Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
Makaronų patiekalų receptų niekada nebus per daug. Ypač – tokių, kuriuos galima be vargo pagaminti taupant tiek laiką, tiek pinigus. Viduržiemį, regis, to būtent daugelis ir ieško, nes pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, sausį netgi ūgteli ir taip ištisus metus populiarių makaronų pardavimai.
„Gal ir neprilygsime italams pagal meilę makaronams, tačiau jie ir Lietuvoje išlieka vienu pagrindinių pasirinkimų virtuvėse. Pernai jų pardavimai mūsų parduotuvėse netgi paaugo maždaug dešimtadaliu – tai rodo, kad makaronai vargu ar gali nusibosti, juk jie yra nebrangus ir universalus ingredientas, tinkantis įvairiausiems patiekalams bei skoniams. Nuo greitos vakarienės iki prašmatnių apkepų, nuo sriubų iki salotų – daugelis be jų neįsivaizduoja savo raciono“, – sako G. Kitovė.
Pasak jos, pirkėjai dažniausiai renkasi klasikinius spagečius, taip pat populiarūs tagliatelle bei fusilli makaronai. Įdomu tai, kad metų pradžioje makaronų pirkėjai ieško dažniau, pastebi G. Kitovė.
„Sausį sutaupyti norisi kiekvienam, o šis nebrangus produktas tinka tiek vegetarams, tiek visavalgiams, tereikia atrasti sau tinkantį receptą. Azijos virtuvės gerbėjai pamėgę kiaušininius ar ryžių makaronus. Sveiko gyvenimo būdo šalininkai dažnai pirmenybę teikia pilno grūdo makaronams. Netgi atsisakę glitimo jų nebeprivalo išbraukti iš mitybos – atliepiant besikeičiančius pirkėjų poreikius, parduotuvėse netrūksta ir makaronų be jo“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.
Ką dar naujo paruošti iš makaronų, kad siela dainuotų, o piniginė nenukentėtų? Instagrame apetitą žadinančiais receptais besidalijantis Andrius Šimulynas (@andriushim) siūlo įnešti į savo virtuvę itališkų skonių.
Piemenų valgis, pavergęs gurmanų širdis
Pasta all’Amatriciana – tai tobulas pasirinkimas, kai norisi kažko naujo, bet parduotuvėje nesinori išlaidauti, o virtuvėje – leisti ilgų valandų, sako „Iki“ ambasadorius. Šis tradicinis Romos regiono patiekalas yra tikras išsigelbėjimas užimtomis dienomis. Jis puikiai atspindi itališkos virtuvės prasmę – net ir iš kelių nebrangių, tačiau kokybiškų produktų galima sukurti tikrą šedevrą.
„Paruošti Pasta all’Amatriciana užims visai mažai laiko – netruksite nė pusvalandžio. O rezultatas – sodrus, ryškaus skonio makaronų patiekalas su traškios mėsos gabaliukais ir tobulą tekstūrą suteikiančiu sūriu. Receptas pradžiugins ir tuos, kurie sakosi gaminti „nemokantys“. Paprastai paruošiamas receptas privers pakeisti nuomonę“, – sako instagrameris, kuris savo paskyroje ir dalijasi lengvai pagaminamais patiekalais.
„Iki“ šefai pasakoja, kad įdomu tai, jog Pasta all’Amatriciana gimė kaip paprastas provincijos gyventojų patiekalas vos iš kelių produktų, tačiau laikui bėgant išpopuliarėjo ne tik daugelyje Lacijaus regiono namų, bet jo šlovė pasiekė ir įvairius pasaulio kampelius. Pasta all’Amatriciana laikomas vienu iš keturių klasikinių Romos makaronų patiekalų, šalia Carbonara, Cacio e Pepe ir Pasta alla Gricia. Kaip nutinka ir su kiekvienu tradiciniu patiekalu, jo variacijų ir diskusijų apie jį netrūksta.
„Sutariama, kad patiekalo pavadinimas kilęs iš Amatričės miestelio, esančio Lacijaus regione. Jis buvo pagrindinis netoliese kalnuose gyvenančių piemenų valgis, nes visi ingredientai buvo lengvai prieinami, o jų tereikėjo vos kelių. Tikrai klasikinis Pasta all’Amatriciana reikalauja vos keturių produktų – kiaulienos pažandės, spagečių, pomidorų ir avies pieno sūrio Pecorino Romano. Tiesa, net ir pomidorai į receptą nugulė vėliau, XVIII-XIX amžiuje. Piemenys žiemą keliaudavo į Romą parduoti šių produktų, taip išpopuliarino ir patį receptą visų pirma tarp vietos gyventojų, o vėliau jis paplito ir restoranuose“, – pasakoja „Iki“ maisto gamybos žinovai.
Vėliau – prasidėjo variacijos, be kurių neįsivaizduojamas ir dabar labiausiai paplitęs receptas. Mėgstantys aštriau įprato įdėti ir aitriosios paprikos, kiti padažui naudoja ir šlakelį vyno. Būtent dabar Pasta all’Amatriciana yra praktiškai neįsivaizduojami be skonius apjungiančių aitriosiųjų pipirų. Spagečius vis dažniau ėmė keisti bucatini makaronai. Jie ilgi lyg spagečiai, bet yra storesni ir ilgo vamzdelio formos. Ne sezono metu Pasta all’Amatriciana paprastai naudojami konservuoti pomidorai, bet patiekalas ypač skanus su sunokusiais šviežiais – juo labiau, kad pirmieji šviežio žiemos derliaus lietuviški pomidorai jau pasirodė „Iki“ parduotuvėse.
„O jeigu nerandate kiaulienos pažandės ar kietojo avies sūrio – juos galima keisti pigesniais šonine ir parmezanu. Nors patiekalas nebus tikrai autentiškas, bet vis tiek bus labai skanus, ir pajusite tą itališką magiją lėkštėje“, – žada A. Šimulynas.
Pasta all‘Amatriciana
Reikės: makaronų (tradiciškai – spaghetti arba bucatini), trintų pomidorų, kiaulienos pažandės (it. guanciale) arba ją netradiciniame variante galite pakeisti šaltai rūkyta šonine, Pecorino Romano sūrio arba netradiciniame variante jį galite pakeisti Parmigiano Regiano, Grana Padano, čili pipirų, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Duris vėl atvėrė atsinaujinusi „Iki“ parduotuvė šalia Vilniaus
Nauja partnerystė Lietuvos skaitmeninėje rinkoje: nuo šiol – dar platesnės galimybės apsipirkti internetu
„Iki“ darbuotojams – 1000 eurų premijos: tereikia padaryti vieną žingsnį
Pirkėjų balsas ir toliau padės tobulinti „Iki“ – darbą pradeda jau antroji „Iki“ klientų valdyba
„Iki“ Kauno rajone šią savaitę atidarys pirmą naują parduotuvę šiemet
„Bumerango“ efektas „Iki“ tinkle įkvėpė naują darbdavio įvaizdžio kampaniją: kodėl darbuotojai grįžta ten, iš kur išėjo?
Nauda ir piniginei, ir aplinkai – „Iki“ didina nuolaidas pirkėjų graibstomiems produktams
Net ir rudo lukšto kiaušinius nudažysite be vargo – tik nepraleiskite vieno žingsnio
Paskutinės minutės originalių Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Nekilnojamojo turto kainų dinamika Scalea mieste: istorija ir perspektyvos Scalea, įsikūręs pietų Italijoje, ilgą laiką buvo vienas prieinamiausių kurortinių miestelių...
Kaune, prie Kalniečių parko istoriškai besiformavusio verslo rajono konversijai, bankas „Bigbank“ skolins 16,5 mln. Eur. Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Inspiration...
Prognozės: 50 % biuro darbo vietų gali išnykti. Ar Lietuva pasiruošusi šiam pokyčiui, ir ką turi daryti darbuotojai bei valdžia?...
Gran Kanarija ir toliau traukia platų tarptautinių pirkėjų ratą – nuo tų, kurie persikelia dėl geresnio gyvenimo būdo, iki investuotojų,...
Graikijos nekilnojamojo turto rinka 22025 metais yra pasirengusi toliau augti, didėjant nekilnojamojo turto vertei ir išliekant stabiliai paklausai tiek iš...
Ilsėtis turėtų būti natūralu. Vis dėlto vis daugiau žmonių sako, kad net per atostogas jiems nepavyksta iš tikrųjų atsipalaiduoti –...
Skaičiuojant paskutines valandas iki didžiausių Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynių“ starto, „Circle K Miles+“ komandos lenktynininkas Eimantas Navikauskas atskleidžia,...
Baltijos šalys Europoje išsiskiria ne tik greitai augančiu kibernetinių atakų skaičiumi, bet ir unikaliu jų pobūdžiu. Nepaisant to, kad Lietuvoje...
Kai namuose kažkas negerai, dažniausiai tai pirmieji pajaučia augintiniai. Šio įvykio pagrindinis herojus – mažas baltas šuniukas, kuris, būtent dėl...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...