Paskelbta
2 metai prieš-
Šiltėjant orams, vis dažniau į kasdienį maisto racioną patenka ir įvairūs lauke, ant ugnies ruošiami patiekalai. Didžioji dalis Lietuvos gyventojų karts nuo karto gamina maistą lauke, o dažniausiai renkasi tradicinį būdą – šašlykinę. Ją naudoja maždaug trys iš penkių apklaustųjų, antras pagal populiarumą – grilis, kurį renkasi kas penktas apklaustasis. Tokius rezultatus atskleidžia „Lidl Lietuva“ užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.
Karaliauja šašlykai ir kiti mėsos patiekalai
Pats populiariausias ant ugnies ruošiamas patiekalas Lietuvoje – šašlykai. Juos, kaip dažniausiai gaminamą ir valgomą ant grilio ruoštą maistą, nurodo 82 proc. apklaustųjų ir niekas iš kitų patiekalų šašlykams neprilygsta. Tarp kitų pasirinkimų lyderiauja įvairūs mėsos kepiniai (37 proc.), vištienos patiekalai (46 proc.), populiarios ir dešrelės (42 proc.). Žuvį, įvairius sūrius, daržoves ir vegetariškus patiekalus Lietuvos gyventojai ruošia rečiau.
Tiesa, paklausti, ką keisčiausio yra kepę, žmonės nurodė išties egzotiškus ir išskirtinius pasirinkimus. Vieni pasidalino, kad yra grilinę gyvates, vėžius, banginio mėsą, krokodilieną, kiti yra ruošę ir skanavę šerno genitalijas, jaučio uodegas, kengūrieną. Ne vienas gyventojas ant grilio yra kepęs bebrieną, gaminęs iš jos šašlykus.
Prie netradicinių bandymų galima paminėti ir ant laužo ruoštus spragintus kukurūzus, karpio šašlykus, keptus agurkus, arbūzą. Gyventojai grilyje moka paruošti ir kraujinius vėdarus ar cinamonines bandeles ir pyragus – tai patiekalai, kurie anksčiau nebuvo siejami su kepimu ant ugnies. Taip pat didieji eksperimentatoriai yra išbandę ir tokius patiekalus kaip žuvis, įvyniota į molį, ar jautiena, kepta druskos apvalkale bei susukta į medvilninį audeklą.
Laviruoja tarp tradicijų ir eksperimentų
„Stebėdami gyventojų pasirinkimus, matome labai stiprų tradicijų motyvą – dažniausiai maisto gaminimui lauke naudojama šašlykinė, populiariausia kepama mėsa – kiauliena ir vištiena. Tačiau atsakymai į klausimus apie netradicinius patiekalus gerokai nustebino. Pamatėme, kad nepaisant to, jog dažniausiai valgo įprastus patiekalus, žmonės yra linkę ganėtinai drąsiai išbandyti naujovių ir eksperimentuoti. Tiesa, eksperimentai dažniausiai susiję būtent su mėsos patiekalais“, – sako „Lidl Lietuva“ mėsos, žuvies ir alkoholio skyriaus pirkimų vadovas Stasys Gineitis.
Jis taip pat atkreipia dėmesį, jog vienas iš svarbiausių kriterijų renkantis produktus kepimui ant grilio, yra jų kokybė (76 proc. apklaustųjų) bei kaina (55 proc. apklaustųjų). Maždaug trečdalis gyventojų nurodo, kad jiems aktualu ir tai, kad produktus būtų paprasta paruošti.
„Kaip prekybininkams mums tenka iššūkis atitikti visus šiuos kriterijus. Suderinti produktų kokybę ir mėgstamiausių skonių paletę, gebėti pirkėjus nustebinti, ir visa tai daryti už mažą kainą. Jau paruoštų, iš karto kepimui paruoštų gaminių naudojimas populiarėja dėl to, kad žmonės linkę taupyti laiką, be to iš plataus asortimento kiekvienas galim pasirinkti sau artimiausius skonius“, – sako S. Gineitis.
Remiantis apklausos duomenis, nors gyventojai vis dar mėgsta patys marinuoti mėsą, žuvį ar daržoves kepimui ant ugnies, naudodamiesi savo ar artimųjų išbandytais ir patikrintais receptais, penktadalis apklaustųjų dažniausiai renkasi jau paruoštus, marinuotus produktus.
Gyventi sveikiau gali padėti ir darbdavys: kaip „Lidl“ rūpinasi savo komandos narių fizine ir emocine sveikata?
Uoga, kuri nustebins: trys socialinių tinklų įkvėpti receptai su vynuogėmis
„Lidl“ tęsia plėtrą: kviečia prisijungti prie naujos parduotuvės komandos Vilniuje
Rugsėjo 1-osios proga „Lidl Lietuva“ darbuotojų vaikams – dovanų rinkiniai naujiems mokslo metams
Naujoje darbdavio įvaizdžio kampanijoje – realūs rezultatai: per metus pareigose pakilo beveik 40 proc. „Lidl“ parduotuvės darbuotojų
Mokslo metams artėjant: sveikatai palankesnės priešpiečių dėžutės paslaptys – nuo greitų užkandžių iki subalansuotų pietų
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: Šilainiuose duris atvers jau 17-oji parduotuvė mieste
Nebrangūs, bet išskirtiniai gurmaniški receptai – iš įprastos ir pamėgtos cukinijos
Stažuotės užsienyje su „Lidl“: neįkainojama patirtis ir platesnės karjeros galimybės sugrįžus
Darbuotojų įsitraukimas ir gerovė šiandien tampa vienais svarbiausių veiksnių, lemiančių organizacijų sėkmę. Kiekvieno žmogaus patiriama prasmė darbe tiesiogiai veikia jo...
Jau 5 kartą organizuotas „Spiečiaus“ verslo bendruomenės renginys „Spiečiamės“ šiemet subūrė rekordinį dalyvių skaičių. Rugsėjo 26 d. vykusiame susitikime iš...
Kelionės į kaimynines šalis bei populiariausius Europos miestus yra dažnas Lietuvos gyventojų pasirinkimas. Naujausiais kelionių technologijų bendrovės „FlixBus“ duomenimis, šią vasarą...
Didžiausias Baltijos šalyse ir Suomijoje greitojo aptarnavimo restoranų tinklas „Hesburger“ tęsia plėtrą Lietuvoje ir atidaro naują restoraną Garliavoje, Kauno rajone,...
Pasaulinės korporacijos jau atvirai kalba apie tai, kiek darbo vietų bus panaikinta dėl dirbtinio intelekto (DI). Skaičiuojama, kad jei „Microsoft“...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...
Kiekvieną rugsėjį gatvėse išaugantis moksleivių skaičius atneša ir papildomų iššūkių eismo saugumui. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas, penktadalis...
Dar prieš kelis dešimtmečius žmonės Lietuvoje dažnai naudodavo vadinamuosius „majakus“ ar „švyturėlius“ – paskambindavo ir iškart nutraukdavo skambutį, taip perduodami...