Paskelbta
7 val prieš-
By
LukasDienoms jau pagaliau ilgėjant, savaime norisi daugiau žalumos ir vitaminų. Ant palangės žaliuojantys prieskoniai ir žalumynai ne tik kuria pavasarišką nuotaiką, bet ir yra nepamainomi pagalbininkai virtuvėje. Kad palangių daržininkystės sezonas Lietuvoje jau prasidėjo, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Pasak jos, dažnuose namuose pirmaisiais pavasario pranašais tampa svogūnų laiškai, mat svogūnų sodinukų kaina patraukli, o daug darbo juos užauginti nereikia.
„Populiarėjant sveikai mitybai ir natūralumui, daugelis atsigręžia į tai, kuo užsiimant matydavo savo tėvus, senelius. Todėl daržininkystė ir sodininkystė pastaraisiais metais išgyvena tikrą renesansą – įvairios sėklos, sodinukai muša pardavimų rekordus. Pavyzdžiui, pernai gėlių svogūnėlių bei svogūnų sodinukų nupirkta beveik 4 kartus daugiau nei 2023-iaisiais. Šiemet vasario pradžioje jau juntamas vis augantis susidomėjimas svogūnų sodinukais – paprastai jie tampa vienais pirmųjų pasirinkimų tiems, kurie nori namuose užsiauginti natūralių, ekologiškų prieskonių. Matydami tokią paklausą, jų turime net kelių rūšių – nuo tradicinių geltonų iki ryškesnio skonio raudonųjų svogūnų“, – sako G. Kitovė.
„Iki“ šviežių gėlių ir augalų kategorijos vadybininkė Vesta Paukštelo sako, kad net žiemą galima mėgautis sultingais, traškiais ir sveikatai naudingais naminiais svogūnų laiškais.
Šie išskirtinio skonio žalumynai yra ne tik įvairiausių lietuviškų patiekalų ingredientas, bet be jų sunkiai įsivaizduojama ir azijietiška virtuvė. Tad ar laikotės tradicijų, ar mėgstate savo virtuvėje „pakeliauti“ – svogūnų laiškai taps puikiu įrankiu pagerinant skonį.
V. Paukštelo pasakoja, kad pirmuosius svogūnų laiškus skanauti jau galima praėjus maždaug dviem savaitėms nuo pasodinimo. Tad jeigu šį nesunkų darbą atliksite šį savaitgalį, žalumynus skabysite dar net nesulaukus kalendorinio pavasario.
Kaip ant palangės užsiauginti svogūnų laiškų?
„Svogūnai – nepretenzingi augalai. Jų pasisodinsite net ir turėdami labai ribotą erdvę namuose – pakaks lovelio, didesnio vazono ar kelių mažesnių. Tiesa, kaip ir auginant bet kurį augalą, reikia atsiminti kelias taisykles. Jomis vadovaujantis, galėsite džiaugtis dideliu šio žalumyno derliumi“, – sako „Iki“ šviežių gėlių ir augalų kategorijos vadybininkė.
Kada sodinti? Svogūnus ant palangės galima sodinti praktiškai ištisus metus. Bet šis sprendimas ypač aktualus dar žiemą, kai lauke pilka ir niūru, o lėkštėse trūksta daržovių.
Tinkama žemė. Svogūnų sodinukai, kaip ir kitos daržovės ar prieskoninės žolelės, geriausiai auga specialiai tam skirtoje, mineralinėmis medžiagomis praturtintoje, bet neutralioje žemėje.
Kaip sodinti? Reikėtų svogūnų sodinukus sodinti 2–3 cm gylyje. Sodinant du trečdaliai galvučių turi būti po žeme, likęs trečdalis – virš žemės. Jei sodinate pailgame vazone, tarp svogūnų palikite apie 5 cm atstumus.
Duokite saulės, tačiau ne iškart. Tik pasodinus, geriausia juos laikyti šiltoje ir tamsioje vietoje, o daigams prasikalus – perkelti ant palangės, kur svogūnai gaus daugiau šviesos. Nepalikite jų šešėlyje, nes augdami saulėje laiškai bus ir žalesni, ir stangresni.
Tinkama drėgmė. Namuose auginant svogūnų sodinukus reikėtų nepamiršti palaikyti drėgmę, ypač jei po palange, ant kurios jie auga, yra radiatorius. Pasodintus svogūnų sodinukus būtina nuolat negausiai palaistyti, geriausiai tam naudoti vandens purškiklį, kad jų per daug neperlietumėte.
Ar reikia tręšti? Ant palangės auginamų svogūnų papildomai tręšti nereikia. Pakanka švelniai apipurkšti substratą, palaikyti nuolatinį apšvietimą ir maždaug 20 °C temperatūrą.
„Iki“ pirmasis iš didžiųjų tinklų pradėjo prekiauti šiais produktais: štai kaip jie ketina kovoti su maisto švaistymu
Nepraleiskite progos! Šie genialiai paprasti receptai savaitgaliui padės sutaupyti ir pailsėti
Pirmoji atsinaujinusi „Iki“ parduotuvė šiemet atidaryta Alytuje – tik čia laukia išskirtinės nuolaidos
„Iki“ pradėjo dirbti nauji „kolegos“ – parduotuvėse sukasi robotai
„Iki“ parduotuvėse – svarbūs pokyčiai pirkėjų patogumui: sutaupyti bus dar paprasčiau
Pistacijos – ne tik Dubajaus šokoladui. Sužinok, kiek jų valgyti ir kaip net pagrindinis patiekalas taps nepakartojamas
Instagrameris Andrius Šimulynas atskleidžia: kultiniai Romos makaronai iš vos 5 produktų – pigiai ir neįtikėtinai skaniai
2024-aisiais „Iki“ parduotuvėse – naujovės, sukurtos pagal pirkėjų patarimus
Prancūzas konditeris atskleidžia: 3 neįprastos, sočios ir pigios idėjos su kruasanais, kurias turite išbandyti
„Unicorns Lithuania“ valdybos narys, „Omnisend“ vadovas Rytis Laurinavičius Metų pradžia prasidėjo džiugiais pranešimais apie tai, kad dar niekada taip gerai...
Kiekvienais metais verslai kartoja tą patį scenarijų: Valentino dieną skatina meilės tematikos pirkimus ir dovanas, Velykoms reklamuoja šventinius rinkinius ir...
Kėdainių laisvojoje ekonominėje zonoje pradėtos antrojo didžiausios Ukrainos gyvūnų maisto gamintojos „Kormotech“ gamyklos statybos. Į šį projektą šunų ir kačių...
IT ir skaitmenizacijos sprendimų bendrovė „Baltic Amadeus“ turi naują informacijos saugumo padalinio vadovą – nuo vasario pradžios šias pareigas pradeda...
Robotizacija keičia prekybos sektorių – „Iki“ žengė dar vieną žingsnį šia kryptimi. Šešiose Vilniaus „Iki“ parduotuvėse ne vienas pirkėjas jau...
Dienoms jau pagaliau ilgėjant, savaime norisi daugiau žalumos ir vitaminų. Ant palangės žaliuojantys prieskoniai ir žalumynai ne tik kuria pavasarišką...
Mokykloje prasideda ne tik mokymasis, bet ir atsiranda galimybių atrasti save, išsiugdyti savybes, kurios lydės visą gyvenimą. Mokyklose po vienu...
Draudikai pastebi, kad nesustoja augti registruojamų būsto žalų apimtys. „Lietuvos draudimo“ duomenimis, praėjusiais metais buvo registruota 38,5 tūkst. pranešimų apie...
Artimiausiomis dienomis elektros vartotojai gaus sausio mėnesio sąskaitas, tačiau jų sumos daliai vartotojų gali būti kiek didesnės. Ekspertai primena, kad...
Eurostato duomenimis, 2024 m. 72 proc. 16–75 m. Europos Sąjungos gyventojų apsipirko internetu, nors dar 2019 m. šis rodiklis siekė...