Paskelbta
13 minučių prieš-
Motinos diena – puiki proga pradžiuginti mylimas mamas ne tik gėlėmis, bet ir gardžiais desertais. Receptų knygų autorė ir prekės ženklo „Liu Patty“ atstovė Liucina Rimgailė sako, kad sukurti neįmantrų, bet dailiai atrodantį valgomą siurprizą gali ir nepatyrę kulinarai. Svarbu skirti šiek tiek laiko ne tik gaminimui, bet ir pasigardžiavimui desertu – skanauti jį kartu su mama neskubant ir mėgaujantis.
Geriausiai mamą supranti, kai pati tampi mama
Liucinos šeimos moterys bendrauja labai artimai, nes visos gyvena netoliese – tik už kelių kilometrų, todėl tiek su mama, tiek su seserimi ji pasimato dažnai. Artimieji jau žino, kad švenčių proga Liucina juos pradžiugins savo kurtais desertais. „Aplankome viena kitą ir be progos, o per Motinos dieną mamai visada nuvežu pačios pagamintą desertą. Žinau, kad ji saldumynų galėtų visai atsisakyti, bet turi patį mėgstamiausią, prieš kurį neatsilaiko. Tai – „Napoleonas“ su plikytu baltojo šokolado kremu. Dalis tradicinio sviestinio kremo ruošiant tortą pakeičiama šokoladu, tad jis tampa ne toks riebus, lengvesnis, išryškėja tekstūra.“ SBA „Nemunaičius“ kurs kartu su tarptautine architektų kompanija „Gensler“
Moteris džiaugiasi, kad vasarą švęsiantis ketverių metų gimtadienį jos sūnus Oskaras yra apsuptas senelių ir kitų artimųjų meilės. „Nedraudžiame jiems vaiką palepinti ir saldumynais, suprantu, kaip seneliams svarbu jį pradžiuginti. Tikrai pasiteisina posakis, kad tapusi mama geriau supranti savo mamą. Vaikystėje ji yra artimiausiais vaiką globojantis žmogus, bet tada dar nesupranti jos sprendimų priežasčių, kurios tampa aiškios, pačiai susilaukus kūdikio. Santykiai su mama tuomet įgauna gylį, nes suvoki, kokia atsakomybė auginti mažą žmogų: tai tarsi žaidimas šachmatais, kai prieš kiekvieną ėjimą turi numatyti dar penkis“.
Sūnus veržiasi padėti mamai
Pirmaisiais ir antraisiais gyvenimo metais mažieji pasiima visą tėvų dėmesį, o mamoms tas etapas sunkus tiek fiziškai, tiek morališkai. L. Rimgailė prisimena, kad tuomet ir ji jausdavo nuolatinį nuovargį, tačiau kai dar dvejų neturintis Oskaras apsiprato darželyje, veikli moteris įgyvendino nemažai su jos verslu susijusių projektų.
„Nors Oskaras taip prisirišęs prie manęs, kad vyras juokauja, jog tai pasikeis tik jam pradėjus domėtis mergaitėmis, jis puikiai jaučiasi ir tarp vaikų. Namuose, man gaminant desertus, sūnus iškart prisistato padėti: maišyti tešlą, įmušti kiaušinius, o su virtuvės technika jau žongliruoja kaip profesionalas. Aišku, procesas jam dažnai pabosta, bet kai tik reikia tortus ar keksiukus papuošti, jis vėl šalia: užtepa kremą ar užberia pabarstukų. Leidžiu jam pasireikšti, nekreipdama dėmesio į aptaškytą virtuvę – manau, labai svarbu skatinti vaiko savarankiškumą ir kūrybiškumą“, – įsitikinusi L. Rimgailė.
Verslininkė jau kuris laikas dalinasi patirtimi, kaip svarbu desertais mėgautis neskubant, atsirenkant skaniausius, nebandant „užvalgyti“ jais neigiamų emocijų: „Emocinis valgymas, kaip ir nuolatinis saldumynų draudimas – didelė problema. Matydamas mūsų pavyzdį, Oskaras supranta, kad desertai nėra joks tabu, jei jais mėgaujiesi sąmoningai ir saikingai. Stengiamės duoti jam suprasti, kad kad valgymui reikia skirti laiko, maistu gardžiuotis dailiai paserviravus stalą, neskubant. Beveik nėra vaikų, kurie nesusiviliotų desertais, bet norėčiau, kad sūnus gebėtų atsirinkti kokybiškiausius ir vertingiausius“. Liucina Rimgailė kviečia pasigaminti sūrelių: „Verta pasinaudoti proga sutaupyti“ (receptas)
O kokį desertą Motinos dienos proga sau pasidovanotų Liucina Rimgailė? Ji sako, kad rinkdamasi atsižvelgtų net į orą: jei diena šilta ir saulėta, tiktų lengvas kreminis desertas su jos mėgstamu citrininiu kremu („Lemon curd“). Pavasario ir vasaros sezonui, kai norisi lengvesnių desertų, puikiai tiks ir „Panna Cotta“.
Užsukę saldainių, įsigys ir gėlių, ir tortą
„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad prieš Motinos dieną pirkėjai ieško dailių saldainių dėžučių, o nepasirūpinę gėlėmis, tulpių ar rožių puokščių nusiperka ir prekybos centruose. Skubantiems mamas pasveikinti pirkėjams įmonės konditeriai gali pasiūlyti privačios etiketės prekių ženklu „Mano dienai“ pažymėtų desertų.
„Galima įsigyti tiek lengvų pyragaičių, tartalečių, pyragų su vaisiais bei uogomis, tiek tradicinių pamėgtų tortų: „Medučio“, „Napoleono“, „ Jaunystės“ ir kitų. Turime platų šventinių saldumynų ir kepinių asortimentą, tad su „Rimi“ galima lengvai ir be streso pasiruošti dar vienai pavasario šventei. Be to, ir per ją galima sutaupyti: mamas tikrai pradžiugintų net ir kukli puokštė bei mūsų konditerių paruoštas įvairiaspalvių „Macarons“ rinkinys“. Liucina Rimgailė – apie galvosūkius renkant kalėdines dovanas
Liucina Rimgailė siūlo Motinos dienos proga pagaminti „Panna Cottą“ – šis desertas tikrai pavyks ir virtuvės naujokams:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Panna Cotta su uogomis
RECEPTAS
Desertui reikės:
200 g šviežių arba šaldytų braškių, aviečių arba vyšnių;
8 g želatinos;
40 g šalto vandens;
300 g (36%) grietinėlės;
100 g pieno;
80 g cukraus;
¼ citrinos sulčių;
pusės vanilės ankšties sėklyčių.
Kaip gaminti:
1. Sudėkite uogas į nedidelį puodelį, supilkite cukrų, citrinos sultis, kelias minutes pavirkite, kol jos suminkštės. Uogas atvėsinkite ir pertrinkite per sietelį.
2. Užpilkite želatiną vandeniu ir išbrinkinkite.
3. Į puodą supilkite grietinėlę, pieną, vanilę, užvirkite iki pirmųjų burbuliukų. Ten pat supilkite pertrintas uogas ir želatiną, gerai išmaišykite, atvėsinkite iki kambario temperatūros.
4. Supilstykite į indelius, iš kurių bus valgoma arba į silikonines formeles, iš kurių galėsite išimti ir paserviruoti panakotą lėkštutėse. Atšaldykite. Verslininkė Liucina Rimgailė atskleidė, kaip taupo jos šeima
Skanaus!
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi” neužleidžia pozicijų: pirkėjams siūlo pigiausią pieno produktų krepšelį
Velykų pusryčiai kitaip: žymaus Vilniaus restorano šefė Goda Juknaitė pataria, kaip iškepti tobulą šakšuką
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Šmaikščios „Rimi“ kampanijos žvaigžde tapęs Giedrius Savickas papasakojo, be ko neapsieina per Velykas
Nuo balandžio 1 d. keičiasi kai kurių „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
Apklausa: lietuviai planuoja gausesnį Velykų stalą nei pernai, išryškėjo dvi tendencijos
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
„Biržų duona“ žengė į naują etapą ir įmonės direktoriumi (CEO) paskirtas Andrius Kurganovas, iki šiol ėjęs vykdančiojo direktoriaus pareigas. Šis...
Pastarosiomis savaitėmis Europos grūdų rinkai nemenką spaudimą darė du pagrindiniai veiksniai – sustiprėjęs euras JAV dolerio atžvilgiu ir lietūs pagrindiniuose...
„Tele2” grupė užėmė pirmąją vietą tarp 500 įmonių Europos klimato lyderių reitinge, kurį kartu su duomenų analitikos bendrove „Statista“ jau...
Absoliuti dauguma šalies gyventojų teigia kelyje susiduriantys su pavojingu kitų vairuotojų elgesiu. Deja, gatvėje matydami agresyviai, pavojingai manevruojančius ar apsvaigusius...
Apie tirpiąją kavą vis dar sklando įvairių mitų. Vis dėlto juos lengva paneigti, kai geriau supranti esminius dalykus: pavyzdžiui, kaip...
Dirbtinis intelektas, nuotolinis darbas ir kintantys lūkesčiai darbuotojams – darbo rinka šiandien keičiasi greičiau nei bet kada anksčiau. Todėl profesinis...
Artėjant gyventojų pajamų deklaravimo terminui, šia situacija naudojasi ir sukčiai – prisidengdami Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vardu, klastodami nuorodas, jie...
Apie pinigus egzistuoja daugybė patarlių ir posakių, kurie yra įsitvirtinę giliai mūsų sąmonėje. Turbūt kiekvienas yra girdėjęs posakius „laikas –...