Paskelbta
4 metai prieš-
Atvėsus orams dažniau renkamės sočius ir sušildančius patiekalus. Ir nors lietuvių virtuvėje gausu tradicinių receptų, verta išbandyti kitų šalių pamėgtus nacionalinius patiekalus. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad rudenį ypač verta pasimėgauti ispaniškąja paelija, kuriai pasigaminti neprireiks daug laiko, nes kvapnius ingredientus lengvai paruošite vienoje keptuvėje.
„Ispanija yra viena iš krypčių, į kurią lietuviai keliauja dažnai. Vis dėlto galima leistis ir į keliones virtuvėje bei pasimėgauti ispaniškai patiekalais. Paelija paprastai yra gaminama iš ryžių, daržovių, jūros gėrybių, tokių kaip midijos bei krevetės, troškinamų vienoje keptuvėje. Analizuodami duomenis matome, kad pirkėjai drąsiai išbando naujus receptus, todėl esame užtikrinę platų aukščiausios kokybės daržovių, mėsos, žuvies ir jūros gėrybių asortimentą“, – sako V. Juodkazienė.
Pasak maisto ekspertės, yra galybė paelijos rūšių ir kiekvienas virėjas šventai tiki, kad jo paelija skaniausia bei autentiškiausia. Galbūt paelijos atsiradimo istorija padės suprasti, kodėl ji turi tiek daug variacijų. Nors pripažinta Ispanijos nacionaliniu patiekalu, iš tiesų paelija yra kilusi iš Valensijos regiono. Šis regionas yra vienas iš didžiausių Viduržemio jūros uostų ir vienas iš didžiausių ryžių auginimo regionų Ispanijoje.
Ispanų virtuvės pasididžiavimas paelija pradžioje buvo laikomas valstiečių patiekalu, kurį jie valgydavo pietų metu. Senovėje į paeliją buvo dedama bet kas, kas tuo metu derėjo ir ką šeimininkės rasdavo po ranka: svogūnai, pomidorai, net sraigės. Jį gamindavo čia pat, prie ryžių laukų, ant ugnies ir skanaudavo tiesiai iš keptuvės. Valensijos regione tokiu pat pavadinimu vadinama ir negili keptuvė, kurioje paelijos gaminamos.
Dabar paelija yra laikoma giminės patiekalu, be kurio neapsieina jokios ispanų šventės. Sakoma, kad ispanams paelija yra toks tradicinis patiekalas kaip lietuviams cepelinai.
Didžiausią visų laikų paeliją 2001 metais pagamino Valensijos virtuvės šefas Antonio Galbis. Milžiniška paelija buvo paruošta Madride, jos ragavo net 110 000 žmonių, tad ji buvo įtraukta ir į Gineso rekordų sąrašą. Šiai paelijai paruošti buvo sunaudota naudojo 6000 kg ryžių ir 12 500 kg mėsos.
„Paprastai paelija asocijuojasi su jūros gėrybėmis, bet ji gali būti ruošiama ir su mėsa, ir su jūros gėrybėmis, žuvimi, gali būti net ir vegetariška. Paelijai taip pat svarbu ir baltieji ryžiai, kurie sudaro jos pagrindą. Ją paskaninti galima dešrelėmis bei paprikomis, vertėtų įdėti ir česnakų bei nepamiršti aliejaus“, – sako V. Juodkazienė.
Laikantis visų tradicijų, paeliją reikia ruošti specialioje maždaug 30 cm pločio keptuvėje plokščiu dugnu. Tačiau galima paeliją gaminti ir paprastoje plačioje keptuvėje.
Ispanijoje paelija ruošiama grilyje, todėl dar yra pagardinta maloniu dūmo aromatu. Tiesiog paelijos keptuvė yra dedama ant grilio grotelių ir troškinama, kol galiausiai ja
galima mėgautis.
Sakoma, kad paelija pavykusi, jei ant jos dugno yra prikepusių ryžių, mat maišyti paeliją yra didžiausias nusikaltimas. Taigi, kepdami paeliją, nemaišykite ryžių, tiesiog leiskite jiems troškintis padaže. Paelijai iškepus, neskubėkite jos valgyti – palikite bent 5 minutes pastovėti, pridengus keptuvę dangčiu arba aliuminio folija.
Tradiciškai paelija valgoma tiesiai iš keptuvės. Ji padedama stalo centre, kad visi galėtų dalintis. Tačiau, žinoma, įsidėjus į lėkštę paelijos skonis neturėtų nukentėti. Ir dar vienas itin svarbus akcentas – pabaigę gaminti, nepamirškite pašlakstyti paelijos žaliosios citrinos sultimis.
V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir kelis tradicinius paelijos receptus.
Jums reikės:
Pagaminimas:
Nuplaukite vištos šlauneles, pagardinkite druska bei pipirais. Nulupkite ir perpjaukite česnaką, supjaustykite kubeliais papriką. Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Paelijos keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, jame apkepinkite šlauneles ir išimkite iš keptuvės. Tada toje pačioje keptuvėje pakepinkite česnaką ir išimkite iš keptuvės. Į keptuvę sudėkite pomidorų ir pipirų kubelius, trumpai pakepinkite. Dabar supilkite paukštienos sultinį ir užvirkite. Įmaišykite ryžius, pagardinkite prieskoniais. Sudėkite šlauneles, midijas ir žirnelius. Viską troškinkite, kol ryžiai išvirs (maždaug 20 minučių, galbūt įpilkite dar šiek tiek vandens ar sultinio). Pašalinkite midijas, kurios neatsivėrė. Patiekite su citrinos skiltelėmis.
Jums reikės:
Pagaminimas:
Nulupkite česnaką bei svogūną ir Smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite česnaką. Suberkite svogūną, taip pat pakepinkite. Suberkite ryžius ir pakelkite, kol jie taps skaidrūs. Supilkite daržovių sultinį, suberkite lauro lapą, druskos, pipirų ir troškinkite apie 20 minučių. Paprikas supjaustykite gabalėliais, cukiniją – kubeliais. Sudėkite į ryžius.
Midijas nuplaukite, nuvalykite ir nusausinkite. Būtinai išmeskite visas jau atsidariusias geldeles. Po 15 minučių į ryžius suberkite midijas, šaldytus žirnelius ir patroškinkite uždengė dangčiu. Patiekite keptuvėje.
Nauja partnerystė Lietuvos skaitmeninėje rinkoje: nuo šiol – dar platesnės galimybės apsipirkti internetu
„Iki“ darbuotojams – 1000 eurų premijos: tereikia padaryti vieną žingsnį
„Iki“ Kauno rajone šią savaitę atidarys pirmą naują parduotuvę šiemet
„Bumerango“ efektas „Iki“ tinkle įkvėpė naują darbdavio įvaizdžio kampaniją: kodėl darbuotojai grįžta ten, iš kur išėjo?
Nauda ir piniginei, ir aplinkai – „Iki“ didina nuolaidas pirkėjų graibstomiems produktams
Net ir rudo lukšto kiaušinius nudažysite be vargo – tik nepraleiskite vieno žingsnio
Paskutinės minutės originalių Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Velykinių akcijų vajus „Iki“ – šventė ir piniginei: nuo anties ir lašišos iki „premium“ braškių ir tortų – parūpintos ypač aktualios nuolaidos
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...