Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Kriaušės dovanoja aibę vitaminų: paruoškite organizmą pavasariui

Paskelbta

-

Kriaušės yra vienas iš seniausių pasaulyje auginamų vaismedžių, savo išskirtiniais vaisiais žavintis ištisas kartas. Nesvarbu, ar tai vasaros popietė, ar žiemos metas – šie vaisiai tampa puikiu užkandžiu išalkus, puošia kepinius bei desertus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kriaušės itin praturtina žmogaus mitybą, kadangi savyje turi daug vitamino C. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip iš kriaušių pasigaminti nuostabaus skonio desertus. Ekspertė primena, kad šiuo metu tinklo parduotuvėse kriaušių galite įsigyti pigiau, nes iki vasario 26 d. su lojalumo kortele joms taikoma net 40 proc. nuolaida. Tai puiki proga pasirūpinti vaisias ir pavasarį pasitikti su sveikatai palankesniais desertais.

Skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Kriaušės iš kitų vaisių išsiskiria savo skoniu, struktūra ir naudingosiomis medžiagomis. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu vitaminų ir antioksidantų.

„Visų pirma, kriaušės vertinamos dėl vitamino C ir skaidulų. Tai puikus antioksidantų, ypatingai antocianinų, šaltinis. Jie yra svarbūs širdies ligų, cukrinio diabeto, vėžio profilaktikai. Kaip ir kituose vaisiuose, kriaušėse yra kalio, kuris būtinas eilei organizmo funkcijų, pavyzdžiui, širdies veiklos užtikrinimui. Taipogi šie vaisiai yra svarbus skaidulų šaltinis. Vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 6 gramus skaidulinių medžiagų, kurių didžiąją dalį sudaro itin naudingi pektinai“, – sako dr. E. Gavelienė.

Visgi, gydytoja įspėja, kad kasdienė vaisių norma neturėtų viršyti 200–300 gramų. Tam, kad gautume skirtingų vitaminų bei mineralinių medžiagų, specialistė rekomenduoja vartoti kuo įvairesnius vaisius. Be to, prieš juos valgant reikėtų atkreipti dėmesį į odelę, kadangi joje gali būti nepageidaujamų priedų: „Nors pati vaisiaus odelė yra geras skaidulų šaltinis, gali būti, kad iš toli atvežtos kriaušės bus pasidengusios vaisių vašku, o kuo daugiau jo patenka į žmogaus organizmą, tuo labiau apsunkinamas virškinimo procesas. Todėl atvežtinių kriaušių odeles patariama nulupti.“

Būtina įvertinti kriaušės spalvą

Tinkamas vartojimui kriaušes svarbu išsirinkti dar parduotuvėje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip tai padaryti tinkamai, kad grįžus namo netektų nusivilti.

„Valgymui labiausiai tiks jau sunokusios, minkštesnės kriaušės, o kiek kietesnes naudokite įvairiems patiekalams gardinti. Visgi, reikėtų vengti per kietų ar pernelyg minkštų kriaušių, nes jos gali būti neprisirpusios arba persirpusios ir vartojimui nebus tinkamos. Kriaušės spalva gali skirtis priklausomai nuo rūšies, tačiau reikėtų rinktis tik tas, kurios turi vientisą, savo tipui būdingą atspalvį. Nedidelis vaisiaus spalvos pasikeitimas iš žalios į geltoną ar raudoną gali būti geras prinokimo rodiklis, tačiau reikėtų vengti tų vaisių, kurie visiškai pakeitę savo prekinę išvaizdą“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Ir pusryčiams, ir vakarienei

Skirtingai nei kitus vaisius, kriaušes galima panaudoti aibėje įvairiausių patiekalų. Anot O. Suchočevos, tereikia tinkamai pasitelkti fantaziją ar paieškoti receptų internete: „Viena iš labiausiai žavinčių kriaušių savybių – jų pritaikymas virtuvėje. Jas galima supjaustyti griežinėliais arba skiltelėmis, sumalti į piurė arba iškepti visas ir taip papuošti norimą receptą. Rekomenduoju jas įtraukti į savo rytinės avižų košės ar blynų receptą, o kiek įdienojus – pasipjaustyti į salotas, dėti į kepamus pyragus ar įdaryti paukštieną. Jos kiekvienam patiekalui saldumo.“

Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyjant kriaušių ir kitų vaisių sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Specialistė kviečia pasilepinti ir išbandyt šokoladinį pyragą su braškėmis.

RECEPTAS

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Pyragui reikės

3 nuluptų kriaušių;
125 g. sviesto;
125 g. cukraus;
2 kiaušinių;
3 šaukštų pieno;
100 g. miltų;
2 šaukštelių kepimo miltelių;
25 g. nesaldintų kakavos miltelių;
100 g. sutrintų migdolų;
Cukraus pudros pabarstymui.

Glaistui reikės:

150 g. juodojo šokolado;
150 ml. plaktos grietinėlės.

Gaminimo eiga:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, ir išklokite 20 cm skersmens skardą kepimo popieriumi.
2. Nulupkite kriaušes, išskobkite jų šerdis ir supjaustykite gabalėliais. Nepridegančioje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto, suberkite 1 šaukštą cukraus pudros, kriaušes ir kepkite ant gana didelės ugnies 5-7 minutes, kol pradės keisti spalvą. Atvėsinkite ir nusausinkite kriaušes ant popierinio rankšluosčio.
3. Į indą įdėkite 125 g sviesto ir 125 g cukraus, išplakite juos elektriniu plakikliu. Įmuškite kiaušinius, po to supilkite pieną. Persijokite miltus, kakavą ir kepimo miltelius, tada įmaišykite maltus migdolus. Vėliau švelniai įmaišykite kriaušių gabalėlius.
4. Tešlą šaukštu dėkite į išklotą skardą ir kepkite 40-45 min. arba kol neliks neiškepusios tešlos. Prieš patiekdami, palikite 15 minučių atvėsti skardoje.
5. Šokoladą sulaužykite į karščiui atsparų dubenį, supilkite grietinėlę ir pastatykite virš puodo su vos verdančiu vandeniu. Maišykite kas kelias minutes, kol šokoladas ištirps;
6. Apibarstykite pyragą cukraus pudra ir patiekite kartu su karšto šokolado padažu.

Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 savaitės prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 savaitės prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas2 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |