Sekite naujienas

Lietuvoje

Vilniaus restoranų šefai semiasi meistriškumo paslapčių iš patyrusių kolegų

Paskelbta

-

Jau birželio 13 d. Vilniuje bus paskelbti pirmieji šalies restoranai, patekę į „Michelin“ gido vertintojų akiratį. Belaukdami gerų žinių, restoranų šefai kelia meistriškumą mokymuose su pasaulinėmis gastronomijos žvaigždėmis: per pusmetį mokymuose jau sudalyvavo daugiau kaip 100 šefų.

Reklama

Sostinė tampa gurmanų traukos vieta

Turizmo galimybėms pasaulyje plečiantis, daugybė keliautojų renkasi patyrimines keliones, tarp kurių – ir gastronominės patirtys. Tam, kad gastronominis turizmas augtų, būtina plėtoti savo šalies maisto kultūrą, rūpintis jo autentika ir reprezentavimu. Mokymus padėjusios įgyvendinti Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Dovilė Aleksandravičienė sako, kad žinia apie gurmaniškąjį Vilnių vis garsiau sklinda po Europos sostines.

„Džiaugiamės, galėdami prisidėti prie mūsų restoranų šefų meistriškumo kėlimo, skatiname juos tobulėti ir garsinti mūsų Vilnių kaip gurmaniškų patirčių miestą. Prie miesto gastronominio turizmo žinomumo stipriai prisideda ir sostinėje vykstantys renginiai, tokie, kaip Vilniaus šaltibarščių festivalis ar visoje šalyje, taip pat ir sostinėje, vykstanti Lietuvos gastronomijos savaitė – be to, jie neša miestui bei šaliai ir didelę ekonominę naudą “, – sako D. Aleksandravičienė.

Mokymus organizavusios „Bocuse d‘Or Lietuva“ asociacijos prezidentas Darius Katinas teigia, kad tokie mokymai mūsų virtuvės profesionalams tikrai naudingi: „Dar kartą pasitvirtino mūsų toliaregiškas žvilgsnis – žengiame teisingu, tvirtu ir aiškiai apibrėžtu keliu. Mokymuose atsiskleidė, kiek daug turime perspektyvių, aktyvių, norinčių semti žinias pilnomis saujomis profesionalų iš visos Lietuvos.“

Tarp pasaulinių gastronomijos žvaigždžių – ir lietuviai

Per praėjusį pusmetį buvo surengti 6 praktiniai mokymai Lietuvos restoranų šefams, paskaitos gastronomijos studentams ir jų dėstytojams. „Bocuse d‘Or Lietuva“ asociacijos kvietimu mokymus vedė iki šiol vienintelis „Michelin Guide“ žvaigždę jau pelnęs lietuvis Airis Zapašnikas, šiuo metu vadovaujantis japonų virtuvės restoranams „Sabi Omakase Oslo“ ir „Sabi Sushi Vika“ Osle, Norvegijoje. Vilniuje apsilankė ir Provanso virtuvės subtilybėmis su lietuviais dalijosi šefas Fabien Ferré, kurio viešbučio „Hotel & Spa du Castellet“ restoranas „La Table du Castellet” pelnė net tris „Michelin“ žvaigždutes. Meistriškumo buvo semtasi ir dirbtuvėse su Guido Braeken, dvi „Michelin“ žvaigždutes turinčio „Julemont“ restorano šefu.

Po mokymų vyko ir vakarienės, kuriose pasaulio pripažintų šefų paruoštais patiekalais galėjo pasimėgauti ne tik gastronomijos profesionalai, bet ir kiti gurmanai. Tokiose „fine dining“ vakarienėse apsilankė daugiau kaip 300 vilniečių ir miesto svečių.

„Amandus“ restorano šefas Deivydas Praspaliauskas mano, kad apsikeitimas patirtimi, patyrusių kolegų stebėjimas, jų sukurtų patiekalų ragavimas motyvuoja neužmigti ant laurų ir vis tobulėti: „Tai skatina dar ir populiarinti lietuviškus produktus, originalius mūsų maisto paruošimo būdus, kuriais iš tikrųjų galime didžiuotis. Tokios dirbtuvės leidžia ieškoti ir atrasti unikalų savo kelią, nebijoti parodyti pasauliui, kuo mes esame įdomūs, o ne tik aikčioti, žvalgantis į kitus. Tarkime, mes mokame puikiai rūkyti žuvis ir jas patiekti – pietų šalyse tokių patiekalų žmonės net nėra ragavę ir juos tokių patiekalų unikalumas žavi. Netrukus Lietuva oficialiai taps dar viena šalimi, patekusia į „Michelin“ gidą, kaip lygi kitoms gastronominiu paveldu garsioms šalims, tad ir mūsų šefai turės galimybę ne tik mokytis, bet ir mokyti savo meistrystės paslapčių.“

 

Naujienos

Ekspertai

Ekspertai23 val prieš

Už pažinčių programėlių „princų“ slepiasi nusikaltėliai: kaip nepakliūti į sukčių pinkles?

„Tinder“, „Bumble“, „Hinge“, „Badoo“ ir panašios pažinčių programėlės neatsiejamos nuo šiuolaikinio pasaulio. „Mano draugė ištekėjo radusi puikų vaikiną tinderyje“, „Bumblėje...

Ekspertai1 d. prieš

Lietuvos paštas primena: kalėdinių siuntų pakavimo patarimai, kuriuos būtina žinoti

Kalėdos – stebuklų ir dovanų metas, per kurį Lietuvoje ir į užsienį siunčiamų siuntų kiekiai išauga iki 50 proc. Tačiau,...

Ekspertai1 d. prieš

Kalėdinėms dovanoms – elektronika? Į ką atkreipti dėmesį, kad ji vėliau netaptų našta

Iki Kalėdų likus visai nedaug laiko skubama pirkti dovanas artimiesiems. Kartais šalia kalėdinės eglutės atsiduria ir buitį gerinantys elektroniniai įrenginiai....

Ekspertai2 d. prieš

„Google“ atskleidė, kas labiausiai rūpi lietuviams: tarp dažniausių paieškų – ir klausimai apie elektros kainas

Kompanijai „Google“ pristačius kasmetinę „Year in Search“ apžvalgą, paaiškėjo, ko internete šiemet dažniausiai ieškojo Lietuvos gyventojai. O tarp labiausiai jiems...

Ekspertai3 d. prieš

Kalėdinis bumas prasidėjo: ekspertas atkleidė, kada vėliausiai galite išsiųsti siuntą, kad ji adresatą pasiektų iki švenčių

Kalėdinė karštinė įgauna pagreitį – vis daugiau žmonių dovanų artimiesiems ieško tiek prekybos centruose, tiek internetinėse parduotuvėse, todėl siuntų pristatymo...

Visos teisės saugomos.© 2015-2024 | Kopijuoti draudžiama |