Paskelbta
2 metai prieš-
Ridikėliai – vienos pirmųjų pavasario daržo gėrybių, ryškiai rausva spalva papuošiančios įvairius patiekalus. Jų traškumas paįvairina salotas, sumuštinius, o pati daržovė gali tapti puikiu ir pigiu garnyru pagrindiniam patiekalui. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ridikėliuose rasime vitamino C, folio rūgšties ir kitų naudingųjų medžiagų. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kokius gardžius bei pigius patiekalus geriausia iš jų ruošti.
Išpopuliarėjo senovės Graikijoje
Ridikai – dar senovės civilizacijose valgyta daržovė, kilusi iš Rytų Azijos. Ankstyviausiai Europoje juos pradėjo kultivuoti senovės Graikijoje gyvenę žmonės, o kiek vėliau skirtingos ridikų rūšys išplito po visą Europos žemyną. Apie XIV a. jie pasiekė ir Lietuvos didikus, kurie vartojo ridikus šalia šiam kraštui įprastų daržovių. Tiesa, tuomečiai ridikai itin skyrėsi nuo dabartinių: jie buvo rudos spalvos, pailgi ir savo išvaizda labiau priminė ropes.
Dabar mums pažįstamos išvaizdos ridikėlius dar XVI a. pirmieji pradėjo kultivuoti Nyderlandų gyventojai. Kiek vėliau iš jų šią tradiciją perėmė Prancūzijos ir Anglijos aristokratai. Istoriniai šaltiniai atskleidžia, kad šių šalių didikai buvo taip susidomėję skirtingomis ridikų rūšimis, kad kaskart stengdavosi išvesti naują. Jei procesas pavykdavo – duodavo jai savo giminės vardą. Dėl šios priežasties Europoje iki šių dienų yra vartojami ne tik puikiai lietuviams pažįstami rožinės spalvos ridikėliai, bet ir balti ar rudi šios daržovės atitikmenys.
Turi daug naudingųjų medžiagų
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pavasarį ridikėliai senųjų Europos gyventojų valgyti ne be priežasties. Juose gausu vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. „Ridikėliuose rasime vitamino C, folio rūgšties ir antioksidantų, kurie stiprina mūsų organizmo gynybines galias bei imunitetą. Taip pat juose esantis fosforas, cinkas ir B grupės vitaminai padeda rūpintis oda. Ridikėliai dar yra puikus antocianinų – flavonoidų, suteikiančių jiems spalvą ir padedančių apsaugoti širdies bei kraujagyslių sveikatą, šaltinis. Antocianinai pasižymi išskirtine savybe – rūpinasi mūsų venomis ir arterijomis, daro jas elastingas ir saugo nuo uždegimo. Valgydami visų rūšių raudonos ar mėlynos spalvos vaisius ir daržoves gausime pakankamai šių sveikatai palankių flavonoidų“, – sako gydytoja dietologė.
Gydytoja primena, kad per dieną reikėtų suvalgyti bent po penkis vaisius ar daržoves, o tarp jų gali atsidurti ir ridikėliai. Tiesa, ekspertė atkreipia dėmesį, kad prieš tai reikėtų juos tinkamai išsirinkti. „Ridikėlius derėtų valgyti kietus, nesulūžusius, ryškiai raudonos spalvos, o minkštus ar su gelsvu pagrindu išmesti. Geriausiai išsilaiko tie ridikėliai, kurie išsaugo savo lapus. Juos taip pat galima dėti į salotas ar žaliuosius kokteilius. Gerai nuplautus ridikėlius galima valgyti žalius, kai jie yra labai švieži, būna traškūs, todėl tai gali būti ir sveikas užkandis tarp valgymų“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.
Pritaikomi daugelyje Europos virtuvių
Nors ridikėliai išsiskiria savo iš karto atpažįstamu skoniu, juos galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, jie gali tapti ir išskirtiniu vakarienės akcentu, ir puikiu pusryčių ingredientu.
„Ridikėlių panaudojimo būdų, kaip ir jų rūšių, yra visa galybė. Pavyzdžiui, prancūzų tradicinės virtuvės patiekale jie valgomi žali, tiesiog su duona, sviestu ir druska. Tuo tarpu korėjietiškoje ir japoniškoje virtuvėse jie yra marinuojami su kitomis daržovėmis ir tampa puikiu garnyru žuvies ar mėsos patiekalams. Norintys paeksperimentuoti ridikėlius gali kepti ant grilio ir patiekti šalia kepsnio arba panaudoti juos gaminant čili sriubą“, – siūlo ekspertė.
Ji taip pat primena, jog pigiau įsigyjant ridikėlių ir kitų daržovių sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Specialistė kviečia prisiminti itališkos virtuvės įkvėptas pigias ridikėlių salotas su granatų sėklomis ir salierais.
RECEPTAS
Ridikėlių salotos su granatų sėklomis ir salierais
Salotoms reikės:
8 vnt. raudonųjų ridikėlių;
1/4 vnt. mažo nulupo saliero;
50 g kietojo sūrio;
6 a. š. granato sėklų;
Kelių nuskintų šakelių petražolių lapų.
Padažui reikės:
Alyvuogių aliejaus;
1 a. š. baltojo balzaminio acto.
Gaminimo eiga:
1. Norėdami paruošti padažą, suplakite 4 v. š. aliejaus su balzaminiu actu ir prieskoniais.
2. Nuplaukite ridikėlius ir plonai supjaustykite daržovių pjaustykle. Bulvių skustuvu nuskuskite salierus, juostelėmis supjaustykite kietąjį sūrį. Viską sumaišykite su granatų sėklomis ir petražolėmis ir iš lėto užpilkite padažą.
Skanaus!
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus

„Breaking Bad“ – serialas apie mokytoją Walterį White’ą, kuris tapo narkotikų magnatu. Iš pradžių tai atrodo kaip istorija apie nusikaltimus,...
Vienai didžiausių žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupei AB Akola group priklausančios agroverslo „Linas Agro“ subgrupės įmonės Baltijos šalyse...
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Dirbtinis intelektas (DI) šiandien keičia mūsų kasdienybę ir darbo aplinką. Jis analizuoja duomenis, taupo laiką ir padeda spręsti užduotis. Tačiau...
Vilniaus kriminalistai išardė didelės apimties SIM „spiečių”, naudotą automatizuotai apgaulingai veiklai internete. Policijos duomenimis, operacijos metu sulaikyti du asmenys, rasta...
Europos kelių transporto sektorius susiduria su struktūrine krize – šiandien Europoje trūksta daugiau nei 426 tūkst. vilkikų vairuotojų. Iki 2028...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...