Paskelbta
1 metai prieš-
Tradicinė danų mėgstama sriuba šiltuoju metų laiku valgoma kaip desertas po pietų ar skanaujamas vietoj vakarienės – būtinai su mažais biskvitiniais sausainėliais „Kammerjunker“ ir braškėmis: toks patiekalas gaivus ir pigus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad į racioną įtrauktos braškės suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, be to, jos nėra kaloringos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vienos populiariausių uogų – lietuviškos braškės, pigiausios būna ne tada, kai atkeliauja į prekybos centrus – o sezono įkarštyje, vasaros pradžioje: tada verta jas šaldyti, trinti su cukrumi ar medumi žiemai.
Daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, braškės ne tik vienos skaniausių ir populiariausių lietuviškų uogų – jos itin vertingos dėl polifenolių: tai antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos. „Be to, jose yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio – šios mineralinės medžiagos svarbios žmogaus organizmui. Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folatų ir kitų B grupės vitaminų. Nors daugeliui žmonių atrodo, kad didžiausias vitamino C šaltinis yra citrusiniai vaisiai, bet iš tikrųjų braškėse šio vitamino yra daugiau.“
Gydytoja dietologė pažymi, kad pasaulyje atlikta nemažai klinikinių studijų, tyrusių braškių vartojimą ir sergamumą pagrindinėmis pasaulyje paplitusiomis ligomis. „Prieita prie išvadų, kad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ar nervų sistemos ligos, taip pat diabetas ar metabolinis sindromas, naudinga braškes įtraukti į savo kasdienę mitybą. Tačiau bet kokios vertingos uogos tikrai nėra vaistų pakaitalas, nors yra naudingos, praturtina ir paįvairina kasdienę mitybą.“
Pirmąsias braškes, jų pasiilgę, skanaujame vienas, o vėliau panaudojame daugybei patiekalų: jos puikiai tinka nekeptiems desertams, salotoms, pagardams, netgi karštiems patiekalams. „Braškės naudingiausios termiškai neapdorotos, tad gali būti dažniau dedamos į salotas kaip papildomas skonį suteikiantis komponentas ar valgomos su natūraliu jogurtu, bet labiausiai jos tinka tarpiniam valgymui: priešpiečiams ar pavakariams,“ – sako dr. E. Gavelienė.
Šviežias uogas geriausia suvalgyti per tris dienas
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad laukiant lietuviško braškių derliaus, galima įsigyti šviežių braškių iš Ispanijos ar Graikijos, o sutaupyti ir apsipirkti pigiau padėtų šaldytų braškių pasirinkimas: „Jos sąlyginai pigios, ypač jei dar pasinaudojate nuolaidomis. Šaldytos uogos gelbsti tada, kai ruošiame desertus, glotnučius, vaisių ir uogų kokteilius, kurie itin patinka vaikams. Sezono pradžioje, kai braškės brangesnės, nusipirkus mažą jų kiekį, verta jas panaudoti kaip salotų ar desertų ingredientą, o uogoms atpigus, skanauti vienas ir pasiruošti atsargų žiemai.“
Specialistė primena, kad ilgai šviežių uogų laikyti nereikėtų: „Geriausia jas suvalgyti per tris dienas, o neplautas laikyti šaldytuve atvirose talpose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmės perteklių. O jei matote, kad jų greitai nesuvartosite, užšaldykite – tiks ledams, glotnučiams, pyragams. Jei norite uogienės žiemai, geriau uogų nevirkite, o sutrinkite su cukrumi ar medumi ir laikykite nedideliuose indeliuose“, – pataria komercijos operacijų vadovė.
Ekspertė primena, kad pigiau įsigyti produktų padėtų privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
„Rimi“ pataria pasigaminti daniškos šaltos sriubos „Koldskål“ su braškėmis, kurias galima keisti kitomis šviežiomis uogomis, o vietoje šiek tiek pasmulkintų sausainių, kurie beriami tiesiog į sriubą, panaudoti granolą. Sriuba gaivi, gardi, o be to – tikrai pigi.
RECEPTAS
Šalta sriuba „Koldskål“ su braškėmis
Patiekalui reikės:
1 l jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ – 0,79 € / 400 g;
1 l pasukų / kefyro – kefyras „Rimi“ 2,5 % rieb.; 1,39 € / 1 kg;
4 vnt. kiaušinių trynių;
3 v. š. cukraus;
1 vnt. vanilės ankšties;
šiek tiek braškių ir biskvitinių sausainių;
1 v. š. citrinos sulčių.
Gaminimo eiga:
1. Kiaušinių trynius su 2 v. š. cukraus išplakite iki šviesios ir purios masės.
2. Iš vanilės ankšties iškrapštykite sėklas ir sumaišykite jas su 1 v. š. cukraus. Įmaišykite jas į trynių masę, dalimis supilkite jogurtą, vis paplakite.
3. Galiausiai supilkite kefyrą arba pasukas ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite citrinos sultimis.
4. Sriubą laikykite šaldytuve. Patiekdami įberkite į kelias dalis supjaustytų braškių ir mažų biskvitinių sausainėlių.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos gegužės 6 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus
Viena lyderiaujančių Lietuvos alternatyvaus finansavimo lizingo bendrovių „Orion Leasing“ keičia savo pavadinimą į „Own Leasing“, o įmonės steigėjas Laimonas Belickas investuoja į akcijų dalies bendrovėje...
Įperkamo elektromobilio vertė Lietuvoje per metus padidėjo beveik 14 procentų – kone septintadaliu. Augantys atlyginimai ir mažėjančios palūkanos šiemet lėmė...
Lietuvos paštas pradeda paštomatų tinklo plėtrą Baltijos regione, siekdamas užtikrinti patogų siuntimą klientams visose trijose šalyse. Nuo rugsėjo vidurio iki...
Greta Ilekytė, „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Išankstiniai Valstybės Duomenų Agentūros duomenys rodo, kad per metus kainų augimas kiek paspartėjo ir siekia...
Darbuotojų įsitraukimas ir gerovė šiandien tampa vienais svarbiausių veiksnių, lemiančių organizacijų sėkmę. Kiekvieno žmogaus patiriama prasmė darbe tiesiogiai veikia jo...
Vos po kelių mėnesių laukia ypač svarbus pokytis – galimybė pasitraukti iš antros pensijų pakopos ir atsiimti pensijų fonduose sukauptas...
Šiandien dauguma kasdien naudojasi išmaniaisiais telefonais, socialiniais tinklais ir kitomis skaitmeninėmis paslaugomis, o jaunesnėms kartoms tai įprasta nuo vaikystės. Tačiau...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...