Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Gydytoja dietologė atsakė: štai, kuriuose produktuose atrasite maistinių medžiagų lobyną

Paskelbta

-

Džiovinti riešutai ir vaisiai yra patogūs užkandžiai, kuriuos paprasta įsimesti į kuprinę ar rankinę keliaujant, o sušilus orams – ir stovyklaujant. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šie produktai suteikia daug energijos organizmui, tad jie idealiai tinka saikingam vartojimui norint pasistiprinti fizinės veiklos metu. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad džiovinimo procesas prailgina vaisių ir riešutų galiojimo laiką, o tinkamai laikomi, jie gali būti vartojami nuo kelių mėnesių iki metų. Tad šią savaitę (balandžio 16–22 d.) jų verta įsigyti pigiau ir daugiau: perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele, pakuotiems džiovintiems vaisiams ir riešutams „Arimex“ taikoma 40 proc. nuolaida.

Padeda sumažinti lėtinių ligų riziką

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Nors riešutai dėl savo maistingumo ir kompaktiškumo paprastai vadinami studentų maistu, juos vertėtų į savo mitybą įtraukti ir įvairesnių amžiaus grupių žmonėms. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, juose gausu vienų svarbiausių maistinių medžiagų, kurios reikalingos įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti.

„Paprastai riešutuose gausu sveikatai palankių nesočiųjų riebalų, įskaitant omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštis. Šios medžiagos naudingos širdies sveikatai ir gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme. Be to, riešutuose gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą E, magnį, kalį ir cinką, kurie labai svarbūs įvairioms organizmo funkcijoms: imuninei sistemai, kaulų sveikatai ir energijos apykaitai. Taip pat didžiojoje dalyje riešutų yra antioksidantų, pavyzdžiui, flavonoidų ir polifenolių, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos ir gali sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką“, – riešutų naudas vardija gydytoja dietologė.

Sveikatai palankus energijos šaltinis

Džiovinimas išryškina vaisių skonį ir kartu pakeičia jų tekstūrą: kai kurios jų rūšys tampa tąsesnės tekstūros ir saldesnio skonio, pavyzdžiui, razinos, o kiti – traškesni, pavyzdžiui, džiovinti obuoliai. Dr. E. Gavelienė pažymi, kad kai kurie džiovinti vaisiai taip pat gali būti saikingai pasitelkiami maisto gamyboje kaip natūralūs saldikliai: tam tinka datulės, razinos bei figos.

„Nors džiovintuose vaisiuose yra natūralių cukrų, pavyzdžiui, fruktozės ir gliukozės, kurie yra greitas energijos šaltinis, vis dėlto, šiuose maisto produktuose taip pat randama skaidulų, kurios padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą į kraują ir neleidžia greitai pakilti jo kiekiui. Bendrai džiovintuose vaisiuose, kaip ir riešutuose, yra daug maistinių skaidulų, kurios palengvina virškinimą bei skatina sotumo jausmą.

Be to, paprastai juose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą A, C, kalį ir geležį. Šios medžiagos padeda palaikyti bendrą sveikatą ir gerą savijautą, prisideda prie imuninės sistemos veiklos, regėjimo ir energijos gamybos“, – apie džiovintų vaisių savybes pasakoja gydytoja dietologė ir priduria, kad juose taip pat yra antioksidantų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir mažina lėtinių ligų riziką: pavyzdžiui, džiovintuose abrikosuose gausu beta karotino, o razinose – resveratrolio.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad nors džiovinti vaisiai ir riešutai yra sveikatai palankūs produktai, dėl jų kaloringumo būtina kontroliuoti porcijas: paprastai užtenka nedidelės saujos riešutų ar džiovintų vaisių porcijos, o jų vartojimą svarbu subalansuoti su kitais maistinių medžiagų turinčiais maisto produktais, kurie yra sveikatai palankios ir įvairios mitybos dalis.

Panaudojimas kepiniams, pikantiškiems bei saldiems patiekalams

Džiovinti vaisiai ir riešutai yra itin universalūs ingredientai, galintys įvairiems patiekalams suteikti papildomo skonio, tekstūros ir maistinės vertės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienas iš būdų, kaip juos įtraukti į maisto ruošimo procesą, yra pridėti jų į kepinius.

„Džiovinti vaisiai ir riešutai puikiai pasitarnaus įvairių naminių bandelių, sausainių ar duonos gamyboje. Pavyzdžiui, susmulkinti džiovinti abrikosai, razinos ar spanguolės gali suteikti kepiniams natūralaus saldumo ir drėgmės, o riešutai, migdolai, graikiniai, karijų – malonaus traškumo ir turtingesnio skonio“, – pasakoja O. Suchočeva.

Ji taip pat sako, kad dar vienas būdas naudoti džiovintus vaisius ir riešutus gaminant maistą – tai įtraukti juos į pikantiškus patiekalus, pavyzdžiui, salotas ar grūdų dubenėlius. „Skrudinti riešutai salotoms gali suteikti gilesnio ir sodresnio skonio, o džiovinti vaisiai, pavyzdžiui, vyšnios ar figos, gali būti saldžių ir rūgštesnių skonių kontrastas pikantiškiems ingredientams. Rekomenduočiau į kvinojos ar kuskuso salotas įdėti skrudintų riešutų ir džiovintų vaisių, tai tikrai pakels bendrą patiekalo skonį į kitą lygį.“

Ekspertės nuomone, šie produktai neatsiejami ir nuo gardžių, sočių pusryčių – džiovintus vaisius ir riešutus galima naudoti gaminant granolas ir energetinius batonėlius, kurie praverčia, jei ryte nėra laiko gaminti pirmo dienos valgio.

„Įvairius džiovintus vaisius, pavyzdžiui, datules, abrikosus ir mangus, derinkite su riešutais, sėklomis ir trupučiu medaus ar klevų sirupo – toks mišinys visuomet galės būti po ranka ir pravers ankstyvais rytais, kai nėra daug energijos gaminti pusryčių, bet norisi pradėti dieną maistingu ir sočiu patiekalu. Šį mišinį galite derinti su mėgstamu jogurtu, varške ar koše.

Taip pat šiuos produktus galima naudoti naminiams granolos ar energetiniams batonėliams gaminti: sumaišykite juos su avižomis, sėklomis, riešutų sviestu ir kepkite, kol viskas paruduos – taip išgausite maistingą granolą, be to, prieš tai tokį mišinį galite suformuoti į norimą batonėlio formą ir tokiu būdu pasigaminsite reikiama energija aprūpinančių naminių batonėlių“, – pataria O. Suchočeva ir primena, kad šią savaitę (balandžio 16–22 d.) pakuotų džiovintų vaisių ir riešutų „Arimex“ verta įsigyti pigiau: perkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele, jiems taikoma 40 proc. nuolaida.

Prekybos tinklo ekspertė priduria, jog įsigyjant džiovintų vaisių, riešutų ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Pasistiprinkite grūdėtos varškės salotomis su riešutais – jas pasigaminsite greitai ir pigiai, o organizmas neabejotinai atsidėkos.

RECEPTAS

Grūdėtos varškės salotos su riešutais

Salotoms reikės:

180 g agurkų, supjaustytų;
180 g vyšninių pomidorų, perpjautų per pusę;
30 g raudonųjų svogūnų, susmulkintų;
240 g neriebaus varškės sūrio;
30 g graikinių riešutų, susmulkintų;
10 ml baltojo vyno acto;
Šlakelio alyvuogių aliejaus;
Šiek tiek šviežių prieskoninės žolelių (krapų arba petražolių);
Šiek tiek pipirų;
Šiek tiek druskos.

Gaminimo eiga:

1. Sudėkite pomidorus, agurkus, riešutus ir svogūnus į vidutinio dydžio dubenį. Pabarstykite trupučiu druskos, įtrinkite pipirais ir sumaišykite.
2. Į negilų dubenį sudėkite varškę , įpilkite acto ir išmaišykite. Ant viršaus suberkite daržoves.
3. Viską išmaišykite, pabarstykite šviežiomis žolelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais ir druska.

Skanaus!

Naujienos

Startuoliai1 d. prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas2 d. prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas3 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |