Paskelbta
1 metai prieš-
Bulvės – sotus ir pigus įvairių lietuviškų patiekalų ingredientas, kurį rastume kiekvienoje virtuvėje. Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai ne tik kompleksinių angliavandenių, bet ir kai kurių vitaminų ir mineralų šaltinis, o vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc. vitaminų B1, B6 ir folio rūgšties paros poreikio. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad bulvės – viena mėgstamiausių lietuvių daržovių, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios 58 proc. nuolaidos, taikomos perkant su lojalumo kortele. Pigų, gardų ir abejingų nepaliekantį plokštainį pasigaminsite atsižvelgę į ekspertės patarimus, kaip išsirinkti jam tinkamas bulves.
Nenusileidžia grūdinėms kultūroms
Iš Pietų Amerikos atkeliavusios bulvės tapo pagrindiniu ir svarbiausiu mūsų kasdienės virtuvės elementu. Tai pigus maisto produktas, turintis daug maistinių savybių, labiausiai išsiskiriantis savo universalumu. Be to, jos ne kartą yra išgelbėjusios nuo alkio, kai šaldytuve ar virtuvės spintelėje nėra daug maisto pasirinkimo. Nors dabar neįsivaizduojame savo kasdienybės be bulvių, anksčiau jos buvo laikomos egzotišku dekoratyviniu augalu.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės nepelnytai įvardijamos kaip sveikatai nepalanki daržovė. Iš tiesų jas galima laikyti puikiu produktu, atsiduriančiu palankios sveikatai mitybos piramidėje.
„Bulvės turi daug organizmui naudingų maistinių medžiagų. Jose gausu mineralinių medžiagų: kalio, magnio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų bei skaidulų. Vidutinio dydžio bulvė gali suteikti apie 8 proc. rekomenduojamos vitamino C paros normos. Šis vitaminas padeda palaikyti imuninę sistemą ir užtikrina odos sveikatą, o kalis ir magnis yra svarbūs širdies ir kraujagyslių sistemai. Be to, bulvėse gausu maistinių skaidulų, o didžiausia jų koncentracija susikaupusi daržovės odelėje. Todėl šviežias bulves galima virti ir valgyti su odele, prieš tai gerai nuplovus“, – pažymi gydytoja dietologė.
Pasak dr. E. Gavelienės, vidutinė virtų bulvių porcija suteikia apie 7 proc. vitaminų B1, B6 ir folio rūgšties paros poreikio. Jose taip pat yra daug mineralinių medžiagų: seleno, kalio, fluoro ir geležies. Tad dėl savo maistinių savybių bulvės prilyginamos grūdinėms kultūroms.
Populiariausios – lietuviškos bulvės
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad bulvės yra vienos pigiausių daržovių. Jų universalumui virtuvėje nėra ribų, o šaltuoju metų laiku lietuviai ypač mėgsta gaminti sočius, gardžius bei pigius lietuviškus patiekalus iš bulvių – cepelinus, bulvių plokštainį ar bulvinius blynus. Be to, išradingai gaminant patiekalus iš šių daržovių, galima nemažai sutaupyti.
„Susiruošus gaminti lietuviškus patiekalus, patartina rinktis krakmolingas bulves, tuo tarpu salotoms labiau tinka mažiau krakmolingos, nebirios, kurios verdamos išlaiko savo formą. Tam, kad būtų kuo lengviau atskirti ne tik pagal užrašus, jos fasuojamos į maišelius su skirtingų spalvų juostelėmis, taip pat informaciją galima rasti ant produkto etiketės. Mūsų parduotuvėse tikrai gausu skirtingų veislių bulvių, o pačios populiariausios – lietuviškos nefasuotos, kurių parduotuvių lentynose turime visus metus. Taip pat įvairiais metų laikais mėgstamos ir specialios bulvės, pažymėtos privačia „Rimi“ etikete, skirtos kepimui orkaitėje arba grilyje“, – pasakoja O. Suchočeva.
Renkantis bulves, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į jų lygią bei tvirtą odą, kurioje neturėtų būti įpjovimų: „Parsinešus namo, bulves reikėtų apsaugoto nuo tiesioginių saulės spindulių bei aukštesnės nei 10 laipsnių temperatūros. Be to, nepatingėkite periodiškai patikrinti, ar bulvėse nėra puvimo ir dygimo požymių, o sugedusias pašalinkite. Taip jos ilgiau išliks šviežios bei gardžios.“
Pasak komercijos operacijų vadovės, išsikepti tobulą ir pigų bulvių plokštainį tikrai pavyks, jei vadovausitės keliomis gudrybėmis: „Nors pagrindinis šio patiekalo ingredientas – kokybiškos bulvės, vien jų čia neužteks. Jei norite minkšto ir puraus plokštainio, taip pat svarbu nepamiršti kiaušinių bei karšto pieno. Be to, nepamirškite kepimo formos dugno bei sienelių kruopščiai ištepti riebalais – tam labiausiai tiks sviestas arba augalinis aliejus. Taip būsite tikri, kad bulvių plokštainis tikrai neprilips, o jo kraštai gražiai apskrus. Žinoma, tobulam plokštainiui specialaus skonio bei aromato suteiks ir svogūnai bei gardus padažas.“
Norintiems sutaupyti ekspertė pataria bulvių pigiai nusipirkti jau dabar: iki vasario 5 d. visose „Rimi“ parduotuvėse ir e. parduotuvėje www.rimi.lt lietuviškos bulvės kainuos net 58 proc. pigiau – vos 0,29 Eur už kilogramą, perkant su lojalumo kortele. O. Suchočeva taip pat primena, jog sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.
Kviečiame pasigaminti gardų ir sotų bulvių plokštainį.
RECEPTAS
Tobulas bulvių plokštainis
Plokštainiui reikės:
2 kg bulvių:
2 vnt. svogūnų;
3 vnt. plaktų kiaušinių;
500 ml pieno;
1 v. š. miltų;
1 1/2 a. š. druskos;
1/4 a. š. juodųjų pipirų;
2 v. š. tyro alyvuogių aliejaus;
2 a. š. augalinio aliejaus keptuvei įkaitinti (neprivaloma).
Gaminimo eiga:
1. Bulves ir svogūną sutarkuokite virtuviniu kombainu.
2. Nupilkite šiek tiek skysčio.
3. Masę supilkite į didelį dubenį.
4. Pilkite karštą pieną.
5. Sudėkite likusius ingredientus, išskyrus augalinį aliejų ir gerai išmaišykite.
6. Tuščioje kepimo formoje įkaitinkite augalinį aliejų. Jį įpilkite į skardą ir supilkite sumaišytus bulvių plokštainio ingredientus.
7. Švelniai išlyginkite plokštainio viršų mentele arba šaukštu.
8. Kepkite 175 °C laipsnių temperatūroje maždaug vieną valandą, priklausomai nuo orkaitės, kol viršus apskrus.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...