Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
Augalinio sausio mėnesio iššūkis „Augalausis“ neša svarbią žinią žmonėms, skatindamas juos rinktis sveikatai ir aplinkai palankesnę mitybą. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius sako, kad nebūtina visiems per dieną tapti veganais ir vegetarais, tačiau augalinės kilmės produktų įtraukimas į savo kasdienę mitybą yra didelis žingsnis tvaresnės ateities link.
„Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė sutinka, kad siekiant atrasti augalinio maisto įvairovę nereikėtų imtis kraštutinumų ir visiškai atsisakyti mėsos produktų – geriausia prie pokyčių pratintis pamažu.
„Jei iki šiol gyvūninės kilmės produktus valgėte kasdien ir po kelis kartus, iš pradžių mėsos galite atsisakyti vieną dieną per savaitę. Tuomet šį laiką ilginkite, atidžiai stebėdami savo savijautą. Gali būti, kad po kurio laiko gyvūninės kilmės produktų jums norėsis vis mažiau ir mažiau“, – pataria „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.
Augalinis maistas neturi būti prėskas
Dažnai girdimas mitas, kad augaliniam maistui trūksta skonio. Anot V. Radzevičiaus, augalinės kilmės patiekalai gali būti labai skanūs, jei yra tinkamai paruošti ir pagardinti prieskoniais, kaip ir bet kuris kitas mėsos patiekalas.
„Prieskonių stengiuosi per daug nemaišyti, bet naudojant juos subtiliai galima išgauti ir labai gurmanišką skonį. Ir tikrai nebūtina viską kepti ar virti – galima rinktis gaminti ir ant garų, ir orkaitėje, ir netgi krosnyje. Maistas garuose populiarus sveika virtuve garsėjančioje Azijoje ir tai tikrai yra gera erdvė skonio paieškoms“, – teigia žinomas kulinaras.
Pirmiausia – sveikata
Žinomas keliautojas ir kulinaras sako, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios svarbu įtraukti augalinių patiekalų į savo kasdienę mitybą, yra sveikata.
„Augalinės kilmės maisto produktuose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų, kurios yra būtinos žmogaus organizmui. Juk ne šiaip sau jos vadinamos organizmo šluota. Aktualus dalykas yra ir naudingumas planetai – augalinės kilmės maistas daro mažesnę žalą aplinkai nei gyvūninės kilmės produktai“, – dalinasi V. Radzevičius.
Jis pratęsia, kad remiantis mokslu, augalinio maisto vartojimas mažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją. Taip pat efektyviau naudojami žemės ištekliai. Nors kiekvienas turi teisę rinktis, ką valgyti, augalinės kilmės produktai, tikėtina, ateityje taps mitybos pagrindu.
Valgiaraštyje – ne tik salotos
Kalbėdamas apie skonių įvairovę, V. Radzevičius siūlo eksperimentuoti išbandant vis naujus receptus ir taip atrasti begales skirtingų derinių. Pasak jo, ankštinės daržovės yra vienas organizmui naudingiausių baltymų šaltinių, todėl mitybos racione turėtų užimti svarbią vietą. Kartu svarbu nepamiršti vaisių ir daržovių, kurie yra vitaminų, maistinių skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis.
Tam, kad augalinės kilmės receptų idėjų nereikėtų ieškoti ilgai, žinomas kulinaras kviečia išbandyti padažą iš keptų pomidorų, kuris patiks ir gurmanams, ir tradicinių skonių mėgėjams.
Reikės:
3 kg. pomidorų;
3 svogūnų;
1 stiklinės rudojo cukraus;
2 česnako galvų;
2 šaukštų druskos;
100 ml. alyvuogių aliejaus;
1 aitriojo pipiro ankšties arba 1 arbatinio šaukštelio smulkintos aitriosios paprikos;
rozmarino šakelės arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų;
raudonėlio šakelės arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių;
2 šviežio baziliko šakelių arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų;
1 arbatinio šaukštelio sumaišytų maltų karčiųjų ir kvapniųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
1. Pomidorus nuplaukite, išpjaukite kotelius ir supjaustykite į keturias dalis.
2. Supjaustykite svogūnus į keturias dalis. Nulupkite česnakus ir kiekvieną skiltelę perpjaukite per pusę.
3. Pomidorus, svogūnus, česnaką, aitrųjį ir kvapiuosius pipirus sudėkite į kepimo indą ir apibarstykite cukrumi, druska, maltais pipirais, žolelėmis ir aliejumi.
4. Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 valandas. Kai iškeps, sudėkite į puodą, viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar kartą užkaitinkite iki virimo.
5. Padažą išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Juos užsukite, pastatykite dangteliais žemyn, užklokite ir palikite, kad atvėstų.
6. Padažą laikykite vėsiai.
Skanaus!
Donata Drakšė tapo „Luminor” rinkodaros vadove Baltijos šalims
Atraskite Ameriką savo virtuvėje: pigios ir gardžios amerikietiškų patiekalų idėjos
Vokiečių kalbos savaitės proga „Lidl“ primena: siekiant karjeros – kelias kalbas mokėti verta
Gyventi sveikiau gali padėti ir darbdavys: kaip „Lidl“ rūpinasi savo komandos narių fizine ir emocine sveikata?
Uoga, kuri nustebins: trys socialinių tinklų įkvėpti receptai su vynuogėmis
„Lidl“ tęsia plėtrą: kviečia prisijungti prie naujos parduotuvės komandos Vilniuje
Rugsėjo 1-osios proga „Lidl Lietuva“ darbuotojų vaikams – dovanų rinkiniai naujiems mokslo metams
Naujoje darbdavio įvaizdžio kampanijoje – realūs rezultatai: per metus pareigose pakilo beveik 40 proc. „Lidl“ parduotuvės darbuotojų
Mokslo metams artėjant: sveikatai palankesnės priešpiečių dėžutės paslaptys – nuo greitų užkandžių iki subalansuotų pietų
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...