Paskelbta
2 mėnesiai prieš-
By
LukasTradicinė danų mėgstama sriuba šiltuoju metų laiku valgoma kaip desertas po pietų ar skanaujamas vietoj vakarienės – būtinai su mažais biskvitiniais sausainėliais „Kammerjunker“ ir braškėmis: toks patiekalas gaivus ir pigus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad į racioną įtrauktos braškės suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, be to, jos nėra kaloringos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vienos populiariausių uogų – lietuviškos braškės, pigiausios būna ne tada, kai atkeliauja į prekybos centrus – o sezono įkarštyje, vasaros pradžioje: tada verta jas šaldyti, trinti su cukrumi ar medumi žiemai.
Daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, braškės ne tik vienos skaniausių ir populiariausių lietuviškų uogų – jos itin vertingos dėl polifenolių: tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. „Be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos svarbios žmogaus organizmui. Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folatų ir kitų B grupės vitaminų. Nors daugeliui žmonių atrodo, kad didžiausias vitamino C šaltinis yra citrusiniai vaisiai, bet iš tikrųjų braškėse šio vitamino yra daugiau.“
Gydytoja dietologė pažymi, kad pasaulyje atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis. „Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdienę mitybą. Tačiau bet kokios vertingos uogos tikrai nėra vaistų pakaitalas, nors yra naudingos, praturtina ir paįvairina kasdienę mitybą.“
Pirmąsias braškes, jų pasiilgę, skanaujame vienas, o vėliau panaudojame daugybei patiekalų: jos puikiai tinka nekeptiems desertams, salotoms, pagardams, netgi karštiems patiekalams. „Braškės naudingiausios termiškai neapdorotos, tad gali būti dažniau dedamos į salotas kaip papildomas skonį suteikiantis komponentas ar valgomos su natūraliu jogurtu, bet labiausiai jos tinka tarpiniam valgymui: priešpiečiams ar pavakariams,“ – sako dr. E. Gavelienė.
Šviežias uogas geriausia suvalgyti per tris dienas
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad laukiant lietuviško braškių derliaus, galima įsigyti šviežių braškių iš Ispanijos ar Graikijos, o sutaupyti ir apsipirkti pigiau padėtų šaldytų braškių pasirinkimas: „Jos sąlyginai pigios, ypač jei dar pasinaudojate nuolaidomis. Šaldytos uogos gelbsti tada, kai ruošiame desertus, glotnučius, vaisių ir uogų kokteilius, kurie itin patinka vaikams. Sezono pradžioje, kai braškės brangesnės, nusipirkus mažą jų kiekį, verta jas panaudoti kaip salotų ar desertų ingredientą, o uogoms atpigus, skanauti vienas ir pasiruošti atsargų žiemai.“
Specialistė primena, kad ilgai šviežių uogų laikyti nereikėtų: „Geriausia jas suvalgyti per tris dienas, o neplautas laikyti šaldytuve atvirose talpose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmės perteklių. O jei matote, kad jų greitai nesuvartosite, užšaldykite – tiks ledams, glotnučiams, pyragams. Jei norite uogienės žiemai, geriau uogų nevirkite, o sutrinkite su cukrumi ar medumi ir laikykite nedideliuose indeliuose“, – pataria komercijos operacijų vadovė.
Ekspertė primena, kad pigiau įsigyti produktų padėtų privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
„Rimi“ pataria pasigaminti daniškos šaltos sriubos „Koldskål“ su braškėmis, kurias galima keisti kitomis šviežiomis uogomis, o vietoje šiek tiek pasmulkintų sausainių, kurie beriami tiesiog į sriubą, panaudoti granolą. Sriuba gaivi, gardi, o be to – tikrai pigi.
RECEPTAS
Šalta sriuba „Koldskål“ su braškėmis
Patiekalui reikės:
1 l jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ – 0,79 € / 400 g;
1 l pasukų / kefyro – kefyras „Rimi“ 2,5 % rieb.; 1,39 € / 1 kg;
4 vnt. kiaušinių trynių;
3 v. š. cukraus;
1 vnt. vanilės ankšties;
šiek tiek braškių ir biskvitinių sausainių;
1 v. š. citrinos sulčių.
Gaminimo eiga:
1. Kiaušinių trynius su 2 v. š. cukraus išplakite iki šviesios ir purios masės.
2. Iš vanilės ankšties iškrapštykite sėklas ir sumaišykite jas su 1 v. š. cukraus. Įmaišykite jas į trynių masę, dalimis supilkite jogurtą, vis paplakite.
3. Galiausiai supilkite kefyrą arba pasukas ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite citrinos sultimis.
4. Sriubą laikykite šaldytuve. Patiekdami įberkite į kelias dalis supjaustytų braškių ir mažų biskvitinių sausainėlių.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos gegužės 6 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Štai, ką turėtumėte valgyti po sporto, kad visas vargas nenueitų perniek
Gydytoja įspėja, kad vitaminų metams neprikaupsite: štai, kaip juos geriausia užkonservuoti
Kepsnio geriausios draugės – daržovės: štai, kokios labiausiai tinka prie skirtingos mėsos rūšies
Gynyba nuo karščio už mažą kainą: namie ruošti šaltieji gėrimai
Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – vasarą būtinai jais praturtinkite mitybą
Vasara – apgaulingas metas: ekspertė patarė, kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio
Lojaliu būti apsimoka: ištikimi „Rimi“ pirkėjai sutaupė jau 90,5 mln. eurų
Sukluskite, jei maistą ruošiate subraižytoje keptuvėje: štai, kodėl tai kenkia sveikatai
Prasidėjus atostogoms dažniau valgome lauke: štai, ką svarbu žinoti nešantis maistą prie jūros
Inovacijų agentūros renginyje pristatytos finansavimo priemonės, kurios padės įmonėms pereiti prie tvaresnės gamybos bei taupyti energiją. Ekonomikos ir inovacijų ministerija...
Prieš dešimtmetį įvykęs Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų sujungimas buvo tarsi Lietuvos aviacijos pakilimas naujam skrydžiui. Dešimtmetį skaičiuojanti Lietuvos...
Lietuvos startuoliai per pirmąjį šių metų pusmetį jau pritraukė 32 mln. eurų investicijų – vidutinė vienos investicijos suma siekia 1,87...
Inovacijų agentūra kartu su 24 partneriais dešimtyje šalių skatins personalizuotos medicinos sektoriaus Europoje vystymąsi. Dalyvaudama PRECISEU (angl. Personalised Medicine Empowerment...
Daugeliui organizacijų dar tik domintis „Microsoft“ dirbtinio intelekto (DI) įrankiais, „Telia“ jau spėjo juos pritaikyti savo veikloje ir įvertinti jų...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...