Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
Šaltas ar šiltas, tirštas ar skystesnis – kisielius yra tapęs neatsiejama švenčių stalo dalimi Lietuvoje, ypač kalėdiniu laikotarpiu. Kol vieni gyventojai lieka ištikimi savo receptams ir virimui, kiti atrado jau paruoštą vartoti kisielių – kasmet Lietuvoje šio produkto nuperkama daugiau nei 300 tūkst. litrų. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma Labžentė pataria, kaip namuose verdamą ar parduotuvėje įsigytą paruoštą vartoti kisielių pagardinti ir tinkamai pašildyti. Maisto tinklaraštininkė Kotryna Stankuvė kviečia pasigaminti naminį keksą: ne tik skanus, bet ir taupus (receptas)
Kisieliui gardinti – ne tik uogos
Nors tradiciniu laikomas avižų kisielius, šiuo metu kisielius dažniausiai verdamas iš įvairių uogų ar vaisių. Namuose pagamintą ar įsigytą jau paruoštą vartoti kisielių taip pat galima paskaninti papildomais priedais.
„Man kisielius skaniausias su lietuviškais vaisiais ir uogomis: spanguolėmis, vyšniomis, obuolių gabaliukais, avietėmis, juodaisiais bei raudonaisiais serbentais, mėlynėmis. Juodieji serbentai ir mėlynės kisieliui suteikia ne tik sodresnį skonį, bet ir gražią spalvą. O jeigu reikėtų pasirinkti tobulą derinį, nugalėtojais taptų spanguolės su obuoliais, o pridėjus cinamono gautume itin žiemišką gėrimą. Taip pat itin dera vyšnios su juodaisiais serbentais“, – rekomenduoja R. Labžentė.
Norint rūgštesnio skonio, maisto tinklaraštininkė siūlo į jau paruoštą kisielių įdėti citrusinių vaisių griežinėlių ar įpilti šlakelį citrinų sulčių, tačiau ragina tai daryti saikingai.
„Jei norisi parūgštinti kisielių, jis turi būti sutirštėjęs iki norimos konsistencijos ir šiek tiek pravėsęs, kad rūgštis nepakenktų konsistencijai. Svarbiausia kisielių rūgštinti pamažu, įlašinant po truputį sulčių, gerai išmaišant ir paragaujant, kol pasieksite norimą skonį“, – pataria R. Labžentė.
Tirštą, atšalusį kisielių galima papuošti ir plakta grietinėle arba maskarponės kremu – tai paverčia jį tikru desertu. Iš Azijos plūsta neaiškios kilmės degalai
„Jei kisielius rūgštesnis, plakta grietinėlė puikiai subalansuoja jo skonį. Jei naudojate purškiamą grietinėlę, tokį desertą reikėtų iškart patiekti valgymui, kol grietinėlė nesubliuško. Tokį desertą galima paruošti ir iš vakaro, tada vietoj plaktos grietinėlės geriau rinktis maskarponės ir saldinto jogurto kremą – skonis bus lygiai toks pat puikus, tačiau balta „kepurėlė“ išsilaikys gerokai ilgiau“, – sako tinklaraščio „5 produktai“ autorė.
Šalies gyventojai ištikimi tradiciniam skoniui
Paruoštą vartoti kisielių gaminančios „Eckes-Granini Baltic“ pardavimai rodo, kad populiariausias Lietuvoje – spanguolių kisielius, jo nuperkama net 150 tūkst. litrų per metus.
„Šį kisielių dažniausiai renkasi tradicinio skonio mėgėjai. Antroje vietoje pagal pardavimus yra vyšnių kisielius, kurį, kiek tenka girdėti iš klientų atsiliepimų, labiausiai mėgsta vaikai. Greičiausia, dėl saldesnio vyšnių skonio. Naujausias, abrikosų skonio kisielius, kol kas dar atrandamas vartotojų ir jo vartotojų ratas tebesiformuoja“, – komentuoja „Elmenhorster“ kisielius gaminančios didžiausios Lietuvoje sulčių gamintojos „Eckes-Granini Baltic“ vadovas Marius Gudauskas. ES žemės ūkio laukiantys pokyčiai
Pasak jo, kisielius yra gana universalus gėrimas, kuris yar perkamas visais metų laikais, tačiau šventiniu periodu paruošto vartoti kisieliaus pardavimai stipriai išauga.
„Lietuvos gyventojai jau žino, kad kisielius gali būti vartojamas ne tik kaip desertinis gėrimas, bet ir šaltų sriubų pagrindas, juo galima skaninti košes, užpilti dribsnius, vaisių salotas ir panašiai. Tai ir lemia, kad šiuo produktu vartotojai mėgaujasi ištisus metus“, – sako M. Gudauskas.
Šildyti galima ir mikrobangų krosnelėje
Nors kisielių galima vartoti tiek šiltą, tiek šaltą, prireikus jį pašildyti taip pat verta žinoti keletą taisyklių. Lietuvos atsinaujinančių degalų ir biometano gamintojai susibūrė į asociaciją – kas tapo jos nauju vadovu?
„Greičiausiai kisielių pašildysite mikrobangų krosnelėje, bet tam reikėtų rinktis didesnį indą ir pridengti jį lėkšte ar mikrobangų krosnelei tinkamu dangčiu, nes šylantis kisielius gali pradėti taškytis. Taip šildant kisielių rekomenduojama jį kas pusę minutės pamaišyti. Kitas šildymo būdas – karšto vandens vonelė. Tiesiog užkaiskite didesnį puodą vandens ir į jį įstatykite mažesnį puodą ar pakuotę su kisieliumi, kurį vis pamaišykite, pajudinkite, kad gėrimas viduej šiltų tolygiau“, – pataria R. Labžentė.
Jei namuose pagamintas ir atšalęs kisielius sutirštėjo iki pudingo konsistencijos, maisto tinklaraštininkė rekomenduoja įpilti truputį vandens ar sulčių ir gerai išmaišyti. Kisieliaus pašildymas taip pat gali padėti jį paskystinti.
„Jei norite, kad kisielius labai nesutirštėtų, išvirus ir atvėsinus jį pridenkite dangčiu, maistine plėvele ar vaškine drobele. Tai neleis išgaruoti drėgmei ir kisielius ilgiau išliks esamos konsistencijos“, – sako R. Labžentė.
Atidarytą kisielių tetrapako pakuotėje reikėtų laikyti šaldytuve ir suvartoti per 3 dienas.
Ekspertai: cukraus mokestis atsilieps vargingiausiųjų piniginėms, bet ne sveikatai
Nealkoholinių kokteilių bumas: žmonės juos vertina kaip potyrį
M. Gudauskas: Nuosavas saulės elektrinių parkas ir mažinamas poveikis aplinkai – „Eckes-Granini Baltic“ pristato tvarumo tikslus 2024 metams
Europos sulčių gamintojos tvarumo pažangos ataskaitoje – dėmesys ir pasiekimams Lietuvoje
Sulčių gamintojai 2024-uosius vertina atsargiai: optimizmą gesina besikeičiantys vartotojų įpročiai ir įsibėgėjanti apelsinų krizė
Klimato kaita – ne tik ekstremalūs karščiai, bet ir kylančios maisto produktų kainos
Lietuvos gamintojai aktyviai pereina prie nuosavos elektros energijos gamybos
„Eckes-Granini Baltic“: augant gamybai pavyko sumažinti CO₂ emisijas, tenkančias vienam pagamintos produkcijos litrui
Sulčių gamybos lyderė „Eckes-Granini Baltic“: ar ateityje galėsime gerti sultis, priklauso nuo bičių ir biologinės įvairovės
Lietuvos startuoliai per pirmąjį šių metų pusmetį pritraukė net 167,7 mln. eurų investicijų – tai yra 5 kartus daugiau nei...
Džiaugiamės galėdami pranešti, kad AMLYZE laimėjo Geriausio verslo modelio apdovanojimą Centrinės Europos startuolių pristatymo konkurso finale, vykusiame per „Mastercard Fintech...
Pietų Ispanijos pakrantė, kurioje saulė šviečia daugiau nei 300 dienų per metus – tai ne tik rojaus kampelis atostogoms, bet...
Jensen Huang, „Nvidia“ generalinis direktorius, pardavė 100 000 akcijų už 14,4 mln. USD pagal savo 865 mln. USD vertės akcijų...
Pasaulyje, kuriame skaitmeninis gyvenimas juda braukimų ir paspaudimų greičiu, vienas Bengalūro startuolis orientuojasi į kažką žmogiškesnio: jūsų balsą. Pristatome „Ringg...
Kai saulė ir geras oras vilioja į lauką, verta nepamiršti pasirūpinti išmaniųjų įrenginių apsauga. Aktyvesnis gyvenimo būdas neišvengiamai paveikia mūsų...
Rita Šimkutė, „Lietuvos draudimo“ personalo departamento direktorė Šiandien retas darbdavys nesutiktų su požiūriu, kad atostogos – ne privilegija, o būtina...
Vasara – ne tik atostogų metas, bet ir iššūkių sezonas darbdaviams. Vieni darbuotojai ilsisi, kiti – priima sprendimus keisti darbą....
Įspūdingos Gizos piramidės, dirbtinės palmės formos salos Dubajuje, 828 metrų aukščio „Burj Khalifa“ dangoraižis – tūkstančius metų pasaulis žavisi inžinerijos...
Kad ir kur dirbtumėte – biure ar namuose – darbo stalas dažnai tampa tarsi magnetas, traukiantis popierius, puodelius, laidus, užrašus...