Paskelbta
1 metai prieš-
Daugybėje šalių mėgstami sūriai pagerbti ir jiems skirta švente – birželio 4-tąją minima Tarptautinė sūrių diena. Nors neturime tokios sūrių įvairovės kaip prancūzai, galime didžiuotis savo unikaliu lietuvišku varškės sūriu, kurį Europos Komisija įtraukė į saugomą geografinę nuorodą turinčių produktų sąrašą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sūriai vertinami dėl visaverčių baltymų, lipidų bei aminorūgščių gausos, taip pat A ir B grupės vitaminų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai pamėgo ne tik fermentinius, bet ir universalius minkštuosius sūrius, kuriuos laikyti ir valgyti svarbu pagal rekomendacijas.
Sūriai – visaverčių baltymų šaltinis, bet atsižvelkite į riebumą
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tiek minkštieji, tiek kietieji sūriai – beveik kasdienė Viduržemio jūros regiono virtuvės dietos dalis, o ši mitybos sistema įvardijama kaip viena palankiausių.
„Tiesa, svarbu išlaikyti proporcijas: sūriu gardinant patiekalus jis neturėtų tapti pagrindiniu patiekalo komponentu. Jeigu sūrį valgome vieną, jis dažniausiai užima tarpinio valgymo poziciją – kaip užkandis. Sūris taip pat gali būti puikus pusryčių patiekalas, kaip sumuštinių dalis, tačiau kaskart jį vartojant svarbu atkreipti dėmesį į riebumo procentą ir pasirinkti tinkamą kiekį. Jei tai fermentinis sūris, jo dienos norma – žmogaus nykščio dydžio, bet jei tokio sūrio neskanavote kelias dienas, tikrai galima suvalgyti daugiau“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Maskarponės ir rikotos sūriai dažniausiai dedami į desertus, su jais kepami daugelio mėgstami sūrio pyragai. Gydytoja dietologė pastebi, kad tradicinis rikotos sūris, savo švelniu skoniu primenantis pertrintą varškę, lyginant su maskarpone, sąlyginai nekaloringas: 100 gramų yra 150 kalorijų.
„Šis minkštasis sūris vertinamas dėl visaverčių baltymų, jis galėtų būti įvardijamas ir kaip kalcio bei fosforo šaltinis. Rikotoje taip pat randama šiek tiek kalio, seleno, vitamino K, o taip pat nemažai vitamino B12 – jis itin svarbus žmonėms, kurie riboja gyvūninės kilmės maistą, bet neatsisako pieno produktų. Jei vitamino B12 dienos norma yra 3 mikrogramai, tai 100 gramų šio minkštojo sūrio jo yra apie trečdalis normos – 0,9 mikrogramo“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Itališkiems patiekalams, salotoms ir desertams
Rikotos sūris mielai naudojamas italų virtuvėje: ravioliams, lazanijai, itališkiems kukuliams, įvairioms fritatoms, daržovių pyragams, picai ar tiesiog valgomas su pigesniu skrebučiu ir uogomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria rikotos sūrį, kurio švelnus skonis patinka ir vaikams, naudoti ne tik įprastiems sūrio pyragams ar desertams, bet ir juo gardinti salotas, pigesnes pusryčių košes ar omletus.
„Rikota taip pat gali būti puikus pagrindas įvairioms užtepėlėms, makaronų padažui ar troškiniui. Šio sūrio skonio savybės geriausiai atsiskleidžia ragaujant jį šaltą, bet sūrį tikrai galima ir termiškai apdoroti, tik rekomenduojama rikotą šildyti pamažu ar įmaišyti į vidutinės temperatūros padažus“, – pataria O. Suchočeva.
Pasak ekspertės, prekybos tinklo asortimente yra daugiau nei 300 sūrio produktų. Populiariausi iš jų – fermentiniai, kietieji, minkšti, balto ir mėlyno pelėsio sūriai: „Visose šiose grupėse turime tiek pigesnių, prieinamų kiekvienam pirkėjui, tiek išskirtinių sūrių su saugomos kilmės nuorodomis. Parsinešus sūrių iš parduotuvės svarbiausia laikytis gamintojo nurodytų sąlygų. Pavyzdžiui, rekomenduojama jų nelaikyti plastikinėje pakuotėje ar taroje, kadangi jiems reikalinga oro cirkuliacija. Tad geriausia juos suvynioti į specialų sūrių arba pergamentinį popierių. Tam, kad nereikėtų švaistyti nei maisto, nei pinigų, visada geriau pirkti mažesnį sūrio kiekį, bet dažniau.“
Ekspertė primena, kad pigiau apsipirkti ir sutaupyti padės privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Kviečiame išsikepti rikotos sūrio pyragą – jis pavyks net naujokams, atrodys labai estetiškai, o ragautojai tikrai prašys antro gabalėlio.
RECEPTAS
Rikotos pyragas
Pyrago pagrindui reikės:
400 g trapios tešlos sausainių;
150 g sviesto;
1 v. š. malto cinamono.
Įdarui reikės:
700 g rikotos;
2 v. š. kvietinių miltų;
4 vnt. kiaušinių;
150 g cukraus;
0,5 vnt. apelsino sulčių;
1 vnt. citrinos.
Viršutiniam sluoksniui reikės:
500 g riebesnės grietinės;
1,5 v. š. miltelinio cukraus.
Gaminimo eiga:
1. Sutrinkite sausainius ir supilkite ištirpintą sviestą.
2. Sutrintus sausainius su išlydytu sviestu sukrėskite į kepimo formą, išlyginkite ir suformuokite kraštus.
3. Atskirame inde lengvai išmaišykite cukrų, rikotą, supilkite apelsinų ir citrinų sultis.
4. Masę supilkite ant pagrindo ir kepkite 160 °C temperatūroje apie 50 min.
5. Leiskite pyragui atvėsti 20 min.
6. Kol pyragas vėsta, sumaišykite grietinę su milteliniu cukrumi.
7. Kai pyragas atvės, supilkite grietinės masę ant pyrago ir palikite šaldytuve bent 12 val.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...