Paskelbta
1 metai prieš-
Dar pirmųjų civilizacijų laikais valgytos vynuogės, pastaraisiais dešimtmečiais tapo vienos mėgstamiausių lietuvių uogų. Jos dažnai papuošia šventinį stalą, o savo saldumu papildo kasdienę mitybą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vynuogėse gausu vitaminų B, C ir K, tiamino ir kitų naudingų medžiagų, kurios sustiprina mūsų organizmą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad vynuoges labai paprasta pritaikyti įvairiems patiekalams, svarbiausia tik pasitelkti fantaziją. Specialistė taip pat primena, kad iki balandžio 29 d., perkant su lojalumo kortele, 500 g žaliųjų besėklių vynuogių „Prime“ pakuotei taikoma net 57 proc. nuolaida, tad tai – puikus metas pasilepinti uogomis pigiau.
Vitaminų ir energijos šaltinis
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nuo vynuogių veislės priklauso iš jų organizmo gaunamas vitaminų, naudingųjų medžiagų ir antioksidantų kiekis. Būtent pastarieji pasižymi įvairiomis priešuždegiminėmis savybėmis.
„Vynuogės įvardijamos kaip pigios uogos, turinčios eilę žmogaus organizmui reikalingų vitaminų. Jose gausu B grupės vitaminų, tiamino, riboflavino, vitaminų C ir K, šiek tiek vitamino E. Taip pat vynuogėse randama ir mineralinių medžiagų: vario, kalio bei mangano. Tačiau vienas iš didžiausių jų privalumų – jose esantys antioksidantai. Priklausomai nuo vynuogių rūšies, gali skirtis tam tikrų antioksidantų kiekis. Pavyzdžiui, raudonų vynuogių odelėse yra labai aktyvaus antioksidanto – resveratrolio, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir širdžiai naudingomis savybėmis. Manoma, kad vynuogėse esantys antioksidantai mažina Alzheimerio ligos riziką, pasižymi antivėžinėmis savybėmis“, – vynuogių naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.
Nors vynuogės yra kiek saldesnės uogos, tačiau mitais apie jų mažą naudą organizmui tikėti nereikėtų. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, jose esančios naudingosios medžiagos pranoksta angliavandenių atnešamą žalą.
„Nors vynuogės iš tiesų yra vienos tų uogų, kuriose greitai įsisavinamų angliavandenių yra nemažai, tačiau teikiamos naudos tai pranoksta. Kita vertus, vynuogių natūralus angliavandenis – fruktozė – yra puikus energijos šaltinis. Nepernokusių vynuogių glikeminis indeksas nėra aukštas, todėl kartkartėmis keletu vynuogių gali pasimėgauti net cukriniu diabetu sergantys asmenys. Tiesa, vynuogių sultims ši taisyklė negalioja, nes jų glikeminis indeksas yra didelis“, – primena dr. E. Gavelienė.
Visgi, ekspertė primena, kad šiomis uogomis piktnaudžiauti nereikėtų. „Vaikams ir suaugusiems vertėtų paįvairinti kasdien suvalgomų uogų ir vaisių kiekį. Bendra vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti vynuogės.“
Gaminant svarbiausia balansas
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad ruošiant salotas, desertus ar kitus patiekalus iš vynuogių, labai svarbus yra skonių balansas. Dėl savo saldumo šios uogos gali stipriai pasaldinti valgius, tad juose būtini ir kiti ingredientai, kurie padės suvienodinti patiekalo skonio lygmenis.
„Ruošiant patiekalus iš vynuogių, svarbu išsirinkti, kokios spalvos jų rūšį naudosite. Pavyzdžiui, žaliosios vynuogės yra mažiau saldžios nei raudonosios ar juodosios, todėl jas pritaikydami savo receptuose, žinosite kokio skonio tikėtis. Saldumą subalansuoti padeda ir kiti ingredientai ar padažai. Sūris, sūrūs riešutai ar įvairūs rūgštesni padažai gali padėti mėgautis neregėta skirtinga skonių pyne“, – sako specialistė.
Salotos yra vienas iš tų patiekalų, kuriems vynuogės suteikia išskirtinį skonį. Visgi ekspertė primena, kad kartu su šiomis uogomis į receptą reikėtų įtraukti ir kitus ingredientus, sukursiančius dar neregėtą valgių struktūrą.
„Vynuogių salotoms puikiai tiks įvairūs traškūs elementai. Žemės riešutai, migdolai ar karijų riešutai papuoš suteiks patiekalui tiek skonio, tiek išskirtinės struktūros. Su vynuogėmis taip pat puikiai tinka ir traškios daržovės: raudonosios paprikos, agurkai ar salieras. Tokių salotų pagrindui taip pat siūlyčiau naudoti ir mėgstamus lapinius žalumynus. Tam puikiai tiks špinatai, salotos lapai ar įvairūs parduotuvėse parduodami žalumynų mišiniai“, – sako O. Suchočeva.
Ekspertė primena, jog pigiau įsigyti šviežių „Prime“ vynuogių be kauliukų galite visose „Rimi“ parduotuvėse, kur šiuo metu, perkant su lojalumo kortele, joms taikoma 57 proc. nuolaida ir iki balandžio 29 d. jos kainuos pigiau, tik 1,19 Eur. Sutaupyti taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Norint lengvesnių pietų „Rimi“ kviečia pasigaminti legendines „Valdorfo“ salotas su vištiena, kurios prabangiuose JAV viešbučiuose patiekiamos dar nuo XIX a.
RECEPTAS
„Valdorfo“ salotos su vištiena
Salotoms reikės:
1 vnt. vidutinio supjaustyto obuolio;
2 v. š. citrinos sulčių;
250 g keptos vištienos krūtinėlės;
125 g besėklių vynuogių, perpjautų per pusę;
1 vnt. supjaustyto saliero stiebo;
75 g graikinių riešutų.
Salotų padažui reikės:
190 g graikiško jogurto;
57 g majonezo;
60 ml apelsinų sulčių;
Druskos pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Supjaustytą obuolį sudėkite į didelį dubenį ir tolygiai apšlakstykite citrinos sultimis.
2. Įdėkite vištieną, vynuoges, salierą ir graikinius riešutus. Viską išmaišykite.
3. Mažame dubenyje sumaišykite padažui skirtus ingredientus.
4. Po truputėlį maišydami pilkite padažą, kol ingredientai juo bus visiškai padengti.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Džiaugiamės galėdami pranešti, kad AMLYZE laimėjo Geriausio verslo modelio apdovanojimą Centrinės Europos startuolių pristatymo konkurso finale, vykusiame per „Mastercard Fintech...
Pietų Ispanijos pakrantė, kurioje saulė šviečia daugiau nei 300 dienų per metus – tai ne tik rojaus kampelis atostogoms, bet...
Jensen Huang, „Nvidia“ generalinis direktorius, pardavė 100 000 akcijų už 14,4 mln. USD pagal savo 865 mln. USD vertės akcijų...
Pasaulyje, kuriame skaitmeninis gyvenimas juda braukimų ir paspaudimų greičiu, vienas Bengalūro startuolis orientuojasi į kažką žmogiškesnio: jūsų balsą. Pristatome „Ringg...
„Meta“ investuoja 14,3 mlrd. USD į „Scale AI“, pritraukdama startuolio generalinį direktorių Alexandr Wang, kad šis padėtų bendrovės dirbtinio intelekto...
Vasara – ne tik atostogų metas, bet ir iššūkių sezonas darbdaviams. Vieni darbuotojai ilsisi, kiti – priima sprendimus keisti darbą....
Įspūdingos Gizos piramidės, dirbtinės palmės formos salos Dubajuje, 828 metrų aukščio „Burj Khalifa“ dangoraižis – tūkstančius metų pasaulis žavisi inžinerijos...
Kad ir kur dirbtumėte – biure ar namuose – darbo stalas dažnai tampa tarsi magnetas, traukiantis popierius, puodelius, laidus, užrašus...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...