populiarėja – norite išbandyti, bet nežinote, kaip? Žinovė patarė, nuo ko pradėti, ir pasidalijo 3 lengvais receptais
Švieži azijietiški suktinukai „summer rolls“ – tiesiog neatsivalgomi, o pagaminti juos paprasta ir pigu: vasarą prišauksite su 3 sveikais receptais
Kretingos centre duris atvėrė atsinaujinusi „Iki“ parduotuvė – ribotą laiką galios ir specialios nuolaidos
Laisvos Lietuvos skoniai su „Iki“: Kovo 11-ąją pasitikite su 5 klasikiniais mūsų regionų patiekalais
„Visa“, pasaulinė skaitmeninių mokėjimų lyderė, paskelbė apie išplėstą perpardavėjų partnerystę ir investiciją į „Mynt“ – Švedijoje įkurtą „SaaS“ (liet. „sistema...
Sostinėje ketvirtadienio rytą kartu su pirkėjais po keturis mėnesius trukusių atnaujinimo darbų išpakuota plačiausio asortimento lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvė....
Kaune veikianti elektroninės prekybos bendrovė „Bison Commerce“ pradėjo aktyvią naujų darbuotojų paiešką, pristatydama išskirtinę ir dėmesį patraukiančią reklamos kampaniją. Miesto...
Nuosavas namas – daugelio žmonių gyvenimo tikslas. Tačiau kylančios statybų kainos ir nuolat besikeičianti rinka verčia susimąstyti, kiek šiandien kainuoja...
Nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Tiek laiko gali užtrukti sėkmingai paruošti įmonę pardavimui. Kiek ilgai visas šis procesas užtruks...
Elektrinius paspirtukus ar dviračius šiandien turi kone kiekviena šeima. Tačiau kartu su jų populiarumu auga ir pavojai – vien per...
Tobulėjant sukčiams, tenka skirti vis daugiau laiko ir pastangų, kad atskirtume kenksmingus laiškus, skambučius ar žinutes nuo realiai egzistuojančių žmonių...
Nors Lietuvos darbo rinkoje šiuo metu dominuoja Y kartos, gimusių 1981–1996 m., darbuotojai, vyresnių kartų – demografinio sprogimo (gimę 1946–1964...
Atsinaujinanti energija tampa vis svarbesniu veiksniu, kalbant apie verslo tvarumą ir ilgalaikę sėkmę. Šiandien, kai pasaulis susiduria su klimato kaita...
Elektromobiliams vis labiau įsitvirtinant pasaulinėje rinkoje kaip aplinkai draugiškoms ir ekonomiškoms transporto priemonėms, jų populiarumas auga ir Lietuvoje. Vykstant sparčiai...