Paskelbta
4 mėnesiai prieš-
Daugeliui pažįstama situacija: jei ant stalo yra sumuštinukų su rūkyta ar sūdyta lašiša – jų lėkštė tuščia liks tikriausiai pati pirmoji. Lašiša, paskaninta tik citrinos gabalėliu ir papuošta krapais, paprasčiausią sumuštinį paverčia žvaigžde. Bet galimybės su visų mėgstama žuvimi yra labai plačios – šią savaitę su ja verta paruošti šį tą naujo ir skanaus, siūlo „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška. Sulauksit daug liaupsių, o kiti net neįtars, kad ruošai skyrėte visai mažai laiko ir išlaidų.
„Lietuviai apskritai lašišą labai mėgsta ir valgo ją įvairiais pavidalais. Kepa, grilina, troškina patys, mėgsta jos paštetus, užtepėles, rūkytas papilves. Sūdyta arba rūkyta lašišos taip pat labai paklausios – ypač, ruošiantis draugų, šeimos susibūrimams ar tiesiog norint palepinti artimuosius skaniu maistu. Dažnai joms taikomos akcijos, o tokia žuvis yra labai universali – tiks tiek pusryčiams ant sumuštinio, prie kiaušinienės ar į kišą, tiek ir priešpiečių salotoms ar skaniems, maistingiems patiekalams vakare“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Koks skirtumas tarp rūkytos ir sūdytos lašišos?
Per daugelį metų šie du terminai susiliejo šnekamojoje kalboje ir daugelis nesusimąstydami laiko juos kone sinonimais. Tačiau iš tiesų rūkyta ir sūdyta lašiša yra du skirtingi maisto produktai, pagaminti taikant skirtingus procesus.
Išvaizda šie du skanūs maisto produktai gali būti labai panašūs – jie turi glotnią, šilkinę tekstūrą, gražią oranžinę spalvą. Abiem būdais paruošta lašiša tiesiog tirpsta burnoje, o dar ir naudinga organizmui – riebi žuvis yra puikus baltymų ir omega-3 rūgščių šaltinis.
„Skirtumus nusako jau patys pavadinimai – rūkyta lašiša yra pasūdoma, o tada rūkoma. Tuo tarpu sūdyta lašiša paprastai sūryme praleidžia ilgesnį laiką, tačiau yra nerūkyta. Dėl to dažniausiai ji yra kiek sūresnė, tačiau pats skonis švelnesnis. O rūkyta pasižymi dūminio poskoniu, yra išraiškingesnė“, – paprastai paaiškina E. Semaška.
Tad kurią rinktis – tiesiog skonio klausimas. Tiek su viena, tiek su kita paruošite labai skanių užkandžių, kurių receptais dalijasi „Iki“ kulinarijos šefė. Vytintos ir rūkytos dešros skirtumai
Lavašo arba tortilijų suktinukai su lašiša

Rolls of thin pancakes with smoked salmon, horseradish cream cheese and rocket leaves
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 200 g rūkytos arba sūdytos lašišos, 1 pakuotės tortilijų arba lavašo, 200 g šviežio tepamo sūrio, gražgarsčių, 1 saldžiosios paprikos, druskos, pipirų, šviežių krapų, petražolių.
Gaminame:
Lašišos pyragėliai vos iš 4 produktų
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 40 min.
Reikės: 150 g rūkytos arba sūdytos lašišos, 1 lakšto bemielės sluoksniuotos tešlos, 100 g tepamo šviežio sūrio, 1 kiaušinio. (Galite įdėti ir šviežių špinatų, pakepintų svogūnų, tarkuoto sūrio).
Gaminame:
Varškės ir lašišos užtepėlė
Porcijos: 6
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 100 g rūkytos lašišos, 180 g grūdėtos arba paprastos varškės, 50 g graikiško jogurto, 2-3 trumpavaisių agurkų, 1 mažo svogūno, šviežių krapų, druskos, pipirų.
Gaminame:
Naminė pica su lašiša ir kaparėliais
Porcijos: 4-6
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 200 g rūkytos lašišos, 250 g mocarelos, 1 raudonojo svogūno, 1 šaukšto kaparėlių, saujos juodųjų alyvuogių, šviežių krapų, pipirų, druskos; picos padui (arba naudokite pirktinę tešlą): 400 ml vandens, 800 g miltų, žiupsnio druskos, žiupsnio cukraus, 10 g sausų mielių ir šlakelio alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
„Iki“ prieš šventes atnaujino pirkėjų pamėgtą parduotuvę Panevėžyje – apsipirkti sutaupant bus dar patogiau
„Iki“ toliau kuriasi arčiau pirkėjų – atidarė visiškai naują parduotuvę Ukmergėje
Planuoja protingai, švenčia ramiai: pirkėjų įpročiai rodo naujas Kalėdų tendencijas
Aktualu planuojantiems šventinius pirkinius: „Iki“ informuoja, kaip dirbs per šių metų žiemos šventes
„Iki“ atnaujino jau 20-ąją parduotuvę šiemet – pirkėjų vėl laukia Šilalėje
Pirkėjams – naujovė vėl atidarytoje „Iki“ parduotuvėje sparčiai besiplečiančiame Vilniaus rajone: pradėta siūlyti nauja paslauga
„Iki“ užbaigia autonominių parduotuvių „IKI GO!“ etapą – fokusuosis į kitas inovacijas ir tinklo plėtrą
Atsakas realiems šiuolaikinio darbuotojo poreikiams – „Iki“ pradėjo naują kampaniją „Visus mylime vienodai“
Nijolė Kvietkauskaitė: klausimas, kurį privalo užduoti kiekvienas vadovas

Lietuvos gyventojai tampa vienais ryškiausių paštomatų naudojimo lyderių Europoje – naujausias tarptautinis „DPD“ „E. barometro“ tyrimas rodo, kad siuntų pristatymą...
Įdomu, kaip dažnai prabangos pasaulyje galioja taisyklės, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo absurdiškos. Pardavinėti mažiau, nors paklausa – milžiniška? Skamba...
Lapkričio 27 d. verslo bendruomenė kviečiama į nuotolinį renginį „Automatizacija 80/20: kasdienės verslo operacijos arba ką ir kaip automatizuoti?“. Tai...
Į Vilniaus oro uostą jau kitąmet atriedės nauji elektriniai autobusai. Lietuvos oro uostai su kompanija COBUS pasirašė sutartį dėl 12...
Nėra daug verslo istorijų, kurios prasideda viešbučio bare Bankoke ir baigiasi globalia industrija, kurioje kasmet sukasi milijardai. „Red Bull“ būtent...
Specialistai pabrėžia, kad žema lauko temperatūra neigiamai veikia beveik visas automobilio sistemas, todėl, termometro stulpeliui krentant, automobilį atšiaurioms žiemos sąlygoms...
Atsiradus galimybei įsigyti naują būstą kyla klausimas, ką daryti, jei senoji paskola vis dar nėra išmokėta. Apie reikalingus žingsnius ir...
Prekės ženklai, kurių komunikacijoje atsispindi 90-ųjų tematika, sulaukia apie 30 procentų didesnio auditorijos įsitraukimo, o nostalgija grįstas turinys sukelia net...
Skaitmeniniame amžiuje, kai socialiniai tinklai formuoja mūsų įpročius, nuomones ir net emocinę savijautą, prekių ženklams ar turinio kūrėjams sukurti „virusinį“...
Kai artimas draugas, partneris ar šeimos narys praneša apie planus keisti karjerą, pirmoji mūsų reakcija – jį palaikyti. Tačiau, pasak...