Paskelbta
1 metai prieš-
Vištiena yra neįtikėtinai universali, ją galima ruošti įvairiais būdais: kepti ant grotelių, orkaitėje, keptuvėje, virti bei troškinti. Taip pat ši mėsa plačiai pamėgta visose pasaulio virtuvėse: nuo amerikietiškos keptos vištienos, indiškos sviestinės, prancūziškos „coq au vin“ iki kiniškos „Kung Pao“ ir Artimųjų Rytų šavarmos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šioje mėsoje yra ne tik gausu baltymų, bet ir vitaminų, mineralų bei omega-3, omega-6 riebalų rūgščių. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip pasiruošti gardžių ir pigių vištienos patiekalų tiek namuose, tiek naudojant lauko kepsninę.
Įvairiapusis maistinės naudos profilis
Lietuvoje vištiena yra populiarus ir universalus įvairių patiekalų ingredientas, ruošiamas vis skirtingais būdais, atspindinčiais ne tik turtingas šalies kulinarijos tradicijas, bet ir kaimyninių šalių įtaką. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad valgydami šią mėsą prasiturtiname baltymais bei papildome organizmą tam tikrais B grupės vitaminais ir omega-3, omega-6 riebalų rūgštimis.
„Vištiena yra gausus aukštos kokybės baltymų šaltinis, kurie yra būtini organizmo audinių statybai ir atstatymui. 100 g vištienos krūtinėlės porcijoje yra maždaug 31 g baltymų. Jie labai svarbūs raumenų vystymuisi, imuninės sistemos veiklai, hormonų gamybai ir fermentų sintezei. Be to, vištienoje, ypač krūtinėlėje, palyginti su kita mėsa (pavyzdžiui, jautiena ir kiauliena) yra nedaug riebalų: 100 g vištienos krūtinėlės (be odos ir kaulų) porcijoje yra apie 3,6 g riebalų“, – įvardija gydytoja dietologė.
Ji taip pat rekomenduoja atsižvelgti į tai, kokias vištienos dalis renkamės valgyti, mat rinkdamiesi liesas ir pašalinę odą galime sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, todėl ši mėsa gali būti širdžiai naudingas baltymų pasirinkimas. „Vis dėlto, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad tamsesnėse vištienos dalyse, pavyzdžiui, šlaunelėse ir blauzdelėse, yra šiek tiek daugiau riebalų, tačiau jos taip pat turi papildomų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies ir cinko.“
Dr. E. Gavelienė priduria, kad vištiena turtinga ne tik baltymais, bet ir svarbiausiais vitaminais bei mineralais: joje yra niacino (vitamino B3), fosforo, seleno ir B grupės vitaminų – B6 ir B12.
„Niacinas svarbus energijos apykaitai ir nervų sistemos veiklai, o fosforas – kaulų sveikatai ir energijos gamybai. Taip pat selenas veikia kaip antioksidantas, saugantis ląsteles nuo pažeidimų, o B grupės vitaminai atlieka svarbų vaidmenį įvairiuose organizmo medžiagų apykaitos procesuose. Be to, vištienoje yra ir omega-3, ir omega-6 riebalų rūgščių, nors jų kiekiai mažesni nei, tarkime, riebioje žuvyje“, – pažymi gydytoja dietologė.
Mėgaukitės vištienos patiekalais tiek namuose, tiek lauke
Vištieną galime ruošti įvairias būdais, vienas dažniausių, pasitelkiamų namuose – tai kepimas orkaitėje. Be to, atšilus orams, norisi išvykti į gamtą ir pačirškinti gardžių mėsos gabaliukų, tad ir lauke galima pasigardžiuoti įvairiais vištienos patiekalais: šašlykais, dešrelėmis, kepsneliais ir kt. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad abu paruošimo būdai turi savų skirtumų, tad verta apie juos nusimanyti, kad būtų galima mėgautis geriausiai paruoštais patiekalais.
„Norėdami kepti vištieną orkaitėje, iš pradžių įkaitinkite ją iki 200 °C. Vištienos gabalėlius pagardinkite druska, pipirais ir pasirinktomis žolelėmis bei prieskoniais. Iškeptą vištieną sudėkite į kepimo indą arba ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Be to, reikia atkreipti dėmesį, kad skiriasi šios mėsos kepimo laikas, priklausomai nuo tai, kokia jos dalis yra ruošiama: ją kepkite 20–25 min., jei tai krūtinėlės ar šlaunelės be kaulų ir odos, arba 30–35 min., jei tai vištienos gabaliukai su kaulais. Prieš patiekdami leiskite vištienai pailsėti ant kepimo skardos 5–10 min., kad susigertų sultys ir mėsa būtų drėgna bei aromatinga“, – rekomenduoja ekspertė.
Taip pat, jos žiniomis, neteks nusivilti ir lauke, ant kepsninės ruoštais vištienos patiekalais, jei atitinkamai atsižvelgsime į jos kepimo laiką bei tinkamai nustatysime kepsninės temperatūrą: „Žinoma, kepimas ant grotelių yra taip pat populiarus vištienos gamybos būdas, kuris mėsai suteikia gardų dūmo skonį, o patys gabaliukai išlieka neišdžiūvę. Tiesiog svarbu įkaitinti kepsninę maždaug nuo 190 °C iki 200 °C ir kepti ant grotelių maždaug po 6–8 min. iš kiekvienos pusės“, – pataria O. Suchočeva.
Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad kepant vištieną savarankiškai, labai svarbu laikytis maisto saugos reikalavimų, kad pavyktų išvengti kryžminės taršos ir per maistą plintančių ligų, tad ekspertė primena, kad visada reikėtų naudoti atskiras pjaustymo lenteles ir įrankius žaliai ir termiškai apdorotai vištienai, o prieš patiekiant ją, įsitikinti, kad vidinė temperatūra pasiekė maždaug 75 °C.
„Be to, prieš ruošiant vištienos patiekalus tiek namuose, tiek lauke, verta tiksliai susiplanuoti pirkinių krepšelio turinį, kad pavyktų pigiau įsigyti visų reikiamų produktų sekant skelbiamas akcijas bei naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Taip pat grilinimo sezonui galite pasiruošti pigiau jau dabar: BBQ griliui ir jo aksesuarams balandžio 9–22 d. taikoma 30 proc. nuolaida“, – primena ekspertė.
Praturtinkite įvairias žalumynais savo pietų lėkštę: pigesnis vištienos troškinys maloniai nustebins visų namiškių gomurius.
RECEPTAS
Vištiena su žalumynais
Vištienai reikės:
1 v. š. alyvuogių aliejaus – aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo bazilikų skonio alyvuogių aliejus „Selection by Rimi“, 5,29 € / 250 ml;
1 vnt. susmulkintas svogūnas;
500 g vištienos šlaunelių be kaulų ir odos;
300 g mažų šviežių bulvių – bulvės „Delikatess Rimi“, 2,35 € / 900 g;
425 ml daržovių sultinio;
350 g brokolių, supjaustytų mažais žiedynais – brokolis „Rimi“, 1,99 € / 350 g;
350 g susmulkintų sultenių;
140 g paprikų;
Ryšulėlio svogūno laiškų, supjaustytų;
2 v. š. pesto – krapų pesto padažas „Selection by Rimi“, 1,27 € / 130 g.
Gaminimo eiga:
1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūną, kepkite 5 min., kol suminkštės. Tada sudėkite vištieną ir kepkite, kol ji lengvai paruduos. Sudėkite bulves, sultinį ir daug šviežiai maltų juodųjų pipirų, tada viską užvirkite. Uždenkite keptuvę ir virkite 30 min., kol bulvės suminkštės, o vištiena išsitroškins.
2. Sudėkite brokolius, žalumynus, paprikas ir svogūno laiškus, gerai išmaišykite ir vėl viską užvirkite. Uždenkite keptuvę, virkite dar 5 min. bei galiausiai įmaišykite pesto.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos balandžio 10 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...