Sekite naujienas

Ekspertai

Šventinis maisto ruošimo maratonas prasideda: lengvi būdai sutaupyti ir mažiau švaistyti

L

Paskelbta

-

12 patiekalų, tradiciškai patiekiamų per Kūčias, suteikia šventiniam stalui gausos ir išskirtinumo, tačiau naujausias Kalėdų tyrimas atskleidė, kad du iš penkių Lietuvos gyventojų šventiniu laikotarpiu norėtų išvengti maisto švaistymo. „IKEA Lietuva“ Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys dalinasi praktiniais patarimais, kaip surengti šventę neišlaidaujant ir užtikrinti, kad kuo mažiau maisto likučių iškeliautų į šiukšliadėžę.

Reklama

„Maistas yra svarbi švenčių dalis – būtų sunku įsivaizduoti Kalėdų sezoną be namuose ruoštais ir svečių atsineštais patiekalais nukrauto stalo. Tačiau sąmoningai apgalvotos vaišės gali džiuginti ne ką mažiau, o gal net ir labiau: planavimas, ką dėti ant stalo, padeda tausoti išteklius ir sukurti išskirtinį meniu. Kūrybiškai panaudokite namuose turimus likučius ir papildomai įsigykite tik tuos produktus, kurių trūksta. Taip ne tik sumažinsite galimų maisto atliekų kiekį, bet ir sutaupysite pinigų bei laiko virtuvėje – daugiau jo liks bendravimui su artimaisiais“, – sako IKEA Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys.

Planuokite iš anksto. Pirmiausia įsivertinkite, kiek ruošite patiekalų ir kiek planuojate turėti svečių. Taip pat verta pagalvoti, kokius produktus galėtumėte panaudoti ne vienam patiekalui ar vėliau paversti kito patiekalo dalimi. Pavyzdžiui, iš daržovių, likusių po vakarienės, kitą dieną galima išvirti sriubą, o duonos likučius apkepti, įtrinti česnakais ir turėti puikų naują užkandį. Apsipirkti eikite su sąrašu – taip neprisirinksite, ko nereikia, ir išleisite mažiau.

Atraskite maisto laikymo sprendimus. Kad būtų patogiau, savo virtuvėje turėkite įvairių maisto laikymo sprendimų: skirtingų dydžių dėžučių, stiklainių, silikoninių maisto dangčių, užspaudžiamų maišelių, spaustukų ir pan. Kartą įsigiję visą rinkinį, netruksite pastebėti, kaip ši nedidelė investicija atsiperka, padėdama išlaikyti maistą šviežią ne tik per šventes, bet ir kasdien. Tinkamai laikant produktus ir maisto likučius, mažiau jų taps atliekomis ir bus paprasčiau palaikyti tvarką virtuvėje.

Patiekite porcijomis. Užuot iš karto dėję visą maistą ant stalo, apsvarstykite galimybę patiekti jį mažesnėmis porcijomis, kad salotos stovėdamos nesukristų, o desertai ir kiti patiekalai neprarastų išvaizdos. Dalį jų atsidėkite sandariuose indeliuose su dangteliais – prireikus galėsite tiesiog pakeisti tuščius indelius pilnais, o ant stalo visada bus šviežio, valgyti saugaus maisto ir nereikės dalies jo išmesti.

Nepalikite maisto ant stalo per naktį. Per ilgai palikus maistą kambario temperatūroje, gali pradėti daugintis bakterijos ir jis tampa nesaugus valgyti. Todėl maisto likučius geriau laikyti šaldytuve – sandariuose induose, užspaudžiamuose maišeliuose ir pakuotėse su spaustukais. Toks paprastas sprendimas padės išsaugoti patiekalų skonį, aromatą ir išvaizdą iki kitos dienos.

carvertical VIN patikra

Kūrybiškai panaudokite likučius. Užuot leidę maisto likučiams nueiti perniek, panaudokite juos dar kartą – sutaupysite pinigų ir galėsite mėgautis gardžiais patiekalais be papildomų ingredientų. Iš vakarykščių likučių išsivirkite kreminės ar šiupininės sriubos. Tokios sriubos gaminimas net gali virsti bendra pramoga po atviru dangumi, prie laužo. Atlikusius vaisius suplakite į pusryčių kokteilį, o iš duonos, mėsos ir sūrio likučių išsikepkite karštų sumuštinių.

Kas liks, užšaldykite. Užšaldžius galima pratęsti daugelio produktų ir maisto likučių galiojimo laiką, o kartu – sutaupyti laiko gaminant ateityje. Šaldiklyje tinka laikyti uogas, daržoves, duoną ir net pagamintus patiekalus. O tam, kad nepamirštumėte, ką kada užšaldėte, ant dėžučių galite užrašyti datas. Šaldymas – praktiškas ir veiksmingas maisto tvarkymo būdas, leisiantis mėgautis likučiais dar ilgai po švenčių.

Vaišinkite ir dalinkitės. Dažnai nutinka taip, kad prigaminę per daug maisto, dalį jo sudedame svečiams kaip lauknešėlį išsinešti. Kad būtų patogiau parsigabenti ir paskui naudoti, skirtingus likučius (mėsą, ryžius ir kt.) supakuokite į atskirus indelius ir laikykite šaldytuve iki svečių išvykimo.

 

Naujienos

Startuoliai12 val prieš

Lietuvių startuolis „Commody“ pritraukė 0,5 milijono eurų investicijų

Kolekcinių automobilių platforma „Commody“ sulaukė sėkmės – pritraukė 500 tūkst. eurų investicijų. Praėjusiais metais veiklą pradėjusi įmonė – pirmoji automobilių...

Auto18 val prieš

BYD automobilių pristatymo proga „Inchcape Lietuva“ Vilniaus širdyje surengė išskirtinį renginį

Trečiadienio vakarą automobilių prekybos grupė „Inchcape Lietuva“ surengė išskirtinę į Lietuvą žengiančio automobilių gamintojo BYD („Build Your Dreams“) premjerą. Vilniaus...

Startuoliai2 d. prieš

Revoliucinis „Doramed“ sprendimas: kaip lengvai mesti rūkyti 2025-aisiais?

Ar elektromagnetinius impulsus generuojantis prietaisas gali padėti žmonėms, ilgą laiką nesėkmingai bandžiusiems mesti rūkyti? Ar tai gali pavykti tik per...

Verslas2 d. prieš

Telekomunikacijų sektoriaus rizikos – nuo povandeninių kabelių saugumo iki talentų išlaikymo

Telekomunikacijų bendrovėse Lietuvoje ūžiančios permainos atskleidžia, kokia dinamiška ir kompleksiška yra šio sektoriaus aplinka. Įvertinę telekomunikacijų industrijoje pasauliniu mastu vykstančius...

Verslas2 d. prieš

„Camelia“ pristato naują darbdavio įvaizdžio kampaniją, kurios centre – komandos vienybė

Jau beveik tradicija tampa kovo mėnesį pasitikti su nauja vaistinių tinklo „Camelia“ darbdavio įvaizdžio kampanija. Šįkart tęsiama ankstesnių metų kampanijos...

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |