Paskelbta
7 mėnesiai prieš-
Saule lepinantis pavasaris kuria pasiruošimo Velykoms nuotaiką – vienos svarbiausių metų švenčių lietuviai neatsieja nuo iš kartos į kartą perduodamų senųjų tradicijų. Visgi kartais įprastai šventei norisi suteikti šiuolaikiško prieskonio. Tokiu atveju, maisto tinklaraštininkė, „Michelin” gido rekomendaciją pelniusio sostinės restorano virtuvės šefė ir prekybos tinklo „Rimi“ ambasadorė Goda Juknaitė pataria pagalvoti apie įdomesnes kiaušinių variacijas. Vėlyviems Velykų pusryčiams ji siūlo išbandyti ne tik margintus virtus, bet ir Benedikto, turkiškus kiaušinius ar aromatingąją šakšuką.
Kiaušinių marginimas – džiugiausia šventės įžanga
Receptų kūrėja ir žinomo sostinės restorano šefė Goda Juknaitė sako, kad vienintelės Velykos, praleistos ne su artimaisiais, buvo COVID-19 karantino metais. „Buvimas su seneliais yra neįkainojama patirtis: daugybę metų dieną prieš Velykas susirenkame kartu marginti kiaušinius svogūno lukštais ir įvairiomis žolelėmis. Kiekvienais metais naudojame tą pačią techniką, tačiau kaskart jie išeina skirtingi! Man šis momentas yra net malonesnis už pačią šventę, kurią irgi pasitinkame su tradiciniais patiekalais, o Velykų rytą daužiamės margučiais, dalijamės maistu ir įspūdžiais“, – pasakoja G. Juknaitė. Atostogų pusryčiams tinklaraštininkė Goda Juknaitė dalijasi vasarišku skrebučių receptu
Restorano šefė pabrėžia, kad šventės atmosferą kuria ir pasiruošimas: tobula, jei nereikia skubėti, o darbais galima pasidalinti su artimaisiais: „Šeštadienį prieš Velykas galima šiek tiek ilgiau pamiegoti, o paskui įsisukti į pasiruošimo sūkurį. Tai man primena aukščiausio lygio restorano virtuvę, kai kiekvienas šeimos atstovas turi savo užduotį: kas serviruoja lėkštes, kas blizgina įrankius, o kas barsto pudrą ant velykinės bobos“.
Nepamirškite žaismingai dekoruoti šventinio stalo
Kartais išmoningas paprastų patiekalų dekoravimas tarsi kilsteli juos į aukštesnį lygį, tad restorano šefė siūlo apie tai pagalvoti ir ruošiant šventinį stalą: „Drąsiai naudokite įvairias šviežias žoleles ir jomis dekoruokite patiekalus. Juk pavasarį skleidžiasi begalė vis naujų žiedų, dalis jų yra valgomi ir net maistingi: jais puikiai galime puošti ir gardinti maistą. Spalvos, aromato ir gaivos patiekalams suteiks net paprasčiausia patarkuota citrinos žievelė. Stalą denkite dailia staltiese, puoškite šviežiomis gėlėmis ir labai nepersistenkite: kartais mažiau yra daugiau, juk svarbiausia – mėgautis vienas kito kompanija“, – pataria ekspertė. Lietuviškoms Velykoms – škotiški kiaušiniai
Jei ta kompanija – tik du žmonės, Goda Juknaitė siūlo vis vien kūrybiškai surengti vėlyvus Velykų pusryčius: pasirūpinti šventiška aplinka ir kartu pasigaminti savo mėgstamą restorano patiekalą. „Jei nedažėte kiaušinių, bet labai nutolti nuo tradicinių velykinių patiekalų nenorite, galite juos pakeisti pastaruoju metu išpopuliarėjusia šakšuka – pomidorų padaže troškintų kiaušinių patiekalu, pagardintu įvairiais rytietiškais prieskoniais, sūriu ir dažniausiai valgomu su duonele“.
Restorano šefė pastebi, kad gana paprastas patiekalas virtuvės naujokams gali taip gerai nepavykti, jei nesekamas receptas, per trumpai troškinami pomidorai ar padauginama prieskonių. „Labai svarbu nuolat ragauti padažą ir pasistengti, kad jis nebūtų per skystas. Taip pat svarbu kiaušinius įmušti tik tuomet, kai padažas bus pakankamai tirštas, bet dar drėgnas. Tuomet, įmušę kiaušinius, uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite jiems keletą minučių pavirti: tada tryniai bus dar skysti, o baltymai tobulai išsitroškinę“.
Apsipirksite anksčiau – mokėsite mažiau
„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, kad jau tapo įprasta iš anksto planuoti šventinius pirkinius: negendančius maisto produktus su akcija pigiau nusipirkti dar prieš kelias savaites. „Norime atkreipti pirkėjų dėmesį į palankias kainas, platų prekių asortimentą ir galimybę su „Rimi“ lengvai pasiruošti pavasario šventei taip, kad ji daug nepaplonintų piniginės. Akcijos kas savaitę taikomos ne tik maisto produktams, bet ir namų bei stalo dekoravimo atributams, kiaušinių marginimo priemonėms“, – primena specialistė. Kamuoja klausimas, ką daryti iš cukinijų?
Ji priduria, kad pirkėjų žvilgsnį neabejotinai patrauks šventinės žvakės su zuikių ir viščiukų figūrėlėmis ir įvairios velykinės dekoracijos, su kuriomis paprasčiau sukurti pakilią nuotaiką namuose. „Vaikams tradiciškai dovanojama žaismingų saldumynų. Jau galima pigiau įsigyti ne tik jų, bet ir šventei skirtų zefyrų ir figūrinių saldainių ant pagaliukų, šokoladinių batonėlių ir sausainių dailiose dėžutėse. Džiaugiamės galėdami pirkėjams padėti sutaupyti, nuolat siūlydami maisto ir kitų produktų akcijas, kurių galima ieškoti jau dabar.“
Prekybos tinklo atstovė pažymi, kad norint pigiau apsipirkti prieš Velykas, taip pat padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa. Jos dalyviai kiekvieną savaitę gali naudotis įvairiais kuponais, „Mano šeimai“ skirtais pasiūlymais, o pirmadieniais senjorai gali apsipirkti pigiau, nes jiems taikoma papildoma 10 proc. nuolaida krepšeliui. Be to, lojalumo programos dalyviai taip pat naudojasi asmeniniais pasiūlymais, pritaikomais atsižvelgiant į lojalių pirkėjų apsipirkimo įpročius. „Čili Pizza“ pristato dienos pietų meniu su 19 naujų patiekalų
Tinklaraštininkės ir restorano šefės Godos Juknaitės šakšukos receptas
Patiekalui reikės:
5 vnt. kiaušinių;
20 g alyvuogių aliejaus;
4 skiltelių smulkiai pjaustyto česnako;
1 vnt. smulkiai pjaustyto svogūno;
1 vnt. raudonosios paprikos;
6 vnt. prinokusių pomidorų arba skardinės pomidorų savo sultyse;
2 šaukštų pomidorų pastos;
1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
1 šaukštelio malto kumino;
druskos ir pipirų – pagal skonį;
šviežių žolelių – kalendros, petražolės, laiškinio česnako;
šiek tiek fetos sūrio;
citrinos žievelės ir sulčių.
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje, storadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros. Suberkite smulkintą svogūną ir, nuolat maišydami, kepkite jį iki auksinės spalvos. Tuomet berkite trintą česnaką, pasmulkintą raudonąją papriką, kepkite dar kelias minutes, kol daržovės suminkštės.
2. Į keptuvę supilkite supjaustytus arba konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, įmaišykite prieskonius. Paragaukite. Leiskite padažui troškintis apie 10–15 minučių, kol jis šiek tiek sutirštės. Tada keptuvėje padarykite nedidelius įdubimus ir atsargiai įmuškite kiaušinius. Nedelsdami keptuvę uždenkite ir leiskite kiaušiniams troškintis ant nedidelės kaitros tol, kol baltymai sustings, o tryniai liks švelnūs – dažniausiai apie 5-7 minutes.
3. Pagardinkite patiekalą šviežiomis petražolėmis, laiškiniu česnaku ir kalendra. Jei patinka, įmaišykite trupinto fetos sūrio, tiks ir švelnesnis mocarela sūris ar net kietasis. Patarkuokite citrinos žievelės, apšlakstykite šakšuką geru alyvuogių aliejumi ir pagardinkite šviežiai maltais pipirais. Patiekite kartu su šviežia pita arba kita mėgstama duona.
Skanaus!
Lietuviai planuoja gausesnį Velykų stalą nei pernai, išryškėjo dvi tendencijos
Liucina Rimgailė dalijasi idėja, kaip nustebinti pedagogus per Mokytojų dieną: „Perduodu šilumą ir dėmesį“
Nuo spalio 1 d. keičiasi dalies „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
„Spiečiamės’25“ – rekordinis regioninių verslų skaičius ir naujų mąstymo būdų paieškos
Pirmoji privataus prekių ženklo „Salling“ siunta pasiekė „Rimi“ – naujas asortimentas parduotuvėse jau netrukus
„Rimi Lietuva“ turi naują ryšių su visuomene vadovę
Kakavinis varškės pyragas, kuris papuoš Rugsėjo 1-osios stalą
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
„Rimi“ pradeda ilgalaikius „LeadPro“ mokymus, kurių dėmesio centre – parduotuvių vadovai
Nuspalvinkite savo meniu šilauogėmis: tiks gardžioms salotoms ir kokteiliams
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Inovatyvūs technologiniai sprendimai daugelyje verslo sektorių jau tapo neatsiejama kasdienių procesų dalimi. Tai seniai nebėra išskirtinis verslo bruožas – tikrąją...
Lietuvių dirbtinio intelekto (DI) platforma „nexos.ai“, sukurta „Nord Security“ įkūrėjų komandos, pritraukė 30 mln. eurų „A serijos“ investiciją. Pagrindiniais partneriais...
Į Lietuvos gamyklas kelią jau skinasi skaitmeniniai kolegos, kuriuos išbandė ir įvertino pasaulio gamybos gigantai. Įvairiose pramonės šakose taikomi skaitmeniniai...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...
Ar ryte sunkiai pakylate iš lovos, nuolat jaučiatės suirzę ir pavargę, o net menkiausia užduotis kelią didžiulį stresą? Tai perdegimo simptomai, su kuriais šiandien...