Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Šių metų šventinio stalo hitas – ikrai pataluose: pasilikite ir sau, nes svečiai viską suvalgys (receptas)

Paskelbta

-

Proginiu delikatesu, senkant žuvies ištekliams, ikrai tapo tik praėjusio amžiaus pradžioje, nors iki tol vartoti tūkstančius metų. Tada jie nebuvo sūdomi, kaip dabar, o džiovinami: kai kurios šiaurės tautos juos valgydavo vietoje duonos ar skanindavo košę. Dažniausiai skanaujame juos su sumuštinukais, tačiau šventėms galima ikrus panaudoti užtepėlėms ar mišrainėms – pakeisti jais silkę ar kitą žuvį. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kaip ikrus, tinkamus vartojimui, ilgiau išlaikyti namuose bei dalijasi lietuviams netikėtu ikrų pataluose receptu.

Reklama

Ikrai – švenčių delikatesas

Prieš žiemos šventes pirkėjai dažniau į krepšelius įsideda indelių su ikrais: jie vieni iš tų produktų, kurie asocijuojasi su nekasdienišku meniu. Tačiau iki pat XIX amžiaus Europoje ikrus vadindavo tiesiog „žuvies kiaušiniais“ ir paprasčiausiai išmesdavo kartu su žuvies atliekomis.

Nors senuose filmuose dar galima pamatyti, kaip ikrai kabinami šaukštais, dabar jie skanaujami saikingai: užbarstomi ant sumuštinių ar nesaldžių blynelių. Tiek raudonųjų, tiek juodųjų ikrų maistinė vertė daug nesiskiria, tiesiog raudonieji – tai lašišinių žuvų kiaušinėliai, o juodieji – eršketinių.

Pasak ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės E. Krasauskienės, juodųjų ikrų populiacija taip sumažėjo, kad jų gaudymas oficialiai uždraustas: „Vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais, todėl neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai. Atrinkdami asortimentą prisidedame prie žuvų išteklių išsaugojimo bei skatiname įstatymų paisančią žvejybą.“

Kaip juos laikyti namuose

Dažnam kyla klausimas: kiek galima pradarytą ikrų pakuotę laikyti šaldytuve? E. Krasauskienė paaiškina, kad nepradarytas skardines šaldytuve galima laikyti iki metų, bet jei ikrai pirkti stikliniame inde, neatidarytą jį geriau laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip 4 mėnesius.

„Jei įsigijote ikrų metalinėje skardinėje ir atidarę jų iškart nesuvartojote, reikėtų perdėti juos į stiklinį indą su dangčiu, taip pat į stiklines talpyklas reikėtų suberti ir nusipirktus sveriamus ikrus – taip jie šaldytuve galės išbūti iki savaitės. Atidarytos stiklinės ir plastikinės pakuotės šaldytuve gali išlaikyti produkto kokybę ne ilgiau kaip 3–5 dienas. Verta įsidėmėti, kad kambario temperatūroje ikrai laikomi ne ilgiau kaip 24 valandas“, – įspėja specialistė.

Ji pataria, kad ikrus galima ir užšaldyti, tačiau svarbu nepamiršti tai daryti tinkamai: „Šaldymas rekomenduojamas tik tuo atveju, jei nėra kitų galimybių, nes šaldiklyje ikrai gali susproginėti ir prarasti naudingų savybių. Griežtai nerekomenduojama atitirpinti ikrų ir vėl užšaldyti. Jei vis tiek nutarėte dėti indą su ikrais į šaldiklį, prieš tai padalinkite jį porcijomis į kelias pakuotes, šaldymui naudokite specialius maisto maišelius, o kad ikrai nevirstų ledo gabalėliu, pirmiausia pašalinkite drėgmės perteklių virtuviniu rankšluosčiu. Jei laikomasi rekomendacijų, produktą šaldiklyje galima laikyti iki 12 mėnesių. Be to, visada skaitykite informaciją, nurodytą produkto ženklinimo etiketėje.“

Šventinis patiekalas, pasak E. Krasauskienės, kainuos pigiau, nes net trims jo ingredientams nuo gruodžio 17 d. iki sausio 6 d. taikomos nuolaidos: „Lašišiniai žuvų kuprių ikrai „Alaska wild“, kuriems taikoma 43 proc. nuolaida, kainuos 6,99 Eur; sūdyta ar šaltai rūkyta, pjaustyta lašišos filė „Zigmas“, kurios pakuotei taikoma 30 proc. nuolaida, kainuos tik 2,79 Eur, o už 855 ml talpos indelį majonezo „Hellmanns Original“ sumokėsite 3,99 Eur, nes jam taikoma 47 proc. nuolaida.“

Kviečiame švenčių stalą papuošti originaliu ir gardžiu patiekalu – ikrais pataluose.

Ikrai pataluose

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

2 indelių ikrų;
2 vnt. burokėlių;
2 vnt. morkų;
2 vnt. bulvių;
2 vnt. kiaušinių;
1 vnt. svogūno;
360 g sūdytos lašišos;
4-6 šaukštų majonezo.

Kaip gaminti:

1. Išvirkite morkas, burokėlius, bulves ir kiaušinius. Atskirai stambiai juos sutarkuokite.
2. Sluoksniuokite, kiekvieną sluoksnį plonai aptepdami majonezu ir paspausdami šaukštu taip: burokėliai – majonezas, bulvės – majonezas, morkos – majonezas, lašiša – svogūnas –majonezas, kiaušiniai – ikrai.

Skanaus!

 

Naujienos

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2024 | Kopijuoti draudžiama |