Paskelbta
2 metai prieš-
Žiedinis kopūstas – kalė, brokolio ir mums labiau įprasto gūžinio kopūsto giminaitis, savo išskirtiniu skoniu pagardinantis tiek žiemos metu gaminamus troškinius, tiek ir gaivias daržovių salotas. Jo panaudojimo galimybių tikra galybė: prancūzai jį mėgsta dėti į sriubas, italai – kepti kartu su kitų rūšių daržovėmis, o vokiečiai iš jo gamina net vegetariškus šnicelius. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės dr. Editos Gavelienės, ši daržovė savo skonio savybėmis ne tik praturtina patiekalus, bet ir savyje turi gausybę naudingų maistinių medžiagų. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad šiuo metu tinklo parduotuvėse žiedinių kopūstų galite įsigyti pigiau, nes iki vasario 11 d. jiems taikoma net 43 proc. nuolaida. Tai puiki proga pasirūpinti reikiamais ingredientais žiemiškiems troškiniams ir sutaupyti.
Užbūrė karaliaus skonį
Nors apie žiedinius kopūstus rašoma dar VI a. šaltiniuose, tačiau jie išpopuliarėjo tik XV a. Tuo metu juos pradėjo auginti Italijoje ir kitose Viduržemio jūros šalyse. Kiek vėliau šios daržovės atsitiktinumo dėka išpopuliarėjo ir tarp Prancūzijos didikų. Legenda byloja, kad vienos iš savo kelionių metu Prancūzijos karalius Liudvikas XIV įsigudrino paragauti žiedinių kopūstų. Jie jam taip patiko, kad šis kopūstas tapo viena iš mėgstamiausių valdovo daržovių, o didžiulė žiedinių kopūstų siunta kasmet pasiekdavo Versalio rūmus.
Daržovė pilna vitaminų ir mineralų
Nors šiais laikais žiediniai kopūstai mums yra puikiai pažįstami, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad į savo mitybos racioną juos turėtume įtraukti kur kas dažniau, mat jų nauda organizmui – neabejotina.
„Kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, magniu bei kitomis maistinėmis medžiagomis. Šios daržovės taip pat turi daug priešuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų. Juose taip pat gausu kalio, kuris reguliuoja kraujospūdį, kalcio ir fosforo, kurie subalansuoja skeleto ir raumenų sistemą, magnio, geležies, vario ir beta karoteno, kurie gerina odos bei gleivinių būklę. Be to, gausus chlorofilo ir vitamino C kiekis skatina geležies įsisavinimą, taigi, padeda kovoti su mažakraujyste“, – apie žiedinių kopūstų naudas pasakoja specialistė.
Nepaisant visų teigiamų naudų, gydytoja įspėja, jog žiediniuose kopūstuose yra sunkiau virškinamų sieros junginių ir netirpių skaidulų, todėl ši daržovė pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu: „Žiedinių kopūstų privengti bei dėl vartojimo pasitarti su savo gydytoju rekomenduojama tiems žmonėms, kurie serga skydliaukės ligomis, nes kopūstuose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu.“
Renkantis svarbu atkreipti dėmesį į spalvą ir struktūrą
Žiedinį kopūstą svarbu tinkamai išsirinkti dar parduotuvėje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, į kokius aspektus reikėtų atkreipti dėmesį, kad nenusipirktumėte sugedusios daržovės.
„Renkantis žiedinį kopūstą, pirmiausia reikėtų patikrinti jo struktūrą. Šviežios daržovės turėtų būti tvirtos ir sunkios, tad venkite kopūstų, kurie yra minkšti ir savo struktūra primena kempinę. Be to, prieš perkant svarbu atkreipti dėmesį į žiedinio kopūsto lapus. Jie turi būti tamsiai žali, be parudavimų, o pastarieji gali reikšti, kad daržovė nebeatitinka šviežumo standartų. Kitas svarbus aspektas – žiedinio kopūsto spalva. Daržovė turi būti baltos spalvos, kreminio atspalvio, be papildomų pageltonavimų ar pajuodavimų“, – pažymi specialistė.
Užšaldžius nepraras skonio
Kaip ir kitas daržoves, žiedinius kopūstus svarbu laikyti šaldytuve. Pasak ekspertės, juos suvartoti derėtų per savaitę, kadangi kitu atveju jie gali sugesti. „Parduotuvėje įsigytus žiedinius kopūstus neplautus perkelkite į šaldytuvą. Tiesa, svarbu, kad tuo metu šaldytuve nebūtų bananų arba obuolių, kadangi šie vaisiai gali sukelti procesus, padėsiančius kopūstui suvysti greičiau. Jei pastebite, kad per savaitę daržovės nepanaudosite, iš jos galite pasigaminti šaldytus žiedinio kopūsto ryžius, kurie paskanins įvairiausius troškinius ar sriubas. Tam prireiks tik supjaustyti daržovę smulkiais gabalėliais, sudėti į šaldymo maišelius ir perkelti į šaldiklį. Taip užšaldytą žiedinį kopūstą galite laikyti iki pusės metų“, – pataria O. Suchočeva.
Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyjant žiedinių kopūstų ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kviečiame nusikelti į saulėtuosius Prancūzijos pietus ir pasimėgauti ten mėgstamu žiedinių kopūstų receptu.
RECEPTAS
Autentiškas prancūziškas žiedinio kopūsto apkepas
Patiekalui reikės:
1 didelio žiedinio kopūsto;
500 ml. pieno;
80 g. miltų;
200 g. sūrio;
Pusės šaukštelio malto muskato riešuto;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Žiedinį kopūstą 3-4 min. pavirkite sūdytame verdančiame vandenyje. Po to nuimkite puodą nuo ugnies ir nusausinkite kopūstą per sietelį.
2. Į keptuvę suberkite miltus ir truputį pieno ir maišykite ant vidutinės ugnies, kad susidarytų masė. Po truputį pilkite likusį pieną, nuolat maišydami, kol jis įsigers ir susidarys tirštas, vientisas padažas.
3. Į padažą įdėkite 150 g sūrio. Įberkite druskos, pipirų ir muskato riešuto. Išmaišykite.
4. Į negilų kepimo indą sudėkite paruoštus žiedinius kopūstus ir užpilkite padažu. Indą pašaukite į orkaitę maždaug 20 minučių.
5. Kai ant apkepo viršaus susidarys odelė ar plutelė, ant patiekalo viršaus užbarstykite likusius 50 g sūrio ir pašaukite į orkaitę maždaug 10 minučių. Paruoštas apkepas turėtų būti auksinės spalvos. Patiekite karštą.
Skanaus!
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus

„Breaking Bad“ – serialas apie mokytoją Walterį White’ą, kuris tapo narkotikų magnatu. Iš pradžių tai atrodo kaip istorija apie nusikaltimus,...
Vienai didžiausių žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupei AB Akola group priklausančios agroverslo „Linas Agro“ subgrupės įmonės Baltijos šalyse...
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Dirbtinis intelektas (DI) šiandien keičia mūsų kasdienybę ir darbo aplinką. Jis analizuoja duomenis, taupo laiką ir padeda spręsti užduotis. Tačiau...
Vilniaus kriminalistai išardė didelės apimties SIM „spiečių”, naudotą automatizuotai apgaulingai veiklai internete. Policijos duomenimis, operacijos metu sulaikyti du asmenys, rasta...
Europos kelių transporto sektorius susiduria su struktūrine krize – šiandien Europoje trūksta daugiau nei 426 tūkst. vilkikų vairuotojų. Iki 2028...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...