Paskelbta
1 savaitė prieš-
Kiauliena jau seniai yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Tai mėsa, kurią pirkėjai renkasi ne tik dėl jos skonio, bet ir dėl patrauklios kainos bei gausybės paruošimo būdų. Kiaulienos mentė, laikoma viena universaliausių ir sultingiausių dalių, ypač tinkama tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams.
Pasak „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Lukos Lesauskaitės-Remeikės, kiauliena tarp lietuvių išlieka viena populiariausių mėsos rūšių, kurią pirkėjai dažnai renkasi ne tik kasdienai, bet ir ypatingoms progoms.
„Kiauliena – ypač mentė – yra dažnas lietuvių pasirinkimas dėl draugiškos kainos bei universalumo. Šventiniu laikotarpiu, ypač taikant nuolaidas, žmonės mielai renkasi šią mėsą, o užtaikę ant geros kainos pasiūlymų – ją dar ir užsišaldo vėlesniam naudojimui, pavyzdžiui, artėjančioms Kalėdoms. Iki gruodžio 8 d. „Rimi“ kiaulienai taikoma net 46 proc. nuolaida“, – sako L. Lesauskaitė-Remeikė.
Kuo ypatinga kiaulienos mentė ir kodėl ji tinka Kalėdoms?
Kiaulienos mentė turi daugiau riebalų, todėl itin tinka lėtam kepimui ar troškinimui. Taip ruošiama ji tampa išskirtinai minkšta ir sultinga. Šventiniam stalui mentė tinka dėl kelių priežasčių: jos užtenka didesniam kiekiui žmonių, gaminimui mentę lengva pasiruošti iš anksto – tereikia įtrinti mėgstamais prieskoniais iš vakaro, o Kalėdų dieną tiesiog įdėti į orkaitę. Mentė puikiai dera su tradiciniais lietuvių pamėgtais garnyrais – bulvėmis, troškintais kopūstais, keptomis ar šviežiomis daržovėmis.
Kad kiaulienos mentę visada pavyktų paruošti tobulai – verta atkreipti dėmesį į kelias esmines taisykles. Pirmiausia reikėtų pasirinkti mėsos gabalą, kuriame matyti šiek tiek riebalinio sluoksnio. Taip mentė niekada netaps sausa ir bus kupina skonio. Neskubėkite – lėtai gaminama mentė išlaiko geriausias savo skonines savybes. Orkaitę įkaitinkite iki 140–160 °C ir kepkite mentę 3–5 valandas, priklausomai nuo jos dydžio.
Nepamirškite prieskonių. Jei gaminate kalėdinį patiekalą, puikiai tinka rozmarinas, čiobreliai, česnakas, garstyčios, medus.
Mentę kepkite orkaitėje su trupučiu vandens, sultinio, obuolių sulčių ar nealkoholinio alaus – tai padeda mėsai išlikti sultingai. Išėmus iš orkaitės mėsą palikite stovėti 10–20 min., kad sultys tolygiai pasiskirstytų.
Jei norite traškios plutos, kepimo pabaigoje pakelkite temperatūrą iki 200–220 °C arba įjunkite orkaitės grilio funkciją. Kiaulienos mentės kepsnys su pavasariu alsuojančiais raugintais agurkais
3 receptai su kiaulienos mente:
1. Lėtai kepta kiaulienos mentė (idealus pasirinkimas Kalėdoms)
Ingredientai:
1,5–2 kg kiaulienos mentės
2 šaukštai medaus
2 šaukštai garstyčių
Druska, juodieji pipirai
4 skiltelės česnako
Rozmarinas ir čiobreliai
150 ml obuolių sulčių arba vandens
Gaminimas:
Mentę įtrinkite druska, pipirais, garstyčiomis ir medumi. Įdėkite česnaką, pabarstykite žolelėmis ir palikite bent valandai pasimarinuoti. Kepkite 150 °C orkaitėje 3–4 valandas su obuolių sultimis. Prieš baigiant gaminti 10 min. apkepkite aukštesnėje temperatūroje, kad susidarytų traški plutelė. Patiekite su mėgstamais garnyrais. Dietologė išskyrė lietuvių mėgstamiausios mėsos rūšies privalumus
2. Azijos stiliaus troškinta mentė
Ingredientai:
1 kg pjaustytos mentės
3 šaukštai sojos padažo
2 šaukštai medaus
Česnakas, imbieras
Aitrioji paprika
200 ml vandens ar sultinio
Gaminimas:
Apkepkite gabalėlius keptuvėje iki rusvumo. Sudėkite į puodą mentę, česnaką, imbierą ir papriką. Įpilkite sojos, medaus ir sultinio. Troškinkite 200 °C orkaitėje 1,5–2 val., kol mėsa suminkštės. Puikiai tinka prie ryžių ir keptų daržovių. Minima pasaulinė maisto diena
3. Grilyje kepta mentė su garstyčių glazūra
Ingredientai:
1,5 kg kiaulienos mentės
2 šaukštai grūdėtų garstyčių
1 šaukštas medaus
Druska, pipirai
Gaminimas:
Pamarinuokite mėsą garstyčiose ir meduje 2–3 valandas. Kepkite ant 160–180 °C kaitros apie 2 val., reguliariai aptepant glazūra. Prieš baigiant gaminti apkepkite mentę stiprioje kaitroje tam, kad ši karamelizuotųsi. Šeštadienį – gardžios „Lidl superšeštadienio“ idėjos griliui
Artėja kuklesnės šventės: trečdalis lietuvių Kalėdoms planuoja išleisti mažiau nei pernai
Narvuose laikomų vištų kiaušiniai palieka „Rimi“ lentynas: liko paskutinis žingsnis
2 taupūs ir lengvi receptai iš brokolių: nuo šviežios mišrainės iki gardžių blynelių
Interjero dizainerė atskleidžia 2025 m. kalėdų dekoro tendencijas: kaspinai madingi išliks ir šiemet, pataria dekoruoti ir veidrodžiais
Prekybos tinklas „Rimi“ skelbia parduotuvių darbo laiką šventiniu laikotarpiu
Pokyčiai „Rimi Baltic“ vadovų komandoje: personalo direktorės pareigas perima Vaida Kaikarienė
Susipažinkite su vaisių karaliumi mangu: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti ir taupūs receptai su čederiu
Nuo lapkričio 3 d. keičiasi dalies „Rimi“ parduotuvių darbo laikas


Naudingos nuorodos:
Dermatologo vizito dažnai tenka laukti nuo vieno iki trijų mėnesių. Per tiek laiko odos ligos progresuoja, o pacientai arba nutraukia...
Įdomu, kaip istorijoje kartais viską pakeičia ne didieji karo planai ar vizijos, o paprasčiausia… baimė. Atsargumas. Kartais — šiek tiek...
Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ kitais metais visų įmonės padalinių darbuotojų darbo užmokesčio didinimui numato skirti 14 mln. eurų daugiau nei...
Kartais sunku patikėti, kad dabartinis premium automobilių simbolis — BMW — kažkada stovėjo ant tokio plono ledo, kad vienas netikęs...
Vilniaus rajone, Bukiškyje, statomas naujas „premium“ klasės gyvenamasis kvartalas „ROOTHAUS“. Jame iškils dvidešimt individualių namų, bus įrengtos poilsio ir sporto...
Nuo 2026 metų Lietuvoje gyvenantys ir aptarnavimo sektoriuje dirbantys užsieniečiai privalės mokėti lietuvių kalbą bent baziniu lygiu. Įstatymas numato, kad...
Gruodį „DPD Lietuva“ pristatomų siuntų skaičius išauga mažiausiai dvigubai, todėl net smulkiausios klaidos, pavyzdžiui, netikslus adresas, telefono numeris ar netinkamai...
Lietuviai per Kalėdas šiemet nori praktiškų dovanų – net 71 proc. džiaugtųsi po kalėdų eglute dovanų radę draudimą. Draudimo technologijų...
Kol dauguma verslų konkuruoja dėl vietos „Google“ paieškos rezultatuose, sparčiai auga informacijos paieška per dirbtinio intelekto (DI) įrankius. Generatyviniai DI...
Nors anksčiau populiarios dovanų pirkimo vietos buvo prekybos centrai, didieji prekybos tinklai ir pigių prekių parduotuvės, šiandien daugelis vartotojų renkasi...