Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
Dažnas Kūčių vakaro be gera kaina ir skoniu pasižyminčio karpio neįsivaizduoja. Būtent jis prieš pat šventes tampa pačia populiariausia žuvimi parduotuvėje, aplenkiančia net silkę ir lašišą, atskleidžia „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kadangi jis būna vienas svarbiausių patiekalų, verta žinoti kelias gudrybes, kad karpis pavyktų tiesiog meistriškai. Pasinaudojus „Iki“ kulinarų patarimais, išleidus visai mažai šventiškas karpis bus skanus ir vyresniajai, ir jaunajai kartai, ir sulauks prašymų pakartoti.
Kaip pastebi G. Kitovė, jeigu lietuviai visus metus valgytų tiek žuvies, kiek gruodį – garsėtume kaip vieni didžiausių jos mėgėjų. Artėjant svarbiausioms metų šventėms pirkėjų krepšeliuose vandenų dovanų ne tik daugėja, bet jos ir įvairėja.
„Naujus skonius bei receptus atrasti visai lengva, nes kelis kartus per savaitę ledo lentynas pildome šviežia žuvimi bei jūros gėrybėmis. Šventiškiems gruodžio susitikimams pirkėjai perka vėžius, krevetes, midijas, gamina iš juodųjų paltusų, plekšnių, šamų, lydekų. Tačiau tradicijos išlieka tradicijomis: daugiausiai dėmesio sulaukia silkė, lašiša ir Kūčių stalo karalius karpis. Skrostas karpis – skani, nesunkiai paruošiama ir nebrangi žuvis, todėl prarasti savo Kūčių stalo pažibos titulo, regis, jam negresia“, – sako G. Kitovė.
Kaip išsirinkti šviežią karpį
Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, raktas į kulinarinę sėkmę – ne tik tinkamas paruošimas, bet visų pirma geros kokybės žuvies pirkimas:
„Laimei, gyvos žuvies akvariumų jau seniai nebėra parduotuvėse – rūpinantis gyvūnų gerove, „Iki“ pirmasis iš prekybos tinklų juos visus išmontavo daugiau nei prieš 4 metus. Jeigu reikia tik kelių gabaliukų karpio kelių asmenų Kūčioms, patogu juos rinktis jau sufasuotus. O jeigu nusprendėte gaminti jį visą, stovint prie ledo lentynos pakaks įvertinti kelis aspektus“, – pasakoja žinovas.
Kilmė. Kad žuvis būtų maksimalaus šviežumo, ją rinkitės lietuvišką. Tokia iš vandens iki parduotuvės atkeliavo per trumpiausią laiką, todėl šviežia išlieka ilgiau. Dėl to „Iki“ parduotuvėse visas šviežias karpis yra tik lietuviškos kilmės.
Akys ir žiaunos. Pasak G. Bačkovo, akys turi būti aiškios, stiklinės, blizgančios ir nedrumstos. O šviežio karpio žiaunos – ryškiai raudonos spalvos.
Kvapas. Šviežios žuvies aromatas turi būti natūralus, be intensyvaus kvapo.
Oda. „Šviežumą rodys drėgna, blizganti ir žvilganti oda be gleivių ir tvirta mėsa. Venkite žuvų su dėmėmis, įbrėžimais ar pakitusios spalvos“, – patarimu dalijasi G. Bačkovas.
Nepamirškite padaryti to prieš ruošiant – karpis bus skanesnis
Karpis – skani, tvirta, tačiau reikia pripažinti, kad ir kartais specifinį aromatą turinti žuvis. Kai kuriems jis siejasi su dumblo kvapu, todėl išrankesnius valgytojus gali atstumti. Visgi, labai paprasta pasirūpinti, kad karpis kvepėtų geriau, o mėsa būtų dar minkštesnė ir skanesnė.
„Ypač patikimą ir efektyvų metodą žinojo dar mūsų močiutės – karpį reikia pamirkyti. Tam puikiai tiks pasukos arba tiesiog pienas. Jei norite, įdėkite ir pjaustytų svogūnų – taip rezultatas bus dar geresnis. Galite įdėti ir kelias skilteles česnako arba čiobrelio šakelę, kad suteiktumėte papildomo aromato. Apsemkite skysčiu visą žuvį, uždenkite ir padėkite vėsiai kelioms valandoms. Šis senovinis būdas užtikrins, kad karpis nekvepės purvu, o mėsa taps minkšta, sultinga ir švelni“, – pataria „Iki“ kulinarai.
Karpis pagal „dvigubą“ metodą
Jeigu esate tradicijų šalininkai ir ruošiatės džiūvėsėliuose pakepti karpio gabaliukus, „Iki“ kulinarai siūlo išbandyti „dviejų kepimų“ būdą. Taip paruoštos žuvies mėsa bus tobulai minkšta, neprisigėrusi daug riebalų, o odelė – maloniai traški ir nesudegusi.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 35 min.
Reikės: 8 šviežio karpio pjausnių, 2-3 kiaušinių, 1 šviežios citrinos, 1/2 puodelio kvietinių miltų, 1 puodelio džiūvėsėlių, 4 šaukštų lydyto sviesto (ghi), druskos, pipirų.
Gaminame:
Karpis, įdarytas grikiais ir grybais
Grikių kruopomis ir grybais įdaryta žuvis leis iš naujo atrasti tradicinį karpį. Skanus įdaras ir švelni žuvies mėsa puikiai derės tarpusavyje, sukurdami gardžią skonių kompoziciją.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 90 min.
Reikės: 1,5 kg šviežio karpio, 150 g grikių, 100 g džiovintų grybų, 2 svogūnų, 4 šaukštų sviesto, 2 kiaušinių trynių, grietinėlės, druskos, pipirų, kelių šaukštų sultinio.
Gaminame:
Aromatingas karpis su daržovėmis
„Kartais reikia visai nedaug, kad įprastam ingredientui suteiktumėte visiškai naujų natų. Skanus karpis su aromatingais priedais, tokiais kaip svogūnai, pomidorai ir maltos paprikos – paprastas būdas paruošti šią žuvį, kad ji patiktų visiems“, – siūlo „Iki“ kulinarai.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 40 min.
Reikės: 1 kg šviežio karpio, aliejaus, 2 svogūnų, 2 šaukštelių maltos paprikos, 3 šviežių pomidorų, 2 paprikų, druskos ir pipirų.
Gaminame:
„Iki“ Kauno rajone šią savaitę atidarys pirmą naują parduotuvę šiemet
„Bumerango“ efektas „Iki“ tinkle įkvėpė naują darbdavio įvaizdžio kampaniją: kodėl darbuotojai grįžta ten, iš kur išėjo?
Nauda ir piniginei, ir aplinkai – „Iki“ didina nuolaidas pirkėjų graibstomiems produktams
Net ir rudo lukšto kiaušinius nudažysite be vargo – tik nepraleiskite vieno žingsnio
Paskutinės minutės originalių Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Velykinių akcijų vajus „Iki“ – šventė ir piniginei: nuo anties ir lašišos iki „premium“ braškių ir tortų – parūpintos ypač aktualios nuolaidos
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Sezonas prasideda – duris vėl atvėrė „Iki“ autonominė parduotuvė prie Baltojo tilto, ji veiks ir per Velykas
Vilniaus šaltibarščių festivalis kviečia į rožines ėjimo varžybas: ar pavyks pasiekti naują rekordą?
„EIKA Development“ Vilniuje, Medeinos g. statomame projekte „Medeinos namai“, pradeda II etapo butų pardavimus. Šiame etape iškils 3 namų korpusai,...
Ar domitės inovacijomis, kosmoso technologijomis ir sveikatos priežiūra? Tai paskutinė galimybė užsiregistruoti ir dalyvauti 9-ajame CASSINI hakatone, kuris vyks internetu...
Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...
Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...
Norėdami greičiau įgyvendinti savo finansinius tikslus ar įgyti daugiau finansinės laisvės, galime ieškoti būdų, kaip gauti papildomų pajamų. „Luminor“ banko...
Nuomojantis būstą vienas svarbiausių kriterijų paprastai būna nuomos kaina, tačiau ekspertai pastebi, kad svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus ne...
Beveik pusė lietuvių (47 proc.) pritaria, kad elektriniai automobiliai prisideda prie gamtos saugojimo ir anglies dvideginio išmetimo mažinimo. Tai daug...