Paskelbta
2 metai prieš-
Jaunos ir šviežios bulvės – išskirtinis delikatesas, vasaros pradžioje pasiekiantis parduotuvių lentynas. Mažesniu krakmolo kiekiu pasižyminčios jaunos bulvės yra gerai atpažįstamo skonio ir puikiai tinka tiek tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tiek gaivioms vasariškoms salotoms. Tačiau rinktis tokias bulves verta ne tik dėl receptų gausos, o ir iš tvarumo perspektyvos. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad patiekalų su jaunomis bulvėmis yra gausybė, tad belieka išsirinkti mėgstamus receptus. Tuo tarpu gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad šviežios bulvės naudingos ir žmogaus sveikatai, mat jose gausu mineralų ir vitaminų.
Ankstyvas bulvių derliaus nuėmimas
Bulvių derliaus nuėmimas ankstyvą vasarą prisideda prie šių daržovių ligų ir parazitų prevencijos. Auginant tokias bulves reikia mažiau cheminių preparatų, todėl jos išlieka mažiau paveiktos šių priemonių. Kartu ankstyvo derliaus bulvių vartojimas prisideda ir prie klimato kaitos prevencijos: sumažėjus išmetamiems chemikalams į gamtą, žemės ūkis formuoja sveikesnę ekosistemą, o į aplinką patenka daug mažiau teršalų.
Jaunos bulvės vertinamos ir dėl didelės gausos įvairių maistinių medžiagų. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai puikus produktas, privalantis tinkantis sveikatai palankioje maitinimosi piramidėje. „Bulvės istoriškai visada gelbėdavo tiek vargstančius, tiek tremtyje atsidūrusius žmones. Tai – daržovės, kurios padėdavo išgyventi. Bulvės turi daug naudingų savybių: jose yra nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C“, – vardija gydytoja.
Bulvių laikymui namuose labai svarbu rasti tinkamą vietą. Tam, kad išsaugotų savo naudingas savybes, šios daržovės turi būti laikomos vėsiai, uždaroje ir tamsioje erdvėje. Pasak gydytojos dietologės, netinkamas bulvių laikymas gali lemti įvairius žalingus darinius daržovėje. „Kai bulvė išaugina daigelius ar yra netinkamai laikoma joje atsiranda solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti – jos valgyti nereikėtų“, – pastebi dr. E. Gavelienė.
Receptų su ankstyvomis bulvėmis – gausybė
Ankstyvos vasaros bulves galima pritaikyti įvairiausiems receptams – salotoms, tradiciniams lietuviškiems patiekalams, troškiniams ar net blynams. Jų išskirtinė struktūra ir nesumaišomas aromatas patobulina bet kurį valgį. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, eksperimentuoti su šiomis daržovėmis be galo paprasta: „Kulinariniu požiūriu jaunos bulvės turi begalę panaudojimo galimybių. Skrudintos, virtos ar troškintos daržovės išlaikys švelnumą, išskirtinę savo tekstūrą ir derės su įvairiais patiekalais. Įpintos į lietuviško gastronominio paveldo receptus jos atskleis naujus skonius ir struktūras.“
Kviečiame pasigaminti išskirtinius jaunų bulvių bulvinius blynus.
RECEPTAS
Bulviniai blynai
Blynams reikės:
Aliejaus kepimui.
Padažui reikės:
pipirų.
Gaminimo eiga:
5. Patiekite su padažu.
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Pietų Ispanijos pakrantė, kurioje saulė šviečia daugiau nei 300 dienų per metus – tai ne tik rojaus kampelis atostogoms, bet...
Jensen Huang, „Nvidia“ generalinis direktorius, pardavė 100 000 akcijų už 14,4 mln. USD pagal savo 865 mln. USD vertės akcijų...
Pasaulyje, kuriame skaitmeninis gyvenimas juda braukimų ir paspaudimų greičiu, vienas Bengalūro startuolis orientuojasi į kažką žmogiškesnio: jūsų balsą. Pristatome „Ringg...
„Meta“ investuoja 14,3 mlrd. USD į „Scale AI“, pritraukdama startuolio generalinį direktorių Alexandr Wang, kad šis padėtų bendrovės dirbtinio intelekto...
Naujuoju daugiau nei 120 technologijų sektoriaus bendrovių vienijančios Lietuvos startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ valdybos pirmininku išrinktas Mantas Katinas, „Wargaming Vilnius“...
Įspūdingos Gizos piramidės, dirbtinės palmės formos salos Dubajuje, 828 metrų aukščio „Burj Khalifa“ dangoraižis – tūkstančius metų pasaulis žavisi inžinerijos...
Kad ir kur dirbtumėte – biure ar namuose – darbo stalas dažnai tampa tarsi magnetas, traukiantis popierius, puodelius, laidus, užrašus...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...