Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Šis patiekalas – ne tik amerikiečių išmonė: štai, kaip danai mėgsta jį valgyti

Paskelbta

-

„Pølse“ – tai Danijoje ir kitose Skandinavijos šalyse populiari dešra. Ji gali būti gaminama iš įvairios mėsos, įskaitant kiaulieną, jautieną arba jų derinį, ir paprastai pagardinama prieskoniais, pavyzdžiui, druska, pipirais, česnakais, o kartais – ir žolelėmis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad renkantis dešreles, derėtų atsižvelgti į jų sudedamųjų dalių sąrašą: kuo daugiau jose mėsos, tuo produktas sveikatai palankesnis. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti aukštos kokybės dešreles grilinimui, o mėsos technologas Vidas Nadzeika aiškina, kaip geriausiai jas išsikepti ant grotelių.

Kad būtų ne tik skanu, bet ir sveikatai palanku

Dešrelės – skubančiųjų mėgstamas produktas: jas lengva išsivirti ir valgyti su greitai paruoštu garnyru, supjaustyti į makaronus ar troškinius bei dėti į dešrainius. Vis dėlto, net ir labiausiai laiko neturintiems žmonėms gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria vadovautis sveikatai palankios mitybos principais: dešrelės neturi pakeisti liesos mėsos ar paukštienos.

„Visų rūšių dešrelės yra priskiriamos perdirbtiems mėsos gaminiams, tad jų vartoti turėtume išties saikingai. Bendrai jų savaitės norma tiek vaikams, tiek suaugusiems yra ta pati – 50 g. Taip pat svarbu nepamiršti, kad visuomet palankiausia sveikatai valgyti natūralius maisto produktus ir rečiau rinktis apdorotus, pramoniniu būdu pagamintus“, – pataria gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad renkantis sveikatai palankiausias dešreles, visuomet vertėtų atsižvelgti į jų sudėtį: aukščiausios rūšies turi būti gaminamos tik iš mėsos, jų gamyboje neleidžiama naudoti baltyminių mėsos pakaitalų, krakmolo, sojos ar kitų grūdinių kultūrų skaidulų bei mechaniškai atskirtos mėsos.

Dar daugiau aukštos kokybės kriterijų

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva taip pat teigia, kad vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis aukštos kokybės dešreles – tai perskaityti sudedamųjų dalių sąrašą: reikėtų ieškoti ne tik didžiausios mėsos dalies sudėtyje, bet ir žiūrėti, kad nebūtų papildomų užpildų, dirbtinių kvapiųjų medžiagų, dažiklių ar konservantų.

„Venkite dešrelių, kurių pagrindiniai ingredientai yra mechaniškai atskirta mėsa arba šalutiniai produktai, nes jos paprastai būna prastesnės kokybės ir mažiau aromatingos. Be to, rinkitės dešreles, pagamintas natūraliuose, o ne sintetiniuose apvalkaluose, nes natūralūs apvalkalai gali būti geresnės tekstūros ir skonio“, – pataria ekspertė.

Ji priduria, kad visuomet verta atsižvelgti ir į mėsos produkto išvaizdą: aukštos kokybės dešrelės turi būti šviežios, ryškios spalvos ir drėgnos, bet ne per daug riebios, o jas palietus, turi jaustis tvirta tekstūra. Be to, perkant fasuotas, visuomet reikėtų nepamiršti patikrinti galiojimo datos ir pasižiūrėti, kad būtų supakuotos sandariai, pakuotė nebūtų pažeista.

„Be to, prieš ruošiant patiekalus su dešrelėmis, tiek namuose, tiek lauke ant griliaus, verta tiksliai susiplanuoti pirkinių krepšelio turinį, kad pavyktų pigiau įsigyti visų reikiamų produktų, sekant skelbiamas akcijas bei naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas“, – primena O. Suchočeva.

Kuo ypatingi daniški dešrainiai ir kaip skaniausiai iškepti jiems dešrelę?

Danijoje „Pølse“ paprastai laikomas gatvės maistu ir pardavinėjamas „Pølsevogn“ (dešrainių vagonėliuose) arba dešrainių kioskuose visoje šalyje. Dešrelė paprastai dedama į minkštą bandelę (panašią į dešrainių bandelę) ir papildoma įvairiais pagardais ir priedais, pavyzdžiui, kečupu, garstyčiomis, remuladu (panašiu į majonezą padažu), traškiais keptais svogūnais ir marinuotais agurkais. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad kai kurie taip pat populiarūs daniškos „Pølse“ variantai yra „Rød Pølse“ (raudonoji dešrelė), „Frankfurter Pølse“ (Frankfurto dešrelė) ir „Medisterpølse“ (pagardinta kiaulienos dešrelė).

„Danijoje „Pølse“ yra mėgstamas užkandis, kuriuo mėgaujasi įvairaus amžiaus žmonės. Tai patogus ir skanus greičiau paruošiamo maisto pasirinkimas, kurį galima valgyti keliaujant arba kaip įprastą patiekalą namuose. Be to, „Pølse“ dešrelė ne tik patiekiama bandelėse, bet ir supjaustyta griežinėliais su duona, bulvėmis ar įvairiais tradiciniais daniškais patiekalais“, – pasakoja V. Nadzeika.

Mėsos technologas teigia, kad norėdami gardžiai paruošti šių daniškų dešrelių ir su jomis pasigaminti skandinaviškų dešrainių, šiltesniais orais galima pasitelkti lauko kepsninę: ją pirmiausia reikės įkaitinti nuo 190 °C iki 200 °C, o tada teliks mėgautis kepimo procesu.

„Verta paminėti, kad jei daniškų dešrelių kepimui naudojate medžio anglis, palaukite, kol jos pasidengs lengvu pelenų sluoksniu. Tada užsiimkite dešrelių ruošimu: keliose vietose jas subadykite šakute, kad kepdamos nesprogtų. Sudėkite dešreles ant grotelių, kad tarp jų liktų vietos ir jos tolygiai iškeptų. Kepkite maždaug 15–20 min. priklausomai nuo dešrelės storio (kuo plonesnė, tuo trumpiau kepa), retkarčiais apversdami žnyplėmis, kol jos paruduos, o vidinė temperatūra, išmatuota mėsos termometru, bus nuo 75 °C iki 80 °C“, – rekomenduoja ekspertas ir priduria, kad pabaigus kepti daniškas dešreles, jas reikėtų palikti pailsėti kelias minutes prieš patiekiant, kad išsiskirtų mėsos sultys ir sustiprėtų jos skonis.

V. Nadzeika primena skubantiems, bet vis tik norintiems pasimėgauti grilio patiekalų skoniais, kad galima pasinaudoti proga ir įsigyti „Mano dienai“ produkcijos: asortimente – jau išmarinuoti česnakiniame bei graikiškame marinate kiaulienos sprandinės šašlykai, šviežios kiaulienos dešrelės, medaus ir garstyčių padaže paruošti kiaulienos sprandinės pjausniai, viščiukų sparneliai, viščiukų šlaunelės laukinio česnako marinate ir daugelis kitų grilinimui paruoštų produktų. Be to, grilinimo sezonui galima pasiruošti pigiau jau dabar: BBQ griliui ir jo aksesuarams balandžio 9–22 d. taikoma 30 proc. nuolaida. Visą asortimentą galite pamatyti apsilankę „Rimi“ e-parduotuvėje www.rimi.lt.

Išsisaugokite šį receptą saulėtam savaitgaliui: tradiciniai daniški dešrainiai taps vienu mėgstamiausiu griliaus patiekalu.

RECEPTAS

Tradicinis daniškas dešrainis

Dešrainiui reikės:

5 vnt. „Pølse“ dešrelių;
5 vnt. dešrainių bandelių;
5 a. š. kečupo, sumaišyto su 1 a. š. obuolių tyre;
5 a. š. aštrių garstyčių;
5 a. š. majonezo;
1 vnt. nedidelio susmulkinto geltonojo svogūno;
5 a. š. kepintų svogūnų;
15–20 marinuotų agurkų.

Gaminimo eiga:

1. Puode užvirkite vandenį. Sudėkite „Pølse“ dešreles ir pavirkite maždaug 5 min. Keptuvėje arba ant grotelių įkaitinkite aliejų arba sviestą ir kepkite dešreles apie 5 min., kol iš abiejų pusių paruduos ir jų odelė taps traški.
2. Paskrudinkite dešrainių bandeles. Į jas sudėkite dešreles.
3. Ant dešrelių užtepkite ploną kečupo, garstyčių ir majonezo sluoksnį. Užbarstykite smulkintus šviežius ir kepintus svogūnus. Galiausiai uždėkite plonai pjaustytus marinuotų agurkėlių griežinėlius.

Skanaus!

Naujienos

Verslas11 val prieš

Tvarią gamybą skatins naujos finansavimo galimybės atsinaujinantiems energijos ištekliams ir pramonės dekarbonizacijai

Inovacijų agentūros renginyje pristatytos finansavimo priemonės, kurios padės įmonėms pereiti prie tvaresnės gamybos bei taupyti energiją. Ekonomikos ir inovacijų ministerija...

Verslas1 d. prieš

Lietuvos oro uostai 10 metų kartu: įspūdingiausi dešimtmečio plėtros projektai

Prieš dešimtmetį įvykęs Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų sujungimas buvo tarsi Lietuvos aviacijos pakilimas naujam skrydžiui. Dešimtmetį skaičiuojanti Lietuvos...

Startuoliai1 d. prieš

TOP 7 didžiausios Lietuvos startuolių pritrauktos investicijos šiemet

Lietuvos startuoliai per pirmąjį šių metų pusmetį jau pritraukė 32 mln. eurų investicijų – vidutinė vienos investicijos suma siekia 1,87...

Verslas1 d. prieš

Inovacijų agentūra prisidės prie personalizuotos medicinos sektoriaus vystymo Europoje

Inovacijų agentūra kartu su 24 partneriais dešimtyje šalių skatins personalizuotos medicinos sektoriaus Europoje vystymąsi. Dalyvaudama PRECISEU (angl. Personalised Medicine Empowerment...

Dirbtinis intelektas2 d. prieš

„Telia“ – tarp pirmųjų išbandžiusiųjų „Microsoft 365 Copilot“: pirminį susižavėjimą DI asistentu keitė praktiškos išvados

Daugeliui organizacijų dar tik domintis „Microsoft“ dirbtinio intelekto (DI) įrankiais, „Telia“ jau spėjo juos pritaikyti savo veikloje ir įvertinti jų...

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas4 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai5 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |