Paskelbta
2 metai prieš-
Šiltėjant orams, vis dažniau į kasdienį maisto racioną patenka ir įvairūs lauke, ant ugnies ruošiami patiekalai. Didžioji dalis Lietuvos gyventojų karts nuo karto gamina maistą lauke, o dažniausiai renkasi tradicinį būdą – šašlykinę. Ją naudoja maždaug trys iš penkių apklaustųjų, antras pagal populiarumą – grilis, kurį renkasi kas penktas apklaustasis. Tokius rezultatus atskleidžia „Lidl Lietuva“ užsakymu tyrimų bendrovės „Norstat“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.
Karaliauja šašlykai ir kiti mėsos patiekalai
Pats populiariausias ant ugnies ruošiamas patiekalas Lietuvoje – šašlykai. Juos, kaip dažniausiai gaminamą ir valgomą ant grilio ruoštą maistą, nurodo 82 proc. apklaustųjų ir niekas iš kitų patiekalų šašlykams neprilygsta. Tarp kitų pasirinkimų lyderiauja įvairūs mėsos kepiniai (37 proc.), vištienos patiekalai (46 proc.), populiarios ir dešrelės (42 proc.). Žuvį, įvairius sūrius, daržoves ir vegetariškus patiekalus Lietuvos gyventojai ruošia rečiau.
Tiesa, paklausti, ką keisčiausio yra kepę, žmonės nurodė išties egzotiškus ir išskirtinius pasirinkimus. Vieni pasidalino, kad yra grilinę gyvates, vėžius, banginio mėsą, krokodilieną, kiti yra ruošę ir skanavę šerno genitalijas, jaučio uodegas, kengūrieną. Ne vienas gyventojas ant grilio yra kepęs bebrieną, gaminęs iš jos šašlykus.
Prie netradicinių bandymų galima paminėti ir ant laužo ruoštus spragintus kukurūzus, karpio šašlykus, keptus agurkus, arbūzą. Gyventojai grilyje moka paruošti ir kraujinius vėdarus ar cinamonines bandeles ir pyragus – tai patiekalai, kurie anksčiau nebuvo siejami su kepimu ant ugnies. Taip pat didieji eksperimentatoriai yra išbandę ir tokius patiekalus kaip žuvis, įvyniota į molį, ar jautiena, kepta druskos apvalkale bei susukta į medvilninį audeklą.
Laviruoja tarp tradicijų ir eksperimentų
„Stebėdami gyventojų pasirinkimus, matome labai stiprų tradicijų motyvą – dažniausiai maisto gaminimui lauke naudojama šašlykinė, populiariausia kepama mėsa – kiauliena ir vištiena. Tačiau atsakymai į klausimus apie netradicinius patiekalus gerokai nustebino. Pamatėme, kad nepaisant to, jog dažniausiai valgo įprastus patiekalus, žmonės yra linkę ganėtinai drąsiai išbandyti naujovių ir eksperimentuoti. Tiesa, eksperimentai dažniausiai susiję būtent su mėsos patiekalais“, – sako „Lidl Lietuva“ mėsos, žuvies ir alkoholio skyriaus pirkimų vadovas Stasys Gineitis.
Jis taip pat atkreipia dėmesį, jog vienas iš svarbiausių kriterijų renkantis produktus kepimui ant grilio, yra jų kokybė (76 proc. apklaustųjų) bei kaina (55 proc. apklaustųjų). Maždaug trečdalis gyventojų nurodo, kad jiems aktualu ir tai, kad produktus būtų paprasta paruošti.
„Kaip prekybininkams mums tenka iššūkis atitikti visus šiuos kriterijus. Suderinti produktų kokybę ir mėgstamiausių skonių paletę, gebėti pirkėjus nustebinti, ir visa tai daryti už mažą kainą. Jau paruoštų, iš karto kepimui paruoštų gaminių naudojimas populiarėja dėl to, kad žmonės linkę taupyti laiką, be to iš plataus asortimento kiekvienas galim pasirinkti sau artimiausius skonius“, – sako S. Gineitis.
Remiantis apklausos duomenis, nors gyventojai vis dar mėgsta patys marinuoti mėsą, žuvį ar daržoves kepimui ant ugnies, naudodamiesi savo ar artimųjų išbandytais ir patikrintais receptais, penktadalis apklaustųjų dažniausiai renkasi jau paruoštus, marinuotus produktus.
„Lidl“ renka komandą naujai parduotuvei Kaune: darbuotojams skirs solidžius priedus
Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda
„Lidl Lietuva“ logistikos centras pripažintas geriausiu industriniu NT projektu Baltijos šalyse
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: pradeda rinkti komandą naujai parduotuvei Šilainiuose
„Lidl“ vasarai ieško apie 70 sezoninių darbuotojų: labiausiai laukiami poilsiautojų pamėgtuose miestuose
Nuo gegužės 1-osios – pokyčiai atsiskaitant grynaisiais: „Lidl“ primena, ką aktualu žinoti pirkėjams
Dar vienas įvertinimas: „Lidl Lietuva“ – patraukliausias darbdavys prekybos kategorijoje
Dažome velykinius margučius: laisvėje laikomų vištų kiaušiniai ir natūralūs marginimo būdai padės švęsti tvariau
„Lidl“ – geriausią reputaciją turintis prekybos tinklas Lietuvoje
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...