Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Lietuvių lėkščių favoritai – avokadai: ne tik pusryčiams, bet ir užkandžiams (gvakamolės receptas)

L

Paskelbta

-

Kai vasaros vakarą gaunate žinutę, jog žada užsukti draugai, o ilgai stovėti prie viryklės nesinori, greito užkandžio idėja – gvakamolė su kviečių traškučiais. Visai nesudėtinga greitai sutrinti keletą avokadų ir pagardinti juos įvairiais priedais, kuriuos rasite šaldytuve. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avokaduose yra net 30 iš maždaug 40-ties žmogui naudingų medžiagų, kurias reikia suvartoti per parą. Tad prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti kokybiškiausius avokadus ir kur juos laikyti namuose.

Reklama

Lietuvių lėkščių favoritai

Paskutiniais metais su pusryčių skrebučiais išpopuliarėję avokadai toliau neapleidžia norinčių gyventi sveikiau raciono: jie pjaustomi į salotas, dedami į glotnučius, naudojami veganiškiems saldumynams ir įvairiems pagardams.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, avokadai yra puikus karotinoidų, svarbių mūsų regėjimui, šaltinis. Taip pat juose yra vitaminų C ir E, mineralų: kalio, cinko, mangano, seleno. Be to, gausu folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai – ji būtina ne tik besilaukiančioms moterims, bet ir kitiems suaugusiems, vaikams: „Be to, avokaduose yra augalinių sterolių – tai medžiagos, svarbios lėtinių uždegimų slopinimui. Tiesa, dėl kryžminės alerginės reakcijos pavojaus avokadų reikėtų vengti žmonėms, kurie yra alergiški melionams, arbūzams ar moliūgams.“

Ekspertė primena, kad sveikatai palanki mityba – įvairi, neišskirianti nė vieno, kad ir labai naudingo, produkto: „Kasdien turime gauti būtinų maisto medžiagų. Naudingieji avokadai mitybą paįvairins, bet tai dar nereiškia, kad reikėtų juos valgyti be saiko. Yra ir kitas kraštutinumas – daug kas vengia avokadų dėl didesnio riebalų kiekio. Vis dėlto, tai – geri, augalinės kilmės riebalai, kuriuose daug polinesočiųjų omega-3 rūgščių, itin naudingų organizmui.“

Geras avokadas – neturintis įtrūkimų ir didelių dėmių

Kartais parsinešame pernokusių arba dar visai kietų avokadų, nors dažniausiai norime tobulų, kuriuos tuojau pat galėtume suvalgyti. Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, tobulas avokadas yra toks, kuris išsirinktas pagal vartojimo poreikius bei tinkamai laikomas: „Jei planuojate avokadą valgyti tą pačią ar kitą dieną, rinkitės minkštą, bet ne per minkštą – jį paspaudus, odelėje neturėtų likti įdubimo. Jei norite jį laikyti ilgiau, rinkitės kietą, bet laikykite ne šaldytuve, o kambario temperatūroje.“

carvertical VIN patikra

Tik tuo atveju, jei planuojate sunokusius avokadus palaikyti ilgesnį laiką, dėkite juos į šaldytuvą – taip pristabdysite jų nokimą. O jei norite, kad sunoktų greičiau, tiesiog palaikykite saulėje arba dėkite į popierinį maišelį šalia obuolių, bananų ar pomidorų –susidariusios etileno dujos paspartins nokimą.

„Parduotuvėje rinkitės tą avokadą, kuris neturi įtrūkimų ar didelių tamsių dėmių, kurios jau reiškia, kad jis pernokęs“, –pataria O. Suchočeva. Ji priduria, kad verta rinktis „Hass“ rūšies avokadus, nes juose randama daugiau riebalų nei kituose, be to, jie sodresnio sviestinio skonio su riešutų natomis.

Komercijos operacijų vadovė primena, kad visoje Lietuvoje „Rimi“ parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad planuojant apsipirkimus tai gera proga sutaupyti.

„Rimi“ kviečia pasigaminti gardų gvakamolės pagardą – jis patiks visai šeimai, tikrai ragaus ir vaikai.


Tradicinė gvakamolė

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

2 šaukštų laimo sulčių – žaliosios citrinos 4,69 €/ 1kg;
2 pomidorų – lietuviški avietiniai pomidorai „Rimi“ 2,99 €/ 450g;
1 jalapeno pipiro – jalapeno pipirai, 1 kl; 1,49 €/ 50g;
1/2 raudonojo svogūno – raudonieji svogūnai 1,09 € /1kg;
2 valgomieji šaukštai susmulkintos šviežios kalendros – fasuota kalendra 1,19 € /20g;
3 vidutinio dydžio avokadų (arba 4 mažesnių) – fasuoti avokadai „Rimi“ 1,99 / 750g;
1 šaukštelio druskos.

Kaip gaminti:

1. Pirmiausia paruoškite gvakamolės priedus. Išspauskite sultis iš laimo. Smulkiais kubeliais supjaustykite pomidorus, jalapeno pipirą (išimkite sėklas) ir raudonąjį svogūną. Stambiai supjaustykite kalendrą.
2. Iš avokadų pašalinkite žievelę ir kauliukus. Sudėkite avokadus į dubenį ir sutrinkite juos šakute.
3. Į trintus avokadus sudėkite kubeliais supjaustytą pomidorą, svogūną ir pipirą, taip pat smulkintą kalendrą, laimo sultis, pasūdykite.
4. Išmaišykite ingredientus ir paragaukite. Pagal skonį įpilkite daugiau laimo sulčių arba įberkite ir druskos.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos liepos 11 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.

Komentuokite

Kokia jūsų nuomonė?

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Naujienos

Verslas11 val prieš

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...

Verslas15 val prieš

Pelningai 2024-uosius metus baigę Vilniaus šilumos tinklai įgyvendino strateginius projektus ir didino investicijas

2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...

Verslas2 d. prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Startuoliai2 d. prieš

Kauno startuolių bendruomenė – investicijos į mokslinius tyrimus ir antreprenerystę

2024-ieji Kauno startuolių ekosistemoje įnešė pokyčių – nuo augančio mažų įmonių skaičiaus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione, iki stiprėjančio įmonių...

Verslas2 d. prieš

Greta Ranonytė. 152 milijardai eurų – ne riba. Kiek dar gali augti „fintech“ Lietuvoje?

Prasidėjus bendrovių metinių finansinių rezultatų skelbimui, akivaizdu, jog Lietuvos „fintech“ sektorius didina pagreitį. Vien Lietuvos elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų...

Ekspertai

Ekspertai1 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai1 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai2 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai6 d. prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Ekspertai6 d. prieš

Motociklų sezonas įsibėgėja: kodėl svarbu vairuoti atidžiau?

Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |