Paskelbta
2 metai prieš-
Jaunos ir šviežios bulvės – išskirtinis delikatesas, vasaros pradžioje pasiekiantis parduotuvių lentynas. Mažesniu krakmolo kiekiu pasižyminčios jaunos bulvės yra gerai atpažįstamo skonio ir puikiai tinka tiek tradiciniams lietuviškiems patiekalams, tiek gaivioms vasariškoms salotoms. Tačiau rinktis tokias bulves verta ne tik dėl receptų gausos, o ir iš tvarumo perspektyvos. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad patiekalų su jaunomis bulvėmis yra gausybė, tad belieka išsirinkti mėgstamus receptus. Tuo tarpu gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad šviežios bulvės naudingos ir žmogaus sveikatai, mat jose gausu mineralų ir vitaminų.
Ankstyvas bulvių derliaus nuėmimas
Bulvių derliaus nuėmimas ankstyvą vasarą prisideda prie šių daržovių ligų ir parazitų prevencijos. Auginant tokias bulves reikia mažiau cheminių preparatų, todėl jos išlieka mažiau paveiktos šių priemonių. Kartu ankstyvo derliaus bulvių vartojimas prisideda ir prie klimato kaitos prevencijos: sumažėjus išmetamiems chemikalams į gamtą, žemės ūkis formuoja sveikesnę ekosistemą, o į aplinką patenka daug mažiau teršalų.
Jaunos bulvės vertinamos ir dėl didelės gausos įvairių maistinių medžiagų. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai puikus produktas, privalantis tinkantis sveikatai palankioje maitinimosi piramidėje. „Bulvės istoriškai visada gelbėdavo tiek vargstančius, tiek tremtyje atsidūrusius žmones. Tai – daržovės, kurios padėdavo išgyventi. Bulvės turi daug naudingų savybių: jose yra nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C“, – vardija gydytoja.
Bulvių laikymui namuose labai svarbu rasti tinkamą vietą. Tam, kad išsaugotų savo naudingas savybes, šios daržovės turi būti laikomos vėsiai, uždaroje ir tamsioje erdvėje. Pasak gydytojos dietologės, netinkamas bulvių laikymas gali lemti įvairius žalingus darinius daržovėje. „Kai bulvė išaugina daigelius ar yra netinkamai laikoma joje atsiranda solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti – jos valgyti nereikėtų“, – pastebi dr. E. Gavelienė.
Receptų su ankstyvomis bulvėmis – gausybė
Ankstyvos vasaros bulves galima pritaikyti įvairiausiems receptams – salotoms, tradiciniams lietuviškiems patiekalams, troškiniams ar net blynams. Jų išskirtinė struktūra ir nesumaišomas aromatas patobulina bet kurį valgį. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, eksperimentuoti su šiomis daržovėmis be galo paprasta: „Kulinariniu požiūriu jaunos bulvės turi begalę panaudojimo galimybių. Skrudintos, virtos ar troškintos daržovės išlaikys švelnumą, išskirtinę savo tekstūrą ir derės su įvairiais patiekalais. Įpintos į lietuviško gastronominio paveldo receptus jos atskleis naujus skonius ir struktūras.“
Kviečiame pasigaminti išskirtinius jaunų bulvių bulvinius blynus.
RECEPTAS
Bulviniai blynai
Blynams reikės:
Aliejaus kepimui.
Padažui reikės:
pipirų.
Gaminimo eiga:
5. Patiekite su padažu.
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...
2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...
Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...
2024-ieji Kauno startuolių ekosistemoje įnešė pokyčių – nuo augančio mažų įmonių skaičiaus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione, iki stiprėjančio įmonių...
Prasidėjus bendrovių metinių finansinių rezultatų skelbimui, akivaizdu, jog Lietuvos „fintech“ sektorius didina pagreitį. Vien Lietuvos elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų...
Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...
„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...
Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...
Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...
Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...