Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
Nors šventiniai kepiniai žiemos šventėms dažniausiai asocijuojasi su pyragais, keksais ir meduoliais, maisto tinklaraščio „Ko nors skanaus“ autorė Kotryna Stankuvė siūlo išsikepti kalėdinės duonos. Jos vaikystės namuose Kūčių bei Kalėdų stalas būna nukrautas tradiciniais, vien tik namuose gamintais gardžiais patiekalais, bet kasmet Kotryna jam paruošia ir dar neragautų naujovių. Ši kalėdinė duona nepaliks abejingų – netikėta jos skonių harmonija derės ir prie šventinių pusryčių, ir prie pietų valgių.
Kalėdoms ruošiasi visą mėnesį
Tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė pasiruošimo šventėms neatideda paskutinei dienai – iš anksto išbando receptus, eksperimentuoja: „Jau lapkritį namai pakvimpa cinamonu, aguonomis ir visais kitais šventinių kepinių aromatais: ieškau geriausių skonių savo šventiniam stalui. Šią duoną atradau visai atsitiktinai, pagalvojusi, kad savo mylimiausios ruginės duonos receptą galėčiau pritaikyti ir Kalėdoms. Rezultatas pranoko lūkesčius, tad tikiuosi, kad tokia duona papuoš ir jūsų šventinį stalą!“
Moteris pasakoja, kad nors yra tradicijų gerbėja, visada šventėms išbando ką nors naujo: „Duonos receptą sukūriau apgalvojusi, kokie produktai man labiausiai asocijuojasi su Kalėdomis – tai cinamonas, riešutai, spanguolės ir aguonos. Visus juos ir panaudojau, o rezultatas labai nustebino gerąja prasme. Ar tai taps kasmetine tradicija, parodys laikas, nes ši duona šventinį stalą papuoš pirmą kartą.“
Svarbiausia – laikas su šeima
Tinklaraštininkės šeimos nariai, ruošdami švenčių stalą, negaili nei laiko, nei pastangų. Malonios tradicijos kartojasi, nors jau kitų metų Kalėdos bus šiek tiek kitokios – Kotryna su vyru laukia šeimos pagausėjimo: „Daugiau pokyčių turbūt sulauksime vėliau, nes kai šeimoje yra mažų vaikų, kurių akys žiba nuo tikėjimo Kalėdų stebuklu, visiems tą stebuklą norisi kurti su didesniu užsidegimu. Mano nuotaika rami ir šventiška, labai laukiu sugrįžimo į vaikystės namus ir laiko su šeima. Kūčių stalu visuomet rūpinasi mama ir močiutė – ant jo tikrai bus kelių rūšių silkės, grybų, pupelių, burokėlių patiekalų. Mano indėlis Kūčių stalui – naminiai kūčiukai ir aguonpienis.“
Kotryna pasakoja, kad neįsivaizduoja Kalėdų stalo be tikros jo pažibos – keptos žąsies: „Garnyrui pasiruošiame kelių rūšių salotų, bet daugiausia ant stalo būna desertų: aš atsivežu pyragų, tortų ar „skruzdėlyną“. Visko neįveikiame, tad vėliau išsidaliname ir gardžiuojamės iki pat Naujųjų metų, nes maisto švaistymas man tikrai didelė nuodėmė. Į Kalėdų vakaro programą mėgstame įtraukti stalo žaidimus ar šaradas, taip dar daugiau laiko praleisdami kartu ir prisijuokdami arba draugiškai pasipykdami dėl taisyklių nesilaikymo.“
Jaukiausias Kotrynai būna Kalėdų rytas, kai dar visi susivėlę pakuoja dovanas, valgo vakarykščius kūčiukus su aguonpieniu: „Po sočių pusryčių susisukame ant sofos su arbatos ar kavos puodeliais ir tūkstantąjį kartą žiūrime „Hario Poterio“ filmus. Kasmet girdime mamos klausimą: „Kiek jau kartų žiūrėjote šitą filmą?“ ir grasinimus atjungti elektrą. Tikrai – kone viską jau mokame mintinai, bet iš tiesų labai mėgstame šią tradiciją“, – pasakoja K. Stankuvė.
Pradėkime šventinius apsipirkimus planuotis iš anksto
Kotryna ne vienintelė, kuri šventėms pradeda ruoštis dar lapkričio mėnesį. „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad pirkėjai apsipirkimo šventėms nebeatideda paskutinėms savaitėms – jie laukia specialių akcijų ir gerų pasiūlymų, o tada pigiau įsigyja ilgiau negendančių produktų, kurie tinka ir vaišių stalui, ir dovanoms. Tad verta iš anksto pigiau įsigyti kavos, arbatos, desertams gaminti skirtų riešutų, džiovintų vaisių, tešlos, aliejų. Nuolaidos taip pat taikomos žaislams, įvairiems valgomiems dovanų rinkiniams.
Ji atkreipia dėmesį, kad ieškant produktų šventiniam stalui sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas nuolaidų metu bei dovanų gaminimas namuose. „Svarbiausia nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai jau dabar gali ieškoti nuolaidų populiariausioms maisto ar dovanų kategorijoms, o prieš pat Kalėdas įsigyti trumpo galiojimo maisto produktų“, – siūlo E. Krasauskienė.
Visada verta pasitikrinti ir „Mano Rimi“ lojalumo programos teikiamus asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Kotryna ir „Rimi“ siūlo šventėms išsikepti kalėdinės duonos – tikrai nenuvils!
RECEPTAS
Kalėdinei duonai reikės:
600 g šilto (bet ne karšto!) vandens;
300 g viso grūdo ruginių miltų;
300 g kvietinių miltų;
pakuotės sausų mielių;
100 g džiovintų spanguolių;
150 g karijų riešutų;
75 g aguonų;
2 šaukštų cinamono;
1 šaukšto druskos;
1 šaukšto rudojo cukraus;
truputį sviesto arba aliejaus skardai patepti.
P. S. Mieles galima keisti ir natūraliu raugu – tuomet jo prireiks 100 g, o tešlos kildinimas pailgės iki 4–5 val.
Gaminimo eiga:
1. Riešutus truputį pasmulkinkite ir visus produktus sumaišykite dideliame dubenyje (tešla dar kils).
2. Uždenkite dubenį drėgnu rankšluostuku ir palikite šiltame namų kampe pakilti – prireiks maždaug 1–1,5 val., priklausomai nuo temperatūros namuose. Tešlos tūris turi padidėti 1,5 karto.
3. Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą ir kepimo popieriumi išklotą formą. Dėkite ją į šaltą orkaitę ir 150 °C temperatūroje kepkite apie 1–1 val. 15 min. Pirštais pastuksenus į duonos paviršių, turėtų girdėtis duslus garsas. Jei norite, kad duona stipriau paskrustų, kepimo pabaigoje galite įjungti vėjelį.
4. Pjaustykite tik visiškai atvėsusią duoną.
Skanaus!
Pirkėjai neliko abejingi: „Rimi“ parduotuvėse vykusioje „Maisto banko“ akcijoje suaukota produktų už daugiau kaip 37 tūkst. eurų
Gero darbdavio atmintinė: kas skatina darbuotojus sugrįžti?
Liucina Rimgailė paatviravo apie ryšį su mama ir gardžias tradicijas: „Aplankome viena kitą ir be progos“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi” neužleidžia pozicijų: pirkėjams siūlo pigiausią pieno produktų krepšelį
Velykų pusryčiai kitaip: žymaus Vilniaus restorano šefė Goda Juknaitė pataria, kaip iškepti tobulą šakšuką
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Šmaikščios „Rimi“ kampanijos žvaigžde tapęs Giedrius Savickas papasakojo, be ko neapsieina per Velykas
Nuo balandžio 1 d. keičiasi kai kurių „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
„Vičiūnų grupė“ toliau nuosekliai plečia veiklą Lietuvoje – šalia jau veikiančių pajėgumų Plungėje pradėta naujos apie 100 mln. eurų vertės...
Trečdalis (32 proc.) lietuvių jau naudojasi dirbtinio intelekto įrankiais, kurie padeda jiems apsipirkimo metu. Maža to, fiksuojamas labai spartus gyventojų,...
Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...
2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...
Svarstant apie naujo būsto įsigijimą, gyventojai dažnai daug dėmesio skiria būsto plotui, kainai ar vaizdui pro langą, tačiau pamiršta vieną...
Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...
„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...
Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...
Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...