Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Kepsninių sezono atidarymui unikalus šašlyko receptas: tokio derinio dar neragavote

Paskelbta

-

Prasidėjusi pavasariška šiluma skelbia apie nenumaldomai artėjantį lauko kepsninių sezoną. Jo metu ant grotelių ar iešmelių kepame įvairią mėsą, daržovės ar mėgstamą sūrį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad norintys grilio sezoną pradėti sveikiau, turėtų rinktis patiekalus iš vištienos, kuriuose yra mažiau riebalų ir daugiau organizmui reikalingų baltymų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasidalins patarimais, kaip šią mėsą tinkamai paruošti kepimui ant grilio.

Vištiena naudinga savo baltymais ir mineralais

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Vištiena – daugybę naudingųjų medžiagų turinti mėsa, kurią į savo mitybos racioną turėtų įtraukti norintys maitintis sveikiau. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, joje yra mažai riebalų, gausu baltymų ir kitų žmogaus organizmui būtinų vitaminų ir mineralų.

„Vištieną būtų galima laikyti gerai subalansuotu, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių šaltiniu. Ne paslaptis, jog vertingiausia ir liesiausia jos dalis – tai krūtinėlė, o nuo petelių, šlaunelių bei sparnelių rekomenduojama pašalinti riebią odelę. Nepaisant to, jog kai kurie šią vištienos dalį laiko tikru delikatesu, reikėtų atminti, kad oda – ne tik apsauginis, bet ir šalinimo organas: joje be gausaus cholesterolio bei sočiųjų riebalų kiekio kaupiasi ir kitos žmogui nepalankios medžiagos, pavyzdžiui, sunkieji metalai, pesticidai ir kt.“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Sveikos mitybos specialistė teigia, kad ne visais būdais paruošta vištiena yra naudinga žmogaus organizmui. Pasak jos, derėtų vengti valgyti keptus vištienos gabaliukus apvoliotus miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje.

„Jokiu būdu nevalgykite termiškai neapruoštos ar iki galo neiškepusios vištienos, nes taip didėja infekcijos rizika. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminant paukštieną garuose“, – dalijasi patarimais dr. E. Gavelienė.

Kepimui rekomenduoja rinktis dalį be kaulo

Vištienos kepimui ant grilio svarbu pasirinkti tinkamą jos dalį. Mėsa, kurioje yra likusių kaulų ar odelės, gali kepti ilgiau nei bekaulė vištienos krūtinėlė. Todėl reikėtų pasirinkti mėsą pagal tai, kiek laiko norite praleisti prie kepsninės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip tinkamai paruošti šią mėsą kepsninių sezono atidarymo vakarėliui.

„Prieš kepdami mėsa nepamirškite jos išmarinuoti. Svarbu ją palikti savo mėgstamame marinate mažiausiai apie pusvalandį prieš kepimą, o jei pavyksta – tai padarykite netgi per naktį. Šis procesas leis skoniams visiškai įsigerti į mėsą ir ši turės išskirtinį skonį bei aromatą. Prieš dedant vištieną ant grotelių ar maunant ant iešmo, svarbu gerai ją nusisausinti popieriniu rankšluosčiu, nes taip kepimo metu ji geriau apskrus ir bus skanesnė“, – sako specialistė.

Mirkytos medienos drožlės suteiks dūmo skonio

Kepant vištieną taip pat reikėtų laikytis kelių svarbių taisyklių. Pirmoji iš jų – kepsninėje sukurti dviejų dalių ugnies zonas. Tai reiškia, kad jei kepsite mažesnį mėsos kiekį, jį reikėtų sudėlioti vienoje pusėje, kurioje ugnis degė intensyviausiai. Taip kaitra su mėsa sąveikaus geriau ir maistas tolygiai iškeps. O. Suchočeva dalijasi dar vienu patarimu, kuris kepamos vištienos skonį pavers dar įspūdingesniu.

„Norint suteikti mėsai tikro dūmo aromato, galima į kepsninę įdėti vandenyje mirkytų medienos pagaliukų ar medienos drožlių. Prieš šias priemones dedant į grilių, reikėtų jas išmirkyti vandenyje apie 30 minučių. Toks procesas garantuos, kad mediena, įdėta į karštą temperatūrą, neužsidegs, o tik skleis dūmus. Eksperimentuoti galite su įvairaus medžio drožlėmis ar pagaliukais – kiekviena iš jų suteiks skirtingą mėsos skonį ir aromatą.“

Ekspertė pastebi, kad vištienos įsigyti pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

„Rimi“ kviečia grilio sezono atidarymo proga pasigaminti vištienos šašlykus su melionu.

RECEPTAS

Vištienos šašlykai su melionu

Patiekalui reikės:

4 vištienos krūtinėlių;
2 šaukštų vištienos prieskonių mišinio;
4 šaukštų pasirinkto aliejaus;
Viso meliono;
6 šaukštų kečupo;
150 g šviežio baziliko.

Gaminimo eiga:

1. Vištieną supjaustykite šašlyko formos kubeliais ir sudėkite į dubenėlį. Užpilkite ant jų aliejaus ir vištienos prieskonių bei viską gerai įtrinkite į mėsą. Taip paruoštą vištieną įdėkite į šaldytuvą 3 valandoms, kad ji tinkamai išsimarinuotų.
2. Prieš kepimą paruoškite melioną. Jį perpjaukite ir pašalinkite žievelę bei sėklas. Vaisiaus minkštimą supjaustykite tokio pat dydžio kubeliais kaip supjaustėte mėsą.
3. Suverkite mėsą ir melionus ant iešmų ir kepkite virš žarijų, kol mėsą įpjovus, ji nebebus rausvo atspalvio.
4. Iškeptus šašlykus patiekite su ryžiais ir mėgstamu pomidorų padažu.
Skanaus!

Naujienos

Startuoliai19 val prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas1 d. prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas2 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |