Paskelbta
2 metai prieš-
Purus, gelsvas bei kvapnus sviestas – daugelio patiekalų ingredientas. Be jo neįsivaizduojami ne tik gardūs pusryčių sumuštiniai, bet ir įvairūs kepiniai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad pagal sveikatai palankios mitybos principus sviesto per dieną rekomenduojama suvartoti apie vieną arbatinį šaukštelį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog pirkėjai labiausiai pamėgę lietuvišką sviestą, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti progos jo įsigyti pigiau. Šia proga namus pripildykite sviestinių sausainių kvapo – retas galės jam atsispirti.
Ragina atkreipti dėmesį į sviesto sudėtį
Istoriškai sviestas buvo prabangos produktas, turintis didelę maistinę vertę, o senovės Romoje juo net buvo gydomas kosulys ir skaudantys sąnariai. Brangus, nedaugeliui prieinamas produktas išsaugojo geriausias pieno savybes ir suteikė gerą skonį patiekalams. Sviesto vartojimas palaipsniui paplito visoje Europoje, vėliau Australijoje ir Afrikoje, o šiandien jį ant savo virtuvės stalo kiekvienas dedame kone kasdien.
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai universalus produktas, tinkantis daugybės patiekalų ir desertų skaninimui: „Svieste yra imuninei sistemai ir regėjimui svarbių vitaminų A, B12, D, E ir K2, kurie reikalingi osteoporozės, širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Žinoma, renkantis šį produktą taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į jo sudėtį, o geriausia, jeigu riebumas bus 82 proc. Pagrindinis sviesto komponentas turėtų būti saldi arba rūgšti grietinėlė.“
Dr. E. Gavelienė taip pat priduria, kad sviestą reikėtų vartoti saikingai ir atsiminti, jog tai ne tik kaloringas produktas, bet ir turtingas sočiosiomis riebalų rūgštimis, kurių perteklius nepalankus sveikatai: „Šaukšte (15 g) sviesto yra apie 110 kilokalorijų, tad kasdien galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį sviesto įskaitant ir tą kiekį, kuris naudojamas kepiniuose.“
Lietuviškas sviestas neužleidžia pozicijų
Sviestą virtuvėje galima naudoti įvairiais būdais: daržovėms, mėsai, žuviai ir jūros gėrybėms troškinti, kiaušiniams ir prancūziškai duonai kepti. Taip pat jį galima dėti į desertus, pavyzdžiui, sausainius, tortus ir pyragus. Minkštą bei purų sviestą galima tepti ant duonos, skrebučių, bandelių. Be to, kambario temperatūros sviestas gali būti maišomas su žolelėmis, česnakais ir kitais prieskoniais taip suteikiant patiekalams dar išraiškingesnį skonį.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog pastaraisiais metais margarino nuperkama vis mažiau, o pirkėjai labiausiai pamėgę lietuvišką sviestą. Tiesa, vis populiaresniu pasirinkimu tampa ir lydytas „Ghi“ sviestas, naudojamas skirtingų patiekalų bei saldžių kepinių gamyboje.
„Savo asortimente turime platų sviesto pasirinkimą, tinkantį įvairiems pirkėjų skoniams. Jie pamėgo ne tik įprastą sviestą, bet ir gaminius be laktozės. Be to, nuolat eksperimentuojame ir su veganiškais sviesto pakaitalais. Ieškantiems kokybiškų produktų už patrauklesnę kainą siūlome išbandyti „Rimi“ ir „Rimi Smart“ privataus ženklo sviestą“, – ryškiausias pardavimų tendencijas vardija O. Suchočeva.
Parsineštą iš parduotuvės sviestą specialistė rekomenduoja laikyti originalioje pakuotėje arba sandariame inde šaldytuve ir suvartoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos.
Norintiems sutaupyti ekspertė pataria sviesto pigiau nusipirkti jau dabar: iki sausio 21 dienos visose „Rimi“ parduotuvėse ir e. parduotuvėje www.rimi.lt 82 proc. riebumo, 200 g „Žemaitijos sviestui“ taikoma net 52 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele. Sutaupyti taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.
Kviečiame namuose išsikepti kvapnių, trapių ir burnoje tirpstančių sviestinių sausainių.
Sviestiniai sausainiai
RECEPTAS
Sausainiams reikės:
250 g geros kokybės sviesto;
140 g cukraus pudros (geriausia sijotos);
4 g druskos (1 arbatinio šaukštelio);
2,5 ml vanilės esencijos (nebūtina);
300 g kvietinių miltų;
1 kiaušinio.
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir paruoškite porą kepimo skardų, išklotų kepimo popieriumi. Įsitikinkite, kad sviestas yra minkštas, o kiaušinis taip pat yra kambario temperatūros.
2. Sviestą kartu su cukrumi, druska ir (pasirinktinai) vanile keletą minučių plakite elektriniu plakikliu, kol gausis vientisas, purus kremas.
3. Įmuškite kiaušinį, dar šiek tiek paplakite ir suberkite miltus. Plakite nedideliu greičiu, kol jie bus įmaišyti ir tešla taps vientisa. Prieš iškočiodami tešlą, palikite ją pusvalandžiui šaldytuve.
4. Iškočiokite 4 mm storio tešlą ir su apversta stikline formuokite apskritimus.
5. Suformuotus sausainius paskirstykite ant skardų, šiek tiek toliau vieną nuo kito, ir kepkite po vieną skardą, kol sausainių kraštai pradės ruduoti (apie 6-9 minutes), priklausomai nuo sausainių dydžio. Prieš palikdami atvėsti ant grotelių, keletą minučių palaukite, kol sausainiai pravės.
Patarimas: šiuos gardžius naminius sausainius galima valgyti vienus, tačiau geriausia juos skanauti prie kavos, arbatos ar stiklinės pieno.
Skanaus!
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus
Per pastaruosius metus influencerių rinkodara iš paprasto turinio kūrimo tapo vienu efektyviausių būdų pasiekti auditoriją. Tačiau „Black Friday“ laikotarpiu ši komunikacijos priemonė įgauna visai kitą prasmę. Tai...
Estijoje įsikūrusi tarptautinė viešbučių grupė „Legend Hotels“ žengia į Lietuvą ir tampa naujuoju žinomo viešbučio „Novotel Vilnius Centre“ operatoriumi. Tai...
Telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ toliau efektyvina veiklą ir keičia įmonės valdymo struktūrą. Nuo lapkričio 1 d. įmonė sujungs technologijų ir...
Perdegimas nėra tik madingas žodis – tai realybė, su kuria susiduria vis daugiau darbuotojų. Draudimo bendrovės BTA duomenimis, psichikos sveikatos...
Nekilnojamojo turto (NT) vystymo bendrovė „Formo“ susitarė su banku „Bigbank“ dėl 12 mln. eurų finansavimo, skirto moderniam gyvenamajam NT projektui „Astronomijos...
Atrodo, stabdymas – paprastas veiksmas: pamatei kliūtį, paspaudei pedalą, automobilis sustojo. Tačiau realybėje viskas kur kas sudėtingiau. Reakcijos laikas, kelio...
Gyvūno auginimas visada palieka ekologinį pėdsaką, bet mes galime jį sumažinti savo sąmoningais pasirinkimais. Ne tik švaresnė aplinka, bet ir...
Antradienį, spalio 7 d., visoje Lietuvoje vyks Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas – nuo 11 val. 52 min....
Šiemet „Bitė“ jau užblokavo beveik milijoną nuotolinių sukčių skambučių. Kova su sukčiais pasiekė naują etapą – spalį Lietuvoje pradėjo veikti...
Gyvenamasis būstas daugeliui lietuvių yra didžiausias valdomas turtas, todėl jo saugumas gyventojams yra itin svarbus. Visgi draudikų duomenys rodo, kad...