Paskelbta
2 metai prieš-
Nors žinome apie raugintų pieno produktų naudą, daugelis jų vartojame nepakankamai. O jei jau renkamės jogurtą ar varškę, naudingiau, pasak specialistų, būtų juos vartoti su kuo mažiau priedų ir be pridėtinio cukraus. Pieno produktai ypač reikalingi vaikams – sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kasdien ikimokyklinio bei mokyklinio amžiaus vaikai turėtų suvartoti bent vieną pieno produktą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad dabar jogurtų pasirinkimas – išties platus: kiekvienas gali įsigyti tokių produktų, kurie geriausiai atitinka individualius mitybos poreikius bei labiausiai mėgstamus skonius ir su jais pasiruošti pigių patiekalų.
Naudingiausias jogurtas – be priedų
Lietuvoje rauginto pieno produktai populiarūs nuo senovės: istoriniuose šaltiniuose užsimenama apie iš rauginto pieno suslėgtus sūrius, kuriais mėgavosi kunigaikščiai, o rūgpienis išliko kaip mūsų mėgstamų šaltibarščių pagrindas. Tačiau pagardintu įvairiais saldėsiais jogurtu, kurį, kaip ir glaistytus varškės sūrelius, itin mėgsta vaikai, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nerekomenduoja piktnaudžiauti.
„Vaiko dienos racione atsiduriantis pieno produktas turėtų būti be pridėtinio cukraus. Geriau rinktis gryną pieną, kefyrą, liesą varškę, raugintą pieną ar natūralų jogurtą. Žinoma, jiems skirtą varškę ar natūralų jogurtą galima papildomai paskaninti įvairiais vaisiais, uogomis ar riešutais“, – siūlo dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pasakoja, kad jogurtas, gaminamas rauginant pieną su naudingosiomis bakterijomis, yra universalus ir maistingas produktas, turintis daug sveikatai palankių savybių: „Šis fermentacijos procesas ne tik suteikia jogurtui kreminę tekstūrą bei švelnų skonį, bet ir praturtina jį probiotinėmis medžiagomis, kurios itin naudingos organizmui. Jame gausu aukštos kokybės baltymų, kurie yra labai svarbūs raumenims palaikyti ir atkurti.“
Gydytoja dietologė priduria, kad be probiotikų, jogurtas yra puikus pagrindinių maistinių medžiagų šaltinis: „Jame randama daug kalcio, fosforo bei B grupės vitaminų, būtinų kaulų sveikatai, energijos apykaitai ir bendrai gerai savijautai. Dėl probiotikų ir šių pagrindinių maistinių medžiagų jogurtas yra išties vertingas sveikatai palankios mitybos priedas.“
Visiems skoniams ir mitybos poreikiams
Jogurtas – itin universalus produktas, todėl ne tik vartojamas vienas, bet naudojamas glotnučiams, padažams, desertams, daugelis mėgsta jį su pusryčių dribsniais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad jogurtų įvairovė prekybos centruose nuolat didėja: „Pirkėjai renkasi įvairių skonių ir riebumo jogurtus, pagardintus sveikatai palankesniais priedais. Tuo tarpu tam tikro maisto netoleruojantys ar alergijų turintys pirkėjai gali lengvai įsigyti jiems saugius produktus, nes kasmet jogurtų be laktozės parduodama vis daugiau. Informacijos apie gaminių sudėtyje esančius alergenus pirkėjai gali rasti tiek ant prekių pakuočių, tiek specialiuose kataloguose,” – pažymi O. Suchočeva.
Ekspertė vardija, kad populiarėja graikiški, ekologiški, natūralūs jogurtai be priedų, o netoleruojantys karvės pieno gali įsigyti jogurtų iš avių ir ožkų pieno, taip pat norintys apsipirkti pigiau, gali rinktis privačios „Rimi“ etiketės graikišką jogurtą.
Ji taip pat primena, jog norint apsipirkti pigiau, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Kviečiame pasigaminti pigų ir gardų desertą – panakotą. Išsisaugokite receptą Nepriklausomybės atkūrimo šventei: toks gaivus desertas atstos šventinį tortą ir bus kur kas palankesnis sveikatai.
RECEPTAS
Panakota su apelsinais ir abrikosais
Patiekalui reikės:
400 ml natūralaus jogurto;
400 ml kokosų gėrimo;
3 vnt. apelsinų;
6 vnt. abrikosų;
130 g miltelinio cukraus;
14 g želatinos;
2 šaukštų klevų sirupo;
mėtų lapelių – papuošimui.
Kaip gaminti:
1. Išspauskite apelsinų sultis. Jas sumaišykite su želatina ir palikite sutirštėti.
2. Pakaitinkite kokosų gėrimą, sudėkite apelsino žieveles, cukraus pudrą. Atvėsinkite.
3. Kokosų gėrimo masę supilkite į sulčių su želatina masę.
4. Sudėkite natūralų jogurtą. Išmaišykite.
5. Supilstykite į indelius ir palikite šaldytuve bent 3 valandoms.
6. Supjaustykite abrikosus, užberkite susmulkintų mėtų lapelių ir apliekite klevų sirupu.
Skanaus!
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus
Įperkamo elektromobilio vertė Lietuvoje per metus padidėjo beveik 14 procentų – kone septintadaliu. Augantys atlyginimai ir mažėjančios palūkanos šiemet lėmė...
Lietuvos paštas pradeda paštomatų tinklo plėtrą Baltijos regione, siekdamas užtikrinti patogų siuntimą klientams visose trijose šalyse. Nuo rugsėjo vidurio iki...
Greta Ilekytė, „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Išankstiniai Valstybės Duomenų Agentūros duomenys rodo, kad per metus kainų augimas kiek paspartėjo ir siekia...
Darbuotojų įsitraukimas ir gerovė šiandien tampa vienais svarbiausių veiksnių, lemiančių organizacijų sėkmę. Kiekvieno žmogaus patiriama prasmė darbe tiesiogiai veikia jo...
Jau 5 kartą organizuotas „Spiečiaus“ verslo bendruomenės renginys „Spiečiamės“ šiemet subūrė rekordinį dalyvių skaičių. Rugsėjo 26 d. vykusiame susitikime iš...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...
Kiekvieną rugsėjį gatvėse išaugantis moksleivių skaičius atneša ir papildomų iššūkių eismo saugumui. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas, penktadalis...
Dar prieš kelis dešimtmečius žmonės Lietuvoje dažnai naudodavo vadinamuosius „majakus“ ar „švyturėlius“ – paskambindavo ir iškart nutraukdavo skambutį, taip perduodami...