Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Kai tingisi ruošti vakarienę: desertinė šalta daniška sriuba „Koldskål“ ant stalo atsiras po kelių minučių

Paskelbta

-

Tradicinė danų mėgstama sriuba šiltuoju metų laiku valgoma kaip desertas po pietų ar skanaujamas vietoj vakarienės – būtinai su mažais biskvitiniais sausainėliais „Kammerjunker“ ir braškėmis: toks patiekalas gaivus ir pigus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad į racioną įtrauktos braškės suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, be to, jos nėra kaloringos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vienos populiariausių uogų – lietuviškos braškės, pigiausios būna ne tada, kai atkeliauja į prekybos centrus – o sezono įkarštyje, vasaros pradžioje: tada verta jas šaldyti, trinti su cukrumi ar medumi žiemai.

Reklama

Daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, braškės ne tik vienos skaniausių ir populiariausių lietuviškų uogų – jos itin vertingos dėl polifenolių: tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. „Be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos svarbios žmogaus organizmui. Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folatų ir kitų B grupės vitaminų. Nors daugeliui žmonių atrodo, kad didžiausias vitamino C šaltinis yra citrusiniai vaisiai, bet iš tikrųjų braškėse šio vitamino yra daugiau.“

Gydytoja dietologė pažymi, kad pasaulyje atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis. „Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdienę mitybą. Tačiau bet kokios vertingos uogos tikrai nėra vaistų pakaitalas, nors yra naudingos, praturtina ir paįvairina kasdienę mitybą.“

Pirmąsias braškes, jų pasiilgę, skanaujame vienas, o vėliau panaudojame daugybei patiekalų: jos puikiai tinka nekeptiems desertams, salotoms, pagardams, netgi karštiems patiekalams. „Braškės naudingiausios termiškai neapdorotos, tad gali būti dažniau dedamos į salotas kaip papildomas skonį suteikiantis komponentas ar valgomos su natūraliu jogurtu, bet labiausiai jos tinka tarpiniam valgymui: priešpiečiams ar pavakariams,“ – sako dr. E. Gavelienė.

Šviežias uogas geriausia suvalgyti per tris dienas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad laukiant lietuviško braškių derliaus, galima įsigyti šviežių braškių iš Ispanijos ar Graikijos, o sutaupyti ir apsipirkti pigiau padėtų šaldytų braškių pasirinkimas: „Jos sąlyginai pigios, ypač jei dar pasinaudojate nuolaidomis. Šaldytos uogos gelbsti tada, kai ruošiame desertus, glotnučius, vaisių ir uogų kokteilius, kurie itin patinka vaikams. Sezono pradžioje, kai braškės brangesnės, nusipirkus mažą jų kiekį, verta jas panaudoti kaip salotų ar desertų ingredientą, o uogoms atpigus, skanauti vienas ir pasiruošti atsargų žiemai.“

Specialistė primena, kad ilgai šviežių uogų laikyti nereikėtų: „Geriausia jas suvalgyti per tris dienas, o neplautas laikyti šaldytuve atvirose talpose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmės perteklių. O jei matote, kad jų greitai nesuvartosite, užšaldykite – tiks ledams, glotnučiams, pyragams. Jei norite uogienės žiemai, geriau uogų nevirkite, o sutrinkite su cukrumi ar medumi ir laikykite nedideliuose indeliuose“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Ekspertė primena, kad pigiau įsigyti produktų padėtų privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

„Rimi“ pataria pasigaminti daniškos šaltos sriubos „Koldskål“ su braškėmis, kurias galima keisti kitomis šviežiomis uogomis, o vietoje šiek tiek pasmulkintų sausainių, kurie beriami tiesiog į sriubą, panaudoti granolą. Sriuba gaivi, gardi, o be to – tikrai pigi.

RECEPTAS

Šalta sriuba „Koldskål“ su braškėmis

Patiekalui reikės:

1 l jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ – 0,79 € / 400 g;
1 l pasukų / kefyro – kefyras „Rimi“ 2,5 % rieb.; 1,39 € / 1 kg;
4 vnt. kiaušinių trynių;
3 v. š. cukraus;
1 vnt. vanilės ankšties;
šiek tiek braškių ir biskvitinių sausainių;
1 v. š. citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

1. Kiaušinių trynius su 2 v. š. cukraus išplakite iki šviesios ir purios masės.
2. Iš vanilės ankšties iškrapštykite sėklas ir sumaišykite jas su 1 v. š. cukraus. Įmaišykite jas į trynių masę, dalimis supilkite jogurtą, vis paplakite.
3. Galiausiai supilkite kefyrą arba pasukas ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite citrinos sultimis.
4. Sriubą laikykite šaldytuve. Patiekdami įberkite į kelias dalis supjaustytų braškių ir mažų biskvitinių sausainėlių.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos gegužės 6 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

Naujienos

Verslas18 val prieš

„Contribee“ turi naujus savininkus – bendrovę įsigijo „Masiva group“

Siuntų siuntimo platformą siuskpigiau.lt ir kitus internetinės prekybos verslus vystanti „Masiva group“ įsigijo 100 proc. sutelktinio rėmimo platformos „Contribee“ akcijų....

Verslas21 val prieš

„PayPal“ valdyboje – „Tesonet“ atstovė Eglė Eidimtaitė

„Tesonet“ investicijų komandos vadovė Eglė Eidimtaitė tapo pirmąja lietuve „PayPal“ klientų valdyboje (CAD). Ši valdyba buvo įkurta siekiant padėti bendrovei...

Dirbtinis intelektas1 d. prieš

CVbankas.lt pristato dirbtinio intelekto įrankį, padedantį sparčiau ir tiksliau atrinkti tinkamiausius kandidatus

Naujoji technologija leidžia darbdaviams greičiau susitelkti į geriausiai pozicijai tinkančius darbo ieškančiuosius, supaprastindama pirminį atrankos etapą. Inovacija Lietuvos darbo rinkojeReklama...

Verslas2 d. prieš

„Rimi“ plečia parduotuvių tinklą: modernus prekybos centras atvėrė duris Šiauliuose

Metams einant į pabaigą ir didžiosioms šventėms nenumaldomai artėjant, prekybos tinklas „Rimi“ tęsia savo plėtrą ir šiandien Šiauliuose atidarė 89-ąją...

Nekilnojamasis turtas2 d. prieš

Geriausias Lietuvoje 2024 metų gyvenamosios paskirties projektas – „Parko pakrantė“ Klaipėdoje

Geriausio Lietuvoje gyvenamosios paskirties projekto apdovanojimas šiais metais keliauja į Klaipėdą. Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos kartu su Darnios plėtros...

Ekspertai

Ekspertai18 val prieš

Už pažinčių programėlių „princų“ slepiasi nusikaltėliai: kaip nepakliūti į sukčių pinkles?

„Tinder“, „Bumble“, „Hinge“, „Badoo“ ir panašios pažinčių programėlės neatsiejamos nuo šiuolaikinio pasaulio. „Mano draugė ištekėjo radusi puikų vaikiną tinderyje“, „Bumblėje...

Ekspertai21 val prieš

Lietuvos paštas primena: kalėdinių siuntų pakavimo patarimai, kuriuos būtina žinoti

Kalėdos – stebuklų ir dovanų metas, per kurį Lietuvoje ir į užsienį siunčiamų siuntų kiekiai išauga iki 50 proc. Tačiau,...

Ekspertai23 val prieš

Kalėdinėms dovanoms – elektronika? Į ką atkreipti dėmesį, kad ji vėliau netaptų našta

Iki Kalėdų likus visai nedaug laiko skubama pirkti dovanas artimiesiems. Kartais šalia kalėdinės eglutės atsiduria ir buitį gerinantys elektroniniai įrenginiai....

Ekspertai2 d. prieš

„Google“ atskleidė, kas labiausiai rūpi lietuviams: tarp dažniausių paieškų – ir klausimai apie elektros kainas

Kompanijai „Google“ pristačius kasmetinę „Year in Search“ apžvalgą, paaiškėjo, ko internete šiemet dažniausiai ieškojo Lietuvos gyventojai. O tarp labiausiai jiems...

Ekspertai3 d. prieš

Kalėdinis bumas prasidėjo: ekspertas atkleidė, kada vėliausiai galite išsiųsti siuntą, kad ji adresatą pasiektų iki švenčių

Kalėdinė karštinė įgauna pagreitį – vis daugiau žmonių dovanų artimiesiems ieško tiek prekybos centruose, tiek internetinėse parduotuvėse, todėl siuntų pristatymo...

Visos teisės saugomos.© 2015-2024 | Kopijuoti draudžiama |