Sekite naujienas

Ekspertai

Šventinis maisto ruošimo maratonas prasideda: lengvi būdai sutaupyti ir mažiau švaistyti

L

Paskelbta

-

12 patiekalų, tradiciškai patiekiamų per Kūčias, suteikia šventiniam stalui gausos ir išskirtinumo, tačiau naujausias Kalėdų tyrimas atskleidė, kad du iš penkių Lietuvos gyventojų šventiniu laikotarpiu norėtų išvengti maisto švaistymo. „IKEA Lietuva“ Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys dalinasi praktiniais patarimais, kaip surengti šventę neišlaidaujant ir užtikrinti, kad kuo mažiau maisto likučių iškeliautų į šiukšliadėžę.

Reklama

„Maistas yra svarbi švenčių dalis – būtų sunku įsivaizduoti Kalėdų sezoną be namuose ruoštais ir svečių atsineštais patiekalais nukrauto stalo. Tačiau sąmoningai apgalvotos vaišės gali džiuginti ne ką mažiau, o gal net ir labiau: planavimas, ką dėti ant stalo, padeda tausoti išteklius ir sukurti išskirtinį meniu. Kūrybiškai panaudokite namuose turimus likučius ir papildomai įsigykite tik tuos produktus, kurių trūksta. Taip ne tik sumažinsite galimų maisto atliekų kiekį, bet ir sutaupysite pinigų bei laiko virtuvėje – daugiau jo liks bendravimui su artimaisiais“, – sako IKEA Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys.

Planuokite iš anksto. Pirmiausia įsivertinkite, kiek ruošite patiekalų ir kiek planuojate turėti svečių. Taip pat verta pagalvoti, kokius produktus galėtumėte panaudoti ne vienam patiekalui ar vėliau paversti kito patiekalo dalimi. Pavyzdžiui, iš daržovių, likusių po vakarienės, kitą dieną galima išvirti sriubą, o duonos likučius apkepti, įtrinti česnakais ir turėti puikų naują užkandį. Apsipirkti eikite su sąrašu – taip neprisirinksite, ko nereikia, ir išleisite mažiau.

Atraskite maisto laikymo sprendimus. Kad būtų patogiau, savo virtuvėje turėkite įvairių maisto laikymo sprendimų: skirtingų dydžių dėžučių, stiklainių, silikoninių maisto dangčių, užspaudžiamų maišelių, spaustukų ir pan. Kartą įsigiję visą rinkinį, netruksite pastebėti, kaip ši nedidelė investicija atsiperka, padėdama išlaikyti maistą šviežią ne tik per šventes, bet ir kasdien. Tinkamai laikant produktus ir maisto likučius, mažiau jų taps atliekomis ir bus paprasčiau palaikyti tvarką virtuvėje.

Patiekite porcijomis. Užuot iš karto dėję visą maistą ant stalo, apsvarstykite galimybę patiekti jį mažesnėmis porcijomis, kad salotos stovėdamos nesukristų, o desertai ir kiti patiekalai neprarastų išvaizdos. Dalį jų atsidėkite sandariuose indeliuose su dangteliais – prireikus galėsite tiesiog pakeisti tuščius indelius pilnais, o ant stalo visada bus šviežio, valgyti saugaus maisto ir nereikės dalies jo išmesti.

Nepalikite maisto ant stalo per naktį. Per ilgai palikus maistą kambario temperatūroje, gali pradėti daugintis bakterijos ir jis tampa nesaugus valgyti. Todėl maisto likučius geriau laikyti šaldytuve – sandariuose induose, užspaudžiamuose maišeliuose ir pakuotėse su spaustukais. Toks paprastas sprendimas padės išsaugoti patiekalų skonį, aromatą ir išvaizdą iki kitos dienos.

carvertical VIN patikra

Kūrybiškai panaudokite likučius. Užuot leidę maisto likučiams nueiti perniek, panaudokite juos dar kartą – sutaupysite pinigų ir galėsite mėgautis gardžiais patiekalais be papildomų ingredientų. Iš vakarykščių likučių išsivirkite kreminės ar šiupininės sriubos. Tokios sriubos gaminimas net gali virsti bendra pramoga po atviru dangumi, prie laužo. Atlikusius vaisius suplakite į pusryčių kokteilį, o iš duonos, mėsos ir sūrio likučių išsikepkite karštų sumuštinių.

Kas liks, užšaldykite. Užšaldžius galima pratęsti daugelio produktų ir maisto likučių galiojimo laiką, o kartu – sutaupyti laiko gaminant ateityje. Šaldiklyje tinka laikyti uogas, daržoves, duoną ir net pagamintus patiekalus. O tam, kad nepamirštumėte, ką kada užšaldėte, ant dėžučių galite užrašyti datas. Šaldymas – praktiškas ir veiksmingas maisto tvarkymo būdas, leisiantis mėgautis likučiais dar ilgai po švenčių.

Vaišinkite ir dalinkitės. Dažnai nutinka taip, kad prigaminę per daug maisto, dalį jo sudedame svečiams kaip lauknešėlį išsinešti. Kad būtų patogiau parsigabenti ir paskui naudoti, skirtingus likučius (mėsą, ryžius ir kt.) supakuokite į atskirus indelius ir laikykite šaldytuve iki svečių išvykimo.

 

Naujienos

Verslas9 val prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Startuoliai1 d. prieš

Kauno startuolių bendruomenė – investicijos į mokslinius tyrimus ir antreprenerystę

2024-ieji Kauno startuolių ekosistemoje įnešė pokyčių – nuo augančio mažų įmonių skaičiaus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione, iki stiprėjančio įmonių...

Verslas1 d. prieš

Greta Ranonytė. 152 milijardai eurų – ne riba. Kiek dar gali augti „fintech“ Lietuvoje?

Prasidėjus bendrovių metinių finansinių rezultatų skelbimui, akivaizdu, jog Lietuvos „fintech“ sektorius didina pagreitį. Vien Lietuvos elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų...

Verslas1 d. prieš

„SBA Urban“ grupės įmonė pradeda platinti 23,5 mln. eurų obligacijų emisiją verslo centro „Hermanas“ Kaune plėtojimui

„SBA Urban“ ir „TABA Invest“ valdoma įmonė „S3 Business“ pradeda platinti pirmąją 23,5 mln. eurų bendros obligacijų emisijos dalį. Jos...

Nekilnojamasis turtas2 d. prieš

„EIKA Development“ pradeda II etapo pardavimus Pašilaičiuose – daugiau nei 70 % erdvių būstų skirtų šeimoms

„EIKA Development“ Vilniuje, Medeinos g. statomame projekte „Medeinos namai“, pradeda II etapo butų pardavimus. Šiame etape iškils 3 namų korpusai,...

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |