Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus

L

Paskelbta

-

Tiems, kas nenori ilgai stovėti prie grilio, verta rinktis žuvį: ją greitai pamarinuosite, greitai iškepsite ir ilgai girdėsite svečių pagyras. Pasak sveikatos specialistų, mes, lietuviai, žuvies suvartojame gerokai per mažai, tad atsigriebkime savaitgaliais, pasigamindami aromatingų žuvies patiekalų grilyje ar orkaitėje – priklausomai nuo oro. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika rekomenduoja prisiminti, kad žuvis mėgsta aukštesnę kepimo temperatūrą ir trumpesnį kepimo laiką, nei mėsa, tad svarbu jos nesuskrudinti. 

Reklama

Mažiau yra geriau – gamindami žuvį, nepersistenkite 

Sakoma, kad geriausi lašišos draugai yra druska, pipirai ir citrinos sultys – tiek užteks ją pamarinuoti, kad iškepus atsiskleistų subtilus žuvies skonis. Mėsos technologas ir grilio ekspertas Vidas Nadzeika siūlo grilinimui rinktis žuvį su oda: „Žuvies filė su oda yra tinkamiausia kepimui ant grilio, nes nepraranda sultingumo. Jei kepsite be odos, rekomenduojama ją įvynioti į foliją ir kepti ant grotelių. Prisiminkite ir tai, kad žuvis mėgsta aukštesnę temperatūrą ir trumpesnį kepimo laiką nei mėsa, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – atkreipia dėmesį V. Nadzeika ir priduria, kad šiomis rekomendacijomis reikėtų vadovautis ir kepsninėje gaminant jūrų gėrybes.

Su marinatais ekspertas taip pat rekomenduoja nepersistengti: „Žuvies marinato pagrindui galima pasirinkti aliejų, jogurtą ir tada dėti pasirinktus prieskonius. Tačiau rekomenduočiau rinktis kuo paprastesnius priedus: druską, penkių pipirų mišinį arba specialius žuviai skirtus prieskonių mišinius, taip pat įdėti šiek tiek smulkinto česnako, šviežių prieskoninių žolelių ir viską apšlakstyti citrinos sultimis. Tiesa, žuvies marinavimui netinka labai aštrūs ir saldūs prieskoniai. Pabrėžčiau ir tai, jog žuvies negalima marinuoti ilgai, todėl įsigijus šviežią, ją kepkite ilgai nedelsdami“.

Žuvies patiekalai – vasaros grilio žvaigždės

Nors ant grilio dažniausiai kepama lašiša, verta paįvairinti meniu ir išbandyti kitas žuvis – doradas, skumbres, vilkešerius ar plekšnes. Upėtakis ant grilio

„Žuvį galima troškinti ir puode su daržovėmis, virti garuose, kepti druskos patale, o jos filė gabalėliais pagardinti šviežias salotas. Kepimui ant grilio rekomenduočiau išbandyti skirtinguose marinatuose paruoštą plekšnių filė, pavyzdžiui, meškinio česnako ir petražolių, imbierų ir bazilikų, česnakų su žolelėmis ar pikantiškų prieskonių derinius“, – pataria V. Nadzeika.

Laikykite žuvį tinkamoje temperatūroje

Pasak „Rimi Lietuva“ mėsos technologo, svarbu nusipirktą žuvį laikyti žemoje temperatūroje. „Jei ketinate ją suvartoti per artimiausias 24 valandas, dėkite ją į šalčiausią šaldytuvo vietą, o jeigu žuvį norite namuose laikyti ilgiau, svarbu prieš užšaldant ją išdarinėti. Taip ji puikiai išsilaikys iki penkių mėnesių. Geriausia žuvį atšildyti iš šaldymo kameros perkėlus ją į šaldytuvą, uždengus ir palaikius, kol atsileis.“ Startuoliai Lietuvoje

Reklama

Šiuo metu galima sutaupyti ir įsigyti žuvies pigiau: iki liepos 28 d. atlantinių lašišų filė (1 kg) „Rimi“ prekybos tinkle kainuos tik 12,99 euro, o ryklinio šamo filė „Rimi“ nusipirksite su 36 proc. nuolaida – 1 kg  kainuos 6,99 euro. Dietologė pataria dažniau valgyti žuvį ir jūrų gėrybes

Norint pigiau apsipirkti kasdien, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa.

„Rimi Lietuva“ siūlo išbandyti originalų keptos lašišos receptą. Mažai kalorijų ir itin daug maistingų medžiagų

Lašiša su ananasais – lengvas, gaivus patiekalas šiltam vakarui

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

  • 680 g lašišų filė
  • ½ ananaso
  • 1 pankolio
  • 100 g špinatų
  • 1 citrinos
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 1 česnako skiltelės
  • Druskos, pipirų (pagal skonį)

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus, sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite apie 30 sekundžių.
  2. Sudėkite plonai supjaustytą pankolį ir kepkite dar apie 2 minutes, kol suminkštės.
  3. Įdėkite špinatus, gerai išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais. Nukelkite nuo kaitros.
  4. Pasiruoškite kepimui: ant aliuminio folijos lapo dėkite kepimo popieriaus lapelį.
  5. Centre dėkite špinatų ir pankolio mišinį, ant jo – gabalėliais supjaustytą ananasą ir lašišos filė.
  6. Folijos kraštus užlankstykite taip, kad liktų 2–3 cm tarpelis garams išeiti.
  7. Dėkite ant įkaitintų grotelių (arba į orkaitę) ir kepkite apie 20 minučių.

Skanaus!

Vis dar nepavyksta gardžiai ant grilio iškepti žuvies?

Reklama

Komentuokite

Kokia jūsų nuomonė?

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Naujienos

Ekspertai

Ekspertai1 d. prieš

Jums atostogos – sukčiams darbymetis: kokių klaidų nedaryti renkantis paskutinės minutės kelionę?

Norint dar suspėti susiorganizuoti rudens atostogas, pats metas ieškoti paskutinės minutės kelionių pasiūlymų. Tačiau specialistai įspėja, kad šia situacija pasinaudoja...

Ekspertai2 d. prieš

Kiek dar „gūglinsim“? Ekspertas paaiškino, kaip dirbtinis intelektas keičia informacijos paieškos įpročius

Dirbtinis intelektas (DI) vis labiau įsigali kasdieniame gyvenime, taip pat – ir vykdant informacijos paiešką. Ekspertų teigimu, informacijos paieška pasitelkus...

Ekspertai4 d. prieš

Finansiniai sukčiai taiko naują apgavystę: kviečia užsidirbti socialiniuose tinkluose

SEB bankas įspėja, kad finansiniai sukčiai Lietuvoje taiko naują apgavystę – „Telegram“ ir kitose susirašinėjimo platformose kviečia gyventojus greitai užsidirbti,...

Ekspertai5 d. prieš

Technologijos neturi širdies: kodėl emocinis intelektas tampa organizacijų išlikimo įrankiu?

Dirbtinis intelektas (DI) šiandien keičia mūsų kasdienybę ir darbo aplinką. Jis analizuoja duomenis, taupo laiką ir padeda spręsti užduotis. Tačiau...

Ekspertai5 d. prieš

Policijos operacija Vilniuje atskleidė SIM „fermų” mastą: ekspertas įspėja – sukčiavimas nesustos, kol išliks pelno motyvas

Vilniaus kriminalistai išardė didelės apimties SIM „spiečių”, naudotą automatizuotai apgaulingai veiklai internete. Policijos duomenimis, operacijos metu sulaikyti du asmenys, rasta...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |