Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
Ši vasara stebina itin nenuspėjamais orais, tačiau vienas dalykas yra pastovus ir nekintantis – šviežias, Lietuvos ūkiuose užaugintas daržovių derlius. Šįkart į parduotuvių lentynas atkeliauja visiems puikiai atpažįstamos ir daugelio pamėgtos cukinijos. Tvirtos, universalios, o svarbiausia – nebrangios ir kokybiškos cukinijos šią vasarą gali tapti tikru skonių atradimu. „Lidl“ kviečia išmėginti tris įdomius, gurmaniškus ir nebrangius receptus, kurių pagrindinis akcentas – cukinija.
„Cukinijos – vienos laukiamiausių šviežio derliaus daržovių mūsų parduotuvėse, dėl savo žemos kainos ir universalumo. Ši daržovė puikiai tinka tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinis patiekalas ar net desertas. Stengiamės, kad sezono metu mūsų parduotuvėse klientai rastų šviežią derlių iš vietinių augintojų, kuriems taikome griežtesnius už Europos Sąjungos reglamentus kokybės standartus. Itin šviežias gėrybes lentynose padeda užtikrinti ir trumpa bei efektyvi logistikos grandinė – daržovės iš Lietuvos ūkių parduotuves gali pasiekti vos per keliolika valandų“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.
Viena daržovė – nesuskaičiuojama gausybė panaudojimo būdų
Cukinijos, dar vadinamos vasariniais moliūgais, yra viena populiariausių daržovių dėl savo universalumo ir maistingumo. Turinčios mažai kalorijų, bet daug vandens – net 90 proc. jų masės, bei daugybę organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų, šios daržovės yra nepamainomos savo maistine verte.
Jos greitai auga ir dera gausiai – užtenka kelių augalų šeimai aprūpinti. Cukinijos tinka įvairiam klimatui – puikiai auga Lietuvoje, o jų yra pačių įvairiausių formų ir spalvų: žalių, geltonų, dryžuotų, apvalių ar ilgų. Jau nuo šio pirmadienio „Lidl“ parduotuvėse pirkėjų lauks jaunos ir traškios lietuviškos žaliosios cukinijos.
Šios daržovės valgomos žalios, virtos, keptos grilyje ar keptuvėje, troškintos. Iš jų gaminamos sriubos, blyneliai, apkepai, marinuojamos žiemai. Jas galima naudoti net desertuose – pyraguose ir keksiukuose. Todėl cukinija – neabejotina daržo karalienė, praturtinanti kiekvieno virtuvę gausybe įdomių, gurmaniškų ir tikrai nebrangių receptų.
Idealus užkandis vasarai: cukinijų karpačas su citrina ir parmezano sūriu
Šiais laikais trintų cukinijų sriuba jau nieko nenustebinsi. Tačiau pačios cukinijos gali nustebinti savo pritaikomumu patiems įvairiausiems patiekalams, pavyzdžiui, cukinijų karpačui su citrina ir parmezano sūriu. Tai – gaivus ir lengvas vasaros užkandis, kurį dar ir lengva bus paruošti.
2–3 porcijoms reikės:
2 šviežių vidutinio dydžio cukinijų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 citrinos sulčių (ir trupučio tarkuotos žievelės)
30 g parmezano sūrio
Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Baziliko arba mėtos šakelių (papuošimui)
Paruošimas:
Nuplaukite cukinijas, nupjaukite jų galus. Su daržovių skustuku arba labai aštriu peiliu cukinijas supjaustykite pailgomis plonomis juostelėmis.
Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, įberkite druskos ir pipirų. Įdėkite šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės – tai suteiks intensyvesnio aromato.
Juosteles išdėliokite norima forma lėkštėje. Apšlakstykite jas paruoštu marinatu ir palikite 10–15 min., kad suminkštėtų ir įsigertų skonio.
Juosteles apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu, papuoškite baziliko ar mėtų lapeliais. Valgykite iš karto.
Kai norisi kažko sočiau: cukinijų karis su avinžirniais
Jei šiųmetė vasara tikrai neišsiskiria savo kaitra, ieškokite jos savo virtuvėje, kur kunkuliuoja egzotiškų skonių kupinas cukinijų karis su avinžirniais. Šis patiekalas gali tapti tikru vasaros hitu!
4 porcijoms prireiks:
2 vidutinių cukinijų
1 konservuotų avinžirnių skardinės
1 svogūno
1 aitriosios paprikos
2 česnako skiltelių
2 cm šviežio imbiero (arba 1 a. š. malto)
1–2 v. š. kario pastos (arba kario miltelių)
400 ml kokosų pieno
1 stiklinės smulkintų šviežių pomidorų
1 v. š. aliejaus (kokosų arba kitokio augalinio)
Druskos, pipirų pagal skonį
Šviežios kalendros (papuošimui)
Pusės žaliosios citrinos sulčių
Ryžių, kuskuso arba pitos duonelės patiekimui
Paruošimas:
Supjaustykite cukinijas kubeliais, svogūną ir aitriąją papriką – smulkiai. Česnaką ir imbierą sutarkuokite arba smulkiai sukapokite.
Puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūną, česnaką, aitriąją papriką ir imbierą, kepkite 2–3 min., kol suminkštės ir paskleis aromatą.
Tuomet sudėkite kario pastą, pamaišykite ir pakepinkite dar minutę, kad atsiskleistų prieskonių skonis. Šiuo receptu per šventes liks sužavėti visi svečiai
Į mišinį sudėkite pomidorus ir cukinijas, įpilkite kokosų pieno. Užvirkite, o tada sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie 10–15 min., kol cukinijos suminkštės, bet išlaikys formą.
Cukinijoms suminkštėjus, į puodą suberkite nuskalautus avinžirnius. Viską pagardinkite druska, pipirais ir dar pavirkite 5 minutes. Pabaigoje įlašinkite žaliosios citrinos sulčių.
Patiekalą patiekite karštą su ryžiais, pitos duonele arba kuskusu. Viską apibarstykite šviežiomis kalendromis.
Vienintelis toks: egzotiškas cukinijų džemas su citrusiniais vaisiais ir prieskoniais
Cukinija – viena universaliausių daržovių, todėl ji puikiai tinka ne tik kulinariniams, bet ir konditeriniams šedevrams. Jei jūsų lentynose rudenį atsidurdavo įprastos braškių, vyšnių ir kitokios uogienės, išmėginkite egzotišką cukinijų džemą, kuriam ypatingo skonio suteiks citrusiniai vaisiai ir prieskoniai. Šis džemas puikiai dera prie minkštų sūrių, jogurto, kepinių arba net kaip glazūra vištienai ar antienai. Iš Šiaurės Amerikos kilusios cukinijos
Jums reikės:
1 kg nuluptų cukinijų (be sėklų, supjaustytų mažais kubeliais)
2 apelsinų (jų sulčių ir tarkuotos žievelės)
1 citrina (sulčių ir žievelės)
3–4 cm šviežio imbiero šaknies (tarkuotos)
1 a. š. malto kardamono
1 cinamono lazdelės
700 g cukraus (galima maišyti pusiau su ruduoju)
Paruošimas:
Cukinijas nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais.
Apelsinus ir citriną gerai nuplaukite, nutarkuokite žieveles ir išspauskite sultis.
Cukinijas sumaišykite su cukrumi, citrusų sultimis ir jų žievelėmis. Palikite 2–3 valandoms, kad išsiskirtų sultys.
Perkelkite masę į puodą, suberkite tarkuotą imbierą, kardamoną ir cinamono lazdelę.
Virkite ant vidutinės kaitros apie 30–40 min., maišydami, kol džemas sutirštės. Pabaigoje išimkite cinamono lazdelę.
Karštą džemą supilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite aukštyn dugnu 5 minutes. Vėliau stiklainius perkelkite į lentyną, o džemą naudokite norimiems patiekalams pagardinti. Žiemos šalčiai tvirtam imunitetui nebaisūs
Jei mėgstate švelnesnę tekstūrą, sutrinkite džemą trintuvu prieš baigiant virti.
Norint dar egzotiškesnio skonio, galima įberti truputį aitriosios paprikos dribsnių: saldumas ir aštrumas puikiai dera. Vaikai nevalgo cukinijų? Šiuos traškučius sušveis akimirksniu, o pagaminsite per kelias minutes
Skanaus!
Donata Drakšė tapo „Luminor” rinkodaros vadove Baltijos šalims
Atraskite Ameriką savo virtuvėje: pigios ir gardžios amerikietiškų patiekalų idėjos
Vokiečių kalbos savaitės proga „Lidl“ primena: siekiant karjeros – kelias kalbas mokėti verta
Gyventi sveikiau gali padėti ir darbdavys: kaip „Lidl“ rūpinasi savo komandos narių fizine ir emocine sveikata?
Uoga, kuri nustebins: trys socialinių tinklų įkvėpti receptai su vynuogėmis
„Lidl“ tęsia plėtrą: kviečia prisijungti prie naujos parduotuvės komandos Vilniuje
Rugsėjo 1-osios proga „Lidl Lietuva“ darbuotojų vaikams – dovanų rinkiniai naujiems mokslo metams
Naujoje darbdavio įvaizdžio kampanijoje – realūs rezultatai: per metus pareigose pakilo beveik 40 proc. „Lidl“ parduotuvės darbuotojų
Mokslo metams artėjant: sveikatai palankesnės priešpiečių dėžutės paslaptys – nuo greitų užkandžių iki subalansuotų pietų

Kolekcinių automobilių platforma „Commody“ atveria iki šiol tik siauram ratui prieinamą kolekcinių automobilių rinką plačiajai visuomenei ir pristato pirmąjį investicinį...
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „EIKA Development“ teigia, kad nors spalį Vilniuje parduota šiek tiek mažiau butų nei rugsėjį, tačiau šie...
Negalutiniais NT plėtros kompanijos „Citus“ analitikų duomenimis, spalio mėnesį pirminė būsto rinka trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose išlaikė aukštą aktyvumo lygį....
Ne tik apie teisę – kodėl „Suits“ sužavėjo visus? Kai „Suits“ pasirodė pirmą kartą, daugelis galvojo: dar vienas serialas apie...
Marketingo agentūros „Magoom“ atliktas tyrimas atskleidė, kad verslams veikiantiems B2B srityje ir kuriantiems SaaS produktus, patekimas į Centrinės ir Rytų...
Artėjant rudens atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja keliones į užsienį. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad dalis keliautojų neįvertina galimų rizikų ir...
Įsibėgėjus rudeniui ir vaikams grįžus į įprastą ritmą – mokyklą, būrelius ir aktyvias veiklas lauke – fiksuojama vis daugiau traumų....
Norint dar suspėti susiorganizuoti rudens atostogas, pats metas ieškoti paskutinės minutės kelionių pasiūlymų. Tačiau specialistai įspėja, kad šia situacija pasinaudoja...
Dirbtinis intelektas (DI) vis labiau įsigali kasdieniame gyvenime, taip pat – ir vykdant informacijos paiešką. Ekspertų teigimu, informacijos paieška pasitelkus...
SEB bankas įspėja, kad finansiniai sukčiai Lietuvoje taiko naują apgavystę – „Telegram“ ir kitose susirašinėjimo platformose kviečia gyventojus greitai užsidirbti,...