Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
Dauguma košių gali drąsiai rikiuotis sveikiausių patiekalų sąrašuose. Gal vaikystėje ir nemėgtos dėl prėsko nuobodaus skonio, tačiau šiandien košės išgyvena tikrą renesansą ir kulinariniuose eksperimentuose atsiskleidžia naujais skoniais, suteikia ne tik jėgų, bet ir malonumo – jos gali būti saldžios ir pikantiškos, verdamos augaliniame piene ar net kepamos orkaitėje. Minint Pasaulinę košės dieną, siūlome išbandyti netradicinius košių receptus ir pasinaudoti keliomis gudrybėmis, kad šio sveiko patiekalo norėtumėte daugiau ir dažniau.
Kruopų košės lydi mus nuo vaikystės, mat tai energijos bei sotumo suteikiantis ir lengvai virškinamas patiekalas, gausus skaidulų ir kitokių organizmui naudingų medžiagų.
„Kruopos yra palyginti nebrangus ir ilgai negendantis produktas, jų atsargų yra, turbūt, kiekvienų namų virtuvėje. Na, o košės – paprastas būdas kruopas paversti sveiku patiekalu. Lietuvių mylimiausios kruopos yra ryžiai bei grikiai, po jų rikiuojasi perlinės, miežinės bei manų kruopos. Žinoma, kruopų asortimentas yra žymiai platesnis ir pastebime, kad lietuviai neabejingi pasaulinėms madoms bei kulinariniams eksperimentams – žmonės noriai renkasi soras, bolivines balandas, burnočius, kanapių sėklas, kuskusą“, – kalba prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.
Kruopų košes įprasta laikyti pusryčių patiekalu – su jomis organizmas aprūpinamas sudėtingais angliavandeniais, kurie suteikia organizmui energijos pradėti dieną. Vis dėlto, košės gali būti ir lengvas vakaro užkandis, o pagardinus papildoma baltymų porcija – ir sotus pietų patiekalas.
Seniai žinomoms kruopoms – nauji pagardai ir gamybos būdai
Dauguma košių yra sveikatai palankus maistas. Piktnaudžiauti nederėtų tik užpilamomis, greito paruošimo košėmis, taip pat kukurūzų ir manų kruopų košėmis – jos nepasižymi didele maistine verte ir tik neilgam suteikia sotumo bei energijos.
„Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė primena, jog skanios ir subalansuotos košės paslaptis slypi ne tik pasirinktose kruopose, bet ir gamybos procese.
Pirmiausiai, pasak ekspertės, daugumos košių gaminimo procesas žymiai palengvėja ir sutrumpėja iš vakaro užmerkus kruopas – tai tinka grikiams, avižoms, žirnių kruopoms. Per naktį išbrinkusias kruopas ryte tereikia užvirti ir išjungus šiltai palaikyti apie 15 minučių. Norintiems intensyvesnio košės skonio, kruopas virti rekomenduojama sultinyje arba piene ir nebijoti eksperimentuoti su įvairiais pagardais.
„Jei pirmenybę teikiate saldžioms košėms – o joms tinka avižos, ryžiai, soros, manai, virkite košę ne įprastame, o augaliniame piene. Pavyzdžiui, migdolų. Tokią košę gardinkite šviežiais ar džiovintais vaisiais, datulių sirupu, riešutų sviestu, uogomis, sėklomis, paįvairinkite cinamonu arba mėtomis. Na, o mėgstantiems sotesnius ir nesaldžius variantus, košių pasaulis gali nušvisti visiškai kitomis spalvomis pagardinus jas mėsa, daržovėmis, žolelėmis ar nuo pagrindinių patiekalų atlikusiais padažais. Tai košę pavers originaliu, maistingu patiekalu, puikiai tiksiančiu sotiems pietums ar vakarienei. Na, ir žinoma, neapsiribokite tik košių virimu: troškinkite ar užkepkite kruopas. Taip gausite kitokią tekstūrą, sodresnį skonį, mat visų košei naudojamų ingredientų kvapai ir skoniai geriau susimaišys“, – pataria „Maxima“ gamybos ekspertė ir rekomenduoja išbandyti keletą netikėtų košių receptų.
Orkaitėje užkepta saldi avižų košė
Reikės: 70 g viso grūdo avižinių dribsnių, 1 sunokusio banano, 50 ml migdolų pieno, lašelio vanilės esencijos, žiupsnelio cinamono ir druskos, 1 šaukštelio riešutų sviesto, pusės šaukštelio kepimo miltelių.
Pagardui: braškių, bananų, goji uogų, medaus, natūralaus jogurto ar bet ko, ką turite po ranka ir kas dera prie saldžios košės.
Gaminame: Virtuviniame kombaine sutrinkite visus paruoštus ingredientus. Jei norisi švelnesnės tekstūros, įpilkite dar šiek tiek pieno. Paruoštą masę pilkite į nedidelę kepimo skardą patepta šlakeliu aliejaus ar trupučiu sviesto. Pašaukite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 20 min. Košei pasidengus plutele, ištraukite ir ant viršaus dėkite šaukštą jogurto, truputį medaus, griežinėliais pjaustytą bananą, smulkintas braškes, berkite goji uogas. Skanaus!
Orkaitėje troškinta perlinė kalakutienos košė
Reikės: 200 g perlinių kruopų, 400 ml vandens, 2 nedidelių morkų, 1 svogūno, 200-300 g kalakutienos faršo, 2 pomidorų, pusės raudonosios paprikos, kelių skiltelių sutrinti česnako, 1 šaukšto sojų padažo, žiupsnio druskos, pipirų, čiobrelių, saujos svogūnų laiškų ir petražolių.
Gaminame: Morkas, svogūną ir papriką supjaustykite kubeliais. Pakepinkite visas daržoves keptuvėje, dėkite faršą, pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais. Sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus ir dar keletą minučių gerai pakaitinkite. Su daržovėmis pakeptą faršą sumaišykite su perlinėmis kruopomis ir dėkite į kepimo indą, masę užpilkite vandeniu ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių – kepkite apie 40 min., kol kruopis sugers skystį. Perlinę mėsos košę gardinkite svogūnų laiškais ir petražolėmis. Skanaus!
Pikantiškos avižos – kepta košė su daržovėmis ir sūriu
Reikės: 1 puodelio (80 g) avižų, 2 šaukštų migdolų miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 2 šaukštelių chia sėklų, pusės šaukštelio druskos, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų, poros sutrintų skiltelių česnako, pusės puodelio susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų, pusės puodelio susmukintos saldžiosios paprikos, džiovintų arba šviežių čiobrelių, smulkintų baziliko lapų, pusės puodelio mėgstamo tarkuoto sūrio, pusės puodelio susmulkintų svogūnų laiškų, 250 ml mėgstamo sultinio, šaukšto sojos padažo, kokybiško alyvuogių aliejaus, trijų vidutinio dydžio pomidorų.
Gaminame: kepimo formą ištepkite riebalais arba išklokite kepimo popieriumi. Suberkite į vieną indą ir gerai sumaišykite visus sausus ingredientus: avižas, migdolų miltus, kepimo miltelius, chia sėklas, druską, visus prieskonius, žoleles ir saulėje džiovintus pomidorus.
Tada suberkite ir įmaišykite česnaką, papriką, baziliką, smulkintus svogūnų laiškus. Supilkite sultinį bei sojos padažą – maišykite, kol avižos prisigers drėgmės. Masę supilkite į kepimo skardą, apdėkite griežinėliais supjaustytais šviežiais pomidorais ir apibarstykite sūriu. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepkite 30-35 min. Išimkite patiekalą iš orkaitės ir leiskite pastovėti 10 minučių, papuoškite žalumynais ir skanaukite.
Maisto ekspertė dalijasi nesudėtingais ir nebrangiais želė desertų receptais – kartą paragavus, norėsis pakartoti
Velykų stalo repeticija: ekspertė pataria, kaip nesudėtingai ir nebrangiai paruošti skirtingų rūšių mėsą
„Maximos“ pirkėjai buvo dosnūs: „Maisto bankui“ paaukota arti 100 tūkst. maisto produktų
„Maxima“ kviečia ruoštis Velykoms: kuo žada nustebinti pirkėjus net mažiausiose parduotuvėse?
Šalia Klaipėdos prasideda naujo „Maxima“ prekybos centro statybos: investuos 3,2 mln. eurų
Šiltnamio enciklopedija: patarimai, kaip tinkamai pasiruošti šiltajam sezonui
Dovanų verslas turi perspektyvas. Gan nemaža konkurencija, bei yra susiformavęs pirkėjų ratas. Per metus turime daug švenčių, plius gimtadieniai ir...
Nuo praėjusių metų Vyriausybės nutarimu savivaldybių valdomoms įmonėms (SVĮ) įtvirtinta prievolė teikti informaciją apie vykdomus specialiuosius įpareigojimus ir atskirti jų...
Šią savaitę „Apple“ nudžiugino savo klientus išleisdama ilgai lauktą „iOS 16.4“ atnaujinimą. Naujoji programinės įrangos versija pasižymi ne tik svarbiais...
Finansinių technologijų startuolis „HeavyFinance“ gavo 3 mln. Eur investiciją. Į bendrovę šiame investicijų etape investavo rizikos kapitalo fondų valdytoja „Practica...
Nors pasaulinė pandemija jau nebekelia papildomų rūpesčių verslo sektoriuje, tačiau atsiradusios alternatyvos įprastam darbui ofise nelinkusios trauktis. Nuotolinis darbas vis...
Įvertinęs pirmosios autonominės parduotuvės sėkmę, prekybos tinklas „Iki“, kartu su startuoliu „Pixevia“, atidarė antrąją autonominę parduotuvę Lietuvoje. „IKI Express 24/7“...
Daugelis svajoja mesti nemėgstamą darbą ir sukurti sėkmingą verslą, kasdien mėgautis veikla, kuri teikia vidinį pasitenkinimą. Juvelyrikos studijos „Indivi“ įkūrėjai...
Augantis susidomėjimas kanapių produktais – užkandžiais, CBD aliejumi ir net vitaminais keturkojams paskatino du draugus, Ernest Milevskij ir Rytį Ragauską,...
Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis žmonių skuba ir ieško patogumo bene visose sferose. Ne išimtis ir maistas bei kasdienės prekės. Ne visi...
Šiuolaikiniame pasaulyje vis daugiau žmonių, o ypač jaunų, susiduria su sudėtingais paskolų klausimais. Ne visi žmonės gali patys lengvai rasti...
Kava yra viena iš sparčiausiai augančių rinkų pasaulyje. Kiekvienas, kuris galvoja apie savo pirmojo verslo atidarymą, pradeda galvoti apie šią...
Pats verslas gana paprastas, nebrangus ir suprantamas , turi nedaug konkurentų, nes idėja palyginti nauja. Net ir atsiradus konkurencijai, ji...
Verslas darbuotojams, dirbantiems nekvalifikuotą darbą, yra bene vienas seniausių verslų. Prisiminkite piramidžių statybą, kur dalyvavo ne tik vergai, bet ir...
Verslo esmė – pigiai nusipirkti šokoladą, išlydyti jį į skirtingas figūras, nuspalvinti ir parduoti su 500% pelnu. Tai tikri rodikliai,...
Sezoninis verslas – tai verslas, kurio pelnas labai priklauso nuo metų laiko, todėl pagrindinis jo tikslas – maksimaliai padidinti pajamas...