Paskelbta
4 savaitės prieš-
By
LukasVasara – neabejotinai ledų skanavimo sezonas. „Rimi“ apklausos duomenimis, daugiausiai dėmesio šio deserto sudėčiai skiria Panevėžio, Vilniaus ir Klaipėdos gyventojai. Tą pataria daryti ir gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė: sveikatai palankiausi – mažiausiai priedų turintys ledai. Taip pat apklausos rezultatai parodė, kad pirkėjams svarbūs dar du kriterijai – tai prekės ženklas ir kaina. Atsižvelgiant į tai, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, jog visą vasarą el. parduotuvėje įvairių ledų galima įsigyti net 50 proc. pigiau.
Ledų daugiausiai suvalgo alytiškiai
Šiltuoju metų laiku dažnas lietuvis ledus valgo keletą kartų per savaitę – atskleidė „Rimi“ pirkėjų apklausos duomenys. Vien Vilniuje net 42 proc. apklaustųjų desertu mėgaujasi nuo 3 iki penkių kartų per savaitę, o Alytuje šių smaližių skaičius siekia net 62 proc.
Miestų rezultatai išsiskiria ir dėl ledų pirkimo priežasties. Vilniaus, Šiaulių ir Telšių gyventojai dažniau perka ledus siekdami juos suvalgyti iškart, kai Kauno, Klaipėdos ir Panevėžio gyventojai juos perka ateičiai. Skirtumai matomi ir tarp besidominčių ledų sudėtimi – daugiausiai ją skaito Panevėžio, Vilniaus ir Klaipėdos gyventojai, o mažiausiai – Alytaus, Šiaulių ir Telšių gyventojai. Dažniausiai gyventojai, tikrinantys sudėtį, atkreipia dėmesį į cukraus kiekį deserte.
Skirtinguose Lietuvos miestuose gyvenantys pirkėjai ledus renkasi atsižvelgdami į kitus papildomus kriterijus. Pavyzdžiui, Vilniaus gyventojai desertą renkasi pagal jiems patinkantį prekės ženklą ir ledų sudėtį, o Šiaulių gyventojams svarbiausias kriterijus išlieka kaina. Kitų miestų gyventojai ledus perka dėl jiems suteikiamos nuolaidos. Visgi, pastebima, kad perkamos porcijos dydis nėra veiksnys, kuris nulemtų sprendimą šį desertą įsigyti.
Platus maistinių medžiagų spektras
Nors vasarą atsigaivinti ledais norisi neretai, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jais piktnaudžiauti nederėtų. „Ledai turėtų atitikti jiems skirtą vaidmenį – į juos reikėtų žiūrėti kaip į desertą, emocinį malonumą suteikiantį maisto produktą. Tai reiškia, kad ledai neturėtų būti valgomi kasdien, o vartojimą reikėtų planuoti. Ledais patarčiau mėgautis saikingai, o atsigaivinti karštomis vasaros dienomis geriau vandeniu“, – sako dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė priduria, kad renkantis ledus svarbu atkreipti dėmesį ne tik į juose esantį cukraus kiekį, bet ir į kitus priedus. „Sveikatai palankiausia rinktis tuos ledus, kuriuose yra mažiausiai maisto priedų. Vadinasi, kuo daugiau juose įvairiausių dažiklių ir maisto sudėties ženklinime išvardintų sudėtinių dalių, tuo mažiau ledai bus sveikatai palankūs. Todėl rekomenduoju skaityti etiketes ir pasižiūrėti, kad jose būtų nurodyta kuo mažiau nežinomų cheminių pavadinimų. Tie ledai, kurie yra pagaminti iš vos kelių komponentų – sveikatai palankesni“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Pikantiškiems patiekalams ir saldiems skanėstams
Karštą vasaros dieną išlaikyti ledus šaltus yra gana sudėtinga užduotis. Transportuojant iš prekybos centro, jie dažnai praranda savo konsistenciją ir pirminį skonį. Todėl prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip ledus reikėtų išlaikyti neištirpusius kelionės namo metu.
„Renkantis produktus prekybos centre pirmiausia derėtų išsirinkti tuos, kurių kokybei neturi įtakos temperatūros pokyčiai. Tik apsipirkimo pabaigoje reikėtų rinktis šaldytą produkciją ar ledus. Apsipirkus šiuos desertus rekomenduoju įdėti į šaltkrepšį arba specialius terminius maišelius, taip ledai neištirps kelionės namo metu. Grįžus ledus būtina iškart įdėti į šaldiklį, kad jie atgautų savo pirmąsias formas“, – pataria O. Suchočeva.
Ekspertė taip pat primena, kad visą vasarą el. parduotuvėje www.rimi.lt įvairių ledų galima įsigyti net 50 proc. pigiau, perkant su lojalumo kortele. „Jei įsigysite ledų internetinėje parduotuvėje, jie bus atgabenti transportuojant specialiame šaldytų produktų skyrelyje ir neištirps pakeliui į namus. Vis dėlto, minėta nuolaida netaikoma ledo kubeliams, „Vikis“ prekių ženklo ir akcinėms prekėms.“
Atėjusios vasaros proga „Rimi“ iš ledų ir pieno kviečia pasigaminti kokteilius, kurie atgaivins karštą vasarą dieną.
RECEPTAS
Klasikinis vanilinis pieno kokteilis
Kokteiliui reikės:
500 ml vanilinių ledų;
250 ml pieno;
cukraus (pagal skonį);
1 a. š. vanilės ekstrakto (nebūtina).
Gaminimo eiga:
1. Vanilinius ledus sudėkite į maišytuvą.
2. Supilkite pieną, cukrų ir vanilės ekstraktą.
3. Viską sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
4. Supilkite į stiklines ir iš karto patiekite.
Skanaus!
RECEPTAS
Šokoladinis bananų pieno kokteilis
Kokteiliui reikės:
2 vnt. prinokusių bananų, supjaustytų griežinėliais;
500 ml šokoladinių ledų;
250 ml pieno;
2 v. š. šokolado sirupo;
cukraus (pagal skonį).
Gaminimo eiga:
1. Supjaustytus bananus sudėkite į trintuvą.
2. Sudėkite šokoladinius ledus, pieną, šokolado sirupą ir cukrų.
3. Sumaišykite iki vientisos masės.
4. Supilkite į stiklines ir, jei norite, papuoškite papildomu šokolado sirupu.
Skanaus!
RECEPTAS
Braškinis pieno kokteilis
Kokteiliui reikės:
250 g braškių, nuluptų;
500 ml vanilinių ledų;
250 ml pieno;
2 v. š. medaus (pagal skonį);
Ledo kubelių (nebūtina).
Gaminimo eiga:
1. Braškes, vanilinius ledus, pieną ir medų sudėkite į maišytuvą.
2. Jei norite tirštesnio kokteilio, įdėkite ledo kubelių.
3. Sumaišykite iki vientisos kreminės masės.
4. Supilkite į stiklines ir iš karto patiekite.
Skanaus!
Štai, ką turėtumėte valgyti po sporto, kad visas vargas nenueitų perniek
Gydytoja įspėja, kad vitaminų metams neprikaupsite: štai, kaip juos geriausia užkonservuoti
Kepsnio geriausios draugės – daržovės: štai, kokios labiausiai tinka prie skirtingos mėsos rūšies
Gynyba nuo karščio už mažą kainą: namie ruošti šaltieji gėrimai
Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – vasarą būtinai jais praturtinkite mitybą
Vasara – apgaulingas metas: ekspertė patarė, kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio
Lojaliu būti apsimoka: ištikimi „Rimi“ pirkėjai sutaupė jau 90,5 mln. eurų
Sukluskite, jei maistą ruošiate subraižytoje keptuvėje: štai, kodėl tai kenkia sveikatai
Prasidėjus atostogoms dažniau valgome lauke: štai, ką svarbu žinoti nešantis maistą prie jūros
Inovacijų agentūros renginyje pristatytos finansavimo priemonės, kurios padės įmonėms pereiti prie tvaresnės gamybos bei taupyti energiją. Ekonomikos ir inovacijų ministerija...
Prieš dešimtmetį įvykęs Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų sujungimas buvo tarsi Lietuvos aviacijos pakilimas naujam skrydžiui. Dešimtmetį skaičiuojanti Lietuvos...
Lietuvos startuoliai per pirmąjį šių metų pusmetį jau pritraukė 32 mln. eurų investicijų – vidutinė vienos investicijos suma siekia 1,87...
Inovacijų agentūra kartu su 24 partneriais dešimtyje šalių skatins personalizuotos medicinos sektoriaus Europoje vystymąsi. Dalyvaudama PRECISEU (angl. Personalised Medicine Empowerment...
Daugeliui organizacijų dar tik domintis „Microsoft“ dirbtinio intelekto (DI) įrankiais, „Telia“ jau spėjo juos pritaikyti savo veikloje ir įvertinti jų...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...