Paskelbta
8 mėnesiai prieš-
Nors įprasta Užgavėnėms kepti pačius įvairiausius blynus, gilioje senovėje žiemos išvarymo šventę kaimuose lietuviai pažymėdavo gausiais ir riebiais kiaulienos valgiais, o praėjusio amžiaus viduryje miestuose imta gardžiuotis ir spurgomis. Jos populiarios ir dabar, ypač tradicinės, ruošiamos su varške: tokios mėgstamos ne tik vaikų. „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad pirkėjai varškę renkasi ir kasdieniams, ir šventiniams patiekalams: pusryčiams ją gardina šviežiais ar džiovintais vaisiais, iš jos kepa varškėčius, o šventėms ji tampa nepakeičiamu pyragų, tortų ar spurgų ingredientu.
Spurgos ir bandelės – Europos tautų Užgavėnių tradicija
Daugelyje šalių dar viena ar kita forma gyvuoja senos Užgavėnių tradicijos, simbolizuojančios žiemos išvarymą ir pavasario laukimą. Tą dieną stengiamasi prisivalgyti: anksčiau Lietuvoje net iki 12 kartų per dieną ant stalo būdavo dedami itin sotūs ir riebūs mėsos patiekalai. Prieš Velykas ateinantį rimties ir pasninkavimo metą – gavėnią, truksiančią 7 savaites, visi stengdavosi prisivalgyti.
Praėjusiame amžiuje kaimuose Užgavėnėms buvo kepami paprasti, dažniausiai raugintos tešlos blynai, o vėliau miestuose, ypač Vilniuje ir apie jį, iš kaimynų lenkų atėjo tradicija pasimėgauti spurgomis. Švedai Užgavėnėms gardžiuojasi saldžiomis ir puriomis kardamoninės tešlos „Semla“ bandelėmis, perteptomis maltų migdolų mase ir plakta grietinėle. Vokiečiai per šią šventę pasilepina „Krapfen“ mielinėmis spurgomis su uogienės įdaru. Gi lietuviams nostalgiškus prisiminimus kelia močiučių ir mamų keptos varškės spurgos su miltelinio cukraus debesėliu.
Kaip varškę ilgiau išlaikyti namuose
Kartais šiek tiek palaikyta šaldytuve varškė išsausėja, tad „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad svarbu namuose varškę laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve, atokiau nuo stiprių kvapų, taip pat nepamiršti patikrinti jos galiojimo laiką.
„Pasirinkite indą su sandariu dangteliu, kad išlaikytumėte šviežumą ir varškė neišdžiūtų. Be to, užtikrinkite, kad varškė nebūtų ilgesnį laiką laikoma kambario temperatūroje, nes pieno produktai greitai genda. Jei pajuntate nemalonų kvapą ar pastebite mažiausius pelėsių pėdsakus, tokios varškės jokiu būdu nenaudokite. Įsigijus didesnį kiekį varškės ar nespėjus jos suvalgyti, galima ją užšaldyti šaldiklyje ir laikyti jame iki dviejų savaičių“, – pataria ekspertė.
Ji primena, kad nuo Užgavėnių dienos, kovo 4–osios, iki kovo 17–osios taikoma 25 proc. nuolaida privačia „Rimi“ etikete pažymėtam cukrui (1 kg), tad saldiems kepiniams jo pavyks įsigyti pigiau, už 0,74 Eur, perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele.
„Rimi“ Užgavėnėms siūlo išsikepti purių varškės spurgų.
RECEPTAS
Varškės spurgos
Patiekalui reikės:
600 g varškės;
200 g miltų;
200 g cukraus;
4 vnt. kiaušinių;
1 šaukštelio druskos;
1 šaukštelio sodos;
1 šaukštelio acto;
kepimo aliejaus.
Kaip gaminti:
1. Sodą ir druską nugesinkite – apliekite actu.
2. Varškę išplakite su kiaušiniais, tada suberkite miltus ir cukrų.
3. Pridėkite gesintą sodą ir viską išmaišykite iki vientisos masės.
4. Iš gautos tešlos formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Gerai puode įkaitinkite aliejų ir kepkite spurgytes, kol gražiai apskrus.
Skanaus!
Liucina Rimgailė dalijasi idėja, kaip nustebinti pedagogus per Mokytojų dieną: „Perduodu šilumą ir dėmesį“
Nuo spalio 1 d. keičiasi dalies „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
„Spiečiamės’25“ – rekordinis regioninių verslų skaičius ir naujų mąstymo būdų paieškos
Pirmoji privataus prekių ženklo „Salling“ siunta pasiekė „Rimi“ – naujas asortimentas parduotuvėse jau netrukus
„Rimi Lietuva“ turi naują ryšių su visuomene vadovę
Kakavinis varškės pyragas, kuris papuoš Rugsėjo 1-osios stalą
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
„Rimi“ pradeda ilgalaikius „LeadPro“ mokymus, kurių dėmesio centre – parduotuvių vadovai
Nuspalvinkite savo meniu šilauogėmis: tiks gardžioms salotoms ir kokteiliams

Dar visai neseniai sutelktinis finansavimas Lietuvoje daugeliui asocijavosi su nišiniu sprendimu, buvo siejamas su mažesnio masto vystytojais – tais, kurie...
Ar kada nors susimąstei, ką reiškia prarasti viską, ką turi – ir vis tiek stotis iš naujo? Tai istorija, kurią...
Lietuvoje įkurta „Hostinger“ yra tarp didžiausią ilgalaikį augimą Europoje demonstruojančių kompanijų. Verslo leidinio „Financial Times“ kartu su statistinių duomenų platforma...
Airijoje registruota „Avia Solutions Group“, didžiausia pasaulyje ACMI paslaugas teikianti aviacijos įmonių grupė, praneša statanti naują biurų pastatą didžiausiame pasaulyje oro...
Kai „Google“ pristatė dirbtinio intelekto funkciją „AI Overviews“, pasikeitė internetinės paieškos taisyklės – prekių ženklų matomumo internete logika tapo visai...
Norint dar suspėti susiorganizuoti rudens atostogas, pats metas ieškoti paskutinės minutės kelionių pasiūlymų. Tačiau specialistai įspėja, kad šia situacija pasinaudoja...
Dirbtinis intelektas (DI) vis labiau įsigali kasdieniame gyvenime, taip pat – ir vykdant informacijos paiešką. Ekspertų teigimu, informacijos paieška pasitelkus...
SEB bankas įspėja, kad finansiniai sukčiai Lietuvoje taiko naują apgavystę – „Telegram“ ir kitose susirašinėjimo platformose kviečia gyventojus greitai užsidirbti,...
Dirbtinis intelektas (DI) šiandien keičia mūsų kasdienybę ir darbo aplinką. Jis analizuoja duomenis, taupo laiką ir padeda spręsti užduotis. Tačiau...
Vilniaus kriminalistai išardė didelės apimties SIM „spiečių”, naudotą automatizuotai apgaulingai veiklai internete. Policijos duomenimis, operacijos metu sulaikyti du asmenys, rasta...