Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
By
LukasTriušiena – retokai valgoma mėsa, bet per šventes būtent ir reikia pasigardžiuoti ilgiau neragautais gurmaniškesniais patiekalais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė negaili triušienai komplimentų: ji liesa, pakankamai lengvai virškinama ir puikiai įsisavinama, tad galėtų būti pirmoji mėsa, kurios paragauja kūdikiai maždaug nuo aštunto mėnesio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria naudotis proga ir šventėms šviežio triušio „Lapino puota“ įsigyti su 31 proc. nuolaida. Troškintas ir patiektas su kopūstais jis susilauks visos šeimos komplimentų.
Nekaloringa ir puikiai įsisavinama
Manoma, kad kadaise laukiniai triušiai buvo prijaukinti Pirėnų pusiasalyje dar 2500–1800 m. pr. m. e. Archeologiniai radiniai rodo, kad juos jaukino romėnai ir prancūzai (nuo II a. pr. m. e. iki mūsų amžiaus pradžios), triušius auginę specialiuose draustiniuose, o viduramžiais triušiai paplito ir po kitus žemynus. Triušiena liko itin populiari Pietų Europos šalių virtuvėse – ten jos suvartojama kelis ar keliolika kartų daugiau nei Lietuvoje.
Ši šviesi švelni mėsa priskiriama baltos mėsos kategorijai, ji, kaip ir vištiena, labai universali: tinkama ir sultiniui, ir įvairiems troškiniams su daržovėmis, kepsniams, kukuliams, mėsainiams. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai liesa, lengvai virškinama mėsa, turinti daug naudingų maisto medžiagų: „Joje randama B grupės, C, PP vitaminų, taip pat gausu geležies, fosforo, kalcio, mangano, kalio. Triušiena turi daugiau baltymų nei kiauliena, jautiena, veršiena ar aviena. Triušienos baltymuose randamos visos 9 nepakeičiamos amino rūgštys, be to, ši mėsa nekaloringa, tad bent retkarčiais naudinga paragauti triušienos ir šia mėsos rūšimi praturtinti tiek vaikų, tiek savo mitybos racioną.“
Kaip paruošti triušieną?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pirmiausia triušieną pataria pamarinuoti, kad ji būtų minkštesnė: užtektų ją kelias valandas palaikyti marinate šaldytuve. Marinatui galima naudoti obuolių sultis, kefyrą arba tiesiog vandenį su citrinos sultimis ar šlakeliu acto.
„Nusausintą mėsą įtrinkite druska ir pipirais, bei mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis – itin tiks čiobreliai, šalavijai, raudonėliai. Priekinė triušio dalis yra liesesnė, o užpakalinė – riebesnė ir maistingesnė, joje mažiau jungiamojo audinio, ji minkštesnė, todėl tinkamiausia kepti. Priekinė dalis tinkama troškinimui – nors galima troškinti ir visą triušį, supjausčius jį gabalėliais ir apkepus įkaitintuose riebaluose. Norintiems dietiškesnių patiekalų, iš filė galima pasigaminti sultingus kukulius ir patroškinti juos garuose arba triušienos gabalėlius tiesiog išvirti, o sultinį panaudoti sriubai ar padažui“, – pataria komercijos operacijų vadovė.
Ji primena nepamiršti galimybės įsigyti šviežio triušio pigiau ir pasigaminti šventinį patiekalą Velykų stalui: šviežias triušis „Lapino puota“ iki balandžio 1 d. kainuos tik 8,99 Eur / kg.
„Taip pat pigiau įsigyti produktų Velykų stalui padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse“, – primena O. Suchočeva.
Kviečiame Velykoms pasigaminti troškintos triušienos su daržovėmis.
Troškinta triušiena su kopūstais
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
1 triušio, supjaustyto gabalėliais;
1 nedidelio kopūsto;
1/4 puodelio alyvuogių aliejaus;
1 morkos, supjaustytos griežinėliais;
1 ropės, supjaustytos kubeliais;
3 susmulkintų svogūnų;
170 g liesos šoninės, supjaustytos juostelėmis;
2/3 puodelio obuolių sulčių;
druskos, pipirų, prieskoninių žolelių – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros.
2. Blanširuokite kopūstus. Dideliame puode užvirinkite vandens. Perpjaukite kopūstą į dvi dalis, tada – į ketvirčius. Išpjaukite kotelį ir kiekvieną ketvirtį supjaustykite juostelėmis. Sudėkite kopūstus į verdantį vandenį, po penkių minučių išgriebkite.
3. Apkepkite šoninę ir daržoves. Sudėkite morkas, ropę, svogūnus ir šoninę. Kepkite ant vidutinės kaitros retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai suminkštės, o šoninė iškeps – apie 10 minučių. Išimkite daržoves ir šoninę iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
4. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite dar 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėkite triušienos gabalėlius ir apkepkite iš visų pusių.
5. Ant kepimo indo dugno klokite kopūstų lapų sluoksnį, ant jų išdėliokite triušienos gabalėlius ir gausiai pabarstykite druska bei pipirais. Sudėkite dalį daržovių ir šoninės mišinio. Toliau sluoksniuokite kopūstus, triušieną ir daržoves, baigdami kopūstų sluoksniu.
6. Užpilkite obuolių sultimis ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusantros valandos.
7. Patiekite su ryžiais ar kitokiu garnyru.
Skanaus!
Štai, ką turėtumėte valgyti po sporto, kad visas vargas nenueitų perniek
Gydytoja įspėja, kad vitaminų metams neprikaupsite: štai, kaip juos geriausia užkonservuoti
Kepsnio geriausios draugės – daržovės: štai, kokios labiausiai tinka prie skirtingos mėsos rūšies
Gynyba nuo karščio už mažą kainą: namie ruošti šaltieji gėrimai
Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – vasarą būtinai jais praturtinkite mitybą
Vasara – apgaulingas metas: ekspertė patarė, kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio
Lojaliu būti apsimoka: ištikimi „Rimi“ pirkėjai sutaupė jau 90,5 mln. eurų
Sukluskite, jei maistą ruošiate subraižytoje keptuvėje: štai, kodėl tai kenkia sveikatai
Prasidėjus atostogoms dažniau valgome lauke: štai, ką svarbu žinoti nešantis maistą prie jūros
Inovacijų agentūros renginyje pristatytos finansavimo priemonės, kurios padės įmonėms pereiti prie tvaresnės gamybos bei taupyti energiją. Ekonomikos ir inovacijų ministerija...
Prieš dešimtmetį įvykęs Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų sujungimas buvo tarsi Lietuvos aviacijos pakilimas naujam skrydžiui. Dešimtmetį skaičiuojanti Lietuvos...
Lietuvos startuoliai per pirmąjį šių metų pusmetį jau pritraukė 32 mln. eurų investicijų – vidutinė vienos investicijos suma siekia 1,87...
Inovacijų agentūra kartu su 24 partneriais dešimtyje šalių skatins personalizuotos medicinos sektoriaus Europoje vystymąsi. Dalyvaudama PRECISEU (angl. Personalised Medicine Empowerment...
Daugeliui organizacijų dar tik domintis „Microsoft“ dirbtinio intelekto (DI) įrankiais, „Telia“ jau spėjo juos pritaikyti savo veikloje ir įvertinti jų...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...