Paskelbta
1 metai prieš-
Riešutus dažniau prisimename žiemą, tačiau tai puikus užkandis visais metų laikais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutai turi daug naudingų medžiagų, o juose esantys augaliniai steroliai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir veikia kaip antioksidantai. „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria sulaukus akcijų, riešutų nusipirkti daugiau, nes kainuos jie pigiau: iki gegužės 13 d. už kepintas ir sūdytas pistacijas „Rimi“ su 50 proc. nuolaida sumokėsite 9,99 Eur / kg.
Ir priešpiečiams, ir pavakariams
Riešutų verta įdėti tiek vaikams į mokyklą, tiek pasiimti į darbą, nes kartais susidaro gana ilgas tarpas tarp pagrindinių dienos valgymų – tada rankos taip ir tiesiasi į saldžius kepinius ar šokoladukus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad riešutų pravartu turėti ir tiems nenumatytiems atvejams, kai nespėjate pavalgyti pietų ar vakarienės.
„Riešutai gana kaloringi ir nors pistacijos, palyginus su kitomis riešutų rūšimis, turi šiek tiek mažiau riebalų, nereikėtų per dieną jų suvalgyti daugiau nei 30 g. Pistacijos turtingos vandenyje tirpiais vitaminais, iš kurių reikėtų išskirti vitaminą B1 – tiaminą, svarbų baltymų apykaitai ir nervų sistemos veiklai, taip pat vitaminą B6 – piridoksiną, kuris būtinas baltymų sintezei. Pistacijos vertingos ir dėl fosforo, vario, mangano, cinko ir kalio – mūsų energijai ir gerai savijautai svarbių mineralų“, – šios rūšies riešutų maistingumą detalizuoja dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė priduria, kad svarbu pasirinkti tinkamus užkandžius: „Turėtume ieškoti tokių, kuriuose mažai cukraus, riebalų ar druskos: kad jie ne tik neiškreiptų dienos kalorijų normos, bet ir praturtintų mūsų dienos racioną naudingomis maistinėmis medžiagomis, būtų turtingi skaidulomis ir baltymais. Tad palankiausia sveikatai būtų rinktis daržoves, šviežius ar džiovintus vaisius, sėklas, riešutus, jei tik nesate jiems alergiški. Visos riešutų rūšys naudingos dėl juose esančių mononesočiųjų bei polinesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką. Ne veltui riešutai įtraukti į sveikatai palankios mitybos piramidę, todėl jie visais sezonais turėtų rasti savo vietą valgiaraštyje – ir kaip užkandis, ir kaip įvairių patiekalų komponentas.“
Vieni populiariausių riešutų – pistacijos
Riešutus galima įtraukti į daugybės patiekalų gamybą, pradedant pusryčiais, tęsiant užkandžiais ir baigiant pagrindiniais patiekalais ar desertais. Retas nemėgsta pistacijų ledų, o kepintos pistacijos tokios skanios, kad paragavus sunku nustoti valgius.
„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, kad pistacijos tiek žiemą, tiek vasarą išlieka tarp perkamiausių riešutų rūšių. „Mėgstami ir graikiniai riešutai, migdolai, anakardžiai, bet pistacijos išlieka vienas dažniausių pasirinkimų riešutų lentynose. Prekybos centruose galima įsigyti skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdyno ar migdolų iki egzotiškesnių, pavyzdžiui, makadamijų ar pekaninių karijų riešutų. Tad kiekvienas pirkėjas riešutų rūšį ar visą jų mišinį gali pasirinkti pagal savo skonį bei sau priimtiną kainų rėžį – pigiau visuomet kainuoja riešutų mišiniai su razinomis. Taip pat pigiau riešutų įsigyti visuomet verta akcijų metu“, – teigia E. Krasauskienė.
Nors riešutai yra ilgo galiojimo produktas, norint ilgiau išlaikyti juos šviežius, reikėtų padėti vėsiau, galima ir šaldytuve, sandariai supakuotus, toliau nuo aštrų kvapą skleidžiančių gaminių. O norint nusipirkti sveriamų ar fasuotų riešutų pigiau, verta paieškoti pažymėtų privačia „Rimi“ etikete. Iki gegužės 13 d. už kepintas ir sūdytas pistacijas „Rimi“ su 50 proc. nuolaida sumokėsite tik 9,99 Eur / kg.
Pasak E. Krasauskienės, pistacijos pravers ir šią savaitę žiūrint „Euroviziją“, o jų bei kitų užkandžių muzikos vakarėliui galima įsigyti „Rimi“ tiek fizinėse, tiek e. parduotuvėje. Ekspertė taip pat atkreipia dėmesį, kad pigiau įsigyti užkandžių ir kitų produktų kasdienai taip pat padėtų privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
„Rimi“ siūlo pasigaminti netikėtai gaivų ir gardų patiekalą – žirnelių ir pistacijų užtepėlę, kurią bus galima skanauti tiek stebint „Euroviziją“, tiek patogiai vežtis į pikniką.
Veganiška žirnelių bei pistacijų užtepėlė
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
300 g šaldytų žirnelių;
0,5 vnt. citrinos;
150 g pistacijų;
40 g smulkintų petražolių;
2 v. š. smulkintų krapų;
60 ml šalto virinto vandens;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Žirnelius išvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens (kad vos apsemtų). Virkite 5 min. – jie turi likti traškūs ir nepakeitę spalvos. Nukoškite.
2. Išspauskite pusės citrinos sultis.
3. Išlukštenkite pistacijas ir sumaišykite visus užtepėlės ingredientus bei elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Jei pasirodys per tiršta, įpilkite daugiau šalto virinto vandens.
4. Tinka valgyti su duonos skrebučiais, daržovių lazdelėmis arba jaunomis su lupena keptomis bulvytėmis.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Liucina Rimgailė paatviravo apie ryšį su mama ir gardžias tradicijas: „Aplankome viena kitą ir be progos“
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...