Paskelbta
8 mėnesiai prieš-
Vasario niūrumą šią savaitę praskaidrins šventiška jos pabaiga – Valentino diena ir Lietuvos Valstybės atkūrimo diena. Tiesa, iki jų dažnas ir vėl pasiners į svarstymus, ką skanaus ir maistingo, bet greito ir nebrangaus pagaminti šeimai. Į pagalbą gali atplaukti ryklinis šamas. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, ši nebrangi, subtilaus skonio ir lengvai paruošiama žuvis gali tapti puikiu sprendimu tiek kasdieniams pietums, tiek šventinei vakarienei.
Siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų, tačiau ir kokybiškų baltymų. Dėl to sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent du-tris kartus per savaitę valgyti žuvies – tai vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nedarant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose.
„Nors statistiškai lietuviai vis dar suvalgo per mažai žuvies, jos pardavimai nuosekliai auga. Norime prisidėti prie sveikesnių mitybos įpročių formavimo, todėl siekiame, kad žuvimi galėtų mėgautis visi, nepriklausomai nuo jų biudžeto. Tad įvairioms žuvies rūšims kas savaitę skelbiame vis naujas akcijas, rūpinamės plačiu asortimentu, kad kiekvienas atrastų savo favoritų. Į parduotuvių ledo vitrinas šviežias ir gausus žuvies asortimentas atkeliauja keliskart per savaitę, didžiausias papildymas būna trečiadieniais“, – sako G. Kitovė.
Silkė, skumbrė, karpis ar lašiša – lietuviams puikiai pažįstamos ir ypač mėgstamos. Tačiau tinklo atstovė pastebi, kad pirkėjai vis aktyviau dairosi įvairesnių žuvies ir jūros gėrybių rūšių. Ryklinis šamas – Pietryčių Azijos vandenų gyventoja – per pastaruosius metus taip pat vis dažniau skanaujamas ir lietuvių virtuvėse. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pasakoja, kad specialistai ryklinį šamą vertina dėl daugybės priežasčių.
„Pirmiausia – dėl universalumo: jos balta, tvirta mėsa puikiai tinka tiek kepimui, tiek virimui, išlaiko formą troškiniuose ir sriubose. Antra – dėl švelnaus skonio, kuris puikiai dera su įvairiais prieskoniais ir padažais. Trečia – dėl labai mažo smulkių kaulų kiekio, kas ypač svarbu gaminant šeimai su vaikais“, – pasakoja E. Semaška.
Maistinė vertė – dar vienas šios žuvies privalumas. Ryklinis šamas – puikus baltymų šaltinis, turintis omega-3 riebalų rūgščių, bet palyginti nedaug kalorijų. 100 gramų produkto vidutiniškai turi tik 90 kalorijų, todėl puikiai tinka ir lengvai vakarienei, ir apskritai prisižiūrintiems svorį. Be to, žuvis pasižymi vitamino D, B12 ir seleno gausa.
„Iki“ kulinarijos šefė pabrėžia, kad ryklinis šamas – viena dėkingiausių žuvų pradedantiesiems kulinarams.
„Ji nereikalauja ypatingų gaminimo įgūdžių ar brangių priedų, bet rezultatas dažniausiai pranoksta lūkesčius. Be to, ryklinis šamas yra viena ekonomiškiausių žuvų parduotuvėse – puikus pasirinkimas, kai norisi pavalgyti ir skaniai, ir taupiai“, – sako E. Semaška ir dalijasi trimis receptais.
Azijietiškas ryklinis šamas su imbieru ir žaliąja citrina
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 400 g ryklinio šamo filė, 3 cm imbiero šaknies, 2 žaliųjų citrinų, 3 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų medaus, šviežių žalumynų papuošimui, ryžių, kuskuso ar salotų patiekimui.
Gaminame:
1. Sumaišykite tarkuotą imbierą su žaliųjų citrinų sultimis, sojų padažu ir medumi. Žuvį supjaustykite nedideliais gabalėliais, apliekite marinatu ir palikite 10 minučių.
2. Įkaitintoje keptuvėje žuvį kepkite po 2-4 minutes iš kiekvienos pusės.
3. Patiekite su ryžiais ir šviežiais žalumynais.
Traškus ryklinis šamas su žolelių plutele
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 400 g ryklinio šamo filė, 100 g džiūvėsėlių, 2 šaukštų šviežių smulkintų petražolių, 1 šaukšto šviežių smulkintų krapų, 1 citrinos, 2 kiaušinių, miltų apvoliojimui, druskos, pipirų.
1. Džiūvėsėlius sumaišykite su smulkintomis šviežiomis žolelėmis, druska ir pipirais.
2. Žuvies filė supjaustykite porcijomis, apvoliokite miltuose, pamerkite į plaktus kiaušinius ir tuomet padenkite džiūvėsėlių mišiniu.
3. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol plutelė įgaus auksinę spalvą.
4. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir citrinų skiltelėmis.
Kreminė ryklinio šamo sriuba su kokosų pienu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas:
Reikės: 500 g ryklinio šamo filė, 400 ml kokosų gėrimo, 500 ml žuvies sultinio, 1 svogūno, 2 morkų, 1 raudonosios paprikos, 2 cm imbiero šaknies, 2 česnako skiltelių, 1 žaliosios citrinos, raudonosios kario pastos, šviežių žalumynų papuošimui.
Gaminame:
1. Supjaustykite svogūnus, morkas, paprikas ir pakepkite keptuvėje. Tuomet įdėkite smulkintus česnaką, imbierą ir kario pastos. Supilkite kokosų pieną ir sultinį, pavirkite 10 minučių.
2. Žuvį supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į sriubą, pavirkite 5 minutes. Prieš patiekiant sriubą pagardinkite žaliosios citrinos sultimis ir papuoškite šviežiais žalumynais.
„Iki“ užbaigia autonominių parduotuvių „IKI GO!“ etapą – fokusuosis į kitas inovacijas ir tinklo plėtrą
Atsakas realiems šiuolaikinio darbuotojo poreikiams – „Iki“ pradėjo naują kampaniją „Visus mylime vienodai“
Nijolė Kvietkauskaitė: klausimas, kurį privalo užduoti kiekvienas vadovas
Vėl atidaryta išskirtinė, viena didžiausių „Iki“ parduotuvių Vilniuje – ketvirtadienio rytą plūdo minios
5 svarbūs patarimai, kaip gabenti šunį automobilyje be streso – išvengsite ir netvarkos, ir baudos
Vos vienas šaukštas – ir kasdieniai patiekalai įgaus visiškai naują skonį: kaip kūrybiškai virtuvėje panaudoti riešutų kremą
Vėl atidaroma atsinaujinusi didžiausia „Iki“ parduotuvė Šiauliuose – pirkėjams pradėta siūlyti nauja paslauga
Svarbu prisiminti tvarkantis namus: nevalykite šių daiktų su actu – galite negrįžtamai sugadinti
Net 7 spalvingi, švieži ir lengvi receptai: savaitgalio patiekalams „Iki“ išleisite mažiau
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Inovatyvūs technologiniai sprendimai daugelyje verslo sektorių jau tapo neatsiejama kasdienių procesų dalimi. Tai seniai nebėra išskirtinis verslo bruožas – tikrąją...
Lietuvių dirbtinio intelekto (DI) platforma „nexos.ai“, sukurta „Nord Security“ įkūrėjų komandos, pritraukė 30 mln. eurų „A serijos“ investiciją. Pagrindiniais partneriais...
Į Lietuvos gamyklas kelią jau skinasi skaitmeniniai kolegos, kuriuos išbandė ir įvertino pasaulio gamybos gigantai. Įvairiose pramonės šakose taikomi skaitmeniniai...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...
Ar ryte sunkiai pakylate iš lovos, nuolat jaučiatės suirzę ir pavargę, o net menkiausia užduotis kelią didžiulį stresą? Tai perdegimo simptomai, su kuriais šiandien...