Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
Dažnas Kūčių vakaro be gera kaina ir skoniu pasižyminčio karpio neįsivaizduoja. Būtent jis prieš pat šventes tampa pačia populiariausia žuvimi parduotuvėje, aplenkiančia net silkę ir lašišą, atskleidžia „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kadangi jis būna vienas svarbiausių patiekalų, verta žinoti kelias gudrybes, kad karpis pavyktų tiesiog meistriškai. Pasinaudojus „Iki“ kulinarų patarimais, išleidus visai mažai šventiškas karpis bus skanus ir vyresniajai, ir jaunajai kartai, ir sulauks prašymų pakartoti.
Kaip pastebi G. Kitovė, jeigu lietuviai visus metus valgytų tiek žuvies, kiek gruodį – garsėtume kaip vieni didžiausių jos mėgėjų. Artėjant svarbiausioms metų šventėms pirkėjų krepšeliuose vandenų dovanų ne tik daugėja, bet jos ir įvairėja.
„Naujus skonius bei receptus atrasti visai lengva, nes kelis kartus per savaitę ledo lentynas pildome šviežia žuvimi bei jūros gėrybėmis. Šventiškiems gruodžio susitikimams pirkėjai perka vėžius, krevetes, midijas, gamina iš juodųjų paltusų, plekšnių, šamų, lydekų. Tačiau tradicijos išlieka tradicijomis: daugiausiai dėmesio sulaukia silkė, lašiša ir Kūčių stalo karalius karpis. Skrostas karpis – skani, nesunkiai paruošiama ir nebrangi žuvis, todėl prarasti savo Kūčių stalo pažibos titulo, regis, jam negresia“, – sako G. Kitovė.
Kaip išsirinkti šviežią karpį
Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, raktas į kulinarinę sėkmę – ne tik tinkamas paruošimas, bet visų pirma geros kokybės žuvies pirkimas:
„Laimei, gyvos žuvies akvariumų jau seniai nebėra parduotuvėse – rūpinantis gyvūnų gerove, „Iki“ pirmasis iš prekybos tinklų juos visus išmontavo daugiau nei prieš 4 metus. Jeigu reikia tik kelių gabaliukų karpio kelių asmenų Kūčioms, patogu juos rinktis jau sufasuotus. O jeigu nusprendėte gaminti jį visą, stovint prie ledo lentynos pakaks įvertinti kelis aspektus“, – pasakoja žinovas.
Kilmė. Kad žuvis būtų maksimalaus šviežumo, ją rinkitės lietuvišką. Tokia iš vandens iki parduotuvės atkeliavo per trumpiausią laiką, todėl šviežia išlieka ilgiau. Dėl to „Iki“ parduotuvėse visas šviežias karpis yra tik lietuviškos kilmės.
Akys ir žiaunos. Pasak G. Bačkovo, akys turi būti aiškios, stiklinės, blizgančios ir nedrumstos. O šviežio karpio žiaunos – ryškiai raudonos spalvos.
Kvapas. Šviežios žuvies aromatas turi būti natūralus, be intensyvaus kvapo.
Oda. „Šviežumą rodys drėgna, blizganti ir žvilganti oda be gleivių ir tvirta mėsa. Venkite žuvų su dėmėmis, įbrėžimais ar pakitusios spalvos“, – patarimu dalijasi G. Bačkovas.
Nepamirškite padaryti to prieš ruošiant – karpis bus skanesnis
Karpis – skani, tvirta, tačiau reikia pripažinti, kad ir kartais specifinį aromatą turinti žuvis. Kai kuriems jis siejasi su dumblo kvapu, todėl išrankesnius valgytojus gali atstumti. Visgi, labai paprasta pasirūpinti, kad karpis kvepėtų geriau, o mėsa būtų dar minkštesnė ir skanesnė.
„Ypač patikimą ir efektyvų metodą žinojo dar mūsų močiutės – karpį reikia pamirkyti. Tam puikiai tiks pasukos arba tiesiog pienas. Jei norite, įdėkite ir pjaustytų svogūnų – taip rezultatas bus dar geresnis. Galite įdėti ir kelias skilteles česnako arba čiobrelio šakelę, kad suteiktumėte papildomo aromato. Apsemkite skysčiu visą žuvį, uždenkite ir padėkite vėsiai kelioms valandoms. Šis senovinis būdas užtikrins, kad karpis nekvepės purvu, o mėsa taps minkšta, sultinga ir švelni“, – pataria „Iki“ kulinarai.
Karpis pagal „dvigubą“ metodą
Jeigu esate tradicijų šalininkai ir ruošiatės džiūvėsėliuose pakepti karpio gabaliukus, „Iki“ kulinarai siūlo išbandyti „dviejų kepimų“ būdą. Taip paruoštos žuvies mėsa bus tobulai minkšta, neprisigėrusi daug riebalų, o odelė – maloniai traški ir nesudegusi.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 35 min.
Reikės: 8 šviežio karpio pjausnių, 2-3 kiaušinių, 1 šviežios citrinos, 1/2 puodelio kvietinių miltų, 1 puodelio džiūvėsėlių, 4 šaukštų lydyto sviesto (ghi), druskos, pipirų.
Gaminame:
Karpis, įdarytas grikiais ir grybais
Grikių kruopomis ir grybais įdaryta žuvis leis iš naujo atrasti tradicinį karpį. Skanus įdaras ir švelni žuvies mėsa puikiai derės tarpusavyje, sukurdami gardžią skonių kompoziciją.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 90 min.
Reikės: 1,5 kg šviežio karpio, 150 g grikių, 100 g džiovintų grybų, 2 svogūnų, 4 šaukštų sviesto, 2 kiaušinių trynių, grietinėlės, druskos, pipirų, kelių šaukštų sultinio.
Gaminame:
Aromatingas karpis su daržovėmis
„Kartais reikia visai nedaug, kad įprastam ingredientui suteiktumėte visiškai naujų natų. Skanus karpis su aromatingais priedais, tokiais kaip svogūnai, pomidorai ir maltos paprikos – paprastas būdas paruošti šią žuvį, kad ji patiktų visiems“, – siūlo „Iki“ kulinarai.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 40 min.
Reikės: 1 kg šviežio karpio, aliejaus, 2 svogūnų, 2 šaukštelių maltos paprikos, 3 šviežių pomidorų, 2 paprikų, druskos ir pipirų.
Gaminame:
Vilniaus šaltibarščių festivalis kviečia į rožines ėjimo varžybas: ar pavyks pasiekti naują rekordą?
Klaipėdoje vėl atidaryta atsinaujinusi viena didžiausių „Iki“ parduotuvių – štai kas pasikeitė
Meniu saulėtam savaitgaliui: lengvi ir taupūs šefų kokybės patiekalai
Nepraleiskite progos – šimtai pirkėjų jau bando patekti į antrąją „Iki“ klientų valdybą
Augalinė mityba vis populiarėja – norite išbandyti, bet nežinote, kaip? Žinovė patarė, nuo ko pradėti, ir pasidalijo 3 lengvais receptais
Švieži azijietiški suktinukai „summer rolls“ – tiesiog neatsivalgomi, o pagaminti juos paprasta ir pigu: vasarą prišauksite su 3 sveikais receptais
Kretingos centre duris atvėrė atsinaujinusi „Iki“ parduotuvė – ribotą laiką galios ir specialios nuolaidos
Laisvos Lietuvos skoniai su „Iki“: Kovo 11-ąją pasitikite su 5 klasikiniais mūsų regionų patiekalais
Duris atvėrė pirmoji šiemet Klaipėdoje atsinaujinusi „Iki“ parduotuvė – laukia specialios nuolaidos!
Kolekcinių automobilių platforma „Commody“ sulaukė sėkmės – pritraukė 500 tūkst. eurų investicijų. Praėjusiais metais veiklą pradėjusi įmonė – pirmoji automobilių...
Trečiadienio vakarą automobilių prekybos grupė „Inchcape Lietuva“ surengė išskirtinę į Lietuvą žengiančio automobilių gamintojo BYD („Build Your Dreams“) premjerą. Vilniaus...
Ar elektromagnetinius impulsus generuojantis prietaisas gali padėti žmonėms, ilgą laiką nesėkmingai bandžiusiems mesti rūkyti? Ar tai gali pavykti tik per...
Telekomunikacijų bendrovėse Lietuvoje ūžiančios permainos atskleidžia, kokia dinamiška ir kompleksiška yra šio sektoriaus aplinka. Įvertinę telekomunikacijų industrijoje pasauliniu mastu vykstančius...
Jau beveik tradicija tampa kovo mėnesį pasitikti su nauja vaistinių tinklo „Camelia“ darbdavio įvaizdžio kampanija. Šįkart tęsiama ankstesnių metų kampanijos...
Gera derliaus kokybė, kenkėjams ir kitoms negandoms atsparūs pasėliai – kiekvieno ūkininko siekiamybė, kurią stiprina susidomėjimas biostimuliatoriais. Tačiau tinkamas jų...
Pastaruoju metu vis garsiau kalbama apie būtinybę visiškai drausti mobiliuosius telefonus ne tik pamokų, bet ir pertraukų metu. Dažnai tėvai...
Įsibėgėjus pajamų deklaravimo sezonui, nemaža dalis gyventojų sulaukia permokų grąžinimo – netikėtų papildomų lėšų, kurias galima įvairiai panaudoti. Vieni renkasi...
Atėjus pavasariui ir suaktyvėjus erkėms, svarbu žinoti, kad šie maži parazitai gali platinti pavojingas ligas ne tik žmonėms, bet ir...
Gražus, žvilgantis kailis – tai ne tik grožio, bet ir gyvūno sveikatos rodiklis. Specialistai teigia, kad pagrindinės priežastys, dėl kurių...