Paskelbta
1 metai prieš-
Brokolių gal ir nerastume tradiciniame lietuviškų šventinių patiekalų sąraše, tačiau šiais laikais vietoje baltos mišrainės dažnai ieškoma lengvesnių salotų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, brokoliai gali būti puikus šventinio stalo ingredientas, nes jame gausu sveikatai palankių medžiagų, be to, brokoliai pasižymi ir priešvėžinėmis savybėmis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, brokoliai – viena tų daržovių, kurios beveik visos dalys valgomos, tad vartojant galima prisidėti prie atliekų mažinimo bei šventinį laikotarpį pasitikti tvariau. Be to, pigiau įsigyti šių daržovių ir sutaupyti galima iki gruodžio 11 d. pasinaudojus taikoma 35 proc. nuolaida „Rimi“ parduotuvėse, perkant su lojalumo kortele. Per šias šventes maisto technologai kviečia išmėginti gaivias brokolių ir spanguolių salotas, kurių suvalgius tikrai nebus sunku atsistoti nuo šventinio stalo.
Gerųjų maistinių medžiagų gausa
Brokolių kulinarinė istorija siekia senovės Romą, kai jie buvo auginami Viduržemio jūros regione. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai, kad brokolis yra sveikatai palankus produktas, rodo jo ilgo vartojimo metai.
„Brokoliuose išties gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų. Tai puikus vitamino C – antioksidanto, palaikančio imuninės sistemos sveikatą ir kolageno formavimąsi – šaltinis. Brokoliuose taip pat yra daug vitamino K, kuris gyvybiškai svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai. Be to, jame yra folatų, kalio ir mangano, kurie prisideda prie bendros geros savijautos. Brokoliuose esančios skaidulos palaiko virškinimo sistemos sveikatą ir padeda palaikyti sveiką svorį, nes skatina sotumo jausmą“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Pasižymi priešvėžiniais junginiais ir nauda širdies sveikatai
Anot gydytojos dietologės, ne paslaptis, kad brokoliai garsėja dar dėl savo priešvėžinių savybių ir širdies, kraujagyslių būklės gerinimo: standartinis jų porcijos dydis paprastai yra maždaug 240 g žalių arba 120 g virtų brokolių.
„Brokoliai garsėja savo priešvėžinėmis savybėmis: jame yra sulforafano – junginio, pasižyminčio priešvėžiniu poveikiu, ypač tomis šios ligos rūšimis, susijusiomis su krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžiu. Sulforafanas veikia palaikydamas natūralius organizmo detoksikacijos procesus ir kovodamas su oksidaciniu stresu“, – teigia dr. E. Gavelienė.
„Be to, brokolių įtraukimas į mitybą gali pagerinti širdies sveikatą. Šioje daržovėje yra skaidulų, kurios padeda mažinti cholesterolio kiekį. Taip pat brokoliuose esantis kalis palaiko sveiką kraujospūdį. Įtraukdami šias daržoves į sveikatai palankius receptus, žmonės gali pagerinti savo širdies ir kraujagyslių būklę ir sumažinti su širdimi susijusių ligų riziką“, – priduria ekspertė.
Leidžia būti draugiškam aplinkai
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, brokoliai yra universali daržovė, nes visos jų dalys – nuo sultingų žiedynų iki dažnai pamirštamų stiebų ir lapų – yra valgomos, tad atsiranda puiki proga sumažinti maisto produktų atliekų iki minimumo.
„Nors žiedynai paprastai yra pagrindinė brokolio dalis, pasižyminti ryškiu skoniu ir maistine verte, stiebai vis vien yra labai svarbūs kulinariniu požiūriu. Jie yra ne tik valgomi, bet ir gali būti paversti gardžiu užkandžiu ar didesnio patiekalo dalimi. Nulupti ir išvirti brokolių stiebai atskleidžia per traškią savo tekstūrą“, – sako prekybos tinklo ekspertė.
Jei atliko brokolių
O. Suchočeva pabrėžia, kad brokolių perteklių galima užsišaldyti: tai – nesudėtingas procesas, padedantis išsaugoti šviežumą, kad juos būtų galima naudoti maisto gamybai ateityje.
„Pirmiausia rinkitės aukštos kokybės brokolius, kurių žiedynai yra tankūs, kompaktiški, o stiebai tvirti, be jokių pageltimo ar vytimo požymių. Kruopščiai nuplovę brokolius, kad pašalintumėte visus nešvarumus ir likučius, nupjaukite kietas stiebų ir lapų dalis. Blanširavimas yra labai svarbus šio proceso etapas, nes padeda išsaugoti brokolių spalvą, skonį ir maistingąsias medžiagas. Užvirinkite puodą vandens, 2-3 minutėms panardinkite brokolius ir perkelkite juos į ledinį vandenį, kad sustabdytumėte virimo procesą“, – pasakoja komercijos operacijų vadovė.
„Blanširuotus brokolius gerai nusausinkite, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Tuomet supjaustykite juos porcijomis, tinkamomis tipiniams receptams, ir sudėkite į sandarius šaldymo maišelius. Įsitikinkite, kad iš maišelių pašalinote kuo daugiau oro, kad išlaikytumėte optimalų šviežumą. Šaldiklyje maišelius dėkite lygiai, kad brokoliai nesušaltų į gumulėlius“, – rekomenduoja ekspertė ir primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: iki gruodžio 11 d. kokybiškų brokolių galima įsigyti 35 proc. pigiau, perkant su lojalumo kortele.
Ekspertė taip pat primena, jog įsigyjant ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Išmėginkite gaivių brokolių ir spanguolių salotų receptą, kuris ne tik neapsunkins skrandžio besivaišinant kalėdiniais gardėsiais, bet ir praturtins stalą šventinėmis žaliomis bei raudonomis spalvomis.
RECEPTAS
Brokolių ir spanguolių salotos
Padažui reikės:
250 g majonezo;
60 g baltojo cukraus;
30 ml raudonojo vyno acto.
Salotoms reikės:
6 vnt. šoninės juostelių;
3 vnt. brokolių galvučių, supjaustytų kąsnio dydžio gabalėliais;
120 g pjaustyto raudonojo svogūno;
80 g sūdytų saulėgrąžų ar pistacijų branduolių, paskrudintų;
60 g džiovintų spanguolių.
Gaminimo eiga:
1. Pagaminkite padažą: sumaišykite majonezą, cukrų ir actą nedideliame dubenėlyje. Atvėsinkite šaldytuve.
2. Paruoškite salotas: šoninę kepkite didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies, retkarčiais apversdami, kol tolygiai paruduos, apie 10 minučių. Nusausinkite šoninės griežinėlius ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, tada susmulkinkite ir atidėkite į šalį.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite brokolius, svogūnus, saulėgrąžas ar pistacijas, spanguoles. Sudėkite smulkintą šoninę ir apšlakstykite padažu ir viską gerai išmaišykite.
Skanaus!
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Kaune veikianti elektroninės prekybos bendrovė „Bison Commerce“ pradėjo aktyvią naujų darbuotojų paiešką, pristatydama išskirtinę ir dėmesį patraukiančią reklamos kampaniją. Miesto...
Nuosavas namas – daugelio žmonių gyvenimo tikslas. Tačiau kylančios statybų kainos ir nuolat besikeičianti rinka verčia susimąstyti, kiek šiandien kainuoja...
Nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Tiek laiko gali užtrukti sėkmingai paruošti įmonę pardavimui. Kiek ilgai visas šis procesas užtruks...
Balandžio pradžioje Jungtinių Valstijų įvestas 25 proc. tarifas Europos automobilių importui gali turėti didelių pasekmių Europos automobilių pramonei. Vis tik...
Apie inžinerijos ir technologijos sričių specialistų poreikį kalbama nuolat ir labai garsiai – jų masiškai trūksta ir Lietuvoje, ir užsienyje....
Tobulėjant sukčiams, tenka skirti vis daugiau laiko ir pastangų, kad atskirtume kenksmingus laiškus, skambučius ar žinutes nuo realiai egzistuojančių žmonių...
Nors Lietuvos darbo rinkoje šiuo metu dominuoja Y kartos, gimusių 1981–1996 m., darbuotojai, vyresnių kartų – demografinio sprogimo (gimę 1946–1964...
Atsinaujinanti energija tampa vis svarbesniu veiksniu, kalbant apie verslo tvarumą ir ilgalaikę sėkmę. Šiandien, kai pasaulis susiduria su klimato kaita...
Elektromobiliams vis labiau įsitvirtinant pasaulinėje rinkoje kaip aplinkai draugiškoms ir ekonomiškoms transporto priemonėms, jų populiarumas auga ir Lietuvoje. Vykstant sparčiai...
Pastačius savo naujus namus, prasideda kitas darbų etapas: aplinkos tvarkymas ir puoselėjimas. Vienas svarbiausių kiemo akcentų – graži žaliuojanti veja,...