Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
Jei norisi greitai ir efektingai patiekti vakarienę svečiams – rinkitės grilinti lašišą, kuri ant grotelių iškeps per keletą minučių. Jos nereikės ilgai marinuoti: užteks saikingai pabarstyti druska ir mėgstamais prieskoniais bei užlašinti citrinos sulčių. Greitai paruošiami pigūs lašišos kepsneliai nustebins net didžiausius gurmanus: ne vienas prašys recepto. „Rimi Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė teigia, kad atšilus orams vis daugiau pirkėjų dairosi ne tik grilinimui tinkamos nebrangios mėsos, bet ir žuvies, tad lašiša – puikus pasirinkimas.
Kartu ruošti maistą – smagi patirtis šeimoms
Prieš akis – trys vasaros mėnesiai, tad išsiruošus į gamtą ar kepsninę pasistačius namų terasoje neišvengiamai norėsis dūmo aromatu gardžiai dvelkiančių kepsnių. Anot „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, nors įprastai ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, dešrelės ir vištienos kepsneliai, vis populiariau tampa grilinti žuvį, sūrį, daržoves bei vaisius. Jie iškepa daug greičiau ir stebina įdomesniais skonio niuansais.
„Kaip ir kiekvienus įgūdžius, taip ir kepimo ant žarijų, reikia lavinti ir nebijoti eksperimentuoti. Be to, toks smagus užsiėmimas suvienija įvairių kartų atstovus: mažesni vaikai stebi, kaip kepsnius ruošia ir kepa tėvai ar seneliai, o vyresni neprašomi siūlosi padėti. Jei gaminate vaikams, svarbu paruošti maistą patogaus dydžio gabaliukais ir nebijoti eksperimentuoti. Dažniausiai vaikai neatsisako vištienos sparnelių arba plonų dešrelių, o daržoves geriausiai patiekti suvertas ant iešmelių: tada jos tikrai bus skanaujamos su malonumu“, – pataria ekspertas.
Jis priduria, kad nutarus išsikepti lašišos kepsnelių, ilgai laukti pietų ar vakarienės tikrai nereikės: užteks žuvį pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti citrinos sultimis. Taip pat galima naudoti ir medaus arba sojos padažo glazūras: taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas. Nors lašiša daugeliui gali pasirodyti brangus sprendimas, iš tiesų per akcijas žuvies galima nusipirkti gerokai pigiau.
Patarimai grilio naujokams
Besiruošiantiems grilinimui V. Nadzeika rekomenduoja iš anksto pasirūpinti viskuo, ko gali prireikti kepimo metu: „Nepamirškite degtukų, anglies ar malkų, turėkite iešmus ir kepimo groteles, o smulkesniems ingredientams pasiruoškite bambukinius iešmelius. Prieš naudojimą juos palaikykite vandenyje, nes kitaip jie degs. Jei keliaujate į gamtą, nepamirškite indų, servetėlių bei šaltkrepšio, kuriame iki kepimo bus sudėti grilinimui paruošti produktai“.
Renkantis kurą kepsninėms, mažiau patyrusiems kepėjams specialistas siūlo pradėti nuo malkų ir turėti anglies papildymui, nes apskaičiuoti kuro kiekį, turėti pakankami žarijų ir užtektinai kaitros ne visuomet lengva iš pirmų bandymų. „Tuo tarpu labiau įgudę kepėjai gali naudoti tiek malkas, tiek anglis, o itin skubantys – anglis, mat su jomis procesas bus greitesnis. Grilinant geriausia naudoti sausą lapuočių medieną ir medžio anglis. Nerekomenduočiau grilio kurui naudoti briketų ar granulių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, tokios, kaip klijai“,– pasakoja V. Nadzeika.
Norintiems grilinti žuvį jis pataria pirmiausia gerai įkaitinti kepimo groteles ir jas šiek tiek patepti aliejumi, nes tada žuvis prie jų neprilips. „Be to, žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvies kepimui tinkama aukštesnė temperatūra ir trumpesnis kepimo laikas nei mėsos, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika.
Populiarėja žuvis ir daržovės ant žarijų
Komentuodama apklausos apie lietuvių grilinimo įpročius rezultatus, „Rimi“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė sako, kad dažniausiai grilinimui pasirenkama kiauliena ir vištiena, po jų seka jautiena ir žuvis.
„Pastebėta, kad vis dažniau, kaip garnyras prie mėsos ir žuvies kepsnių, grilinamos daržovės bei grybai: populiariausiųjų trejetukas toks: paprikos, cukinijos ir pievagrybiai. Planuojantiems ant žarijų išsikepti pigios žuvies, vertėtų atkreipti dėmesį, kad iki birželio 9 dienos išdarinėtos, su galvomis Atlantinės lašišos parduodamos su 43 proc. nuolaida: jų 1 kg. kainuos 7,99 Eur. Lašišos padažui puikiai tinkantys ikrai taip pat kainuos pigiau: už dėžutę (90 g) vaivorykštinių upėtakių ikrų sumokėsite 5,99 Eur.: jiems taikoma 38 proc. nuolaida“, – teigia D. Čenkienė.
Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė pažymi, kad norint pigiau apsipirkti kasdien, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa. Jos dalyviai kiekvieną savaitę gali naudotis įvairiais kuponais, „Mano šeimai“ skirtais pasiūlymais, o pirmadieniais senjorai gali apsipirkti pigiau, nes jiems taikoma papildoma 10 proc. nuolaida krepšeliui.
„Rimi“ siūlo ant žarijų išsikepti lašišos kepsnelių Prof. R.Laužikas: mėsos kepimui ant žarijų daugiau kaip milijonas metų: tada – būtinybė, dabar – pramoga
Ant grotelių kepta lašiša su salotomis
RECEPTAS
Reikės:
• 600 g lašišos filė
• 1 citrinos (sultims)
• Žalumynų (petražolių, rukolos ar kt.) – pagal skonį
Padažui:
• 200 g riebios grietinės
• 80 g ikrų
• 1 citrinos (sultims ir žievelei)
Salotoms:
• 1 agurko TOP 3 darbo organizavimo klausimai vasarą
• 300 g ropinio kopūsto (kaliaropės)
• 1 ryšulėlio krapų
• 1 citrinos (sultims ir žievelei)
• 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
• Druskos, pipirų – pagal skonį
Patiekimas:
• Virtų ar keptų bulvių – pagal skonį
Gaminimas:
1. Nuplaukite ir paruoškite visus ingredientus.
2. Nuskuskite ir plonai supjaustykite agurką ir ropinį kopūstą.
3. Smulkiai supjaustykite krapus. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis.
4. Padažui sumaišykite riebią grietinę, ikrus ir dalį citrinos žievelės.
5. Salotoms sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, krapus. Sudėkite daržoves, pagardinkite druska ir pipirais.
6. Lašišą pabarstykite druska ir pašlakstykite citrinos sultimis. Kepkite ant grilio ar keptuvės 3 – 4 min. iš kiekvienos pusės.
7. Patiekite su padažu, salotomis, bulvėmis, pabarstykite žalumynais. Prof. Rimvydas Laužikas: „Ant žarijų kepta mėsa atlaikė laiko išbandymus“
Dietologė paneigė mitą apie populiarų Joninių patiekalą – bulves
Liucina Rimgailė dalijasi idėja, kaip nustebinti pedagogus per Mokytojų dieną: „Perduodu šilumą ir dėmesį“
Nuo spalio 1 d. keičiasi dalies „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
„Spiečiamės’25“ – rekordinis regioninių verslų skaičius ir naujų mąstymo būdų paieškos
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Pirmoji privataus prekių ženklo „Salling“ siunta pasiekė „Rimi“ – naujas asortimentas parduotuvėse jau netrukus
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
„Rimi Lietuva“ turi naują ryšių su visuomene vadovę
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
Kakavinis varškės pyragas, kuris papuoš Rugsėjo 1-osios stalą

Dar visai neseniai sutelktinis finansavimas Lietuvoje daugeliui asocijavosi su nišiniu sprendimu, buvo siejamas su mažesnio masto vystytojais – tais, kurie...
Ar kada nors susimąstei, ką reiškia prarasti viską, ką turi – ir vis tiek stotis iš naujo? Tai istorija, kurią...
Lietuvoje įkurta „Hostinger“ yra tarp didžiausią ilgalaikį augimą Europoje demonstruojančių kompanijų. Verslo leidinio „Financial Times“ kartu su statistinių duomenų platforma...
Airijoje registruota „Avia Solutions Group“, didžiausia pasaulyje ACMI paslaugas teikianti aviacijos įmonių grupė, praneša statanti naują biurų pastatą didžiausiame pasaulyje oro...
Kai „Google“ pristatė dirbtinio intelekto funkciją „AI Overviews“, pasikeitė internetinės paieškos taisyklės – prekių ženklų matomumo internete logika tapo visai...
Norint dar suspėti susiorganizuoti rudens atostogas, pats metas ieškoti paskutinės minutės kelionių pasiūlymų. Tačiau specialistai įspėja, kad šia situacija pasinaudoja...
Dirbtinis intelektas (DI) vis labiau įsigali kasdieniame gyvenime, taip pat – ir vykdant informacijos paiešką. Ekspertų teigimu, informacijos paieška pasitelkus...
SEB bankas įspėja, kad finansiniai sukčiai Lietuvoje taiko naują apgavystę – „Telegram“ ir kitose susirašinėjimo platformose kviečia gyventojus greitai užsidirbti,...
Dirbtinis intelektas (DI) šiandien keičia mūsų kasdienybę ir darbo aplinką. Jis analizuoja duomenis, taupo laiką ir padeda spręsti užduotis. Tačiau...
Vilniaus kriminalistai išardė didelės apimties SIM „spiečių”, naudotą automatizuotai apgaulingai veiklai internete. Policijos duomenimis, operacijos metu sulaikyti du asmenys, rasta...