Paskelbta
2 metai prieš-
Nėra abejonių, kad riešutai yra sveikatai palankus bei itin skanus produktas, tačiau parduotuvėse galime rasti daugybę skirtingų jų rūšių ir kiekviena turi savitų savybių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad visos riešutų rūšys yra įtrauktos į sveikatai palankios mitybos piramidę. Artėjant didžiosioms žiemos šventėms prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog riešutų pardavimai išauga kone dvigubai, o populiariausia riešutų rūšimi išlieka pistacijos. Šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios 49 proc. nuolaidos, taikomos sveriamoms sūditoms ir kepintoms pistacijoms, apsiperkant su lojalumo kortele. Pistacijos puikiai tiks tiek šventinių kepinių įdarui ar dekoravimui, tiek užkandžių skaninimui.
Mažiau kalorijų ir riebalų
Riešutai yra vienas mitybos specialistų rekomenduojamų maisto produktų, tačiau yra viena riešutų rūšis, kuri išsiskiria iš kitų – tai pistacijos. Jos ne tik maistingas užkandis, šventiška kepinių puošmena, bet ir subtilus ingredientas, kuris praturtina mūsų organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis.
Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, palyginus su kitais riešutais, pistacijos turi mažiau kalorijų ir riebalų. Šiuos riešutus pelnytai galima vadinti puikiu baltymų, skaidulų ir eilės antioksidantų šaltiniu. Pistacijos turtingos vandenyje tirpiais vitaminais, iš kurių reiktų išskirti Vitaminą B1 – tiaminą, svarbų baltymų apykaitai ir nervų sistemos veiklai, taip pat vitaminą B6 – piridoksiną, kuris būtinas baltymų sintezei, jis prisideda ir prie tolygaus cukraus lygio reguliavimo, būtinas hemoglobino sintezei. Be tokių mineralinių medžiagų bei mikronutrientų kaip fosforas, varis ar manganas, pistacijos yra ir puikus kalio šaltinis, svarbus širdies veiklai.
„Riešutus galima įtraukti į daugybės patiekalų gamybą, pradedant pusryčiais, tęsiant užkandžiais ir užbaigiant pagrindiniais patiekalais ar desertais. Rekomenduojama riešutų dienos norma – 30 gramų. Tai natūralus būdas praturtinti savo mitybą naudingais ingredientais. Riešutai naudingi dėl juose esančių mononesočiųjų bei polinesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką. Visos riešutų rūšys yra įtrauktos į sveikatai palankios mitybos piramidę, todėl kasdien šis produktas turėtų rasti savo vietą meniu“, – sako dr. E. Gavelienė ir priduria, jog nereikėtų pamiršti, kad naudingiausi riešutai – be papildomų priedų, nesūdyti, neprieskoniuoti ir panašiai neapruošti.
Pistacijos – viena populiariausių riešutų rūšių per šventes
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, artėjant žiemos šventėms riešutų pardavimai išauga beveik dvigubai. Žmonės juos mėgsta dėti ne tik į šventinius kepinius, bet ir dovanoti artimiesiems: „Pirkėjams siūlome įvairaus dydžio ir skonių riešutų bei džiovintų vaisių rinkinius, kurie puikiai atstos dovaną keliaujant į svečius per Kalėdas ir papuoš bet kurį šventinį stalą.“
Nors vieni populiariausių riešutų ir po švenčių išlieka pistacijos, taip pat pastebimas didėjantis anakardžių, graikinių riešutų bei migdolų populiarumas. „Šiuo metu savo asortimente turime skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdyno ar migdolų iki egzotiškesnių, pavyzdžiui, makadamijų ar pekaninių karijų riešutų. Tad kiekvienas pirkėjas riešutų rūšį ar visą jų mišinį gali pasirinkti pagal savo skonį“, – teigia O. Suchočeva.
Riešutai yra ilgo galiojimo produktas, tačiau komercijos operacijų vadovė priduria, jog norint ilgiau išlaikyti juos šviežius reikėtų laikyti ne aukštesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje, o geriausia – šaldytuve, sandariai supakuotus ir toliau nuo aštrų kvapą skleidžiančių produktų.
Norintiems sutaupyti ekspertė pataria pistacijų sau ir dovanoms artimiesiems pradėti ieškoti jau dabar. Šią savaitę sutaupyti ir jų įsigyti pigiau galima visose „Rimi“ parduotuvėse bei e. parduotuvėje www.rimi.lt: iki gruodžio 11 d., perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele, sveriami sūdyti bei kepinti pistacijų riešutai kainuos net 49 proc. pigiau.
Kviečiame pasigaminti burnoje tirpstančius šokolado skanėstus su pistacijų kremu, kurie nepaliks abejingų.
RECEPTAS
Šokolado skanėstai su pistacijų kremu
Desertui reikės:
200 g gliaudytų, nesūdytų pistacijų;
2 valg. š. medaus (arba klevų sirupo);
1/4 arbatinio š. smulkios jūros druskos;
1 valg. š. pistacijų (arba alyvuogių aliejaus);
200 g itin geros kokybės juodojo šokolado.
Gaminimo eiga:
1. Šokoladą sulaužykite gabaliukais, dėkite į metalinį dubenėlį ar prikaistuvį ir palaikykite virš garų vonelės, kol ištirps.
2. Imkite turimą keksiukų kepimo formą ir jos duobutes išklokite keksiukams skirtais popierėliais. Kiekvieno puodelio dugną aptepkite plonu šokolado sluoksniu ir nepamirškite pakreipti, kad pasidengtų visas. Užšaldykite, kol sustings (maždaug 5 minutėms).
3. Kol šokoladas stingsta, pasigaminkite pistacijų sviestą. Į elektrinį trintuvą berkite beveik visas pistacijas (kelias pasilikite deserto papuošimui) ir sumalkite iki vientisos masės. Sudėkite medų, druską ir aliejų ir viską išmaišykite, kol gausite žalią tirštą masę.
4. Iš šaldytuvo išimkite atšalusias šokolado formeles ir ant kiekvieno šokoladinio pagrindo dėkite po šaukštelį pistacijų masės. Likusį šokoladą pakaitinkite ir užliekite juos kiekvieną skanėstą, kad uždengtų pistacijų sviestą. Pabarstykite po žiupsnelį smulkintų pistacijų ir druskos.
5. Pakartokite su likusiais puodeliais. Kai visi puodeliai bus užpildyti, užšaldykite, kol sutvirtės.
6. Prieš valgymą rekomenduojama palaikyti kambario temperatūroje bent pusvalandį.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...