Paskelbta
12 mėnesių prieš-
Prasidėjusi pavasariška šiluma skelbia apie nenumaldomai artėjantį lauko kepsninių sezoną. Jo metu ant grotelių ar iešmelių kepame įvairią mėsą, daržovės ar mėgstamą sūrį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad norintys grilio sezoną pradėti sveikiau, turėtų rinktis patiekalus iš vištienos, kuriuose yra mažiau riebalų ir daugiau organizmui reikalingų baltymų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasidalins patarimais, kaip šią mėsą tinkamai paruošti kepimui ant grilio.
Vištiena naudinga savo baltymais ir mineralais
Vištiena – daugybę naudingųjų medžiagų turinti mėsa, kurią į savo mitybos racioną turėtų įtraukti norintys maitintis sveikiau. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, joje yra mažai riebalų, gausu baltymų ir kitų žmogaus organizmui būtinų vitaminų ir mineralų.
„Vištieną būtų galima laikyti gerai subalansuotu, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių šaltiniu. Ne paslaptis, jog vertingiausia ir liesiausia jos dalis – tai krūtinėlė, o nuo petelių, šlaunelių bei sparnelių rekomenduojama pašalinti riebią odelę. Nepaisant to, jog kai kurie šią vištienos dalį laiko tikru delikatesu, reikėtų atminti, kad oda – ne tik apsauginis, bet ir šalinimo organas: joje be gausaus cholesterolio bei sočiųjų riebalų kiekio kaupiasi ir kitos žmogui nepalankios medžiagos, pavyzdžiui, sunkieji metalai, pesticidai ir kt.“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Sveikos mitybos specialistė teigia, kad ne visais būdais paruošta vištiena yra naudinga žmogaus organizmui. Pasak jos, derėtų vengti valgyti keptus vištienos gabaliukus apvoliotus miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje.
„Jokiu būdu nevalgykite termiškai neapruoštos ar iki galo neiškepusios vištienos, nes taip didėja infekcijos rizika. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminant paukštieną garuose“, – dalijasi patarimais dr. E. Gavelienė.
Kepimui rekomenduoja rinktis dalį be kaulo
Vištienos kepimui ant grilio svarbu pasirinkti tinkamą jos dalį. Mėsa, kurioje yra likusių kaulų ar odelės, gali kepti ilgiau nei bekaulė vištienos krūtinėlė. Todėl reikėtų pasirinkti mėsą pagal tai, kiek laiko norite praleisti prie kepsninės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip tinkamai paruošti šią mėsą kepsninių sezono atidarymo vakarėliui.
„Prieš kepdami mėsa nepamirškite jos išmarinuoti. Svarbu ją palikti savo mėgstamame marinate mažiausiai apie pusvalandį prieš kepimą, o jei pavyksta – tai padarykite netgi per naktį. Šis procesas leis skoniams visiškai įsigerti į mėsą ir ši turės išskirtinį skonį bei aromatą. Prieš dedant vištieną ant grotelių ar maunant ant iešmo, svarbu gerai ją nusisausinti popieriniu rankšluosčiu, nes taip kepimo metu ji geriau apskrus ir bus skanesnė“, – sako specialistė.
Mirkytos medienos drožlės suteiks dūmo skonio
Kepant vištieną taip pat reikėtų laikytis kelių svarbių taisyklių. Pirmoji iš jų – kepsninėje sukurti dviejų dalių ugnies zonas. Tai reiškia, kad jei kepsite mažesnį mėsos kiekį, jį reikėtų sudėlioti vienoje pusėje, kurioje ugnis degė intensyviausiai. Taip kaitra su mėsa sąveikaus geriau ir maistas tolygiai iškeps. O. Suchočeva dalijasi dar vienu patarimu, kuris kepamos vištienos skonį pavers dar įspūdingesniu.
„Norint suteikti mėsai tikro dūmo aromato, galima į kepsninę įdėti vandenyje mirkytų medienos pagaliukų ar medienos drožlių. Prieš šias priemones dedant į grilių, reikėtų jas išmirkyti vandenyje apie 30 minučių. Toks procesas garantuos, kad mediena, įdėta į karštą temperatūrą, neužsidegs, o tik skleis dūmus. Eksperimentuoti galite su įvairaus medžio drožlėmis ar pagaliukais – kiekviena iš jų suteiks skirtingą mėsos skonį ir aromatą.“
Ekspertė pastebi, kad vištienos įsigyti pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
„Rimi“ kviečia grilio sezono atidarymo proga pasigaminti vištienos šašlykus su melionu.
RECEPTAS
Vištienos šašlykai su melionu
Patiekalui reikės:
4 vištienos krūtinėlių;
2 šaukštų vištienos prieskonių mišinio;
4 šaukštų pasirinkto aliejaus;
Viso meliono;
6 šaukštų kečupo;
150 g šviežio baziliko.
Gaminimo eiga:
1. Vištieną supjaustykite šašlyko formos kubeliais ir sudėkite į dubenėlį. Užpilkite ant jų aliejaus ir vištienos prieskonių bei viską gerai įtrinkite į mėsą. Taip paruoštą vištieną įdėkite į šaldytuvą 3 valandoms, kad ji tinkamai išsimarinuotų.
2. Prieš kepimą paruoškite melioną. Jį perpjaukite ir pašalinkite žievelę bei sėklas. Vaisiaus minkštimą supjaustykite tokio pat dydžio kubeliais kaip supjaustėte mėsą.
3. Suverkite mėsą ir melionus ant iešmų ir kepkite virš žarijų, kol mėsą įpjovus, ji nebebus rausvo atspalvio.
4. Iškeptus šašlykus patiekite su ryžiais ir mėgstamu pomidorų padažu.
Skanaus!
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Prasidėjo pavasarinis sėklų pirkimas: pagrindinės sodinimo klaidos, kurias svarbu prisiminti
Nesenstanti lietuviško stalo pažiba – bulviniai blynai: šis paprastas receptas suburs visą šeimą
Kolekcinių automobilių platforma „Commody“ sulaukė sėkmės – pritraukė 500 tūkst. eurų investicijų. Praėjusiais metais veiklą pradėjusi įmonė – pirmoji automobilių...
Trečiadienio vakarą automobilių prekybos grupė „Inchcape Lietuva“ surengė išskirtinę į Lietuvą žengiančio automobilių gamintojo BYD („Build Your Dreams“) premjerą. Vilniaus...
Ar elektromagnetinius impulsus generuojantis prietaisas gali padėti žmonėms, ilgą laiką nesėkmingai bandžiusiems mesti rūkyti? Ar tai gali pavykti tik per...
Telekomunikacijų bendrovėse Lietuvoje ūžiančios permainos atskleidžia, kokia dinamiška ir kompleksiška yra šio sektoriaus aplinka. Įvertinę telekomunikacijų industrijoje pasauliniu mastu vykstančius...
Jau beveik tradicija tampa kovo mėnesį pasitikti su nauja vaistinių tinklo „Camelia“ darbdavio įvaizdžio kampanija. Šįkart tęsiama ankstesnių metų kampanijos...
Gera derliaus kokybė, kenkėjams ir kitoms negandoms atsparūs pasėliai – kiekvieno ūkininko siekiamybė, kurią stiprina susidomėjimas biostimuliatoriais. Tačiau tinkamas jų...
Pastaruoju metu vis garsiau kalbama apie būtinybę visiškai drausti mobiliuosius telefonus ne tik pamokų, bet ir pertraukų metu. Dažnai tėvai...
Įsibėgėjus pajamų deklaravimo sezonui, nemaža dalis gyventojų sulaukia permokų grąžinimo – netikėtų papildomų lėšų, kurias galima įvairiai panaudoti. Vieni renkasi...
Atėjus pavasariui ir suaktyvėjus erkėms, svarbu žinoti, kad šie maži parazitai gali platinti pavojingas ligas ne tik žmonėms, bet ir...
Gražus, žvilgantis kailis – tai ne tik grožio, bet ir gyvūno sveikatos rodiklis. Specialistai teigia, kad pagrindinės priežastys, dėl kurių...