Paskelbta
2 metai prieš-
Ukrainiečių virtuvė garsi ne tik visiems žinomais ir mėgstamais tradiciniais barščiais – įvairiose šalies vietose ne mažiau populiari ir kita, raugintų kopūstų bei kiaulienos sriuba „Kapusnyak“. Nors kartais, priklausomai nuo regiono, skiriasi jos ingredientai, o ši sriuba verdama ne su mėsa, bet su žuvimi arba grybais, tačiau jos receptas vis tiek neįsivaizduojamas be raugintų kopūstų. Tai – rudens ir žiemos patiekalas, kai norisi šilto, sotaus bei aromatingo maisto. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė akcentuoja, kad rauginimas, dėl maiste susidarančių gerųjų bakterijų, mūsų sveikatai yra vienas geriausių konservavimo būdų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva taupantiems primena, kad atsargų žiemai galima rasti ir parduotuvėse.
Nepamirškime į racioną įtraukti raugintų produktų
Kopūstų raugimo tradicijos gyvos ne tik pas mus, bet ir netolimose šalyse, o kopūstienės variantų turi ir lietuviai, ir lenkai (ten populiaru tokią sriubą virti su dešra), ir ukrainiečiai. Tradicinis ukrainietiškas „Kapusnyak“ verdamas su kiaulienos šonkauliais, bet galima rinktis ir kitas kiaulienos dalis.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, rauginimo metu maisto produktuose atsiranda organinių rūgščių, kurios labai svarbios virškinimo procesui, taip pat – probiotinių bakterijų, vadinamų „gerosiomis bakterijomis“. Tad ypač šaltojo sezono metu, ji ragina raugintas daržoves dažniau įtraukti į kasdienės mitybos racioną.
„Vartodami raugintus produktus rūpinamės savo virškinimo sistemos sveikata, nes juose esantys probiotikai gerina žarnyno veiklą ir bendrą organizmo būklę. Rauginti produktai yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų šaltinis. Be visa ko, raugintose daržovėse gausu C ir B grupės vitaminų, geležies, cinko bei ląstelienos. Kaip žinia, virškinimo sistema yra vienas pagrindinių žmogaus imunitetą formuojančių organų, o ten gyvenančios bakterijos gamina medžiagas, darančias įtaką kraujotakai, kepenų ir kitų organų bei sistemų veiklai ar net mūsų emocijoms“, – sako dr. E. Gavelienė.
Ji įspėja, kad kiekvienas turėtų rinktis raugintus produktus individualiai bei vartoti juos saikingai, atsižvelgiant į savo organizmą, mat daugumoje raugintų produktų yra ir nemažai druskos. „Renkantis raugintas daržoves parduotuvėje, reikėtų perskaityti jų sudedamųjų dalių sąrašą, kad visada pasirinktumėte sveikatai palankiausią variantą. Būtinai patikrinkite ar gamintojas nepridėjo skonio stipriklių, pavyzdžiui, mononatrio glutamato arba daug cukraus, kad gaminys būtų saldesnis. Taip pat dėmesį atkreipkite ir į druskos kiekį pasirinktame produkte“, – pataria gydytoja dietologė.
Padeda sutaupyti ir nešvaistyti maisto
Kai rudenį uždera daugybė lietuviškų daržovių, turimą jų perteklių daugelis konservuoja namuose. Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, taip galima ir sutaupyti, nes daržovių sezono įkarštyje jos būna pigiausios.
„Rauginimas – paprastas ir gana greitas produktų konservavimo būdas, padedantis išsaugoti vitaminus bei sveikatai naudingas medžiagas. Jis padeda ir nešvaistyti daržovių derliaus bei leidžia skanauti traškias, malonia rūgštele pasidengusias daržo gėrybes visus metus. Nepasiruošusiems atsargų žiemai, turime pasiūlyti kelių rūšių tradicinių raugintų kopūstų, pagardintų morkomis ar spanguolėmis, raugintų ir troškintų kopūstų, taip pat raugintų agurkų. Raugintus kopūstus reikėtų laikyti šaltai – rūsyje arba šaldytuve, be to, svarbu, kad jie būtų apsemti skysčiu“, – pataria O. Suchočeva.
Norintiems sutaupyti ir apsipirkti pigiau, ekspertė rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į privačia „Rimi“ etikete pažymėtus raugintus produktus. „Kasmet plečiame privačios etiketės asortimentą, o jį formuojant didelis dėmesys skiriamas lokalumui ir tvarumui, kokybės bei kainos balansui. Mūsų parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje,“ – teigia komercijos operacijų vadovė.
Kulinarijos technologai siūlo raugintų kopūstų sriubai panaudoti įvairias šaknines daržoves: ne tik morkas, bet ir ropes, pankolius, salierus ir ridikus.
Ukrainietiška raugintų kopūstų sriuba „Kapusnyak“*
RECEPTAS
Sriubai reikės:
1 kg kiaulienos šonkaulių – kiaulienos šonkauliai „Rimi“ 6,99 € / 1kg;
4 puodelių raugintų kopūstų – rauginti kopūstai su morkomis marinate „Rimi“ 2,29 € / 900g;
1 didelio susmulkinto svogūno;
2 didelių susmulkintų morkų;
4 didelių bulvių, supjaustytų kubeliais;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
Keleto lauro lapų;
1 šaukšto šviežių pasmulkintų krapų (nebūtina).
Kaip gaminti:
1. Į didelį puodą su vandeniu sudėkite kiaulienos šonkauliukus ir lauro lapus. Užvirinkite vandenį, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą ir virkite 45 minutes.
2. Tuo tarpu įkaitinkite didelę keptuvę, sudėkite svogūnus ir morkas, pakepinkite juos maždaug 4 minutes, retkarčiais pamaišydami.
3. Išimkite kiaulienos šonkauliukus iš puodo, atidėkite į šalį. Į puodą su sultiniu suverskite troškintas daržoves, bulves, raugintus kopūstus, užberkite druskos ir pipirų. Užvirkite ir virkite uždengę ant mažos kaitros 20 minučių arba kol bulvės bus minkštos.
4. Tuo tarpu atvėsusią mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite supjaustytą mėsą į sriubą, išmaišykite, išmeskite lauro lapus ir pagal skonį pasūdykite.
5. Patiekite sriubą karštą su trupučiu grietinės ir riekele ruginės duonos.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos spalio 2 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...