Paskelbta
1 metai prieš-
Pavasarį, kai į valgiaraštį norisi įtraukti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, pietums mieliau renkamės ne mėsą, o lengvesnius, pigesnius ir mažiau laiko reikalaujančius patiekalus. Žiedinių kopūstų salotos – būtent toks receptas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, iš traškių kalafiorų paruošti pietūs bus naudingi mūsų organizmui, nes žiediniuose kopūstuose gausu skaidulų, įvairių vitaminų ir mineralų. Todėl prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip tinkamai paruošti šią daržovę, kad gamindami ją išsaugotume kuo daugiau naudų.
Lengviems ir maistingiems pietums rinkitės žiedinius kopūstus
Pastaraisiais metais žiediniai kopūstai išgyvena tikrą atgimimą, juos atranda vis daugiau žmonių, o ir receptų internete su šia daržove netrūksta – nuo gaivių salotų, sočių apkepų, košių ir troškinių, iki sriubų, traškių grilyje bei orkaitėje keptų kepsnių ar net žiedinių kopūstų duonos. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad žiediniai kopūstai, dar vadinami kalafiorais, yra išties maistinga daržovė, savo skoniu ir išvaizda artima tiek mums įprastiems kopūstams, tiek Briuselio, lapiniams ar kininiams kopūstams bei brokoliams.
„Žiediniai kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, magniu bei kitomis maistinėmis medžiagomis. Šios daržovės taip pat turi daug priešuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų. Juose taip pat gausu kalio, kuris reguliuoja kraujospūdį, kalcio ir fosforo, kurie subalansuoja skeleto ir raumenų sistemą, magnio, geležies, vario ir beta karoteno, kurie gerina odos bei gleivinių būklę. Be to, gausus chlorofilo ir vitamino C kiekis skatina geležies įsisavinimą, taigi, padeda kovoti su mažakraujyste“, – žiedinių kopūstų naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.
Tiesa, kai kuriems žmonėms šie kopūstai gali sukelti ir nemalonų diskomfortą: „Kalafioruose yra sieros junginių ir netirpių skaidulų, todėl kai kuriems šios medžiagos gali sukelti pilvo pūtimą. Vis dėlto, žiediniai kopūstai tikrai paįvairina mitybos racioną ir suteikia mums daug naudos.“
Svarbu nepervirti ir neperkepti
Prekybos centruose žiedinių kopūstų galima rasti ir šviežių daržovių lentynose, ir šaldytų produktų skyriuose. Tačiau tiek pasirinkus šviežias, tiek šaldytas daržoves svarbu jas tinkamai paruošti, kad nesugadintume nei jų skonio, nei maistinės vertės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad ruošiant žiedinius kopūstus svarbiausia jų nepervirti ir neperkepti.
„Žiediniai kopūstai – viena populiariausių daržovių, kurią galima skanauti tiek žalią, tiek termiškai paruoštą. Verdant troškinius ar sriubas žiedinius kopūstus tikrai lengva pervirti, todėl į tokius patiekalus kalafiorus dėkite vienus paskutiniųjų – užtenka vos 3–5 minutes juos palikti verdančiame vandenyje ir daržovė spės išvirti, tikrai neišskys ir išlaikys savo formą bei malonų traškumą. Ruošiant orkaitėje ar ant grilio žiedinio kopūsto taip pat neperkepkite, nes kuo traškesnė daržovė išliks – tuo ir jos skonis bus malonesnis“, – teigia O. Suchočeva.
Be to, reikėtų atkreipti dėmesį ir į žiedinio kopūsto išvaizdą: „Šviežias kalafioras turėtų būti tvirtas ir sunkus, tad venkite kopūstų, kurie yra minkšti ir savo struktūra primena kempinę. Prieš perkant šį kopūstą dar svarbu atkreipti dėmesį ir į jo lapus. Jie turi būti tamsiai žali, be parudavimų, o pastarieji gali reikšti, kad daržovė nebeatitinka šviežumo standartų. Kitas svarbus aspektas – žiedinio kopūsto spalva. Daržovė turi būti balto ar šiek tiek kreminio atspalvio, be papildomų pageltonavimų ir pajuodavimų.“
Ekspertė priduria, kad žiedinius kopūstus, kaip ir kitas šviežias daržoves geriausia laikyti šaldytuve, tam skirtoje lentynoje arba užšaldyti šaldiklyje. O norintiems sutaupyti ir apsipirkti pigiau primena, jog tai padaryti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Paįvairinkite mitybos racioną iš daržovių paruoštais patiekalais – pietums pasigaminkite gardžias, spalvingas, traškias ir pigias žiedinių kopūstų salotas.
RECEPTAS
Žiedinių kopūstų salotos
Salotoms reikės:
1 vnt. žiedinio kopūsto;
2 vnt. morkų;
Poros saujų žaliųjų žirnelių (tinka ir edamame pupelės bei avinžirniai);
1 vnt. saliero stiebo;
Laiškinių arba raudonųjų svogūnų (pagal skonį);
Smulkintų šviežių petražolių;
Saujos nesūdytų pistacijų riešutų;
2–3 vnt. datulių;
Žaliosios citrinos sulčių;
Šlakelio alyvuogių aliejaus;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Susmulkinkite žiedinius kopūstus, morkas, saliero stiebą ir laiškinius svogūnus. Sukapokite petražoles ir nesūdytas pistacijas. Supjaustykite datules.
2. Dideliame ir gilesniame dubenyje sudėkite visas susmulkintas daržoves ir žaliuosius žirnelius, viską gerai išmaišykite.
3. Salotas apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...