Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Vištienos troškinys sušildys žvarbiais vakarais – nuo pietietiškų prieskonių kvepės ne tik namai, bet ir kiemas

Paskelbta

-

Tik atidžiausi mėsos gurmanai gali atskirti skirtingų veislių vištieną pagal jos skonį, tekstūrą ir spalvą. Pavyzdžiui, egzistuoja tokios vištų veislės kaip „Bresse“, „Rod Ailando raudonosios“ ar „Silkie“, pasižyminčios unikaliomis savybėmis, kurios skiriasi nuo standartinių veislių. Vis dėlto, dėl savo universalumo ir daugelio kulinarinių galimybių skoniu nenusileidžia ir įprasta vištiena. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ji priskiriama liesesnės mėsos kategorijai, be to, joje gausu vitaminų ir mineralų, kurie būtini organizmo sveikatai palaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologai ragina nepraleisti progos paįvairinti namie gaminamus vištienos patiekalus bei leisti Puerto Riko troškiniui skoniais ir aromatais nukelti į egzotišką kraštą – taip bent akimirkai pasislėpsite nuo žvarbių žiemos vakarų.

Paukštienos favoritė sveikatai palankioje mityboje

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vištiena gali tapti vertinga subalansuotos, sveikatai palankios mitybos dalis: „Visų pirma, vištiena yra puikus baltymų šaltinis, todėl jį gali rinktis tie, kurie nori palaikyti raumenų augimą, atstatymą ir bendrą fizinę sveikatą. Vištiena ypač žinoma dėl savo liesos krūtinėlės mėsos, kurioje yra mažai riebalų ir daug baltymų, todėl ji yra maistingųjų medžiagų turtingas pasirinkimas tiems, kurie nori patenkinti kasdienį baltymų poreikį be pernelyg didelio sočiųjų riebalų kiekio, dažnai randamo raudonoje mėsoje. Be to, paukštienoje gausu svarbiausių vitaminų, ypač B komplekso: niacino, riboflavino ir vitamino B12. Jie atlieka svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje, energijos gamyboje ir įvairių organizmo sistemų veikloje. Taip pat šie vitaminai prisideda prie bendros sveikatos, o jų lengvai gaunama vartojant vištieną.“

Dr. E. Gavlienė priduria, kad vištienoje gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, įskaitant seleną ir fosforą, kuris labai svarbus sveikiems kaulams išlaikyti. Be to, gydytojos dietologės teigimu, tai, kad vištienoje yra mažai sočiųjų riebalų turinčių baltymų, lemia širdies ir kraujagyslių ligų rizikos sumažėjimą.

Nuo senoviškų vištienos paruošimo būdų iki molekulinės gastronomijos

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad vištiena – tai vienas populiariausių kulinarijoje naudojamų maisto produktų pasaulyje.

„Senovės graikai ir romėnai vištieną dažnai kepdavo ant grotelių, gardindavo žolelėmis ir prieskoniais, dėdavo į sriubas ir troškinius, o indų virtuvėje vištiena buvo naudojama įvairiuose kario patiekaluose, pagardintuose aromatinių žolelių mišiniu. Be to, Viduramžių Europoje vištiena paprastai buvo kepama arba verdama ir patiekiama dažniausiai tik per šventes. Ši ankstyvoji kulinarinė praktika padėjo pagrindą daugeliui įvairių vištienos patiekalų, kuriais mėgaujamės šiandien“, – pasakoja ekspertė.

Išmėginkite įdomesnių vištienos patiekalų

O. Suchočeva pastebi, kad pirkėjai linkę rinktis lietuvišką produkciją, o „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena. Komercijos operacijų vadovė pabrėžia, kad eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti naujus receptus su tradiciniais ingredientais svarbu, nes tai skatina kulinarinį kūrybiškumą, maisto gamybos įgūdžių ugdymą bei platesnį įvairių patiekalų pažinimą: „Akivaizdu, kad modernių vištienos patiekalų asortimentas atspindi šiuolaikines kulinarines tendencijas. Šiuo metu matyti madingi vištienos ir avokadų skrebučiai ar vištienos irbolivinės balandos dubenėliai. Rečiau sutikti galima itin unikalius patiekalus, pavyzdžiui, vištienos suši. Nors, žinoma, nereikėtų visiškai pulti į tokius kulinarinius kraštutinumus, vis dėlto tikrai verta kartais atitolti nuo tradicinių vištienos paruošimų būdų ir išmėginti įvairesnių receptų, kad ir saldžiai aštrios korėjietiškos keptos vištienos. Įvairesni patiekalai tikrai praskaidrins kasdienybę ir leis atskleisti naujų kulinarinių sugebėjimų.“

Ekspertė primena, kad dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: „Kiekvieną savaitę iki švenčių parduotuvėse taikomos vis naujos nuolaidos, tad tai puiki proga iš anksto pasiruošti Kalėdoms ir pasipildyti šaldiklius bei spinteles. Visada verta pasitikrinti ir „Mano Rimi“ lojalumo programos teikiamus asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kviečiame pasileisti į skonių kelionę bei pasigaminti aromatais stebinančio Puerto Riko vištienos troškinio.

RECEPTAS

Puerto Riko vištienos troškinys

Patiekalui reikės:

500 g vištienos šlaunelių be kaulų ir odos – šviežia viščiukų broilerių šlaunelių mėsa be antibiotikų „Rimi“, A klasės 4,49 € / 1 kg;
2 a. š. universalių prieskonių mišinio;
2 v. š. kepimo aliejaus;
1 vnt. svogūno, supjaustyto stambiais kubeliais;
3 vnt. skiltelių smulkiai supjaustyto česnako;
200 g pomidorų padažo – ekologiški trinti pomidorai „I Love Eco“, 1,59 € / 500 g;
2 vnt. lauro lapų;
2 a. š. džiovinto raudonėlio;
0,5 indelio marinuotų žaliųjų alyvuogių su paprika – žaliosios alyvuogės su paprikomis „Rimi Basic“ 0,39 € / 180g;
1 vnt. didelės bulvės, supjaustytos 5 centimetrų kubeliais;
2 vnt. didelių morkų;
700 ml vištienos sultinio.

Gaminimo eiga:

1. Popieriniais rankšluosčiais kruopščiai nusausinkite vištienos šlauneles. Jas supjaustykite 5 centimetrų dydžio kubeliais. Pagardinkite universalių prieskonių mišiniu.
2. Įkaitinkite kaitlentę ant vidutinio stiprumo. Į puodą įpilkite aliejaus. Jam įkaitus, sudėkite vištieną ir apkepkite.
3. Vištienai parudavus, išimkite ją iš puodo ir atidėkite į šalį. Į puodą suberkite svogūną ir kepkite tol, kol jis taps permatomas, apie 2 minutes. Sudėkite česnaką ir kepkite apie 1 minutę.
4. Sudėkite pomidorų padažą ir virkite 2–3 minutes, kol padažas taps tirštas ir burbuliuojantis.
5. Suberkite lauro lapus, raudonėlį, alyvuoges, bulves, morkas ir vištienos sultinį. Mišinį užvirinkite.
6. Įdėkite vištieną atgal į puodą. Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir virkite 40–50 minučių, kol vištiena iškeps.
7. Nukelkite troškinį nuo ugnies, paragaukite ir pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Prieš patiekdami išimkite lauro lapus.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos lapkričio 11 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos2 savaitės prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 savaitės prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas2 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |