Paskelbta
10 mėnesių prieš-
12 patiekalų, tradiciškai patiekiamų per Kūčias, suteikia šventiniam stalui gausos ir išskirtinumo, tačiau naujausias Kalėdų tyrimas atskleidė, kad du iš penkių Lietuvos gyventojų šventiniu laikotarpiu norėtų išvengti maisto švaistymo. „IKEA Lietuva“ Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys dalinasi praktiniais patarimais, kaip surengti šventę neišlaidaujant ir užtikrinti, kad kuo mažiau maisto likučių iškeliautų į šiukšliadėžę.
„Maistas yra svarbi švenčių dalis – būtų sunku įsivaizduoti Kalėdų sezoną be namuose ruoštais ir svečių atsineštais patiekalais nukrauto stalo. Tačiau sąmoningai apgalvotos vaišės gali džiuginti ne ką mažiau, o gal net ir labiau: planavimas, ką dėti ant stalo, padeda tausoti išteklius ir sukurti išskirtinį meniu. Kūrybiškai panaudokite namuose turimus likučius ir papildomai įsigykite tik tuos produktus, kurių trūksta. Taip ne tik sumažinsite galimų maisto atliekų kiekį, bet ir sutaupysite pinigų bei laiko virtuvėje – daugiau jo liks bendravimui su artimaisiais“, – sako IKEA Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys. Vilniaus šaltibarščių festivalyje bėgs su rožine sriuba rankose
Planuokite iš anksto. Pirmiausia įsivertinkite, kiek ruošite patiekalų ir kiek planuojate turėti svečių. Taip pat verta pagalvoti, kokius produktus galėtumėte panaudoti ne vienam patiekalui ar vėliau paversti kito patiekalo dalimi. Pavyzdžiui, iš daržovių, likusių po vakarienės, kitą dieną galima išvirti sriubą, o duonos likučius apkepti, įtrinti česnakais ir turėti puikų naują užkandį. Apsipirkti eikite su sąrašu – taip neprisirinksite, ko nereikia, ir išleisite mažiau. Dovilė Filmanavičiūtė papasakojo, kaip taupo maistui ir kodėl perka besibaigiančio galiojimo maisto produktus
Atraskite maisto laikymo sprendimus. Kad būtų patogiau, savo virtuvėje turėkite įvairių maisto laikymo sprendimų: skirtingų dydžių dėžučių, stiklainių, silikoninių maisto dangčių, užspaudžiamų maišelių, spaustukų ir pan. Kartą įsigiję visą rinkinį, netruksite pastebėti, kaip ši nedidelė investicija atsiperka, padėdama išlaikyti maistą šviežią ne tik per šventes, bet ir kasdien. Tinkamai laikant produktus ir maisto likučius, mažiau jų taps atliekomis ir bus paprasčiau palaikyti tvarką virtuvėje.
Patiekite porcijomis. Užuot iš karto dėję visą maistą ant stalo, apsvarstykite galimybę patiekti jį mažesnėmis porcijomis, kad salotos stovėdamos nesukristų, o desertai ir kiti patiekalai neprarastų išvaizdos. Dalį jų atsidėkite sandariuose indeliuose su dangteliais – prireikus galėsite tiesiog pakeisti tuščius indelius pilnais, o ant stalo visada bus šviežio, valgyti saugaus maisto ir nereikės dalies jo išmesti. Šventės be rūpesčių
Nepalikite maisto ant stalo per naktį. Per ilgai palikus maistą kambario temperatūroje, gali pradėti daugintis bakterijos ir jis tampa nesaugus valgyti. Todėl maisto likučius geriau laikyti šaldytuve – sandariuose induose, užspaudžiamuose maišeliuose ir pakuotėse su spaustukais. Toks paprastas sprendimas padės išsaugoti patiekalų skonį, aromatą ir išvaizdą iki kitos dienos.
Kūrybiškai panaudokite likučius. Užuot leidę maisto likučiams nueiti perniek, panaudokite juos dar kartą – sutaupysite pinigų ir galėsite mėgautis gardžiais patiekalais be papildomų ingredientų. Iš vakarykščių likučių išsivirkite kreminės ar šiupininės sriubos. Tokios sriubos gaminimas net gali virsti bendra pramoga po atviru dangumi, prie laužo. Atlikusius vaisius suplakite į pusryčių kokteilį, o iš duonos, mėsos ir sūrio likučių išsikepkite karštų sumuštinių. Verslininkė Ineta Puzaraitė-Žvagulienė: „Vaikams maratonas – būdas išbandyti savo jėgas“
Kas liks, užšaldykite. Užšaldžius galima pratęsti daugelio produktų ir maisto likučių galiojimo laiką, o kartu – sutaupyti laiko gaminant ateityje. Šaldiklyje tinka laikyti uogas, daržoves, duoną ir net pagamintus patiekalus. O tam, kad nepamirštumėte, ką kada užšaldėte, ant dėžučių galite užrašyti datas. Šaldymas – praktiškas ir veiksmingas maisto tvarkymo būdas, leisiantis mėgautis likučiais dar ilgai po švenčių.
Vaišinkite ir dalinkitės. Dažnai nutinka taip, kad prigaminę per daug maisto, dalį jo sudedame svečiams kaip lauknešėlį išsinešti. Kad būtų patogiau parsigabenti ir paskui naudoti, skirtingus likučius (mėsą, ryžius ir kt.) supakuokite į atskirus indelius ir laikykite šaldytuve iki svečių išvykimo.
Prieš ir po. Kaip svetainė tapo Prancūziją primenančia vieta namuose
Nauja vieta, nauji ryšiai: paprasti būdai, kaip sukurti namų jausmą
Ekspertai atskleidžia visuomenėje gyvuojančius mitus, palaikančius smurtą: kaip nuo jų išsivaduoti?
Spalvų pliūpsnis: įsileiskite ryškias 2025-ųjų rudens interjero tendencijas į savo namus
Daugiau nei pusė lietuvių jaučiasi labiau priklausantys namams, kai aplinka atspindi jų asmenybę
Džiaugsmas – tai įgūdis: ekspertai atskleidžia, kodėl verta jį puoselėti namuose ir kaip tai padaryti
Per metus IKEA poveikis klimato kaitai mažėjo 5 procentais
Funkcionalumas ir jaukumas: patarimai, kaip sėkmingai transformuoti biuro erdvę
Prieš ir po: pamatykite, kaip nedidelėje svetainėje sutalpinti ir laisvalaikį, ir nakties poilsį
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...