Paskelbta
2 metai prieš-
Brokolių gal ir nerastume tradiciniame lietuviškų šventinių patiekalų sąraše, tačiau šiais laikais vietoje baltos mišrainės dažnai ieškoma lengvesnių salotų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, brokoliai gali būti puikus šventinio stalo ingredientas, nes jame gausu sveikatai palankių medžiagų, be to, brokoliai pasižymi ir priešvėžinėmis savybėmis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, brokoliai – viena tų daržovių, kurios beveik visos dalys valgomos, tad vartojant galima prisidėti prie atliekų mažinimo bei šventinį laikotarpį pasitikti tvariau. Be to, pigiau įsigyti šių daržovių ir sutaupyti galima iki gruodžio 11 d. pasinaudojus taikoma 35 proc. nuolaida „Rimi“ parduotuvėse, perkant su lojalumo kortele. Per šias šventes maisto technologai kviečia išmėginti gaivias brokolių ir spanguolių salotas, kurių suvalgius tikrai nebus sunku atsistoti nuo šventinio stalo.
Gerųjų maistinių medžiagų gausa
Brokolių kulinarinė istorija siekia senovės Romą, kai jie buvo auginami Viduržemio jūros regione. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai, kad brokolis yra sveikatai palankus produktas, rodo jo ilgo vartojimo metai.
„Brokoliuose išties gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų. Tai puikus vitamino C – antioksidanto, palaikančio imuninės sistemos sveikatą ir kolageno formavimąsi – šaltinis. Brokoliuose taip pat yra daug vitamino K, kuris gyvybiškai svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai. Be to, jame yra folatų, kalio ir mangano, kurie prisideda prie bendros geros savijautos. Brokoliuose esančios skaidulos palaiko virškinimo sistemos sveikatą ir padeda palaikyti sveiką svorį, nes skatina sotumo jausmą“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Pasižymi priešvėžiniais junginiais ir nauda širdies sveikatai
Anot gydytojos dietologės, ne paslaptis, kad brokoliai garsėja dar dėl savo priešvėžinių savybių ir širdies, kraujagyslių būklės gerinimo: standartinis jų porcijos dydis paprastai yra maždaug 240 g žalių arba 120 g virtų brokolių.
„Brokoliai garsėja savo priešvėžinėmis savybėmis: jame yra sulforafano – junginio, pasižyminčio priešvėžiniu poveikiu, ypač tomis šios ligos rūšimis, susijusiomis su krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžiu. Sulforafanas veikia palaikydamas natūralius organizmo detoksikacijos procesus ir kovodamas su oksidaciniu stresu“, – teigia dr. E. Gavelienė.
„Be to, brokolių įtraukimas į mitybą gali pagerinti širdies sveikatą. Šioje daržovėje yra skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį. Taip pat brokoliuose esantis kalis palaiko sveiką kraujospūdį. Įtraukdami šias daržoves į sveikatai palankius receptus, žmonės gali pagerinti savo širdies ir kraujagyslių būklę ir sumažinti su širdimi susijusių ligų riziką“, – priduria ekspertė.
Leidžia būti draugiškam aplinkai
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, brokoliai yra universali daržovė, nes visos jų dalys – nuo sultingų žiedynų iki dažnai pamirštamų stiebų ir lapų – yra valgomos, tad atsiranda puiki proga sumažinti maisto produktų atliekų iki minimumo.
„Nors žiedynai paprastai yra pagrindinė brokolio dalis, pasižyminti ryškiu skoniu ir maistine verte, stiebai vis vien yra labai svarbūs kulinariniu požiūriu. Jie yra ne tik valgomi, bet ir gali būti paversti gardžiu užkandžiu ar didesnio patiekalo dalimi. Nulupti ir išvirti brokolių stiebai atskleidžia per traškią savo tekstūrą“, – sako prekybos tinklo ekspertė.
Jei atliko brokolių
O. Suchočeva pabrėžia, kad brokolių perteklių galima užsišaldyti: tai – nesudėtingas procesas, padedantis išsaugoti šviežumą, kad juos būtų galima naudoti maisto gamybai ateityje.
„Pirmiausia rinkitės aukštos kokybės brokolius, kurių žiedynai yra tankūs, kompaktiški, o stiebai tvirti, be jokių pageltimo ar vytimo požymių. Kruopščiai nuplovę brokolius, kad pašalintumėte visus nešvarumus ir likučius, nupjaukite kietas stiebų ir lapų dalis. Blanširavimas yra labai svarbus šio proceso etapas, nes padeda išsaugoti brokolių spalvą, skonį ir maistingąsias medžiagas. Užvirinkite puodą vandens, 2-3 minutėms panardinkite brokolius ir perkelkite juos į ledinį vandenį, kad sustabdytumėte virimo procesą“, – pasakoja komercijos operacijų vadovė.
„Blanširuotus brokolius gerai nusausinkite, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Tuomet supjaustykite juos porcijomis, tinkamomis tipiniams receptams, ir sudėkite į sandarius šaldymo maišelius. Įsitikinkite, kad iš maišelių pašalinote kuo daugiau oro, kad išlaikytumėte optimalų šviežumą. Šaldiklyje maišelius dėkite lygiai, kad brokoliai nesušaltų į gumulėlius“, – rekomenduoja ekspertė ir primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: iki gruodžio 11 d. kokybiškų brokolių galima įsigyti 35 proc. pigiau, perkant su lojalumo kortele.
Ekspertė taip pat primena, jog įsigyjant ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Išmėginkite gaivių brokolių ir spanguolių salotų receptą, kuris ne tik neapsunkins skrandžio besivaišinant kalėdiniais gardėsiais, bet ir praturtins stalą šventinėmis žaliomis bei raudonomis spalvomis.
RECEPTAS
Brokolių ir spanguolių salotos
Padažui reikės:
250 g majonezo;
60 g baltojo cukraus;
30 ml raudonojo vyno acto.
Salotoms reikės:
6 vnt. šoninės juostelių;
3 vnt. brokolių galvučių, supjaustytų kąsnio dydžio gabalėliais;
120 g pjaustyto raudonojo svogūno;
80 g sūdytų saulėgrąžų ar pistacijų branduolių, paskrudintų;
60 g džiovintų spanguolių.
Gaminimo eiga:
1. Pagaminkite padažą: sumaišykite majonezą, cukrų ir actą nedideliame dubenėlyje. Atvėsinkite šaldytuve.
2. Paruoškite salotas: šoninę kepkite didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies, retkarčiais apversdami, kol tolygiai paruduos, apie 10 minučių. Nusausinkite šoninės griežinėlius ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, tada susmulkinkite ir atidėkite į šalį.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite brokolius, svogūnus, saulėgrąžas ar pistacijas, spanguoles. Sudėkite smulkintą šoninę ir apšlakstykite padažu ir viską gerai išmaišykite.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...