Paskelbta
2 metai prieš-
Didžiosios žiemos šventės pasižymi ne tik dovanų apsikeitimu ar įvairiais susitikimais, bet ir išraiškinga skonių palete, patiekiama ant kalėdinio stalo. Įvairūs šventiniai patiekalai priverčia namų virtuvės šefus slapčia varžytis tarpusavyje ir laukti pagyrimo iš artimųjų. Viena iš dažniausiai ant šventinio stalo atsirandančių žuvų – vaivorykštinis upėtakis, savyje turintis gausybę naudingų maistinių medžiagų. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ši žuvis yra omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, turtinga mineralinių medžiagų ir baltymų, padedančių sustiprinti organizmą žiemą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad prieš valgant upėtakį svarbu jį tinkamai išdarinėti, kad neliktų jokių kaulų ir nesukeltų pavojaus svečiams. Ekspertė taip pat primena, kad iki gruodžio 18 d. „Rimi“ parduotuvėse atšaldytiems skrostiems vaivorykštiniams upėtakiams su galvomis taikoma -40 proc. nuolaida, tad tai puiki proga iš anksto pasirūpinti vaišėmis ir sutaupyti.
Omega-3 rūgščių šaltinis
Lietuviai šventiniam stalui renkasi įvairias žuvis, pagaunamas tiek jūroje, tiek gėlame vandenyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šių žuvų maistingumas skiriasi. Nors reikšmingų skirtumų dėl mineralinių medžiagų ar baltymų kiekio nėra, tačiau omega-3 riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.
„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlavandenes. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip gausite skirtingų medžiagų, kurios naudingos organizmui: vitaminų A, D ir E, mineralų. Per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų žuvies – taip gausite maksimalią naudą organizmui, o ir racionas bus įvairus“, – pataria gydytoja dietologė.
Žuvį svarbu tinkamai išdarinėti
Norint gardžiai paruošti vaivorykštinį upėtakį, pirmiausia jį privalu tinkamai išdarinėti. Prieš kepant nepakanka išimti tik vidaus organus, svarbu pašalinti ir jo kaulus. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria pirmiausia pašalinti keterą, o tik vėliau pereiti prie kitų žingsnių.
„Nors upėtakiai priskiriami prie žuvų, kurios turi mažai ašakų, visgi reikėtų nepamiršti, kad jas išimti yra privalu. Pirmiausia reikėtų nupjauti žuvies galvą ir uodegą, tada įpjauti ties ketera, kuri eina per visą žuvies ilgį, ir visą ją pašalinti. Vėliau būtina atsargiai išimti kitus kaulus, stengiantis nepažeisti žuvies mėsos. Taip pat atkreipkite dėmesį į žuvies žiaunų sritį, kurioje gali būti užsilikusių mažų kauliukų. Juos derėtų išimti su aštriu peiliu, įpjaunant iki odos. Galiausiai žuvį nuplaukite po šaltu vandeniu, taip pašalinsite likusius mažus kaulus ir kitus nešvarumus“, – pataria ekspertė.
Norint šventėms nustebinti svečius ir paruošti įdarytą upėtakį, kaulus gali tekti pašalinti jau jį iškepus. Pasak specialistės, kitu atveju žuvis kepant gali subliukšti ir prarasti savo pirminę išvaizdą. „Prieš patiekiant įdarytą upėtakį, keptą kartu su kaulais, labai svarbu juos pašalinti iš porcijos. Pirmiausia tokią žuvį derėtų supjaustyti gabaliukais, stengiantis pjauti kuo arčiau kaulo. Vėliau paimkite kiekvieną supjaustytą segmentą ir stumkite mėsą nuo kaulo. Stenkitės, kad ašakos liktų prikibusios prie žuvies odos. Atlikus šiuos veiksmus galite upėtakį supjaustyti išilgai prieš tai buvusioms pjovimo linijoms ir taip suformuoti gabalėlius, kuriuos galima valgyti be likusių žuvies kaulų“, – siūlo ekspertė.
Ruošiant svarbu neperkepti
Specialistė pažymi, kad ruošiant upėtakį svarbu jo neperkepti, nes kitu atveju žuvies mėsa gali išsausėti: „Upėtakį reikėtų kepti orkaitėje, 180 laipsnių temperatūroje apie 20–30 minučių. Kepantiems upėtakį pirmą kartą rekomenduočiau reguliariai žuvį orkaitėje patikrinti, kad ji nesukietėtų. Puikiai iškepusi upėtakio mėsa turi būti balta ir sultinga. Jei bijote, kad kepama žuvis išsausės, rekomenduočiau žuvį apvynioti folija arba naudoti kepimo indą su dangčiu, kuris išlaikys mėsą sultingą viso paruošimo metu.“
Ekspertė primena, kad dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: „Iki gruodžio 18 d. atšaldytų vaivorykštinių upėtakių su galvomis įsigysite net 40 proc. pigiau – už 5,99 Eur/kg. Parduotuvėje laukia ir daugybė kitų akcijų tiek maistui, tiek šventinėms dekoracijoms bei dovanų rinkiniams. Daug sutaupysite ieškodami prekių, pažymėtų specialiu euro ženklu, bei pasinaudodami „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Visus pasiūlymus rasite prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
RECEPTAS
Kalėdinis įdarytas upėtakis
Patiekalui reikės:
2 kg. vaivorykštinio upėtakio;
1 stiklinės duonos džiūvėsėlių;
Pusės stiklinės graikinių riešutų arba migdolų;
Pusės stiklinės džiovintų slyvų;
1/4 stiklinės džiovintų abrikosų;
1/4 stiklinės džiovintų vyšnių;
2 susmulkintų svogūnų;
3 šaukštų sviesto;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
1 kiaušinio trynio;
Šaukšto vandens.
Gaminimo eiga:
1. Nuvalykite upėtakį, pašalinkite vidaus organus ir atsargiai nuplėškite odelę. Užtikrinkite, kad būtų pašalintos visi likę žvynai;
2. Inde sumaišykite duonos džiūvėsėlius, riešutus, džiovintas slyvas, abrikosus, vyšnias, svogūnus ir sviestą. Įdėkite druskos ir pipirų;
3. Įdarykite paruoštą upėtakį, įsitikinkite, kad įdaras yra vienodai paskirstytas visoje žuvyje, užverkite atidarytas vietas siūlais arba pagaliukais.
4. Sumaišykite kiaušinio trynį su vandeniu, patepkite upėtakį mišiniu.
5. Įdėkite upėtakį į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30-40 minučių, kol upėtakis bus auksinio atspalvio.
6. Išimkite iš orkaitės, palikite keletui minučių atvėsti ir patiekite su vaisiais.
Skanaus!
Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Savaitgalio vakarienė šeimai ir draugams: grilinta dorada su šviežiomis bulvytėmis ir trešnių pyragas
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Prognozės: 50 % biuro darbo vietų gali išnykti. Ar Lietuva pasiruošusi šiam pokyčiui, ir ką turi daryti darbuotojai bei valdžia?...
Gran Kanarija ir toliau traukia platų tarptautinių pirkėjų ratą – nuo tų, kurie persikelia dėl geresnio gyvenimo būdo, iki investuotojų,...
Graikijos nekilnojamojo turto rinka 22025 metais yra pasirengusi toliau augti, didėjant nekilnojamojo turto vertei ir išliekant stabiliai paklausai tiek iš...
Kaina, vieta, plotas ir statytojo patirtis – tai pagrindiniai kriterijai renkantis naują būstą. Vis dėlto daugelis pirkėjų išsamiau neįvertina aspektų,...
Jūs jau išbandėte „ChatGPT“, galbūt keletą kitų dirbtinio intelekto (DI) įrankių (tarkime, „RightBlogger“), ir dabar svarstote, kaip su DI užsidirbti...
Ilsėtis turėtų būti natūralu. Vis dėlto vis daugiau žmonių sako, kad net per atostogas jiems nepavyksta iš tikrųjų atsipalaiduoti –...
Skaičiuojant paskutines valandas iki didžiausių Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynių“ starto, „Circle K Miles+“ komandos lenktynininkas Eimantas Navikauskas atskleidžia,...
Baltijos šalys Europoje išsiskiria ne tik greitai augančiu kibernetinių atakų skaičiumi, bet ir unikaliu jų pobūdžiu. Nepaisant to, kad Lietuvoje...
Kai namuose kažkas negerai, dažniausiai tai pirmieji pajaučia augintiniai. Šio įvykio pagrindinis herojus – mažas baltas šuniukas, kuris, būtent dėl...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...