Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
Šurmulys, automobilių spūstys ir paskutinių dovanų paieškos karštligė – toks kartais būna kalėdinis laikotarpis. Sulėtinti tempą ir pajusti tikrąją šventinę dvasią dažnai pavyksta tik tada, kai susėdame prie Kūčių stalo. Vis dėlto, skubėdami dažnai nespėjame iki galo apgalvoti Kūčių stalo patiekalų, todėl ir tai kartais gali tapti paskutinės minutės rūpesčiu. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius dalinasi patarimais, kaip turint nedaug laiko paruošti gardžių patiekalų, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Pasiruošimas Kūčioms: ir tradicijos, ir naujovės
V. Radzevičius prisipažįsta, kad jų šeimai, kaip ir daugeliui kitų Lietuvoje, Kūčių ir Kalėdų tradicijos – itin svarbios. Jų stengiasi nepamiršti ir planuodami šventinius patiekalus, tačiau, pasak pašnekovo, per žiemos šventes ant stalo jų namuose visada atsiranda vietos ir mažiau įprastiems skoniams ar patiekalams.
„Mes visada iš anksto susidarome meniu, kas, ką ir kada gamins. Taip virtuvėje išvengiame chaoso ir vienas kitam netrukdome. Kūčioms iš anksto nusiperku šaldytos silkės bei kitų reikalingų produktų. Kalėdų rytui taip pat pasirūpinu austrėmis prie šampano – turime tokią tradiciją. Kalėdų pirmą dieną kepu žąsis krosnyje, o antrą dieną – žvėrienos kepsnį“, – pasakoja kulinaras.
Paskutinės minutės šventinis stalas – įmanomas
Nors žiemos švenčių tradicijos daugeliui siejasi su savo ar artimųjų namais, „Lidl“ ambasadorius V. Radzevičius sako, kad jam ne kartą šventinį stalą teko susikurti turint itin ribotą laiką ir galimybes, pavyzdžiui, svečiuojantis užsienyje.
„Vienas Kūčias sutikau su Martynu Starkumi Vokietijoje, kukliame savitarnos viešbutyje Vokietijoje. Tai buvo mūsų pirmoji ekspedicija į Afriką 2006-aisiais. Tąkart Kūčių stalą susikūrėme iš to, ką radome degalinėje. Nors buvo skurdus pasirinkimas, vis tiek pajutome švenčių dvasią“, – dalinasi įspūdžiais keliautojas.
Panašiomis aplinkybėmis V. Radzevičius pataria susikoncentruoti į vieną darbą, kuris jums yra svarbiausias švenčių atributas. Anot jo, daugeliui dažniausiai tai – maistas.
„Pravers aiškus švenčių planas: valgiaraštis, tikslus pirkinių sąrašas ir pasišventimas gamybai virtuvėje. Tada nereikės blaškytis tarp televizoriaus, telefono, manikiūro ir virtuvės“, – pataria jis.
Išgelbės konservuoti produktai ir silkė
Jeigu ieškote greitų, bet efektingų paskutinės minutės šventinio stalo idėjų, pasak V. Radzevičiaus, parduotuvėse verta pasidairyti po konservuotų produktų lentynas.
„Greičiausias paskutinės minutės receptas – konservuoti baravykai. Atsidarai stiklainį ir dedi ant stalo, o jeigu jau visai nėra laiko – dėkite į lėkštę konservuotą persiką, o ant jo – konservuoto tuno gabalėlį. Greičiau jau tikrai nieko nebus“, – dalinasi patarimais keliautojas ir kulinaras.
V. Radzevičius greitai paruošiamiems, paskutinės minutės patiekalams siūlo naudoti ir silkę – iš jos galima pagaminti nesuskaičiuojamą kiekį skirtingų patiekalų. Šiemet šventėms jis siūlo išbandyti du receptus: kvapnioji silkė su pomidorais ir silkė baravykų pataluose.
Pomidorais apvilktai silkei reikės:
300 g silkės filė
2 v. š. saulėgrąžų aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūno
3 v. š. pomidorų tyrės
2 gvazdikėlių
Žiupsnelio maltų pipirų
Silkę supjaustykite gabalėliais. Keptuvėje ant saulėgrąžų aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus, sumaišykite su pomidorų tyre, paskaninkite gvazdikėliais, maltais pipirais ir dėkite ant silkės. Patiekite silkę šventiniame inde.
Silkei baravykų pataluose reikės:
300 g silkės
1 svogūno
30 g „Deluxe” džiovintų baravykų
1 v. š. vyno acto
Džiovintus baravykus užpilkite šiltu vandeniu ir palikite išbrinkti 30–40 minučių. Kai jie suminkštės, nusunkite.
Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais žiedeliais arba pusžiedžiais.
Į mažą keptuvę įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus baravykus ir truputį pakepinkite (apie 3–5 minutes). Įpilkite šlakelį grybų vandens, vyno acto ir gerai išmaišykite. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Silkę supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Ant lėkštės pirmiausia dėkite svogūno sluoksnį, tuomet silkės gabalėlius, o ant viršaus uždėkite šiltų baravykų padažo. Patiekalą papuoškite krapais arba petražolėmis. Skanaus!
Mobilūs „Lidl“ darbuotojai: kviečia prisijungti prie išskirtinės pozicijos, suteiks ir papildomas naudas
Vytaras Radzevičius pavasarį siūlo negaišti laiko virtuvėje: receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!
Grįžta ne tik paukščiai: šventiškas „Deluxe“ asortimentas – jau „Lidl“ lentynose
Kaune duris atvėrė nauja „Lidl“ parduotuvė: specialūs pasiūlymai, dovana bendruomenei ir prekė už 1 centą
Prisijunk prie „Lidl“ komandos: naujoje kampanijoje – komandiškumas, karjera ir konkurencingas atlygis
Jubiliejinė aštuoniasdešimtoji „Lidl“ parduotuvė duris atvėrė Kaune
Naujoji „Lidl“ parduotuvės Trakų Vokėje vadovė įsitikinusi: už kiekvienos pergalės stovi stipri ir vieninga komanda
Gal ir ant Šatrijos kalno? Kaip aukštis perrašo maisto gaminimo taisykles ir kokių triukų imasi kalniečiai?
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Vilniuje kylantis verslo centras „Hero“ siunčia aiškią žinutę rinkai – biurų administravimas gali būti modernus, skaidrus, patogus ir orientuotas į...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...
Artėjant Joninėms daugelis jau planuoja, kaip minės trumpiausią metų naktį. Vienas svarbiausių šios šventės akcentų – Joninių laužas, simbolizuojantis šviesą,...
Keliaujant telefonas tampa mūsų dešiniąja ranka – juo planuojame maršrutus, fiksuojame įspūdžius ir bendraujame su pasauliu. Tačiau būtent atostogų metu...