Paskelbta
1 metai prieš-
Stengiamės laikytis sveikatai palankios mitybos principų, atsisakyti saldėsių ir kepinių, mažinti cukraus kiekį, bet kaip tyčia norisi ko nors skanaus. Vis dėlto, sveikatai palankius ir pigius keksiukus iš avižų ir grikių miltų bei sunokusių bananų iškepsite vos per pusvalandį, o vaišintis galės netgi glitimo netoleruojantys svečiai ar šeimos nariai. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad grikių miltų keksiukai yra puiki alternatyva norintiems pasilepinti sveikesniu saldėsiu, nes cukraus kiekis juose nedidelis, o natūralaus saldumo suteikia sunokę bananai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad išsikepti šiuos keksiukus atsieis vos kelis eurus: nors ingredientų sąrašas atrodo ilgas, produktai naudojami nedidelėmis proporcijomis, o įsigiję įvairių rūšių miltų jų nesunaudosite per vieną kartą ir pasiliksite kitiems pigiems kepiniams.
Grikių miltai – geležies šaltinis
Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė siūlo nebijoti gaminti patiekalų iš miltų, bet stengtis rinktis sveikatai palankesnius variantus – paprastus kvietinius miltus keisti ar maišyti su avižų, ruginiais, sėlenomis praturtintais, riešutų miltais, išbandyti ir rečiau sutinkamus bolivinės balandos, avinžirnių, burnočio, moliūgo sėklų miltus.
„Miltų patiekalai yra energijos šaltinis, tai kompleksiniais angliavandeniais turtingi gaminiai, o jei miltai tinkamai parenkami, tokie gaminiai gali būti ir skaidulų, mikroelementų, vitaminų šaltinis“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Pasak sveikatai palankios mitybos specialistės, grikių miltai vertingi dėl didelio baltymų kiekio, taip pat jie priskiriami prie gero glikeminio indekso produktų ir tinka tiek diabetu sergantiems, tiek reguliuojantiems kūno masę, nes palaiko tolygų gliukozės atsipalaidavimą ir patekimą į kraują.
„Be to, grikiuose gausu kone visų žmogui reikalingų mineralų, jie išskirtinai žinomi kaip geležies šaltinis. Taip pat grikiuose yra vitamino A, B grupės vitaminų ir šiek tiek vitamino C. Papildomai grikiuose randama ir karotinoidų, o šių kruopų baltymo aminorūgščių sudėtis yra viena artimiausių gyvūninės kilmės baltymui“, – vardija gydytoja dietologė.
Glitimo netoleruoja tik 1 proc. žmonių
Gydytoja dietologė pastebi, kad nors celiakija serga apie 1 proc. populiacijos, pastaruoju metu išpopuliarėjo mityba be glitimo ir neturint sveikatos sutrikimų. „Tokios praktikos, kaip gydytoja dietologė, nerekomenduočiau taikyti. Sveiki žmonės gali kviečių produktus kartkartėmis pakeisti kitomis alternatyvomis, tačiau laikantis sveikatai palankios mitybos principų racione reikėtų turėti kuo daugiau įvairesnių produktų, o ne juos išbraukti. Tik tuo atveju, jeigu yra glitimo netoleravimas, turėtume visiškai atsisakyti kviečių produktų“, – sako gydytoja dietologė.
Glitimas yra dviejų baltymų, gluteno ir gliadino, junginys, kurio yra kviečiuose, miežiuose, rugiuose bei iš jų pagamintuose produktuose. Glitimo netoleruojantys ir celiakija sergantys žmonės dažniausiai jaučia energijos trūkumą, nuolatinį nuovargį, skundžiasi sutrikusia virškinimo sistemos veikla – pilvo pūtimu, viduriavimu, skausmu, pykinimu ar net vėmimu. Glitimo netoleravimas gali sukelti ir svorio kritimą ar dar rimtesnių sveikatos sutrikimų.
„Celiakija – lėtinė, imuninės kilmės plonosios žarnos enteropatija, išsivystanti genetinį polinkį turintiems žmonėms. Kitas negalavimas, kuomet nereiktų valgyti maisto turinčio glitimo, yra neceliakinis jautrumas gliutenui. Bet tiksliausiai jautrumą glitimui gali nustatyti tik specialistai, tad reikėtų būti atsargiems, prieš diagnozę nusistatant patiems“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Sunaudosite pernokusius bananus
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad dabar parduotuvėse miltų galima rasti visiems poreikiams, nuo paprasčiausių pigių kvietinių iki daugiau atsieisiančių riešutų miltų, taipogi ir miltų be glitimo, kurie ant pakuotės turi būti pažymėti kaip „be glitimo“ ar „gluten free“.
„Žmonės domisi kulinarija ir konditerija, ieško įdomesnių receptų, alternatyvų, kaip įprastus kepinius pagaminti su sveikesniais ingredientais, ir tikrai visiems rasime, ką pasiūlyti. Miltų įvairovė didelė: galima įsigyti ruginių, speltos, avižinių, grikių, ryžių, kukurūzų, migdolų, kokosų, sorų, net moliūgų, bolivinės balandos ar burnočių sėklų miltų “, – vardija O. Suchočeva.
Ekspertė pažymi, kad pateikto recepto grikių miltų keksiukus išsikepsite už itin nedidelę kainą: įsigiję kelis maišelius skirtingų rūšių miltų, juos galėsite laikyti tikrai ilgai ir panaudoti, kai prireiks, o šiam kepiniui sunaudosite vos po šimtą gramų skirtingų rūšių miltų. Kiti ingredientai – įprasti virtuvės spintelėse, ir vėlgi jų reikės labai mažai, tad kepinys atsieis pigiai. „Be to, tai puiki galimybė sunaudoti pernokusius bananus, kurių nebespėjote suvalgyti. Taip ne tik pigiai pasigaminsite sveiką užkandį, bet ir sutaupysite nešvaistydami maisto ir neišmesdami greitai sunokti linkusių bananų“, – sako O. Suchočeva.
Ketinantiems išsikepti šiuos keksiukus apsipirkti sumaniai ir ingredientų įsigyti pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
RECEPTAS
Grikių miltų ir bananų keksiukai be glitimo
Keksiukams reikės:
3/4 puodelio avižų miltų;
1/2 puodelio ryžių miltų;
1/4 puodelio grikių miltų;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
1/2 šaukštelio kepimo sodos;
1/4 šaukštelio druskos;
6 šaukštų minkšto sviesto;
115 g sūrio kremo arba jogurto;
3/4 puodelio rudojo cukraus;
2 kiaušinių;
1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
1 puodelio gerai prinokusių sutrintų bananų (2–3 dideli bananai);
1/2 puodelio smulkintų kepintų graikinių arba pekano (karijų) riešutų, taip pat papildomai keksiukams pabarstyti;
1/2 puodelio smulkinto juodojo šokolado (70 proc.) ir papildomai keksiukams pabarstyti;
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir paruoškite standartinę 12 keksiukų formą kepimui.
2. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą.
3. Išsukite sviestą, sūrio kremą (jogurtą) ir cukrų, įmuškite kiaušinius, sudėkite vanilės ekstraktą ir sutrintus bananus. Išsukite iki vientisos masės, sudėkite riešutus ir šokolado gabalėlius.
4. Lygiomis dalimis sudėkite tešlą į keksiukų formą, ant kiekvieno užberkite smulkintų riešutų ir šokolado.
5. Kepkite, kol į keksiuką įsmeigtas ištrauktas medinis pagaliukas bus beveik švarus, apie 25 min. Traukite iš orkaitės ir palikite keletui minučių atvėsti.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...