Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
Šurmulys, automobilių spūstys ir paskutinių dovanų paieškos karštligė – toks kartais būna kalėdinis laikotarpis. Sulėtinti tempą ir pajusti tikrąją šventinę dvasią dažnai pavyksta tik tada, kai susėdame prie Kūčių stalo. Vis dėlto, skubėdami dažnai nespėjame iki galo apgalvoti Kūčių stalo patiekalų, todėl ir tai kartais gali tapti paskutinės minutės rūpesčiu. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius dalinasi patarimais, kaip turint nedaug laiko paruošti gardžių patiekalų, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Pasiruošimas Kūčioms: ir tradicijos, ir naujovės
V. Radzevičius prisipažįsta, kad jų šeimai, kaip ir daugeliui kitų Lietuvoje, Kūčių ir Kalėdų tradicijos – itin svarbios. Jų stengiasi nepamiršti ir planuodami šventinius patiekalus, tačiau, pasak pašnekovo, per žiemos šventes ant stalo jų namuose visada atsiranda vietos ir mažiau įprastiems skoniams ar patiekalams.
„Mes visada iš anksto susidarome meniu, kas, ką ir kada gamins. Taip virtuvėje išvengiame chaoso ir vienas kitam netrukdome. Kūčioms iš anksto nusiperku šaldytos silkės bei kitų reikalingų produktų. Kalėdų rytui taip pat pasirūpinu austrėmis prie šampano – turime tokią tradiciją. Kalėdų pirmą dieną kepu žąsis krosnyje, o antrą dieną – žvėrienos kepsnį“, – pasakoja kulinaras.
Paskutinės minutės šventinis stalas – įmanomas
Nors žiemos švenčių tradicijos daugeliui siejasi su savo ar artimųjų namais, „Lidl“ ambasadorius V. Radzevičius sako, kad jam ne kartą šventinį stalą teko susikurti turint itin ribotą laiką ir galimybes, pavyzdžiui, svečiuojantis užsienyje.
„Vienas Kūčias sutikau su Martynu Starkumi Vokietijoje, kukliame savitarnos viešbutyje Vokietijoje. Tai buvo mūsų pirmoji ekspedicija į Afriką 2006-aisiais. Tąkart Kūčių stalą susikūrėme iš to, ką radome degalinėje. Nors buvo skurdus pasirinkimas, vis tiek pajutome švenčių dvasią“, – dalinasi įspūdžiais keliautojas.
Panašiomis aplinkybėmis V. Radzevičius pataria susikoncentruoti į vieną darbą, kuris jums yra svarbiausias švenčių atributas. Anot jo, daugeliui dažniausiai tai – maistas.
„Pravers aiškus švenčių planas: valgiaraštis, tikslus pirkinių sąrašas ir pasišventimas gamybai virtuvėje. Tada nereikės blaškytis tarp televizoriaus, telefono, manikiūro ir virtuvės“, – pataria jis.
Išgelbės konservuoti produktai ir silkė
Jeigu ieškote greitų, bet efektingų paskutinės minutės šventinio stalo idėjų, pasak V. Radzevičiaus, parduotuvėse verta pasidairyti po konservuotų produktų lentynas.
„Greičiausias paskutinės minutės receptas – konservuoti baravykai. Atsidarai stiklainį ir dedi ant stalo, o jeigu jau visai nėra laiko – dėkite į lėkštę konservuotą persiką, o ant jo – konservuoto tuno gabalėlį. Greičiau jau tikrai nieko nebus“, – dalinasi patarimais keliautojas ir kulinaras.
V. Radzevičius greitai paruošiamiems, paskutinės minutės patiekalams siūlo naudoti ir silkę – iš jos galima pagaminti nesuskaičiuojamą kiekį skirtingų patiekalų. Šiemet šventėms jis siūlo išbandyti du receptus: kvapnioji silkė su pomidorais ir silkė baravykų pataluose.
Pomidorais apvilktai silkei reikės:
300 g silkės filė
2 v. š. saulėgrąžų aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūno
3 v. š. pomidorų tyrės
2 gvazdikėlių
Žiupsnelio maltų pipirų
Silkę supjaustykite gabalėliais. Keptuvėje ant saulėgrąžų aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus, sumaišykite su pomidorų tyre, paskaninkite gvazdikėliais, maltais pipirais ir dėkite ant silkės. Patiekite silkę šventiniame inde.
Silkei baravykų pataluose reikės:
300 g silkės
1 svogūno
30 g „Deluxe” džiovintų baravykų
1 v. š. vyno acto
Džiovintus baravykus užpilkite šiltu vandeniu ir palikite išbrinkti 30–40 minučių. Kai jie suminkštės, nusunkite.
Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais žiedeliais arba pusžiedžiais.
Į mažą keptuvę įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus baravykus ir truputį pakepinkite (apie 3–5 minutes). Įpilkite šlakelį grybų vandens, vyno acto ir gerai išmaišykite. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Silkę supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Ant lėkštės pirmiausia dėkite svogūno sluoksnį, tuomet silkės gabalėlius, o ant viršaus uždėkite šiltų baravykų padažo. Patiekalą papuoškite krapais arba petražolėmis. Skanaus!
Įsidarbinus pardavėja dabar jau vadovauja visai parduotuvei: darbas „Lidl“ Gerdai tapo tikru karjeros tramplinu
Rudens derliaus sezonas įsibėgėja: ūkininkas įvardijo, kokia daržovė tarsi iš naujo užkariauja Lietuvos gyventojų virtuves
„Lidl“ plečiasi Kaune – Šilainiuose atidaryta jau 17-oji parduotuvė mieste
Rytietiškos ir lietuviškos virtuvės bendrystė: ikoniškieji balandėliai ir kremiškas desertas su figomis
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: Šilainiuose duris atvers jau 17-oji parduotuvė mieste
Kai vasara – viena didelė šventė: „Lidl“ klientus kviečia išmėginti specialų „Deluxe“ asortimentą
Mobilūs „Lidl“ darbuotojai: kviečia prisijungti prie išskirtinės pozicijos, suteiks ir papildomas naudas
Vytaras Radzevičius pavasarį siūlo negaišti laiko virtuvėje: receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!
Pasaulinės korporacijos jau atvirai kalba apie tai, kiek darbo vietų bus panaikinta dėl dirbtinio intelekto (DI). Skaičiuojama, kad jei „Microsoft“...
Vakar Vilniuje, Ozo g. 10A, įvyko oficialus pirmojo Lietuvoje BYD automobilių salono atidarymas. Šis renginys neapsiribojo vien automobilių bei salono...
Komentuoja Justinas Muleika, „GF banko“ generalinis direktorius Lietuvos banko duomenimis, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius vartojimo paskolų buvo išduota...
Lietuvoje beveik trečdalis šeimų gyvena nuomojamame būste, o daugelis jų svajoja apie savo namus. Tačiau pirmas žingsnis link šios svajonės,...
Per pirmąjį 2025 m. pusmetį „Modus Group“ konsoliduotos neaudituotos pajamos siekė 274 mln. eurų ir buvo 22 % didesnės nei...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...
Kiekvieną rugsėjį gatvėse išaugantis moksleivių skaičius atneša ir papildomų iššūkių eismo saugumui. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas, penktadalis...
Dar prieš kelis dešimtmečius žmonės Lietuvoje dažnai naudodavo vadinamuosius „majakus“ ar „švyturėlius“ – paskambindavo ir iškart nutraukdavo skambutį, taip perduodami...