Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Šis receptas pavers pigų desertą vitaminu: lengvai pagaminami keksiukai patiks net sveikuoliams

Paskelbta

-

Stengiamės laikytis sveikatai palankios mitybos principų, atsisakyti saldėsių ir kepinių, mažinti cukraus kiekį, bet kaip tyčia norisi ko nors skanaus. Vis dėlto, sveikatai palankius ir pigius keksiukus iš avižų ir grikių miltų bei sunokusių bananų iškepsite vos per pusvalandį, o vaišintis galės netgi glitimo netoleruojantys svečiai ar šeimos nariai. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad grikių miltų keksiukai yra puiki alternatyva norintiems pasilepinti sveikesniu saldėsiu, nes cukraus kiekis juose nedidelis, o natūralaus saldumo suteikia sunokę bananai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad išsikepti šiuos keksiukus atsieis vos kelis eurus: nors ingredientų sąrašas atrodo ilgas, produktai naudojami nedidelėmis proporcijomis, o įsigiję įvairių rūšių miltų jų nesunaudosite per vieną kartą ir pasiliksite kitiems pigiems kepiniams.

Grikių miltai – geležies šaltinis

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė siūlo nebijoti gaminti patiekalų iš miltų, bet stengtis rinktis sveikatai palankesnius variantus – paprastus kvietinius miltus keisti ar maišyti su avižų, ruginiais, sėlenomis praturtintais, riešutų miltais, išbandyti ir rečiau sutinkamus bolivinės balandos, avinžirnių, burnočio, moliūgo sėklų miltus.

„Miltų patiekalai yra energijos šaltinis, tai kompleksiniais angliavandeniais turtingi gaminiai, o jei miltai tinkamai parenkami, tokie gaminiai gali būti ir skaidulų, mikroelementų, vitaminų šaltinis“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Pasak sveikatai palankios mitybos specialistės, grikių miltai vertingi dėl didelio baltymų kiekio, taip pat jie priskiriami prie gero glikeminio indekso produktų ir tinka tiek diabetu sergantiems, tiek reguliuojantiems kūno masę, nes palaiko tolygų gliukozės atsipalaidavimą ir patekimą į kraują.

„Be to, grikiuose gausu kone visų žmogui reikalingų mineralų, jie išskirtinai žinomi kaip geležies šaltinis. Taip pat grikiuose yra vitamino A, B grupės vitaminų ir šiek tiek vitamino C. Papildomai grikiuose randama ir karotinoidų, o šių kruopų baltymo aminorūgščių sudėtis yra viena artimiausių gyvūninės kilmės baltymui“, – vardija gydytoja dietologė.

Glitimo netoleruoja tik 1 proc. žmonių

Gydytoja dietologė pastebi, kad nors celiakija serga apie 1 proc. populiacijos, pastaruoju metu išpopuliarėjo mityba be glitimo ir neturint sveikatos sutrikimų. „Tokios praktikos, kaip gydytoja dietologė, nerekomenduočiau taikyti. Sveiki žmonės gali kviečių produktus kartkartėmis pakeisti kitomis alternatyvomis, tačiau laikantis sveikatai palankios mitybos principų racione reikėtų turėti kuo daugiau įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti. Tik tuo atveju, jeigu yra glitimo netoleravimas, turėtume visiškai atsisakyti kviečių produktų“, – sako gydytoja dietologė.

Glitimas yra dviejų baltymų, gluteno ir gliadino, junginys, kurio yra kviečiuose, miežiuose, rugiuose bei iš jų pagamintuose produktuose. Glitimo netoleruojantys ir celiakija sergantys žmonės dažniausiai jaučia energijos trūkumą, nuolatinį nuovargį, skundžiasi sutrikusia virškinimo sistemos veikla – pilvo pūtimu, viduriavimu, skausmu, pykinimu ar net vėmimu. Glitimo netoleravimas gali sukelti ir svorio kritimą ar dar rimtesnių sveikatos sutrikimų.

„Celiakija – lėtinė, imuninės kilmės plonosios žarnos enteropatija, išsivystanti genetinį polinkį turintiems žmonėms. Kitas negalavimas, kuomet nereiktų valgyti maisto turinčio glitimo, yra neceliakinis jautrumas gliutenui. Bet tiksliausiai jautrumą glitimui gali nustatyti tik specialistai, tad reikėtų būti atsargiems, prieš diagnozę nusistatant patiems“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Sunaudosite pernokusius bananus

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad dabar parduotuvėse miltų galima rasti visiems poreikiams, nuo paprasčiausių pigių kvietinių iki daugiau atsieisiančių riešutų miltų, taipogi ir miltų be glitimo, kurie ant pakuotės turi būti pažymėti kaip „be glitimo“ ar „gluten free“.

„Žmonės domisi kulinarija ir konditerija, ieško įdomesnių receptų, alternatyvų, kaip įprastus kepinius pagaminti su sveikesniais ingredientais, ir tikrai visiems rasime, ką pasiūlyti. Miltų įvairovė didelė: galima įsigyti ruginių, speltos, avižinių, grikių, ryžių, kukurūzų, migdolų, kokosų, sorų, net moliūgų, bolivinės balandos ar burnočių sėklų miltų “, – vardija O. Suchočeva.

Ekspertė pažymi, kad pateikto recepto grikių miltų keksiukus išsikepsite už itin nedidelę kainą: įsigiję kelis maišelius skirtingų rūšių miltų, juos galėsite laikyti tikrai ilgai ir panaudoti, kai prireiks, o šiam kepiniui sunaudosite vos po šimtą gramų skirtingų rūšių miltų. Kiti ingredientai – įprasti virtuvės spintelėse, ir vėlgi jų reikės labai mažai, tad kepinys atsieis pigiai. „Be to, tai puiki galimybė sunaudoti pernokusius bananus, kurių nebespėjote suvalgyti. Taip ne tik pigiai pasigaminsite sveiką užkandį, bet ir sutaupysite nešvaistydami maisto ir neišmesdami greitai sunokti linkusių bananų“, – sako O. Suchočeva.

Ketinantiems išsikepti šiuos keksiukus apsipirkti sumaniai ir ingredientų įsigyti pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

RECEPTAS

Grikių miltų ir bananų keksiukai be glitimo

Keksiukams reikės:

3/4 puodelio avižų miltų;
1/2 puodelio ryžių miltų;
1/4 puodelio grikių miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
1/2 šaukštelio kepimo sodos;
1/4 šaukštelio druskos;
6 šaukštų minkšto sviesto;
115 g sūrio kremo arba jogurto;
3/4 puodelio rudojo cukraus;
2 kiaušinių;
1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
1 puodelio gerai prinokusių sutrintų bananų (2–3 dideli bananai);
1/2 puodelio smulkintų kepintų graikinių arba pekano (karijų) riešutų, taip pat papildomai keksiukams pabarstyti;
1/2 puodelio smulkinto juodojo šokolado (70 proc.) ir papildomai keksiukams pabarstyti;

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir paruoškite standartinę 12 keksiukų formą kepimui.
2. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą.
3. Išsukite sviestą, sūrio kremą (jogurtą) ir cukrų, įmuškite kiaušinius, sudėkite vanilės ekstraktą ir sutrintus bananus. Išsukite iki vientisos masės, sudėkite riešutus ir šokolado gabalėlius.
4. Lygiomis dalimis sudėkite tešlą į keksiukų formą, ant kiekvieno užberkite smulkintų riešutų ir šokolado.
5. Kepkite, kol į keksiuką įsmeigtas ištrauktas medinis pagaliukas bus beveik švarus, apie 25 min. Traukite iš orkaitės ir palikite keletui minučių atvėsti.

Skanaus!

Naujienos

Verslas11 val prieš

Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą

El. laiškai, trumposios SMS žinutės, reklaminiai skydeliai – tik kelios priemonės, kurias taiko prekybininkai, norėdami pasiekti potencialius klientus. Kaip pastebi...

Verslas17 val prieš

„Investor Camp 2024“ į Vilnių pritraukė 250 investuotojų – nuo Amerikos iki Azijos

Šiandien, dieną prieš didžiausią Lietuvoje startuolių renginį „Startup Fair“, į Vilnių jau atvyko 250 investuotojų iš 15 pasaulio valstybių. Juos...

Verslas20 val prieš

„Eleport“ tinkle Lietuvoje – keturios naujos didelės galios elektromobilių įkrovimo lokacijos

Elektromobilių įkrovimo infrastruktūros vystytoja „Eleport“ tęsia plėtrą Baltijos šalyse ir Lietuvoje atidaro keturias naujas įkrovimo lokacijas. Jos įrengtos strategiškai patogiose...

Verslas2 d. prieš

Lietuvoje veiklą pradeda unikali automobilių dalijimosi platforma „Woop Drive”

Vilniuje oficialiai pristatyta naujos kartos automobilių dalijimosi platforma „Woop Drive”, kurioje saugiai, greitai ir patogiai bus galima išsinuomoti ir išnuomoti...

Verslas2 d. prieš

„Trafi“ bendraįkūrėjas Martynas Gudonavičius jungiasi prie „Tesonet” portfolio įmonės „Flanco” ir tampa bendrasavininku

Prie Baltijos šalyse pirmaujančios proptech (Property technology – išmaniosios technologijos skirtos nekilnojamam turtui) bendrovės „Flanco”, priklausančios „Tesonet” verslo akseleratoriaus ekosistemai,...

Verslo Vikingai

Verslo vikingai1 savaitė prieš

Soc. tinkluose išgarsėjusi Mokytoja Veronika: „Mokytojo darbas – tai ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdas“

Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...

Technologijos6 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai7 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas7 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai8 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |