Paskelbta
2 metai prieš-
Tik atidžiausi mėsos gurmanai gali atskirti skirtingų veislių vištieną pagal jos skonį, tekstūrą ir spalvą. Pavyzdžiui, egzistuoja tokios vištų veislės kaip „Bresse“, „Rod Ailando raudonosios“ ar „Silkie“, pasižyminčios unikaliomis savybėmis, kurios skiriasi nuo standartinių veislių. Vis dėlto, dėl savo universalumo ir daugelio kulinarinių galimybių skoniu nenusileidžia ir įprasta vištiena. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ji priskiriama liesesnės mėsos kategorijai, be to, joje gausu vitaminų ir mineralų, kurie būtini organizmo sveikatai palaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologai ragina nepraleisti progos paįvairinti namie gaminamus vištienos patiekalus bei leisti Puerto Riko troškiniui skoniais ir aromatais nukelti į egzotišką kraštą – taip bent akimirkai pasislėpsite nuo žvarbių žiemos vakarų.
Paukštienos favoritė sveikatai palankioje mityboje
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vištiena gali tapti vertinga subalansuotos, sveikatai palankios mitybos dalis: „Visų pirma, vištiena yra puikus baltymų šaltinis, todėl jį gali rinktis tie, kurie nori palaikyti raumenų augimą, atstatymą ir bendrą fizinę sveikatą. Vištiena ypač žinoma dėl savo liesos krūtinėlės mėsos, kurioje yra mažai riebalų ir daug baltymų, todėl ji yra maistingųjų medžiagų turtingas pasirinkimas tiems, kurie nori patenkinti kasdienį baltymų poreikį be pernelyg didelio sočiųjų riebalų kiekio, dažnai randamo raudonoje mėsoje. Be to, paukštienoje gausu svarbiausių vitaminų, ypač B komplekso: niacino, riboflavino ir vitamino B12. Jie atlieka svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje, energijos gamyboje ir įvairių organizmo sistemų veikloje. Taip pat šie vitaminai prisideda prie bendros sveikatos, o jų lengvai gaunama vartojant vištieną.“
Dr. E. Gavlienė priduria, kad vištienoje gausu svarbiausių mineralinių medžiagų, įskaitant seleną ir fosforą, kuris labai svarbus sveikiems kaulams išlaikyti. Be to, gydytojos dietologės teigimu, tai, kad vištienoje yra mažai sočiųjų riebalų turinčių baltymų, lemia širdies ir kraujagyslių ligų rizikos sumažėjimą.
Nuo senoviškų vištienos paruošimo būdų iki molekulinės gastronomijos
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad vištiena – tai vienas populiariausių kulinarijoje naudojamų maisto produktų pasaulyje.
„Senovės graikai ir romėnai vištieną dažnai kepdavo ant grotelių, gardindavo žolelėmis ir prieskoniais, dėdavo į sriubas ir troškinius, o indų virtuvėje vištiena buvo naudojama įvairiuose kario patiekaluose, pagardintuose aromatinių žolelių mišiniu. Be to, Viduramžių Europoje vištiena paprastai buvo kepama arba verdama ir patiekiama dažniausiai tik per šventes. Ši ankstyvoji kulinarinė praktika padėjo pagrindą daugeliui įvairių vištienos patiekalų, kuriais mėgaujamės šiandien“, – pasakoja ekspertė.
Išmėginkite įdomesnių vištienos patiekalų
O. Suchočeva pastebi, kad pirkėjai linkę rinktis lietuvišką produkciją, o „Rimi“ prekiauja tik lietuviška vištiena. Komercijos operacijų vadovė pabrėžia, kad eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti naujus receptus su tradiciniais ingredientais svarbu, nes tai skatina kulinarinį kūrybiškumą, maisto gamybos įgūdžių ugdymą bei platesnį įvairių patiekalų pažinimą: „Akivaizdu, kad modernių vištienos patiekalų asortimentas atspindi šiuolaikines kulinarines tendencijas. Šiuo metu matyti madingi vištienos ir avokadų skrebučiai ar vištienos irbolivinės balandos dubenėliai. Rečiau sutikti galima itin unikalius patiekalus, pavyzdžiui, vištienos suši. Nors, žinoma, nereikėtų visiškai pulti į tokius kulinarinius kraštutinumus, vis dėlto tikrai verta kartais atitolti nuo tradicinių vištienos paruošimų būdų ir išmėginti įvairesnių receptų, kad ir saldžiai aštrios korėjietiškos keptos vištienos. Įvairesni patiekalai tikrai praskaidrins kasdienybę ir leis atskleisti naujų kulinarinių sugebėjimų.“
Ekspertė primena, kad dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: „Kiekvieną savaitę iki švenčių parduotuvėse taikomos vis naujos nuolaidos, tad tai puiki proga iš anksto pasiruošti Kalėdoms ir pasipildyti šaldiklius bei spinteles. Visada verta pasitikrinti ir „Mano Rimi“ lojalumo programos teikiamus asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kviečiame pasileisti į skonių kelionę bei pasigaminti aromatais stebinančio Puerto Riko vištienos troškinio.
RECEPTAS
Puerto Riko vištienos troškinys
Patiekalui reikės:
500 g vištienos šlaunelių be kaulų ir odos – šviežia viščiukų broilerių šlaunelių mėsa be antibiotikų „Rimi“, A klasės 4,49 € / 1 kg;
2 a. š. universalių prieskonių mišinio;
2 v. š. kepimo aliejaus;
1 vnt. svogūno, supjaustyto stambiais kubeliais;
3 vnt. skiltelių smulkiai supjaustyto česnako;
200 g pomidorų padažo – ekologiški trinti pomidorai „I Love Eco“, 1,59 € / 500 g;
2 vnt. lauro lapų;
2 a. š. džiovinto raudonėlio;
0,5 indelio marinuotų žaliųjų alyvuogių su paprika – žaliosios alyvuogės su paprikomis „Rimi Basic“ 0,39 € / 180g;
1 vnt. didelės bulvės, supjaustytos 5 centimetrų kubeliais;
2 vnt. didelių morkų;
700 ml vištienos sultinio.
Gaminimo eiga:
1. Popieriniais rankšluosčiais kruopščiai nusausinkite vištienos šlauneles. Jas supjaustykite 5 centimetrų dydžio kubeliais. Pagardinkite universalių prieskonių mišiniu.
2. Įkaitinkite kaitlentę ant vidutinio stiprumo. Į puodą įpilkite aliejaus. Jam įkaitus, sudėkite vištieną ir apkepkite.
3. Vištienai parudavus, išimkite ją iš puodo ir atidėkite į šalį. Į puodą suberkite svogūną ir kepkite tol, kol jis taps permatomas, apie 2 minutes. Sudėkite česnaką ir kepkite apie 1 minutę.
4. Sudėkite pomidorų padažą ir virkite 2–3 minutes, kol padažas taps tirštas ir burbuliuojantis.
5. Suberkite lauro lapus, raudonėlį, alyvuoges, bulves, morkas ir vištienos sultinį. Mišinį užvirinkite.
6. Įdėkite vištieną atgal į puodą. Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir virkite 40–50 minučių, kol vištiena iškeps.
7. Nukelkite troškinį nuo ugnies, paragaukite ir pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Prieš patiekdami išimkite lauro lapus.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos lapkričio 11 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Inovatyvūs technologiniai sprendimai daugelyje verslo sektorių jau tapo neatsiejama kasdienių procesų dalimi. Tai seniai nebėra išskirtinis verslo bruožas – tikrąją...
Lietuvių dirbtinio intelekto (DI) platforma „nexos.ai“, sukurta „Nord Security“ įkūrėjų komandos, pritraukė 30 mln. eurų „A serijos“ investiciją. Pagrindiniais partneriais...
Į Lietuvos gamyklas kelią jau skinasi skaitmeniniai kolegos, kuriuos išbandė ir įvertino pasaulio gamybos gigantai. Įvairiose pramonės šakose taikomi skaitmeniniai...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...
Ar ryte sunkiai pakylate iš lovos, nuolat jaučiatės suirzę ir pavargę, o net menkiausia užduotis kelią didžiulį stresą? Tai perdegimo simptomai, su kuriais šiandien...